Щит срещу лошите лъчи
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Щит срещу лошите лъчи

Слънчевото изгаряне е опасно и дори най-добрата слънцезащитна козметика не може да го предотврати, ако сами не се пазите

Щит срещу лошите лъчи

Лекарите предупреждават, че няма безопасно изгаряне

Десислава Николова, Весела Николаева
4514 прочитания

Слънчевото изгаряне е опасно и дори най-добрата слънцезащитна козметика не може да го предотврати, ако сами не се пазите

© Shutterstock


Игра на руска рулетка със сравнително нисък риск, който обаче нараства многократно с честотата на играта. По такъв начин дерматолозите определят слънчевите изгаряния.

Слънчевото изгаряне е сложна биохимична реакция на кожата след нефизиологично излагане на слънце. То е резултат от въздействието на UVA, UVB и инфрачервени лъчи. "Те носят висока енергия, която провокира термична травма и отключва вредни химични реакции. Резултатът е зачервена, болезнена и силно дехидратирана кожа. Нерядко се появяват мехури", коментира д-р Дончо Етугов, дерматолог.

Преди да се получи изгарянето, което всеки човек поне веднъж е преживял, според него е важно да се познават фототиповете кожа.

Бял и уязвим

Основните типове са шест. Първи фототип е при хора с млечнобяла кожа, светли очи и коса, а последният (шести) е при индивиди с много тъмна (африкански тип) кожа и тъмни очи и коса. "Хората от първи фототип почти не могат да придобият тен. Напротив, те почти винаги изгарят. Това ги прави предразположени към ракови кожни заболявания с напредване на възрастта. Съветваме такъв тип пациенти стриктно да спазват правилата за слънцезащита. Освен редовно третиране със слънчезащитна козметика и чисто механично да се пазят от слънцето – шапки, очила, чадър и др. Изработват се дори дрехи и материи, чиито нишки имат слънцезащитни свойства", коментира д-р Етугов. Той допълва, че от трети до шести тип рискът от изгаряне е нисък и при тях злокачествените болести на кожата са по-голяма рядкост.

Лекарство против изгаряне

Симптомите на слънчевото изгаряне включват зачервяване на кожата, повишена чувствителност, болезненост и оточност. Според Александър Маринов, директор на A&D Pharma, вносител на Mustela, повечето леки изгаряния отминават сами.

"Първата стъпка при слънчево изгаряне е моментално прекратяване на излагането на слънце", отбелязва Катерина Зисова, продуктов мениджър "Ексклузивни продукти – козметика" в "Софарма трейдинг", която разпространява линията SVR.

Д-р Етугов смята, че в лечебен план трябва да се преустанови за няколко дни излагането на слънце. "Да се прилагат охлаждащи компреси, последвани от противовъзпалителни и успокояващи средства", съветва лекарят.

Именно затова в аптечката на летуващия трябва задължително да има лекарство против изгаряне, а ако има температура, пациентът трябва да приема аналгетици и антипиретици.

"При изгаряне тялото губи повече течности от нормалното, така че е препоръчително да се пие много вода. Ако има мехури, те не трябва да се пукат заради опасността от инфекция", коментира Катерина Зисова.

Паметта на кожата

"Слънчевото изгаряне е голям стрес за кожата. Установено е, че изгарянията в детска възраст водят до повишен риск за меланома на кожата, а това е един от най-злокачествените видове рак. Препоръката на дерматолозите е да не се допуска слънчево изгаряне благодарение на редовно нанасяне на подходяща фотозащита", отбелязва д-р Анелия Ботева, мениджър медицинска комуникация в "Биодерма – България".

Освен слънчевата алергия недостатъчната употреба на защитни продукти може да предизвика пигментни петна и рак на кожата.

"Прекомерното излагане на слънце забързва и процесите на стареене на кожата - загуба на еластичност, зaгрубяване, задебеляване, поява на по-дълбоки бръчки, хиперпигментации, увеличаване на броя на луничките и бенките. Важно е да се знае, че и UVA, и UVВ лъчите участват в канцерогенезата", коментира Катерина Зисова. Тя допълва, че заради риска от поява на хиперпигментации употребата на фотозащитни средства с висок фотозащитен фактор е задължителна след лазерни процедури, химичен пилинг, прием на фотосенсибилизиращи медикаменти и употреба на антиейдж продукти, съдържащи алфа-хидрокси киселини (АНА) и ретинол.

"Опасявам се, че ако трябва изчерпателно да отговоря на въпроса какво предизвикват изгарянията и липсата на защита, ще трябва да напиша един малък наръчник. Основните и важни кожни болести, изискващи категорична слънцезащита, са болните със слънчева алергия, със злокачествени кожни заболявания, пациентите с розацея и периорален дерматит. Не бива да пропускаме и автоимунните болести на съединителната тъкан като лупус, дерматомиозит и др.", казва д-р Етугов.

Внимание – рак!

Безопасно изгаряне няма, а никой не може да прогнозира дали някое отдавна забравено зачервяване няма да се развие в меланома. Добрата новина е, че в ранен етап тя е напълно лечима в почти всички случаи, а вече има много възможности за бързи и безплатни прегледи. Три са основните фактори, които предразполагат към злокачествени образувания, обясни доц. Красимир Киров, онкодерматолог от Специализирана болница за онкологично лечение в София, по време на семинар за превенцията на рака, организиран от Roche. Според него първият от тях са външните изгаряния – от ултравиолетовите лъчи на слънцето, топлинни и химически изгаряния. Важно е и генетичното предразположение, а третият фактор е възрастта.

От 1965 г. досега случаите заболяванията от рак на кожата са се увеличили около пет пъти, а средният годишен ръст за целия свят е 3%. Това прави нови 200 хил. случая всяка година. Голяма разлика има в смъртността от меланоми, отбеляза доц. Киров. Ако в САЩ и Австралия смъртоносни са около 12% от случаите с тенденция този дял да намалява, в България смъртността е 35-38%. Основната причина е късното откриване, иначе терапията за лечение е също толкова ефективна, колкото и в чужбина.

Обикновено в САЩ и Австралия ракът се открива още в първия стадий, докато в България това става във втори и трети стадий, често с разсейки. Болестта е една от "новите", в смисъл на наскоро описани – едва през 1936 г. Хенри Ланкастър установява, че ултравиолетовите лъчи предизвикват генни мутации.

Превенция срещу рака на кожата

Предразположението за развитие на злокачествени образувания се определя генетично, но начинът на живот може да повлияе в много голяма степен. Предразположеността е видима отчасти и с просто око - това е тенът на кожата, или т.нар. фототип. Колкото е по-бяла кожата и по-лесно изгаря на слънцето, толкова повече трябва да бъде пазена. Разбира се, няма закон, според който белите хора ще развият заболяване, ако не се пазят, нито че на мургавите им е гарантирана силна защита. Просто фототипът засилва или отслабва възможността за злокачествена меланома.

Справянето с раковите клетки в най-първата им фаза е задача на самия организъм, затова имунната система е много важна. Условията на труд и възрастта са другите фактори с влияние. Много важна е личната превенция - защита от вредните слънчеви лъчи и профилактика. "Ако забележите подозрителна бенка, която изменя формата и цвета си, особено с неравни краища, пигментни петна (освен обикновените лунички), както и ако сте имали слънчево изгаряне,  добре е да идете на лекар за преглед", казват специалистите.

"Преди години за безопасно се е считало лекото зачервяване, а за опасно се е броило изгарянето до мехури и лющене на кожата. В днешно време се смята, че безопасно изгаряне няма, защото дори слабото може да доведе до генетични изменения на клетките и мутирането им в ракови", обяснява доц. Киров. Все пак той добави, че това не бива да  се драматизира.

Рецептата за предпазване от изгаряне е известна - сянка, подходящи дрехи, шапка, очила и слънцезащитни продукти. Много важен е UV индексът - това е енергията, която получава 1 см кожа от слънчевото греене. В България той е най-много до ниво от 8-10, докато на юг е по-висок. При нива от 3 до 7 степен предпазването е стандартно - слънцезащитен крем, шапка, подходящо облекло и да се стои на сянка около обяд. При нива над 8 обаче е добре изобщо да не се излиза. При фактор 15 на слънцезащитната козметика се блокират 93% от UVB лъчите, при 30 този дял е 97%, а фактор 50 спира 98%. По думите на доц. Киров защита над фактор 50 вече е маркетингов трик и няма голяма разлика с по-ниските нива.

Изкуственият тен също може да бъде опасен, но няма нужда от паника, особено ако и там се използват защитни продукти. "Солариумите въздействат с UVA лъчи, които са най-състаряващи за кожата и съдействат за появата на рак, каза още лекарят. За безопасно е прието броят посещения на година да не надвишава 11, но пък при посетителите на солариуми често се наблюдава пристрастеност към почерняване", посочи доц. Киров.

Текстът е част от специалното издание "Здраве" на в. "Капитал Daily".

Игра на руска рулетка със сравнително нисък риск, който обаче нараства многократно с честотата на играта. По такъв начин дерматолозите определят слънчевите изгаряния.

Слънчевото изгаряне е сложна биохимична реакция на кожата след нефизиологично излагане на слънце. То е резултат от въздействието на UVA, UVB и инфрачервени лъчи. "Те носят висока енергия, която провокира термична травма и отключва вредни химични реакции. Резултатът е зачервена, болезнена и силно дехидратирана кожа. Нерядко се появяват мехури", коментира д-р Дончо Етугов, дерматолог.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK