Новият брой: Магистрален грабеж

Най-важно е продуктите да бъдат качествени и ефективни

Най-важно е продуктите да бъдат качествени и ефективни

Десислава Райчинова, генерален мениджър на "Валмарк България", пред "Капитал Здраве"

Десислава Николова
4559 прочитания

© Дневник


Как се развиваше пазарът на хранителни добавки през миналата година? В кои категории отбеляза ръст?

- Тенденцията за ръст на пазара на хранителни добавки се запазва, продажбите растат с близо 12% през 2013 спрямо 2012 г. Същата тенденция се наблюдава и на общия пазар на хранителни добавки и продукти без рецепта, но с по-малки темпове на ръст – 7% в стойност. В опаковки обаче ръстовете са значително по-малки - 2% за продуктите без рецепта.

Категориите с най-голям ръст са антифлатуленти (срещу подуване на стомаха) с 23% и еректилна дисфункция (23%), следвани от добавки за очи (18%) и имунитет (16%). Най-големите категории като продуктите за стави, уринарни инфекции, простата, кръвооросяване продължават да растат с добри темпове – между 7 и 10%.

За поредна година сте компания номер едно в сегмента, на какво се дължи това? Колко продукта предлагате на пазара, колко са новите ви продукти и в кои области? Кои са водещите категории, в които търсенето е най-голямо?

- "Валмарк България" не само е лидер на българския пазар на хранителни добавки, но и продължава да постига ръстове в продажбите спрямо миналите години – ръстът на компанията за 2013 г. е 18% спрямо 2012 г. Положителните резултати се обясняват не само с лансирането на нови продукти и развиването на някои пазарни категории (например "Дегазин" в категорията антифлатуленти), "Лидерин" (в категорията за еректилна дисфункция), но и с дългогодишното предлагане и разработване на качествени и ефективни продукти (например "Уринал" в категорията уринарни инфекции, "ГинкоПрим Макс" в категорията кръвооросяване, "Простенал" в категорията грижи за простатата). "Валмарк" залага на силния състав на продуктите - синергични комбинации, патентовани субстанции и стандартизирани екстракти, които наистина решават съответния здравословен проблем на потребителя и резултатът е видим. Портфолиото обхваща над 50 продукта и ще продължава да се обогатява и развива.

Най-голямата новина за новата финансова година е, че "АртроСтоп", лидерът в категорията за здрави стави и кости, сменя своето име и ще се предлага под името "Проензи", с което е познат в цяла Европа. "Проензи" ще предложи и няколко нови продукта за проблемите със сковаността и болката в ставите, костите и мускулите.

Чувствителен ли е потребителят към цената, или при хранителните добавки тя не играе такава роля предвид потребителските нагласи?

- Цената винаги има значение, особено имайки предвид покупателната способност. Но, от друга страна, българинът е чувствителен към качеството повече, отколкото към цената, особено когато става дума за хранителни добавки и лекарства. В крайна сметка поглъщаме хапчета, за да сме по-здрави, по-тонизирани, следователно купуваме най-доброто за здравето си. Пазарът потвърждава това, ръстовете в опаковки са по-малки, отколкото в пари, което означава, че тенденцията е за покупки на по-скъпи продукти. В много случаи след опита с по-евтин, но по-неефективен или неудобен като дневна дозировка продукт клиентът търси най-вече високото качество. Има цели линии от брандове, които са се настанили в ниския ценови сегмент - до 5-8 лева на опаковка. Но при скъпа изходна субстанция, каквато е например модерният напоследък коензим Q10, потребителят определено се замисля какъв коензим купува срещу цена от 5 лева за опаковка от 30 капсули. Получаваме всекидневно обратна връзка от нашите потребители и водещият фактор да изберат продукт на "Валмарк" е удовлетвореността от качеството и реалния му ефект.

Нека е ясно обаче, че невинаги високата цена е гаранция за качество – важно е и производителят да е познат, доказал се във времето с качество и стандарт. Свидетели сме и на скъпи продукти, особено маркетирани в интернет, но не знаем кой стои зад тях, къде другаде се предлагат, какво съдържат.

До каква степен българите са склонни да залагат на профилактиката и перманетната грижа за здравето?

- Клиентите се опитват да се грижат за здравето си, но на профилактиката обръщат внимание в малка степен, и то при специфични случаи. И това е нормално. Ако човек си направи сметка за колко различни заболявания трябва да се профилактира, списъкът ще е дълъг. Важно е всеки да оцени къде е по-висок рискът за здравето му и да предприеме профилактика в тази област.

За съжаление медицинската статистика показва, че голяма част от заболяванията в България се подмладяват и това се дължи най-вече на напрегнатия начин на живот и липсата на навременна профилактика. Все повече и по-млади хора страдат от проблеми с паметта и концентрацията, високо артериално налягане, нарушения в липидния профил (високи нива на лошия холестерол), смущения в храносмилателния тракт. Проведено през 2013 г. онлайн проучване сред 2700 мъже сочи, че 30% от респондентите на възраст между 36 и 45 години имат симптоми за проблем с простатата. Затова мъжете над 50 години задължително трябва да взимат профилактично добавка за простатата, особено в случай че в семейството си имат подобен проблем при родител, брат и т.н. Активно спортуващите е добре да "подхранват" ставите си с подходящата добавка. Жените - да имат предвид риска от остеопороза и да се профилктират с калций над определена възраст. И това са съвсем основни потребности, на практика има още много заболявания, за които е нужна профилактика.

Смятате ли, че потребителите четат достатъчно етикетите или не, имат ли изисквания към качеството, начина на производство, състава на добавките, които използват?

- Потребителите четат все повече за съставките на определен продукт и определено се притесняват, ако възникне проблем с качеството. Затова запазена марка на "Валмарк България" е високото качество на продуктите, произведени по GMP стандарт (за добра производствена практика). Стандартът поставя поредица от строги изисквания към хигиената, персонала, оборудването и технологиите и е нормативно задължителен за производството на всички лекарства. А "Валмарк" го прилага не само за лекарствените продукти, но и за хранителните добавки.

По какъв начин Агенцията по храните контролира пазара и полезно ли е това за потребителите?

- Агенцията по храните контролира пазара, но е важно и какъв е законът. А той и наредбите, регулиращи хранителните добавки, са либерални, заимствани са от европейските директиви, режимът за регистрация е уведомителен. Да, но в Европ, самоконтролът е начин на живот и работа, докато в България все още се опитваме да спестим. Агенцията по храните прави проверки на местата на продажба и при производителите, но е важно действията им да са систематични и последователни, а не на принципа "масова акция" веднъж в годината или веднъж на 2-3 години.

 
Текстът е част от специалното издание "Здраве" на в. "Капитал Daily".

Как се развиваше пазарът на хранителни добавки през миналата година? В кои категории отбеляза ръст?

- Тенденцията за ръст на пазара на хранителни добавки се запазва, продажбите растат с близо 12% през 2013 спрямо 2012 г. Същата тенденция се наблюдава и на общия пазар на хранителни добавки и продукти без рецепта, но с по-малки темпове на ръст – 7% в стойност. В опаковки обаче ръстовете са значително по-малки - 2% за продуктите без рецепта.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход