Сливания под патент
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Сливания под патент

Сливания под патент

Фармацевтичните компании прибягват до придобивания и трансформации, за да подобрят ефективността и пазарните си позиции

Светломира Гюрова
2793 прочитания

Разместванията във фармацевтичния сектор отразяват тенденцията не само към консолидиране, но и към специализиране - засилване на позициите в сферите, където фирмите са най-силни, и разпродажба на второстепенните активи.

Това е нещо много повече от просто сделка. Откакто в края на април световният лидер - американският фармацевтичен гигант Pfizer, обяви публично желанието си да придобие британско-шведския си конкурент AstraZeneca, се завихри истинска буря, в която се преплитат политика, страхове, говорене за национален интерес, работни места и научен потенциал.

Наложи се на 13 май главните изпълнителни директори на двете компании да бъдат изслушани пред комисията по бизнес въпроси в британския парламент, където депутатите ги засипаха с въпроси за това дали ще има съкращения на работници (близо 7000 във Великобритания), смята ли Pfizer да свие бюджета на AstraZeneca за изследвания и развойна дейност (R&D) и как това ще се отрази на британската наука и дали зад апетита за покупката не стои най-вече желанието на американската компания да оптимизира данъчните си разходи, като смени ставките в САЩ с далеч по-благоприятните на Острова. На скамейката в парламента беше поставен и британският министър на търговията Винс Кейбъл, към когото основното питане беше едно - дали правителството в Лондон смята да се намеси и да спре сделката, ако не получи достатъчно гаранции, че притесненията на британците са напразни. И все пак въпреки целия шум "Даунинг стрийт" едва ли ще се намеси и ще рискува репутацията на Великобритания като добро място за чужди инвеститори.

Емоции има и в САЩ, където двама изтъкнати сенатори демократи дори заплашват да инициират законодателство, което да попречи на мултинационални компании като Pfizer толкова лесно да избягват американските данъци. В дебата се намеси и Швеция, след като лидерът на социалдемократите и вероятен бъдещ премиер на страната Стефан Льофен заяви, че основната мотивация на Pfizer очевидно са данъците и това не вещае нищо добро за съдбата на изследователския център на AstraZeneca в близост до Гьотеборг.

Така една от най-големите проектосделки в сектора през последните години се превърна не просто в бизнес, а в политика. Извън това аспектите на евентуалното сливане също са внушителни - тя би била една от най-големите в историята на фармацията, като засега последното предложение на Pfizer (което от AstraZeneca продължават да отхвърлят като твърде ниско и до 26 май трябва да решат дали искат да влязат в преговори) е за 55 паунда (92 долара) за акция и обща цена от 69 млрд. паунда (116 млрд. долара).

На едро и на дребно

Според оценка на британската консултантска копания GlobalData, излязла в разгара на преговорите, мегасделката би създала компания с общи продажби, възлизащи на 10.8 млрд. долара през 2019 г., и R&D колос със сумарни разходи за изследвания от над 11 млрд. долара. От AstraZeneca в момента са плащанията от 2.5 млрд. долара годишно за R&D (което е близо 9% от общите разходи за R&D на частния сектор във Великобритания). Придобиването й ще засили онкологичното портфолио на Pfizer и ще разшири бизнеса на фирмата в сфери като диабет и сърдечно-съдови заболявания, в които AstraZeneca е фокусирана. 

Според анализ на Credit Suisse продуктите, които в момента разработва AstraZeneca, сред които доминират лекарства в горещата сфера на имунотерапията, съставляват две пети от стойността на компанията, което е два пъти повече в сравнение с конкурентите й. Точно това обаче е едно от големите притеснения на Острова - че за да оправдае премията, която вероятно ще трябва да плати за AstraZeneca, Pfizer логично ще ореже разходите на съвкупната компания, включително тези за изследвания и развойна дейност. Това вече се е случвало - когато през 2009 г. Pfizer придоби американския си конкурент Wyeth, R&D бюджетът му бе свит от 11 млрд. долара до 6.7 млрд. долара. Освен това Обединеното кралство отдавна е дом и за изследователските дейности на Pfizer.  Американският гигант вече има две R&D бази във Великобритания (една в Кембридж и една в Сандуич, част от която през 2012 г. бе продадена, но продължава да се ползва) и е съвсем логично да свие част от изследователските звена на AstraZeneca.

В същото време евентуалната сделка би се вписала в дългата редица сливания и придобивания (M&A) във фармацевтичния сектор напоследък. По данни на Thompson Reuters от началото на 2014 г. M&A в индустрията са на стойност 93.2 млрд. долара, което е най-силният старт на година от 2009 г. С това фармацевтичният бранш е отговорен за 9% от всички глобални сделки от началото на годината при 2% за същия период през 2013 г.

Сред движенията само за последния месец са предложението на американската компания Valeant да изкупи за 46 млрд. долара Allergan (чиито продукти включват импланти за уголемяване на гърдите и препаратът против бръчки ботокс) и трансформирането на бизнеса на швейцарския гигант Novartis чрез размяна на активи с GlaxoSmithKline и продажба на бизнес на Eli Lilly.

Общата стойност на двете отделни транзакции с участието на Novartis е близо 20 млрд. долара. Швейцарската компания ще придобие линията онкологични продукти на GSK за 14.5 млрд. долара. От своя страна Novartis ще продаде бизнеса си с ваксини (с изключение на тези срещу грип), за който GSK ще плати 7.1 млрд. долара. Двете компании ще слеят поделенията си за потребителски продукти и медикаменти, чиято продажба не изисква рецепта, в съвместно дружество, контролирано от GSK. Същевременно Eli Lilly ще придобие подразделението на Novartis за ветеринарна медицина за близо 5.25 млрд. долара.

Разместванията във фармацевтичния сектор отразяват тенденцията не само към консолидиране, но и към специализиране - засилване на позициите в сферите, където фирмите са най-силни, и разпродажба на второстепенните активи. Сделките на Novartis не правят компанията по-голяма, а по-ефективна, като я освобождават от някои части на бизнеса й и ги прехвърлят към фирми, за които те са по-ценни. За швейцарската компания ваксините например миналата година са формирали едва 2% от приходите й, но са ключов бизнес за GSK. От друга страна, Novartis вече е планирала терапиите на рак да бъдат голям източник на приходи и сега според анализ на Sanford C. Bernstein те ще допринасят за 20% от продажбите й. За бизнеса на GSK сделките също означават значителна трансформация, която ще осигури на компанията абсолютна лидерска позиция на глобалния пазар на ваксини и още по-значително засилване на бизнеса й с лекарствата без рецепта. Novartis и GSK ще формират съвместна компания (в която GSK ще държи 63.5% от акциите) за продажба на този тип медикаменти, като идеята е, че така благодарение на по-ефективната дистрибуция продажбите им ще се засилят както на нововъзникващите, така и на съществуващите пазари.

За днес и за утре

Според анализаторската компания IMS Health Consulting се очаква в следващите години глобалният фармацевтичен пазар да расте с около 3-4% годишно и да достигне 1.2 трлн. долара продажби през 2016 г. и 1.5 трлн. през 2020 г. Прогнозата е през 2017 г. Бразилия, Русия и Индия да формират заедно 8% от световния пазар и ръстът там да е с 10 - 13% годишно. Така след три години 50% от продажбите (по обем) ще бъдат реализирани на нововъзникващите пазари, докато САЩ и Европа ще отговарят за по 13%.

В тази ситуация, големите компании са изправени пред сходен набор от възможности и заплахи - нарастващото търсене на развиващите се пазари, опити за свиване на здравните плащания в богатите страни, все по-стриктна регулаторна рамка (особено в ЕС и САЩ) и спешната нужда за извличане на повече нови молекули от изследователската дейност, тъй като патентите на много от предишните открития изтичат скоро.

Същевременно развиването на нови лекарства е скъп, бавен и рискован бизнес. И докато глобалният пазар расте, тъй като пациентите в богатите страни застаряват, а тези в развиващите се стават по-заможни и започват да страдат от хронични болести, заедно с повишаването на търсенето на лекарства расте и натискът върху цените им. Това изправя правителствата срещу компаниите. В развитите страни управляващите искат да намалят ръста на здравните бюджети. А в развиващите се има все по-голям стремеж да подобрят здравеопазването, но нямат толкова средства и трябва да избират. Така компаниите и държавите се опитват да експериментират с различни цени. Roche например продава на египетското правителство лекарство срещу хепатит С с голяма отстъпка и различна марка и опаковка, за да предотврати износа към други пазари. Pfizer, Novartis, Merck и Sanofi работят с филипинското правителство и фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, за да тестват вариращи цени в зависимост от доходите на пациентите. В развитите страни фармацевтичните гиганти тестват друга идея - да се плаща само ако лечението работи. Надеждата е да се наложат такива ценови модели, които да гарантират, че, от една страна, фирмите могат да си възвърнат инвестициите в иновации, които достигнаха средно 1.7 млрд. долара за нов продукт, а от друга - че повече пациенти получават медикаментите, от които имат нужда.

Разместванията във фармацевтичния сектор отразяват тенденцията не само към консолидиране, но и към специализиране - засилване на позициите в сферите, където фирмите са най-силни, и разпродажба на второстепенните активи.

Това е нещо много повече от просто сделка. Откакто в края на април световният лидер - американският фармацевтичен гигант Pfizer, обяви публично желанието си да придобие британско-шведския си конкурент AstraZeneca, се завихри истинска буря, в която се преплитат политика, страхове, говорене за национален интерес, работни места и научен потенциал.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK