Не става само с миене
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Не става само с миене

Не става само с миене

Избелващите пасти са отлично средство за почистване на зъбите от петна и налепи, но не очаквайте да променят цвета им

Радостина Маркова
4912 прочитания

© Капитал


Статията е част от специалното издание на Капитал "Здраве". Всички статии можете да намерите тук.

За бели зъби търкайте със сода за хляб, кислородна вода, смес от сол, водка и лимон, жабуркайте с ябълков оцет… Всички сме чували тези и подобни "бабини рецепти" за ослепителна усмивка. Повечето действат, но пък съвсем не са безобидни. Содата за хляб например е абразив и честото третиране с нея, при това в недозирани количества, уврежда зъбния емайл. Киселината в лимона и оцета също е агресивна към него. Така ефектът от подобна домашна терапия може да се окаже по-скоро негативен. Какви са другите варианти?

Универсална рецепта за избелване няма. Всичко зависи от това какво искате да постигнете - дали просто да възстановите цвета и блясъка на зъбите си, или наистина да ги избелите с няколко нюанса, коментират стоматолозите. В първия случай е достатъчна употребата на избелваща паста. Докато във втория белотата може да се върне с избелване в зъболекарски кабинет. Така че, преди да предприемете каквото и да било, консултацията със стоматолог е повече от препоръчителна.

Избелва ли пастата

Формулите на популярните избелващи пасти за зъби най-често съдържат абразиви и специални полиращи съставки на основата на химически агенти или ензими. Последните предотвратяват отлагането на петна и зъбен камък по емайла и така предпазват зъбите от повторното им натрупване.

Функцията им обаче е да отстраняват само отлагания по повърхността. Ако самият дентин (основната тъкан на зъбите - бел. авт.) е с променен цвят, избелване може да се постигне единствено с професионално третиране от зъболекар, уточнява Деница Милева, бранд мениджър в Aroma Cosmetics.

На същото мнение е и доктор Али Хаджийски от дентологичен център "Дентал дизайн". "Ако трябва да бъдем честни, избелващите пасти всъщност не избелват, а по-скоро почистват зъбите", коментира той. Според него те са част от домашната хигиена на устата. Действат, като премахват налепите и повърхностните петна (например от чай, кафе и други храни и напитки) и по този начин възстановяват естествения цвят на зъбите.

Заради наличието на абразиви в тези пасти доктор Георги Скробански, който работи в областта на естетичната стоматология, препоръчва употребата им и при значително по-широк кръг проблеми, включително при профилактика срещу пародонтоза и други заболявания. Причината е, че те по-добре почистват и премахват зъбната плака и повърхностните налепи от емайла.

"Плаката на практика представлява остатъци от храна по зъбите и езика. Ако те не бъдат напълно отстранени до 24 или 48 часа, слюнката ги минерализира и ги превръща в плака", обяснява той. По тази причина съветва при миене да се почистват не само зъбите, но и езикът, тъй като в противен случай ефективността от измиването пада до 70% и хранителните остатъци не са изцяло отстранени.

Тон по скалата

Самото избелване е професионална процедура, при която се използва специална международно приета скала Vita за определяне на разцветките на зъбите. Тя включва 34 оттенъка на белия цвят и според нейните нюанси зъболекарите определят какъв е естественият цвят на пациента и какви процедури ще са необходими за постигане на исканата от него белота (за избелването - в карето).

По всеобщо мнение обаче само с избелваща паста няма как да се постигне изсветляване на зъбите с няколко тона. В най-добрия случай ефектът ще е в рамките на тон, тон и половина, но и това ще е по-скоро по изключение. Затова стоматолозите препоръчват избелващи пасти да се ползват по-скоро като поддържаща процедура след професионално избелване в зъболекарски кабинет.

В природата идеално бели зъби няма. Нюансите варират от жълтеникав (характерен за европеидната раса), през кафеникав до сивкав. Последният всъщност се дължи на по-позрачен дентин или на липсата на дентин в част от коронката на зъба. По мнение на зъболекарите при това оцветяване постигането на белота е най-трудно.

Пак по зъболекарски съвет, ако се подложите на такава процедура, най-добре е търсеният ефект да се съобразява с естествения нюанс на зъбите. Но в стоматологичната практика има и случаи на хора, които се стремят към т.нар. холивудска усмивка и резултатът може да изглежда нереално.

Може ли да навреди

Зъболекарите са категорични в едно: не избелвайте зъбите си с подръчни средства. Причината е, че при домашните рецепти количеството на абразива не е дозирано и е възможно да увреди повърхностния слой на зъбите - емайла, или да предизвика чувствителност.

При избелващите пасти дозировката е прецизна. Количеството на силните оксидиращи агенти също е ограничено съгласно нормите на новото европейско законодателство, което предполага безопасна употреба.

Въпреки това и тези продукти обаче невинаги са подходящи за дълготрайно ползване. Универсални правила за това колко време може да се мият зъбите с тях няма, тъй като всяка паста има индивидуална формула и специфични съставки. Така че препоръката е стриктно да се следват указанията на опаковката.

Все пак заради наличието на абразиви доктор Али Хаджийски препоръчва избелващи пасти да се ползват не повече от месец. Още повече - при честа употреба на цитрусови плодове и газирани напитки, които в комбинация с абразивите може да увредят зъбния емайл. След употребата на избелващ продукт е добре зъбите да се мият с флуоридна паста, която заздравява емайла.

Деница Милева от Aroma Cosmetics също посочва като удачно избелващите пасти да се редуват с такива за чувствителни зъби и венци или със съставки, които реминерализират зъбния емайл.

От компанията обаче допълват, че в портфолиата на производителите вече има и продукти с формули за дълготрайна употреба, които не надраскват емайла. Те включват специална активна съставка, която се свързва с петната по зъбите по химичен път и предотвратява повторното им натрупване.

Внимание с четката

Всъщност измиването на зъбите е комбинация от няколко неща и подходящата паста е само едно от тях. Другото са добре подбраната четка и правилна техника за почистване.

Ако човек ползва много твърда четка или натиска прекалено при търкането на зъбите, също може да увреди емайла, предупреждават зъболекарите.

Най-вредно е грубото хоризонтално търкане на зъбите, което може да доведе до ерозия на повърхностния слой или до отдръпване на венците.

 

Дял от продажбите

Макар и избелващите пасти за зъби да са в по-висока ценова категория, делът им в общите продажби не е малък. Изследване на GfK за 2012 г. показва, че те са формирали около 12% от всички продадени пасти за зъби, но със средна цена над 3 лв. Най-голямата подкатегория логично е тази на мултифункционалните пасти за зъби, които осигуряват грижа за цялата устна кухина. Този тип продукти са предпочитани от всички видове потребители, независимо от възрастта – семейства, хора които живеят сами, студенти... Избелващите и антипародонтознитe пасти са по-специфични категории, които като брой продажби имат относително еднакъв дял. В стойност обаче антипародонтозните пасти за зъби изпреварват тези за избелване и формират около 20% от продажбите.

 

Белота от зъболекарския стол

Избелването е козметична процедура, която в най-честия случай цели да върне естествената белота на зъбите. Вариантите за терапия са два - чрез шини и специален гел в домашни условия или в зъболекарски кабинет. И двата вида терапии обаче трябва да бъдат предписани, извършени и контролирани от стоматолог. При ползването на шини избелващата процедура отнема 10 до 14 дена, тъй като те се поставят само нощно време или в рамките на час-час и половина през деня. Избелването в зъболекарски кабинет отнема час-два, тъй като процедурата се ускорява чрез "активираща" химическия агент светлина или лазер. Важно е да се знае обаче, че преди да започнете която и да е от тези процедури, е задължително да минете през "саниране" на устната кухина - отстраняване на налепи, зъбен камък, лекуване на кариеси... Ако прескочите тези процедури, рискувате зъбите да реагират много по-чувствително при избелването, а и ефектът от него няма да е пълен. Някои зъболекари дори отказват да започнат избелване, ако всичко в устата не е наред.

И в двата случая на избелване - с шини в домашни условия и в стоматологичен кабинет, ефектът трае около година и половина. През това време може да се ползва избелваща паста за зъби или специални ленти като поддържащи процедури и с цел да не се допуска образуването на налепи и петна по зъбите. Добре е и да се ограничи приемът на "оцветяващи" храни и напитки - чай, кафе, червено вино…     

Най-трудно е избелването при хора, чиито зъби винаги са били с по-тъмен цвят. Важно е също така да се знае, че "белите" пломби при подобна процедура не се повлияват от нея и запазват оригиналния си цвят. Така след избелване на зъбите може да се открояват и да станат по-видими.
Статията е част от специалното издание на Капитал "Здраве". Всички статии можете да намерите тук.

За бели зъби търкайте със сода за хляб, кислородна вода, смес от сол, водка и лимон, жабуркайте с ябълков оцет… Всички сме чували тези и подобни "бабини рецепти" за ослепителна усмивка. Повечето действат, но пък съвсем не са безобидни. Содата за хляб например е абразив и честото третиране с нея, при това в недозирани количества, уврежда зъбния емайл. Киселината в лимона и оцета също е агресивна към него. Така ефектът от подобна домашна терапия може да се окаже по-скоро негативен. Какви са другите варианти?


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK