Медицинска апаратура: Ползата винаги превишава риска
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Медицинска апаратура: Ползата винаги превишава риска

Медицинска апаратура: Ползата винаги превишава риска

...или колко опасни са медицинските облъчвания

Мара Георгиева
11895 прочитания

© Капитал


Статията е част от специалното издание на Капитал "Здраве". Всички статии можете да намерите тук.

Опасни ли са рентгеновите лъчи и гама-лъчите, използвани в рентгеновата диагностика и нуклеарната медицина? Малък или голям е рискът при изследвания с тях?

Отговорът на експертите

звучи така:

- Рентгеновите и гама-лъчите йонизират средата, през която преминават. Това може да доведе до увреждане на клетките в живата материя и да предизвика вредни ефекти. Съвременната апаратура има висока чувствителност и изисква много малка доза радиация за получаване на образа.

- Оценено е, че рентгеновите изследвания на белите дробове, черепа или костите на крайниците създават риск за фатално заболяване при един на милион изследвани пациенти. Децата са два пъти по-чувствителни към облъчването с йонизираща радиация от възрастните.

- Относително по-голям е рискът при рентгеновите изследвания с контрастно вещество на бъбреците, на стомашно-чревния тракт, на дебелото черво, както и при компютъртомографските изследвания. Дори и при тях обаче рискът е минимален.

- Най-голямо е лъчевото натоварване при процедурите по сърдечна катетеризация, коронарна ангиография, коронарна ангиопластика. И при тях обаче радиационният риск за пациента е малък в сравнение с ползата от визуализацията.

- Изчислено е, че нуклеарномедицинските изследвания могат да предизвикат заболяване от рак при един на 20 000 изследвани пациенти. Но трябва да знаете, че същият е рискът за смърт от: изпушване на 30 цигари; автомобилна катастрофа в следващите 5 месеца; производствена авария в следващите 2 години. Този риск е по-нисък от риска при тютюнопушене, кормуване, затлъстяване или консумация на алкохол, твърдят експертите от Националния център по радиобиология и радиационна защита.

"Струва си да поемете съществуващия минимален риск, ако изследването ще помогне навреме и точно да се постави диагноза на заболяването. Без съмнение ранното диагностициране позволява ранно лечение и постигане на по-добър терапевтичен резултат", категорична е проф. Женя Василева, завеждащ секция в Националния център по радиобиология и радиационна защита.

"Не очаквайте от медицинския специалист да ви информира за точната доза от облъчването.

Важно е да знаете, че няма предписана горна граница за дозата от медицински процедури, нито за броя на изследванията", казва проф. Василева. И съветва: "Никога не отказвайте изследване, ако лекарят ви увери, че то е важно за лечението ви. Защото ползата от медицински обоснованото изследване многократно превишава риска, свързан с облъчването."

Но не бива да се залита и в другата крайност, предупреждават специалистите. Ако лекарят прецени, че не е необходимо да се прави рентгеново или нуклеарно медицинско изследване, не настоявайте то да се направи.

Попитайте и споделете

Трябва да попитате лекаря дали изследването е наистина нужно и дали не може да се замени с друг метод без облъчване, съветва проф. Василева. Попитайте също дали в отделението се прилага програма за осигуряване на качеството и дали апаратурата съответства на международните стандарти.

Добре е пациентите да информират своя лекуващ лекар за всички рентгенови изследвания, които вече са правени във връзка със заболяването, дори те да са провеждани в друго здравно заведение. Това означава, че ако си правите труда да пазите предишни рентгенови снимки, това ще се окаже полезна подреденост. Разбира се, всеки пациент има право да откаже рентгеновото изследване или трябва да потвърди с подписа си, че е информиран за рисковете и е съгласен с изследването. Изследването не може да се откаже в случаите, когато се изпълняват организирани профилактични (скринингови) програми. Здравен скрининг с използване на йонизиращи лъчения трябва да се извършва от специалисти, преминали допълнително специализирано обучение за неговото провеждане, със специализирана апаратура и по програма, утвърдена от министъра на здравеопазването след съгласуване с Националния център по радиобиология и радиационна защита, уточнява проф. Василева.

Изследването и след него

Децата са два пъти по-чувствителни към облъчването в сравнение с възрастните. Затова за тях се прилагат специални правила – например закриване на части от тялото на детето, използването на най-щадящи здравето лъчи.

Желателно е по време на бременност да се избягват рентгенови изследвания в областта на корема и таза, както и компютъртомографски изследвания. При бременни и деца да не се прилага нуклеарно медицинско изследване, ако исканата информация може да бъде

получена с други методи без лъчево натоварване, предупреждават експертите. Кърменето трябва да се спре за няколко часа след изследването. При прилагане на по-високи активности на радиоактивното вещество при някои от изследванията се препоръчва временно да се избягва непосредственият контакт с бременни или малки деца. Препоръчително е след изследването да се поемат повече течности.

Налице са международни и национални

норми за осигуряване на защита

при медицинско облъчване. Дозата на облъчване зависи от параметрите на апаратурата и начина на работа на специалистите, обясни проф. Василева.

Апаратурата подлежи на държавен контрол, а поддържането на качеството е непрекъснат процес. Той е в интерес на лечебното заведение и се осъществява от персонала на отделението. Контролът на качеството се извършва по програма, разработена от медицинския физик експерт.

Периодичните изпитвания се правят минимум един път годишно. Резултатите от тях показват дали апаратът отива за ремонт, или се спира от употреба заради високи дози и лошо качество. През 2010 г. се въведоха по-високи изисквания към апаратурата с по-високо облъчване. Предстоят нови изменения в нормативните изисквания в посока по-голяма сигурност за пациентите, подложени на облъчване, съобщи проф. Женя Василева.

Има обаче един проблем - вносът на медицинска апаратура втора ръка, която не се сервизира по правилата. Има множество апарати, при които не може да се ползват много от функционалностите само защото те са внесени, инсталирани и поддържани от неоторизирани сервизи. Освен това няма никаква яснота по какъв начин е експлоатиран, на колко точно години работа е апаратът. 

Дозата зависи и от опита на рентгеновите лаборанти и лекарите, които участват в оптимизацията на процедурите с цел по-малко облъчване.

За съжаление в България не достигат високотехнологичните изследвания и процедури. Не достигат и медицинските физици – и като брой, и като квалификация. Недостатъчно се разбира и необходимостта от тях и ролята им за осигуряване на качество и безопасност на изследванията. Понякога се предписват необосновани рентгенови изследвания – например за графия на бял дроб или контрастни изследвания. Налице са и повтарящи се рентгенови изследвания поради формални изисквания за отчитане на клинична пътека или липса на информация за предишни изследвания, обобщава картината проф. Женя Василева.

 

Източници на облъчване на човека

1. Природен радиационен фон - част от естествената среда, в която човек живее. Източници са космичните лъчи и естествените радионуклиди в почвата, строителните материали, въздухът, храната, водата.

2. Надфоново облъчване – формира се от изкуствени източници на йонизиращи лъчения - радиоактивните източници, рентгеновите тръби, ядрените реактори, ускорителите на заредени частици и др., които се използват в медицината, промишлеността, енергетиката, в научните изследвания.
Статията е част от специалното издание на Капитал "Здраве". Всички статии можете да намерите тук.

Опасни ли са рентгеновите лъчи и гама-лъчите, използвани в рентгеновата диагностика и нуклеарната медицина? Малък или голям е рискът при изследвания с тях?


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK