Най-важното за защитата от слънцето
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Най-важното за защитата от слънцето

Най-важното за защитата от слънцето

Лекари, производители и вносители обясняват състава, начина на прилагане и основните грешки при нанасянето

Десислава Николова
5339 прочитания

© shutterstock


Изглежда, че никой не поставя под въпрос вредите от все по-агресивните слънчеви лъчи. Като цяло обаче лекарите смятат, че все още пациентите, които нямат дерматологични проблеми, подценяват необходимостта от слънцезащитна козметика, не познават добре част от етикетите и обозначенията, които показват точното количество защита, не четат подробно вредните вещества, които все още съдържат продуктите, и не обръщат подобаващо внимание на защитата на косата и продуктите за след слънце. Направихме анкета сред основните лидери на пазара за дермокозметика за правилната й употреба.

От кой месец трябва всекидневно да се употребява слънцезащитна козметика?

Специалистите препоръчват да се обръща внимание не само в първите месеци на пролетта и лятото, а целогодишно.

"Фактът, че ние не виждаме слънчевите лъчи, не означава, че те не съществуат и не причиняват изменения на структурата на кожата. UVA лъчите преминават през облаци и стъкла. През зимата при невнимателно излагане на слънце по време на разходка или каране на ски също може да се получи слънчево изгаряне", коментира Катерина Зисова, продуктов мениджър "Ексклузивни продукти – козметика" в "Софарма трейдинг", която маркетира дермокозметичната марка SVR.
Дерматологът д-р Дончо Етугов отбелязва, че слънцезащитните средства са продукти, които препоръчват в практиката както в процеса на лечение на кожните болести, така и като козметика за всекидневна употреба. "Няма категорично схващане за точния период, в който да нанасяме и да спрем. Това зависи както от типа кожа, така и от състоянието на лекуваното кожно заболяване. Ако говорим за козметично средство, предназначено за профилактика, то няма да е грешно, ако препоръчаме целогодишна употреба на слънцезащита. Особено важно е да се предпазваме през слънчевите месеци - от края на април до края на октомври, но не бива да пренебрегваме и зимното слънце", казва д-р Етугов.

Д-р Анелия Ботева, мениджър медицинска комуникация в Bioderma – България, допълва, че според нея е задължително ползването на фотозащита при интензивно облъчване - например на морския бряг или в планината, след естетични процедури и при някои кожни заболявания, които се влошават от слънцето.

Кои са оптималните слънцезащитни фактори в зависимост от типа кожа?

Факторът за предпазване от слънчево изгаряне (SPF) показва времето, през което човек може да остане изложен на слънце, без да получи изгаряне. Експертите смятат, че е важен не само факторът, а и правилното подновяване на козметиката.  

"Например продукт с SPF15 ще ви позволи да се излагате на слънце 15 пъти по-дълго, без да застрашите кожата си от изгаряне, отколкото ако не използвате слънчева защита. Според повечето дерматолози е по-важно да не се стига до изгаряне, отколкото да се получи тен. Крем с SPF15 е подходящ за повечето хора, ако бъде използван правилно. Но въпреки това често се препоръчва SPF30, защото много малко хора нанасят продукта толкова обилно или толкова често, колкото е посочено на опаковката", коментира Александър Маринов, управител на A&D Pharma, вносител на линията Mustela. Той цитира широко разпространеното сред специалистите мнение, че разликата в защитата от слънчево изгаряне между кремовете със средно висок и висок SPF фактор не е особено голяма, но продуктите с по-висок SPF фактор могат да защитят по-добре кожата от дълготрайни увреди и рак на кожата. Хората с много бяла кожа могат да получат здравословен тен, ако използват правилно слънцезащитни продукти. Важен е не само слънцезащитният фактор, но и правилното подновяване. Д-р Анелия Ботева отбелязва, че за градски условия за лице е достатъчен фактор SPF30. "За всички останали случаи се препоръчва според европейската класификация фактор SPF50+. Има и продукти, които подпомагат естественото образуване на тен, а едновременно с това и предпазват кожата от изгаряне", казва тя.
Придобиването на тен става под въздействието на утравиолетовите лъчи, които стимулират меланоцитите - това са клетките на кожата, произвеждащи меланин. "Хората със светла коса и светла кожа са класифицирани като фототип едно и две. Препоръчителният фотозащитен фактор за тях е SPF50. Tези кожи са бели, чувствителни към слънцето и трудно придобиват тен. Хората с по-тъмна коса и матова кожа са класифицирани като фототип три и четири. Тези кожи по-трудно изгарят и могат да си позволят фотозащитен фактор SPF15 или SPF30. Ако кожата е много бяла (фототип едно или две), рискът от увреждания и появата на ракови образувания е много голям. Единственият здравословен начин за придобиване на тен е постепенното намаляне на слънцезащитния фактор, започвайки от SPF50", казва Катерина Зисова.

Кои са основните грешки при нанасянето на слънцезащитна козметка?

Важна особеност при употреба на слънцезащитни кремове е използваното количество продукт. "За добро покритие на кожата на възрастен човек са необходими около 30 мл слънцезащитен продукт, което е приблизително количеството обем на една шепа и то при всяко нанасяне. Слънцезащитните продукти трябва да се нанасят поне половин час преди излагане на слънце и да се използват отново след излизане от водата", отбелязва Александър Маринов. Според изчисленията му при правилно нанасяне слънцезащитен продукт от 250 мл е достатъчен за не повече от 4-5 дни за един човек.

Слънцезащитните кремове трябва да се нанасят цялостно върху всички области на тялото, дори тези, които най-често се пренебрегват, а именно ушите, зоните около очите, върху врата отзад и шията отпред, по ръцете, ходилата и пръстите. "Задължително е да се третират слънцеекспонираните (откритите) части от тялото – лице, шия, деколте, както и откритите части на крайниците. Най-често се пропуска гърбът на китките и с напредване на възрастта там първо се появява неприятната соларна пигментация", казва д-р Етугов. Слънцезащитният фактор се обозначава с число и показва степен на защита срещу UVB лъчи. "Той показва за какъв период от време нашата кожа е защитена. Простичко казано, ако ползваме фактор 30, трябва да нанесем продукта отново след около час. Ако ползваме фактор 50, ще повторим мазането след около 2 часа. За UVA защитата на този етап няма стандартизирана числова система. Върху опаковката се обозначава, че продуктът защитава и от тези лъчи", казва д-р Етугов.
"Недостатъчното количество на фотозащитния продукт при нанасяне намалява фактора, нанасянето трябва да е на всеки 2 часа или след всяко мокрене и бърсане с кърпа", допълва д-р Анелия Ботева. Ако препоръката за нанасяне, която производителят е посочил върху опаковката, не се спазва точно, понякога се стига до другата крайност - прекомерно нанасяне на продукта върху кожата.

"Това от своя страна може да доведе до запушване на порите и по-лошо охлаждане на кожата. Често това презатопляне води до появата на обриви, които се бъркат с алергична реакция, и, второ - при нанасянето на по-малко количество от препоръчителното може да се стигне до дехидратация, зачервявания и дори изгаряне на кожата, което особено при бебета и малки деца е много опасно", коментира Константин Шаламанов, председател на съвета на директорите на "Лавена", производител на серията продукти "Бочко". Той допълва, че дрехите  не са бариера срещу вредните лъчи, които проникват през тъканите и могат да причинят нежелани последствия върху кожата, особено на децата. Затова предварителната подготовка – нанасяне на слънцезащита 20-30 минути преди излагане на слънце, е препоръка на повечето производители.

Каква е разликата между химичните и минералните филтри в слънцезащитната козметика?

Слънцезащитните продукти имат различен начин на действие в зависимост от вида на филтрите, които съдържат. Те могат да бъдат минерални, химични или комбинирани филтри. Най-общо химичните филтри улавят вредните UV лъчи и ги преобразуват в топлина, докато физичните филтри ги отразяват.

Минералните филтри са доказано по-безопасни и осигуряват по-добра защита срещу слънцето. Те са само два вида, титаниев диоксид и цинков оксид, и имат редица предимства - не съдържат токсични вещества, не съдържат полиетиленгликол, който може да предизвика кожни раздразнения, провокирани от слънцето, подходящи са за хора с чувствителна кожа и са водоустойчиви, коментира Александър Маринов. "Като цяло клиентите предпочитат продукти с титаниев диоксид в състава си, тъй като цинковият оксид оставя бели следи. Продукти с минерални филтри са подходящи за деца, хора с алергии към химични филтри или такива с кожни заболявания. Продуктите с минерални филтри имат по-щадящо кожата действие, не проникват в дълбочина и не крият риск от поява на алергии. Също така те са устойчиви на вода и пот", казва Катерина Зисова.

"В дерматокозметичната практика се прилага правилото, че минералната защита е по-безвредна и затова се прилага в продуктите за деца. Въпреки че получените нови химични съединения при трансформацията на химичния филтър са добре проучени и няма данни да са токсични и канцерогенни, те не се прилагат в слънцезащитата при деца", допълва д-р Етугов.

Има ли вредни съставки в слънцезащитната козметика?

Въпреки че реномираните дерматокозметични марки са под строг контрол за сигурност, безвредност и качество от европейските регулаторни органи, като преди да излязат на пазара, минават задължителните фази на проучване и изпитване, в слънцезащитата като цяло има вредни вещества и затова е добре да се четат етикетите.

"Старайте се козметиката да не съдържа два филтъра, които се срещат много често в слънцезащитни продукти и които са токсични: октилметоксицинамат (ОМЦ), UVB филтър, който при излагането на слънце става особено токсичен, и бутилметоксидинезоилметан, UVA филтър, който също е токсичен. Други вредни химични вещества, които се откриват в слънцезащитни продукти, са парааминобензоена киселина, октилсалицилат, авобензон, оксибензон, циноксат,  падимат, диоксибензон, фенилбензимидазол, хомосалат, сулисобензон, ментилантринилат, троламин силицилат, октокрилен. Слънцезащитна козметика не трябва да съдържа аромати, които при излагане на слънце могат лесно да предизвикат алергии. Съдържанието на парабени и парафини също може да доведе до поява на обриви, запушване на пори или дори дерматит", изрежда Александър Маринов.
Д-р Етугов смята, че най-простото правило, че слънцезащитните продукти от аптечната мрежа са безопасни, е валидно. "Отделен е въпросът за алергиите към някои от съставките на слънцезащитните продукти. Това лесно можем да проверим, като предварително третираме малък участък от кожата по меките части (хълбок, китка или шия), и ако до 24 часа няма реакция, можем спокойно да ползваме продукта", казва той. Според Константин Шаламанов основен проблем са консервантите. "Често обаче проблеми създават и продуктите с по-концентрирани и силни аромати – най-вече причинители на алергии. Препоръчително е да се използват продукти с хипоалергенни аромати, каквито са повечето слънцезащитни продукти, предназначени за деца", смята той. За ориентация е добре всеки да се запознат с т.нар. състав по INCI, задължително присъставащ върху всяка опаковка.

Има ли минуси високият слънцезащитен фактор?

Специалистите смятат, че високият слънцезащитен фактор като цяло няма недостатъци.

"Ще дам един пример: въпреки че разликата в процента блокирани ултравиолетови лъчи между SPF55 и SPF100+ е по-малко от 1%, използването на SPF 100 може да доведе до много по-малка увреда от слънцето в дългосрочен план. Затова се насърчава употребата на продукти с висок спектър на слънцезащитни филтри", казва Александър Маринов.
Слънцезащитният фактор (SPF = Sun Protection Factor) се отнася за способността даден козметичен продукт да блокира UVB лъчите, които причиняват слънчевите изгаряния и допринасят за рак на кожата. Ако може да се смята за минус, високият SPF фактор забавя значително придобиването на слънчев загар. "Държа да подчертая, че слънцезащитният фактор не се отнася за UVA лъчите, които проникват по-дълбоко в кожата и причиняват по-сериозни увреждания. Ако един козметичен продукт предоставя защита от UVA лъчите, тази информация е изрично упомената на опаковката. По европейския стандарт за SPF, ако на опаковката на един продукт има изписани буквите UVA, оградени в кръгче, тогава предоставената защита от UVA лъчите е равна на 1/3 от посочения SPF фактор. Иначе PPD (PPD = Persistent Pigment Darkening) е защитният фактор, демонстриращ защитата срещу UVA лъчите", казва Катерина Зисова. Д-р Дончо Етугов допълва, че често се спекулира със синтезата на витамин D, но дори и при ползване на слънцезащита, витамин D се синтезира нормално.
"Високият фактор има минуси, ако слънцезащитните филтри, от които се определя основно факторът, са съставени от твърде агресивни химични компоненти. Тогава е възможна появата на алергични реакции", заключава Константин Шаламанов.  

Какви продукти за слънцезащита трябва да използват хората с атопична, много чувствителна кожа и с акне?

Продуктите, които са специално създадени за проблемна кожа (атопичен дерматит, акне), имат широк спектър на защита и в състава им влизат само дерматологично тествани съставки.

"На пазара има специализирани фотозащитни продукти, разработени за хора с дерматологични заболявания. Те са продукти тип 2-в-1 – предлагат и лечение, и защита", казва Катерина Зисова. "При атопиците се препоръчват продукти с минерална защита и по-богати текстури. Да доминира липидната фаза. Те предоставят комфорт на сухата атопична кожа. Крем-гел продуктите са средство на избор при чувствителни и алергични кожи. Те са подходущи и при акне, тъй като нямат оклузивен ефект", отбелзва д-р Дончо Етугов. "За хора с чувствителна и атопична кожа се препоръчва фотозащитен продукт със 100% минерален филтър, а за пациентите с акне е важна текстурата, която трябва да е флуидна и да не води до допълнително омазняване", допълва д-р Ботева.
"Често подобни алтернативни продукти с висок фактор могат да бъдат открити и в детски марки, но при всички положения е добре да има консултация с лекар дерматолог преди купуването на конкретен продукт. Най-точно лекарят може да определи продукт с най-подходящ състав спрямо спецификата на кожата на конкретния човек", смята Константин Шаламанов.  

Какви са ползите от продуктите за след слънце?

За разлика от обикновените лосиони и кремове продуктите за след слънце са специално формулирани, за да регенерират и рехидратират кожата. Обикновено те съдържат натурални масла (като жожоба, маслиново, бадемово, кокосово), които възстановяват кожата и запазват влагата. "Това подсилва клетъчната бариера и консервира клетъчните ресурси. Козметика за след слънце би могла да се използва винаги когато кожата е прекалено суха - през зимата, след боледуване, преумора или дълъг престой в басейн или вана", смята Константин Шаламанов.

"Кожата губи до 30% влага под въздействието на слънчевите лъчи. Затова козметичните продукти за след слънце хидратират кожата в дълбочина, успокояват я и я подхранват. Обикновено съдържат и допълнителни противовъзпалителни съставки. Последните години излязоха на мода after-sun продуктите, които съдържат автобронзанти за подсилване и удължаване на тена, коментира Катерина Зисова.

"Разликата между нормалните кремове и тези за след слънце е, че повечето кремове имат основно хидратиращ ефект. Ако те са с противостареещи свойства, могат дори да зачервяват и дразнят", допълва д-р Етугов.

 

Слънчева алергия

Слънчевата алергия, или полиморфната светлинна ерупция, е заболяване, чиято честота през последните години нараства. Основна роля за възникването й играят промяната в интензитета и вида на слънчевия спектър, алергизирането към продукти, получени от фотореакции на козметиката, нанасяна върху кожата, дори и някои видове храни. Алергията се среща по-често при жените, отколкото при мъжете. Може да възникне във всяка възраст, но се проявява в по-голяма степен при деца и младежи. Това заболяване може да предизвиква оплаквания в продължение на години, но обикновено преминава без прилагането на каквото и да е лечение. Полиморфната светлинна ерупция представлява поява на различен по интензитет сърбящ обрив, който се получава след излагане на слънчева светлина на откритите части на тялото. В редки случаи обривът може да бъде представен от мехурчета и да се засягат области, които не са били изложени на слънце. Може да е наследствена, но може и да се отключи от пусков фактор – комбинация с някои храни или лекарства (зелен лимон, тетрациклин и др.). Точната диагноза и лечение на тежките форми трябва да бъдат под лекарски контрол. Това, което се препоръчва като превенция, е употребата на слънцезащитни средства SPF30 или по-голям и избягване на храните и/или лекарствата, отключващи алергията.

 

Косата и слънцето

Често пренебрегвана, тя също страда от слънцето. Шапка или кърпа е добър вариант за защита, а вече има голям избор от спрейове, които подхранват и пазят от ултравиолетовите лъчи. Кожата на главата също е чувствителна към слънцето, дори повече, така че зачеряванията по нея и дори лющенето и изгарянията не са изключени. Старо правило на фризьорите е преди плаж или разходка в планината косата да не се боядисва или къдри. Независимо колко щадящи са боите за коса, пресите и машите за оформяне химическото и топлинното въздействие може много лесно да увреди косъма, а в комбинация със слънце да я направи по-чуплива. Няма напълно безвредно третиране, нито силна топлина, която да не въздейства на косата. Вече изгоряла коса не се възстановява - може да се подхрани или пораженията да се заличат частично. През лятото косата има нужда от подхранване, маски и овлажняване. Ако косата не може да остане суха след плуване в морето или в басейн, трябва да се изплаква с чиста или с минерална вода.

 

Текстът е част от специалното издание "Здраве" на в. "Капитал Daily".

Изглежда, че никой не поставя под въпрос вредите от все по-агресивните слънчеви лъчи. Като цяло обаче лекарите смятат, че все още пациентите, които нямат дерматологични проблеми, подценяват необходимостта от слънцезащитна козметика, не познават добре част от етикетите и обозначенията, които показват точното количество защита, не четат подробно вредните вещества, които все още съдържат продуктите, и не обръщат подобаващо внимание на защитата на косата и продуктите за след слънце. Направихме анкета сред основните лидери на пазара за дермокозметика за правилната й употреба.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.