🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Най-големите фармацевтични компании

Производителите на лекарства от топ 10 заемат общо 50% от пазара

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Продажбите на лекарства на пръв поглед са толкова конкурентен сегмент, че най-големият по пазарен дял в стойност държи само 6.7% от продажбите. В същото време обаче първите 10 компании формират половината от продажбите на лекарства на пазара и списъкът е неизменен от години, както и позициите по пазарен дял на повечето от тях. Изминалата 2013 г. беше добра година за повече от най-големите. Шест от тях отбелязват ръст в приходите, като най-големият е 9.1% в стойност - сума, малко по-голяма от общия ръст на пазара от 6.8%. Останалите четири фирми имат негативно развитие. В топ 10 на фармацевтичния пазар участват осем световни концерна, производители на оригинални лекарства, една световна генерична компания - Actavis, и само една българска компания, също генерична - "Софарма".


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

7 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  bvsc avatar :-|
  Да, ама не
  • - 13
  • + 13

  Българските фармацевтични компании "продължават с доброто си предствяне" заради престъпно високите цени на лекарствата, за което не са виновни, разбира се, за разлика от тези, които им го позволяват.

  Нередност?
 • 2
  big_papa avatar :-|
  big_papa
  • - 9
  • + 6

  До коментар [#1] от "Да, ама не":

  Не мога да разбера - плащат ли ти за да ръсиш подобни измишльотини или просто това ти е нивото...

  Нередност?
 • 3
  nwt39364971 avatar :-(
  Ivan
  • - 5
  • + 2

  Лекарствата и ваксините са един от методите за депопулация а Ето и един от другие начините за намаляване на населението на Земята. Все пак Рокфелер каза, че работят активно за това.. Когато GSM-те и WiFi у-ва (рутери), за първи път бяха проектирани и внедрени в употреба (в България - през 90-те години), имаше огромна полза, но никой все още не разглеждаше влиянието им от продължителната употреба върху човешкото тяло. National Geographic направиха предаване по въпроса за електросмога в съвременните градове: https://www.youtube.com/watch?v=CKekrESXssM
  Мобилните телефони убиват повече хора от Цигарите: http://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/health-news/mobile-phones-more-dangerous-than-smoking-or-asbestos-802736.html
  Други изследвани биологични ефектти от продължително излагане на нейонизиращи микровълнови полета генерирани от WiFi и др. Комуникационни (GSM) устройства. Под биологично въздействие се подразбира появата на биохимични ефекти, психологични и поведенчески реакции на организма, тъканите и клетките под действие на нейонизиращо лъчение:
  главоболие, световъртеж, нарушения на съня и менструалния цикъл, снижен полов потенцил, повишена уморяемост, нервност, раздразнителност, сърцебиене, болки в крайниците, болки в ставите, болки в гърдите, нарушенo кръвно налягане, затруднено дишане, храносмилателни проблеми, обща слабост, загуба на памет и концентрация, нарушена нервна система, внезапна умора, катаракт на очите, болки в сърдечната област, сърдечносъдови заболявания, увреждания на плода, вродени дефекти, спонтанен аборт, стерилитет, биохимични и хистологични промени в черния дроб, сърцето, бъбреците и мозъчната тъкан, левкемия, детската левкемия, меланом на кожата, мозъчен тумор и рак.

  Нередност?
 • 4
  nwt39364971 avatar :-|
  Ivan
  • - 3
  • + 2

  Чудили ли сте се понякога защо, привидно без външна причина, когато сте си в къщи, изпитвате физически дискомфорт като: Безсъние, Замаяност, Главоболие, Сърбеж и дразнене по кожата („лазене на мравки“), Наелектризиране на косата, Обливане с топли вълни, Зачервяване на Очите, Торбички под Очите, Нервност, Раздразнителност, Сърцебиене, Болки в ставите сутрин и т.н . Причнината за гореописаните симптоми е един Невидим змърсител в съвременият град, който се нарича- Високочестотно Електромагнитно замърсяване. Създава се от всички антени на GSM базови станций и WiFi у-ва Рутери (лаптопи,gsm-и,таблети и т.н), които, за да работят, излъчват тези микро вълни.Те са невидими и преминават безпрепятсвено през абсолютно всички видове стени (тухла, дърво, бетон и т.н) и имат много негативно биологично въздействие. Под биологично въздействие се подразбира появата на биохимични ефекти, психологични и поведенчески реакции на организма, тъканите и клетките под действие на нейонизиращо лъчение. Можеш да направиш лесен и прост експеримент. Ако пребиваваш в чиста среда, от към електромагнитни вълни, гореописаните симптоми изчезват. Например в почти всички подземни помещения няма елктромагнитни вълни, защото просто се поглъщат от Земята.Такива са повечето подземни Барове и Заведения:.(в някой от тях монтираха безжични рутери и локални мобили антени и вече са замърсени). Когато попаднеш в такава чиста среда, първата мигновенна реакция на организма е Прозяване, втората реакция е изчезване на главоболието. Това се дължи на факта че електромагнитните вълни възбуждат нервната система и се появяват горните биологични ефекти: болка, напрежение и растройство на съня, тежест в областта на главата и т.н. При липса на вълни, нерваната система се отпуска, няма вече дразнител и организма реагира мигновнно с прозявка и желание за сън затова и в отдалечени планиснки вили/къщи спим много дълбоко и пълноценно и почиваме активно, за кратко време. Направи си ескперимент да пребиваваш/преспиш в различна от твоята кавартира, като следиш дали изчезват/намаляват горните симптоми. Имаите в предвид че негативните ефекти не изчезват мигновенено. На организма му трябва до час за да се успокой. Ако изчезнат, значи квартирата ти найстина е замърсена и е желателно да предприемаш мерки (примерно смяна).

  Нередност?
 • 5
  nwt39364971 avatar :-(
  Ivan
  • - 2
  • + 2

  Задължителни правила при избор на Квартира/Апартамент.
  I.Електромагнитни критерий
  Квартирата/Апартамента трябва:
  1. Да бъде максимално отдалеченa от Радио-Телевизионни предаватели, Радио-Локационни радари, GSM антени и да няма пряка видимост към тях (Да се има в предвид, че всяка антена има геометричен ъгъл на насочване, т.е антените никога не излъчват само в хоризонтална посока. Вуздухът в местата с много висок електромагнитен фон има характерна миризма на озон (облъчена среда).Нивото не трябва да надвишава 0,001µW/m2. За разположениетo на Радио-Телевизионни предаватели в София виж.фиг.1.
  2. По възможност да не бъде в гъстонаселен Луксозен(Богаташки) квартал с млaдо население (по голям процент от хората ще притежават WiFi и GSM устройства замърсяващи ефира а повече хора говорещи по GSM означава по глояма концентрация на антени и съответно по голям процент на излъчване от GSM антените на базовите станций).
  3. Сградите да бъдат старо стройтелство (старите тухли, панелните жилища и железобетон имат по добра поглъщвателна способност от новите ИТОНГ, Немски тип тухли, Гипсокартон и т.н.Трябва да се има в предвид, че вълните се отразяват/поглъщат изцяло само от плътни феромагнитни материали: желязна ламарина, стомана и т.н.. или олово, т.е всчики останали материали са прозрачни за тях и вълните преминават почти безпрепятствено през всички видове тухлени стени).
  4. Да бъде разположен във вътрешността на квартала, т.е да е разположен на малка вътрешно-квартална уличка, а не на голям булевард.Най-добре е изцяло да е във вътрешен двор, без никаквъв излаз дори и към малка улица. (заради големият човеко-поток по главните булеварди и високо натоварени(централни) улици се поставят локални GSM антени, насочени радио-комуникацйонни антени на градският транспорт и др. източници на електромагнитни вълни, същевременно имаме пряка видимост на голямо разстояние осигуряваща безпрепятсвеност на разпространение на вълните).
  5. Да е обградена от всякъде със съседни сгради т.е да не бъде самостоятелно разположена на широка откирта площ с панорамна гледка и пряка видимост към отдалечни многобройни сгради (покриви) (при пряка видимост на дълго разстояние голям процент(98%) от електромагнитните вълни излъчвани от GSM клетките разположени по покривите се разпространяват безпрепятствено към обект от който имаме пряката видимост. Когато нашия обект е разположен във вътрешността на квартала имаме голямо разсейване, поглъщане и отразяване на електромагнитните вълни от съседните сгради и в карайна сметка се намалява общият електромагнитен фон).
  6. Да не бъде разположена на последен етаж (Мезонет, 90% от GSM антените са разположени на покривите и вълните се разпространяват почти безпрепятсвено над сградите, следователно последните етажи гарантират максимално облъчване).
  7. Да не бъде разположена на първи етаж (върху повърхността на земята се отлагат радон и др. радио-активни вещества. Първият етаж е най-близко разположен до тях и гарантира максимално облъчване с йонизиращи лъчения ).
  8. Сградата да не бъде разположена в най-високата част (надморка височина) на квартала (най-високата кота ще осигури пряка далечна видимост към съседните по ниски квартали т.е вълните безпрепятствено ще достигат до апартамента. Да се има в предвид ,че една антена генерира освен оснавната си честота, така и множество хармоници. Това означава, че една GSM анатена освен микровълни(нейонизиращи) генерира и хармоници от гама вълни(йонизиращи лъчения). И двата вида лъчения имат коренно различен механизъм на негативно биологично въздействие.

  Нередност?
 • 6
  bvsc avatar :-@
  Да, ама не
  • - 2
  • + 1

  До коментар [#2] от "big_papa":

  Не, не ми плащат. Кажи на милионите пенсионери, които дават 120 лв за лекарства от 240 лв пенсия. Само не тръгвай да ми обясняваш как съгласно Фридман слабите трябва да мрат и да не се месим на пазара. Извинявай, не може лекарство в Турция да струва 2 пъти по-евтино, абсолютно същото, не е фалшиво. Измишльотини друг път

  Нередност?
 • 7
  an.elica avatar :-P
  an.elica

  Обществена тайна е , че за да се развива и успява една компания са нужни безспирни и неуморно трудещи се служители,които да произведат очакваните от Работодателя качествени продукти,които са лицето на Фирмата.
  Отварянето на международни пазари за тази продукция зависи от начина на представяне на приоритетите за налагане на Името и на Търговската фармацевтична борса.
  Печелившите производители са се доказали като предпочитани от нуждаещите се като са застанали зад името си по отношение на качество и цена ,отговаряща на вложения труд и суровини.
  Актавис ЕАД успя с постоянство и високи критерии за покриване на стандартите очаквани от Американските собственици и тяхната успешно разработена политика за намиране на нови пазари за нашите продукти.
  Имиджа и марката се задържат на челни позиции с отдаденост на правилния подход за разрастване и обединяване с печеливши партньори.Всяко ново начало след попадането в престижната класация на най-добрите е още по-отговорното отношение за запазване на постигнатото и предприемане на нови планове за креативност и квалифицираност на довелите до такъв успешен престиж трудовия си потенциал и професионална лоялност.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал