С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
1 дек 2013, 15:16, 9980 прочитания

Козметичен дефект или психическа травма

Прогресиращото заболяване, известно като разширени вени, може и да е необратимо, но си струва да бъде забавено

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Статията е част от специалното издание на Капитал "Здраве". Всички статии можете да намерите тук.
Животът ви е перфектен или поне малко повече от посредствен. Една сутрин обаче се събуждате и я съзирате. Разширената вена. Имате някаква бегла представа за причините за появата на тези несправедливи сини изпъкналости или мрежовидни лилави капиляри и започвате с негласните въпроси към себе си. Движа ли се достатъчно, прекалявам ли със стоенето на крак, или пък твърде много се заседявам, с наднормено тегло ли съм? Следва тъжната прогноза за бъдещето, която гласи, че нещата може само и единствено да се влошават. Накрая самосъжалението взима връх и въображението вече рисува апокалиптични картини на живот без къси рокли.

Всъщност вие попадатe във внушителната група на 38% от населението, което в една или друга степан страда от това прогресиращо заболяване. Ако в началната си фаза, то е просто козметичен дефект, впоследствие може да доведе до сериозни усложнения и да влоши качеството на живот. Това, разбирa се, не означава, че не може да забавите скоростта му и да се борите с него на ниво симптом (т.е. самата вена). И да не спирате да търсите причините.


Слаба съединителна тъкан или...

За всички, които отдавна имат допир с болестта, нещата са известни. Човек се е изправил на два крака и така е подложил на неблагоприятно натоварване венозната си система на краката, която трябва да връща кръвта към сърцето обратно на гравитацията. Организмът и природата са създали механизми да се борят с това под формата на клапен апарат на вените, като клапите се затварят подобно на шлюзове и разпределят кръвта на по-малки порции, които по-лесно да се изтласкват към сърцето. На помощ на клапите идва мускулната помпа на крака, или мускулатурата, която при движение притиска вените и като помпа, изтласква кръвта нагоре. Ежедневието на съвременния начин на живот обаче не е в услуга на природните механизми.

"При нашия съвременен застоял живот хората не упражняват мускулната си помпа. Кръвта малко или много застоява, постепенно с годините отпуска и разширява венозната стена, клапите се раздaлeчават, кръвта застоява още повече и като резултат започват да се появяват и разширените вени", обяснява д-р Георги Григоров, специалист по обща и висцерална, съдова и гръдна хирургия в "Пирогов". Различни занимания и професии увеличават риска. "Караулът пред президентството е много предразположен към това. Точно този тип натоварване ортостатично е най-предразполагащо", коментира доц. д-р Васил Червенков, началник на Клиниката по съдова хирургия и ангиология в "Токуда Болница София". Дългото заседяване също не е препоръчително, макар и в по-малка степен. Увеличаването на килограмите повишава риска, а летните горещини допълнително отпускат венозните стени и през летните месеци се увеличават оплакванията.
 
Разбира се, това са само факторите на средата. Добре известно е, че има голяма доза наследственост при това заболяване, т.е. наследява се слабостта на съединителната тъкан. "Проблемите с вените, особено повърхностните, са свързани със слабост на съединителната тъкан. Други клинични прояви на такава слабост са хернии, спаднал свод, хемороиди", коментира доц. д-р Червенков. Известно е и че жените са по-предразположени, като разширените вени често се появяват при бременност, тъй като плодът притиска дълбоките вени на таза и затруднява оттока на венозната кръв. Второ, "хормоналният статус на жените е обременяващ по отношение на венозната система. При жени, които са предразположени към разширени вени, не се препоръчва хормонална терапия, приемане на противозачатъчни средства или поддържане на хормоналния статус след менопаузата", съветва д-р Григоров.Когато тя вече е тук

Възприятието за болестта като по-скоро козметичен дефект води до пренебрегване на посещението при специалист – съдов хирург или ангиолог. Посещението е важно, защото заболяването е прогресиращо с годините и може да се вземат мерки за забавяне на процеса, така че да не се стига до прерастването на козметичния проблем в нещо наистина влошаващо качеството на живота. В началните фази на болестта диаметрите на разширените вени са по-малки и ако пациентът иска да се отърве от тях, може да се възползва от по-малко инвазивни процедури. 

Нивата на поведение при веднъж появил се проблем са най-общо две – консервативно и инвазивно. На първо място лекарите препоръчват хигиена на двигателния режим. Или хората, които работят статично, трябва да си дават необходимата почивка на час за раздвижване на кръвообращението. "Трябва да се избягват травматичните масажи и прилагането на топлина върху крайниците като минерални горещи бани, вани и т.н.", съветва д-р Григоров. През лятото краката могат да се обливат и със студена вода. Най-подходящият спорт, разбира се, е плуването заради хоризонталната позиция на тялото и масажният ефект на водата. На второ място най-често се поставя колоезденето. Фитнесът не е препоръчителен заради статичното натоварване на крайниците при него.

На помощ идват и различните медикаменти с основна съставка диосмин (полусинтетичен продукт от растителен произход). "Той има комплексно действие. Стабилизира и уплътнява венозната стена, намалява отока и пациентите, които го приемат, особено в началната фаза, наистина имат субективно усещане за подобрение. Това са препарати, които тонизират и намаляват оплакванията", обяснява д-р Григоров. Обикновено минималният курс при приемане на някои от препаратите е 2 месеца, като се съветва това да става поне 2 пъти годишно. "Аз съветвам моите пациенти пролетта преди лятото и в разгара на лятото да направят 2-месечен курс. Но подходите са различни, други колеги предпочитат той да се приема пролет и есен например", добавя той.

Друго помощно средство са различните гелове и кремове за мазане. Не на последно място сред консервативните методи идва еластичната компресия или подпомагането на мускулната помпа с ластични чорапи и бинтове. "Много са неудобни. Много пациенти не ги понасят, но това е единственото средство, което е статистически доказано, че има ефект върху задържането на развитието на болестта", коментира д-р Григоров.

Кръцни-срежи

Ако искате да се разделите завинаги със синята подутина, ще трябва да прибегнете до по-крайни методи и инвазивни процедури. Вариантите са различни в зависимост от големината на вената. Става дума за т.нар. склерозиране, лазерните процедури и на последно място  класическото оперативно лечение - стрипигът (премахването на вените). Тук идват и страховете на пациентите от това да извадят от употреба кръвоносен съд. "Така наречените разширени вени са проблем на повръхностната венозна система. Огромният процент от порядъка на 85-90% от венозния кръвоток се движи по дълбоката венозна система и премахването на ненормално широки повърхностни вени при добре работеща дълбока венозна система не води до проблеми във венозното кръвообращение", уверява доц. д-р Червенков.

От анатомията на разширените вени, дали са магистрални или мрежовидни, както и размерът им зависи какъв метод за третиране ще предложи специалистът. Все по-разпространеното склерозиране на вени представлява инжектиране на вещество, което, образно казано, залепва съдовата стена и тази веничка не се пълни повече и съответно не се и вижда. "Методът има ограничение в диаметъра на съда, така че ако се неглижира и пренебрегне този проблем, може да се излезе от възможностите на метода, т.е. разширената вена да не може да бъде склерозирана. Ограничението е 3–4 мм за течните разтвори, а при склерозиране чрез пяна може да се третират и малко по-големи на диаметър вени", обяснява доц. д-р Червенков.

Друг метод е лазерната аблация. При него се вкарва електрод във вената и от енергията вената се запушва. При нея също има ограничения, но по-големи - 16-18 мм в диаметър. "Или ако сме изпуснали момента със склерозирането, може да се направи пак минимално инвазивна процедура", добавя доц. д-р Червенков. "Говорим за магистрални повърхностни вени. Ако говорим за мрежовидните вени, които не могат да доведат до сериозни проблеми и си остават в полето на козметичния проблем, склерозирането и кожния лазер за добри. Накрая като най-радикален идва стрипингът, или оперативното отстраняване на вената.  
 
"Тези методи не се изключват или противопоставят един на друг, а се допълват и комбинират", коментира д-р Григоров. Няма гаранция обаче, че разширена вена няма да се появи след време някъде другаде и че процедурите ще са необходими. Причината е, че на практика се лекува следствието в лицето на разширената вена, а не причината за появата й.

Когато нещата са изтървани

Това, разбира се, не означава, че процесът не бива да бъде следен с повишено внимание. Подценяваната болест може да доведе до доста неприятни проблеми, ако бъде изпусната от контрол. Един от рисковете е т.нар. повърхностен тромбофлебит. "Колкото е по-широка вената, толкова по-бавно се движи кръвта в нея, колкото по-бавно се движи кръвта, толкова по-вероятно е тя да тромбозира", коментира доц. д-р Червенков. Това може да причини болки, зачервяване и оток. Развива се в ограничен участък и рядко може да се разпространи, но понякога може да се разпространи нагоре към слабините и да създаде опасност от разпространение на тромба в бедрената вена и да се наложи спешна лекарска намеса. Разширените вени могат да доведат и до язва на кожата. При дългогодишна история се получават не добре изглеждащи пигментации най-често по глезените и в един момент може да се появи рана, която много трудно зараства с месеци. "Има хора, при които се наблюдават случаи на рана, обхващаща циркулярно крака около глезените. Това променя коренно начина на живот на пациента", отбелязва д-р Георги Григоров. 

Има смисъл от грижа за вените, както и от старание процесът, бил той и необратим, да бъде забавен. Ако търсим позитивната страна на нещата, грижата за венозната система може да ви извади принудително от заседналия начин на живот. И това може да ви хареса.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Георги Филипов, "Фортекс Нутрасютикалс": Успешният бизнес е невъзможен без идеи и нови инвестиции

Целта ни е нашите продукти да дават някакво допълнително предимство, качество и лесна употреба за крайния клиент, казва управителят и мажоритарен собственик на компанията

8 юни 2018, 747 прочитания

Възходът и падението на най-младата милиардерка Елизабет Холмс Възходът и падението на най-младата милиардерка Елизабет Холмс

Допреди три години стартиращата й компания за кръвни изследвания Theranos се оценяваше на над 9 млрд. долара. Днес дружеството и основателката му са разследвани за мащабна измама

28 май 2018, 3391 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Здраве" Затваряне
Помощ, Хепатит

Заразата от хепатит заема все по-голяма част от затворените общности на ромите и наркозависимите

Проверките на банките: Отново под стрес

Влизането на България в единния европейски надзор ще мине през проверка от ЕЦБ на шест български банки

Новата сграда на Брендо

Тя ще е жилищна, на 11 етажа и ще обгръща стария хотел "Рила"

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

Звезда и половина

Историкът Уилям Юинг за ретроспективата на легендарния фотограф Арнолд Нюман в София

Живот след живота

Режисьорката Петя Накова за новия си роман, в който документира битката с рака на гърдата

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 46

Капитал

Брой 46 // 17.11.2018 Прочетете
Капитал PRO, Вечерни новини: Червена вълна на борсите, кризата в "Обединени патриоти" продължава

Емисия

DAILY @7PM // 20.11.2018 Прочетете