Доц. д-р Диана Николовска: Има шанс за окончателно излекуване от хепатит С
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Доц. д-р Диана Николовска: Има шанс за окончателно излекуване от хепатит С

Доц. д-р Диана Николовска е завеждащ клиниката по гастроентерология към МИ-МВР, гр. София, от 1992 г. Преди това е била асистент по гастроентерология в катедрата по гастроенеторолгия към ИСУЛ, София, от 1982 до 1991 г. Била е ординатор вътрешни болести в Районна болница, гр. Тетевен. Има две специалности - вътрешни болести и гастроентерология и диетология, защитила е дисертация през 1991 г. Специализирала е в Белгия и има научна разработка в университетската болница в Лион, Франция. Владее френски, английски и руски език.

Доц. д-р Диана Николовска: Има шанс за окончателно излекуване от хепатит С

18073 прочитания

Доц. д-р Диана Николовска е завеждащ клиниката по гастроентерология към МИ-МВР, гр. София, от 1992 г. Преди това е била асистент по гастроентерология в катедрата по гастроенеторолгия към ИСУЛ, София, от 1982 до 1991 г. Била е ординатор вътрешни болести в Районна болница, гр. Тетевен. Има две специалности - вътрешни болести и гастроентерология и диетология, защитила е дисертация през 1991 г. Специализирала е в Белгия и има научна разработка в университетската болница в Лион, Франция. Владее френски, английски и руски език.

© Капитал


Доц. Николовска, достатъчно информирани ли са българите за хепатит C вирусната инфекция?

В последните години се наблюдава напредък в здравната култура общо на българското население и в частност в тази информираност за инфекцията с хепатит С. Прави добро впечатление загрижеността на младите хора за здравето им. Те често се обръщат за съвети, профилактични прегледи, изследвания и скриниране за хепатит С. Разбира се, може да се желае много още. Все още както сред пациентите, така и сред някои лекари има неразбиране на начина на протичане на хроничната HCV инфекция. Това води до неразбиране и подценяване на проблема, отлагане на диагностичните и терапевтичните мерки при хронична HCV инфекция. Както в целия свят, така и у нас вероятно неоткритите заразени болни са повече от 50% от съществуващите. Те стават един неконтролируем източник на зараза. Около 3% от населението в световен мащаб е заразено с хепатит C вирус (HCV), или това означава, че около 170 млн. души са с хронична хепатит C вирусна инфекция. Те представляват едно предизвикателство пред глобалното здравеопазване. В Европа се приема, че заразените са около 7.3 - 8.8 млн души. Всяка година има около 860 хил. смъртни случая, свързани с хроничната хепатит С вирусна инфекция и с нейните усложнения. У нас приемаме, че са заразени 1.5% от населението. Нямаме здравен регистър и скринингова програма със сигурни данни. Правени са т.нар. гнездови скрининги в някои градове - в Смолян, в Разград, в с. Абланица, в София. Правени са проучвания и имаме данни за разпространеността на хепатит C вирусната инфекция сред кръводарителите, където тя е 1.4 %, сред работещите в хемодиализните центрове, където е 1.2%. Правени са и проучвания в специфични групи, които са с висок риск за хепатит C вирусна инфекция - това са болните с хемофилия, при 75% от които се открива заразяване с хепатит С. При болните с порфирия кутанеа танта, където е около 52%, при болните на хемодиализа също е висок процентът - около 42. Всички тези проучвания обаче са от лекари за научни публикации. Доколкото знам, допреди няколко години здравното министерство провеждаше скрининги в затворите за B и C хепатит и за СПИН успоредно.

Кои са начините за предаване на вируса?

Естествен резервоар е човекът. В съвременния свят най-често заразяването става сред групата на венозните наркомани, включително при приложение на назален кокаин. До '92 година, до когато нямаше установени маркери за вирусен C  хепатит, най-често заразяването се отдаваше на работа с кръвни продукти. Също може чрез татуировки, пиърсинги, медицински и козметични процедури. Може също перинатално заразата да се пренесе от майката на плода - около 5%. Когато има съпътстваща и ХИВ инфекция, процентът на заразяване се увеличава на около 20%. По сексуален път, при безразборни полови контакти без предпазни средства, чрез големия брой полови партньори също може да стане предаването на вируса. Дори пребиваването в затвора за повече от три дни се смята за рисков фактор.

Има ли начин за предпазване от инфекцията?

Начинът е по-голяма здравна грамотност и съобразяване с данните за заразяването. За разлика от хепатит В за хепатит С няма ваксина. Сто процента предпазване от инфекцията не може да се прогнозира, но здравната култура намалява риска от заразяване.

Как протича заболяването, какви са усложненията?

Усложненията идват от естествения ход на инфекцията. Тя само в 20% протича като остра. В 80% хепатит С вирусът води до хронична инфекция. С постоянното развитие и размножаване на вируса настъпва фиброза в черния дроб, която може да прогресира в течение на годините до чернодробна цироза. Може да се развие и първичен чернодробен карцином. Естественият ход на хепатит C вирусната инфекция води в 20 до 30% до сформиране на чернодробна цироза сред заразените и в 5 до 10% до първичен чернодробен карцином. Има и увреди извън черния дроб. Те се срещат в 30 - 40% от случаите. Това могат да бъде тироидит, гломерулонефрит, захарен диабет, ревматоиден артрит, порфирия кутанеа танта и редица други, с които се срещаме в ежедневието. Смъртността сред заразените с хепатит C вирус е много по-голяма в сравнение с нормалната популация.

Как се лекува хепатит С?

Златен стандарт за лечение вече повече от 10 години е двойната терапия с пегилиран интерферон алфа и с рибаварин. С тази терапия се получава 80% изкореняване на вируса при генотип 2 и 3, a в 40 - 50% при генотип 1. Естествено това не е задоволителен резултат. Още по-неприятното е, че генотип 1 вирусът е по-разпространен в България. С доброто познаване на жизнения цикъл и на природата на C вируса се стигна до синтеза и на нови медикаменти. Те са директно действащи антивирусни медикаменти. От началото на тази година в САЩ, през пролетта и в Европа са регистрирани 2 протеазни инхибитора (boceprevir и telaprevir) като трети медикамент, т.е. тройна комбинация за лечение на хроничната HCV инфекция. За щастие в България имахме възможността да провеждаме такова лечение благодарение на едно мащабно дарение на фирмата МSD. Аз лично съм работила с 23-ма болни, които са лекувани с тази тройна комбинация. Това е един шанс за някои болни, които не са успели от първи, а при някои болни и от втори курс на лечение, да се излекуват. С включването на протеазните инхибитори вероятността за изкореняване на хепатит C вирусната инфекция от 40 - 50% при генотип 1 скача на 70 - 80%. Това е едно значително постижение и революционизиране на терапията. Очакват се и много нови медикаменти, които са в етап на предклинични изследвания и проучвания.

Къде в България се лекува хепатит С?

В България има 12 центъра за лечение на B и C хепатит, в тях работят много добри професионалисти, които имат индивидуален подход към медицинските проблеми на всеки пациент. Успеваемостта от лечението е много добра.

Кога човек има най-голям шанс да се излекува?

Шансът за излекуване зависи от причудливото взаимодействие между микро- и макроорганизма. Много са факторите, които повлияват този шанс. От една страна, това е самият вирус - неговият генотип, количеството на вируса в организма, давност на инфекцията. От друга страна, много повече човешки фактори влияят върху шанса за изкореняване на инфекцията. Това са пол, възраст, расова принадлежност, затлъстяване, съпътстваща алкохолна злоупотреба, нарушена метаболитна обмяна на желязото и един много важен фактор - степен на фиброзата. Сама по себе си степента на фиброзата повлиява значително шанса за излекуване. Тази степен на фиброза трябва винаги да бъде един маркер в подбора на хората, подходящи за лечение. Колкото по-млад е човек, колкото по-рано се установи хепатит С инфекцията, толкова е по-голям успехът от лечението. Установени са около 93 човешки гена, които повлияват интерфероновото антивирусно въздействие. Ако настъпи някаква генна модификация в някой от тях, влиянието на интерферона е напълно непридвидимо. Изключителен напредък се очаква, когато персонализираната медицина навлезе в рутинната практика.

Статията е част от специалното издание на Капитал "Здраве".

Доц. Николовска, достатъчно информирани ли са българите за хепатит C вирусната инфекция?

В последните години се наблюдава напредък в здравната култура общо на българското население и в частност в тази информираност за инфекцията с хепатит С. Прави добро впечатление загрижеността на младите хора за здравето им. Те често се обръщат за съвети, профилактични прегледи, изследвания и скриниране за хепатит С. Разбира се, може да се желае много още. Все още както сред пациентите, така и сред някои лекари има неразбиране на начина на протичане на хроничната HCV инфекция. Това води до неразбиране и подценяване на проблема, отлагане на диагностичните и терапевтичните мерки при хронична HCV инфекция. Както в целия свят, така и у нас вероятно неоткритите заразени болни са повече от 50% от съществуващите. Те стават един неконтролируем източник на зараза. Около 3% от населението в световен мащаб е заразено с хепатит C вирус (HCV), или това означава, че около 170 млн. души са с хронична хепатит C вирусна инфекция. Те представляват едно предизвикателство пред глобалното здравеопазване. В Европа се приема, че заразените са около 7.3 - 8.8 млн души. Всяка година има около 860 хил. смъртни случая, свързани с хроничната хепатит С вирусна инфекция и с нейните усложнения. У нас приемаме, че са заразени 1.5% от населението. Нямаме здравен регистър и скринингова програма със сигурни данни. Правени са т.нар. гнездови скрининги в някои градове - в Смолян, в Разград, в с. Абланица, в София. Правени са проучвания и имаме данни за разпространеността на хепатит C вирусната инфекция сред кръводарителите, където тя е 1.4 %, сред работещите в хемодиализните центрове, където е 1.2%. Правени са и проучвания в специфични групи, които са с висок риск за хепатит C вирусна инфекция - това са болните с хемофилия, при 75% от които се открива заразяване с хепатит С. При болните с порфирия кутанеа танта, където е около 52%, при болните на хемодиализа също е висок процентът - около 42. Всички тези проучвания обаче са от лекари за научни публикации. Доколкото знам, допреди няколко години здравното министерство провеждаше скрининги в затворите за B и C хепатит и за СПИН успоредно.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK