Очакваме лечение за пациенти, които нямаха шанс досега
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Очакваме лечение за пациенти, които нямаха шанс досега

Проф. д-р Людмила Матева (в средата) е национален консултант по гастроентерология и завеждащ клиниката по гастроентерология в УМБАЛ "Св. Иван Рилски", София

Очакваме лечение за пациенти, които нямаха шанс досега

Проф. д-р Людмила Матева пред "Капитал Здраве"

Десислава Николова
7427 прочитания

Проф. д-р Людмила Матева (в средата) е национален консултант по гастроентерология и завеждащ клиниката по гастроентерология в УМБАЛ "Св. Иван Рилски", София

© Надежда Чипева


Години наред сме искали чернодробните ензими да бъдат част от задължителния минимум, който се изследва по здравна каса, защото има много различни чернодробни заболявания.

Има ли според вас, на база на последните клинични проучвания, революция в лечението на хепатит С, става ли той лечим?

- Има рязка промяна в данните за успешна терапия на хроничен хепатит С, които се натрупаха през декември 2013 и продължават да се трупат. Досегашните данни показват, че терапията без интерферон под формата на таблетки дава много добри резултати - над 90% излекуване от хепатит С. Тя е с много добра поносимост и минимални странични ефекти. Защо е важна терапията без интерферон? Досега през последните 10 години с въвеждането на пегелирания интерферон в комбинация с рибавирин бяха постигнати добри резултати в лечението на хроничния хепатит С. Но има определени, трудни за лечение пациенти, при които не може да се постигне желаният терапевтичен отговор, а именно липса на вирус в кръвта шест месеца след края на едногодишното лечение. Допълнително това лечение е съпътствано с много тежки странични ефекти. Ето защо е необходимо да има нови терапевтични режими, които да осигурят висок процент на излекуване, добра поносимост и да са подходящи за болни в различна степен на увреждане на черния дроб от вируса на хепатит С.  Какво е тяхното предимство? Ще се лекуват  голям брой пациенти, които не са били подходящи за лечение досега.

Какъв процент са те от общия брой пациенти?

- Нямаме точна статистика, но да приемем, че от всички болни, които са с хронична инфекция с хепатит С, се лекуват обикновено 10 до 20%, но в отделните центрове пациентите, оценени като неподходящи, са около 50%, като сметнем и пациентите с декомпенсирано чернодробно заболяване, които не са подходящи за лечение, защото се диагностицират късно. Освен това ще могат да се лекуват и пациенти с  ниски тромбоцити, което досега беше противопоказно. Тези пациенти бяха принудени да приемат лекарства, които могат да повишат тромбоцитите по време на лечението, но те струват  колкото цялото противовирусно лечение и освен това крият рискове от тромбоза и  други усложнения. Ще бъдат лекувани и хора, които са с по-лош отговор от стандартната терапия, т.е. това са хора с придружаващи заболявания, с лекарствени взаимодействия, с цироза, но все пак трябва да кажа, че и в тази ера на лечение на хроничен хепатит С декопменсираната цироза няма да е подходяща за лечение, защото е много напреднало заболяване. Но пък голяма част от пациентите  с компенсирана цироза са с висока вероятност за изчистване на  вируса и постигане на терапевтичен ефект.

Защо досега терапията успяваше да се справи само с около 40-50% от пациентите? 

- На практика при досегашната терапия имаше много условия да се подберат подходящите болни, т.е. това беше пример за персонализирана медицина, или както се казва, терапия, водена от резултата. Това зависи от генотипа, след това от отговора. Започва се лечение, да кажем, че няма никакви контраиндикации, преценява се на първия и на третия месец колко е вирусният товар - дали е недоловим със съвременните методи на изследване, дали е намален и ако това се е случило, терапията продължава. Тя трае 6 месеца за генотип 3 и 12 месеца за генотип 1, както и за другите генотипи - съответно 6 или 12 месеца. Колкото по-ранен е отговорът на интерферон базираната терапия заедно с рибавирин, толкова прогнозата, че болният ще се излекува, е по-добра. При голяма част от пациентите с  придружаващи заболявания – сърдечно-съдови, диабет, стеатоза, затлъстяване, инсулинова резистентност и други сериозни проблеми, имаше риск да не се достигне реален вирусологичен отговор. Другите ограничения бяха, че по-трудно се постигаше ефект при напреднала фиброза на черния дроб. Това е съединителна тъкан, която се образува на увредено място в организма, т.е. няма празно място, то се замества със съединителна тъкан. В черния дроб тя е разпръсната и пречи на нормалната структура, като постепенно настъпва преустройство и се стига до чернодробна цироза. Освен това имаше проблем със страничните ефекти на досегашната терапия - тежка анемия и обриви, заради които лечението трябва да прекъсне. Следващата генерация протеазни инхибитори също продължават да се прилагат съвместно с интерферон и рибавирин. Новата  генерация лекарства, директно действащи срещу вируса, са медикаменти, които могат да се използват  без интерферон и рибавирин, т.е. сега представените. При тях терапията е по-кратка, около 3 месеца. За тях са подходящи по-голям брой пациенти и ефективността им е много висока - надхвърля 90% на този етап. 

Участвали ли са български пациенти в клинични проучвания с най-новата терапия?

- Досега не. Има запланувано клинично проучване, което ще влезе в регулаторните органи за одобрение някъде към есента. Това, което ние вероятно ще направим, е да включим пациенти, които не са подходящи за стандартната терапия, за да имат шанса да бъдат излекувани. Такова беше и поведението ни и когато влизаха първата генерация протеазни инхибитори. Вероятно и тук ще подберем хора, при които  има по-малка вероятност да отговорят на стандартната терапия, за да получат този шанс навреме.

Зачестяват ли случаите на хепатит С в България и каква превенция би могло да има срещу вирус, който мутира толкова бързо и за който няма ваксина?

- При нас не идват по-различни пациенти от друг път, но продължава да е голям делът на хората, които попадат в рискови групи и не са изследвани преди това. Имаме вече и няколко пациенти от бежанската вълна. Това, което искаме да кажем, е, че хората трябва да отидат и да си направят един тест за хепатит. Ако са позитивни, да търсят своето решение, което могат да получат много бързо, като се обърнат към специализираните клиники по гастроентерология. 

Години наред сме искали чернодробните ензими да бъдат част от задължителния минимум, който се изследва по здравна каса, защото има много различни чернодробни заболявания. Освен вирусните хепатити се увеличава делът и на неалкохолната стеатозна болест на черния дроб, а с повишената честота на затлъстяването у нас тези хора трябва да бъдат диагностицирани. Един такъв тест струва около 2-2.50 лв.

----

* Проф. д-р Людмила Матева е национален консултант по гастроентерология и завеждащ клиниката по гастроентерология в УМБАЛ "Св. Иван Рилски", София

 
Текстът е част от специалното издание "Здраве" на в. "Капитал Daily".
Години наред сме искали чернодробните ензими да бъдат част от задължителния минимум, който се изследва по здравна каса, защото има много различни чернодробни заболявания.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK