С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
21 ное 2014, 16:16, 2191 прочитания

А ти закуси ли?

Сутрешното хранене създава здравословни навици

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg


Преди 100 години хората са приемали екологично чисти месо, млечни продукти и зеленчуци - собствено производство. Прабабите и прадядовците не познавали вегетарианството и никога не пропускали закуската, тъй като за тях първото хранене за деня било най-важното. Това отчита специално проучване на международната компания за поръчки на храна foodpanda, което проследява как се променят хранителните навици на различните поколения и какви храни са били консумирани в годините.
С годините динамичният модерен градски живот води до отваряне на все повече заведения, а предложенията в магазините стават многобройни. Храненията намаляват до две на ден, като масово се пропускат закуската и обядът. Най-предпочитани стават полуфабрикатите и тези храни, които не изискват много време за приготвяне. Обединяването на семейството е по-скоро около телевизора, отколкото около масата, а затлъстяването достига до епидемични нива.

Хранене и навици
Проучване за "Хранителнитe навици на българските майки", направено от агенция "Gemius България" с подкрепата на Unilever, показа, че девет от десет дами вечерят редовно, 70% не пропускат обяда, но закуската е ритуал за едва 37% от анкетираните.
Изследването е проведено през юли тази година сред 305 майки - интернет потребители, със завършено средно или по-високо образование, на възраст между 30 и 55 години.
Вечерята е посочена като най-популярното хранене – 87% от дамите твърдят, че никога не я пропускат, а обядът е задължителен за 69% от тях. Анкетираните са склонни да похапват междинно преди вечеря. При децата се наблюдават същите навици като при майките - най-честото хранене е вечерята, следвано от обяд и закуска. Предпочитаното междинно хапване за тях е преди обяд.
Почти 60% от запитаните закусват обикновено вкъщи, за децата този процент е 63. Следващото най-популярно място за сутрешното хранене е на работното място (37.8%), а при децата - на път за училище или в самото училище (32%). Жените с по-високи доходи са по-склонни да закусват на работа, отчита проучването. При децата с нарастването на възрастта възможността за закуска в детската градина или училището също нараства.


"Не съм гладна"
Това е главната причина за пропускане на закуската. Следват: липса на време, навикът сутрин да се пие единствено кафе, фактът, че анкетираните са решили да не приемат храна преди 12 ч. на обяд.
Сандвичите са най-предпочитаната закуска, изпреварвани единствено от плодовете. Двете филийки с нещо между тях са любими за 35-40-годишните, докато другите възрастови групи са любители на сутрешни плодове и зеленчуци. Сред най-предпочитаните комбинации за сандвич са сирене и различни видове колбаси, показва проучването.
Пет от десет майки понякога хапват продукти, за които знаят, че са вредни за здравето. Това е особено характерно за анкетираните на възраст между 30 и 35 години.
Закуската е полезна за здравето защото "спомага за редукция на теглото, намалява риска от хронични заболявания като сърдечно-съдови проблеми и диабет, подобрява възможностите за концентрация, запаметяване и учене", обобщава доц. Веселка Дулева, национален консултант по хранене и диететика и представител за България по хранителна политика на Световната здравна организация.

Сутрешни калории 
"Закуската спомага за поддържане на нормално телесно тегло и намалява риска от наднормено тегло и затлъстяване, защото изгражда здравословни навици и поведение. Приемът на повече калории сутрин обикновено намалява общото количество на калории през деня", аргументира се доц. Веселка Дулева. По думите й закуската краткосрочно поддържа нивото на кръвната захар в нормални граници. Добрата закуска означава също намален прием на наситени мазнини и холестерол и повишен прием на влакнини.
"Сутрешното хранене подобрява представянето на децата в училище и подобрява концентрацията, вниманието и запаметяването", отбелязва доц. Дулева. И обяснява, че по време на сън децата изразходват енергия, която трябва да бъде набавена отново, за да гарантира добри възможности за усвояване на учебния материал. "Точно закуската е тази, която осигурява презареждане на енергията и много добро настроение", обобщава тя.

Какво означава полезна закуска



Закуската трябва да осигурява 15-25% от препоръчителната дневна енергия и хранителни вещества и в същото време да е с ограничен прием на наситени мазнини, рафинирана захар и сол, съветва доц. Дулева. По думите й полезната закуска трябва да е с енергийна стойност 300 – 500 kcal. Хранителните вещества в нея са: въглехидрати, белтъци и мазнини в балансирани пропорции. Есенциалните хранителни вещества, които е добре да присъстват, са : Омега-3, Омега-6 и висококачествени белтъци. Полезната закуска е богата и на витамини, минерали, влакнини. "Изберете полезните и есенциални мазнини. Погрижете се да приемате продукти с балансирано съдържание на Омега-3 и Омега-6 мастни киселини", съветва доц. Дулева.
Проучването на агенция "Gemius България" обаче показва, че потребителите имат недостатъчна информация за различните типове мазнини. Например те знаят, че Омега-3 и Омега-6 са полезни мазнини, но се затрудняват да посочат в кои хранителни продукти се съдържат. Над половината от анкетираните не могат да посочат дали трансмазнините и наситените мазнини са лоши за здравето. Най-разпознаваеми са рибата и зехнинът като храни, съдържащи полезни мазнини.
Най-често като източник на информация се ползва опаковката на продукта, следван от интернет. Едва една от 10 дами се допитва до своя лекар за съвет по темата, отчита проучването.
Когато избират хранителни продукти, интервюираните майки поставят на първо място влиянието върху здравето. Съотношението "цена - качество" е на втора позиция. "Вкусът" заема трето място, а цената на продукта е едва на 10-о. Младите жени се интересуват в по-голяма степен от калоричността на продуктите и имиджа на марките.
Преобладаващата част от анкетираните са готови да платят повече за храна, която обичат.
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Моля, изчакайте пред кабинета... Или как да намалим стреса и тревожността у пациентите Моля, изчакайте пред кабинета... Или как да намалим стреса и тревожността у пациентите

Болничният информационен канал ON HEALTH достига до над 100 хил. пациенти месечно

3 юни 2019, 1542 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Здраве" Затваряне
Хематологията е копието на съвременната антитуморна терапия

Пациентите с хронична миелоидна левкимия са съизмерими по преживяемост с тези със захарен диабет, казва националният консултант по хематология проф. д-р Георги Михайлов

Арх. Борислав Игнатов: Всеки лев от данъците трябва да добавя качество на живота

Кандидатът за кмет на София на "Демократична България" пред "Капитал"

Бързи, спортни, дигитални

Пазарът на спортни карти бързо набра скорост и се появиха още две нови компании

Миролио продаде дела си в "Булгартабак" за 26.6 млн. лв.

През фондовата борса бяха прехвърлени 7.22% от капитала, които отговарят точно на дела на италианския бизнесмен

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

За нишките и хората

Чихару Шиота се завръща в Япония с първа голяма ретроспектива

Лаборатория на края на света

Българската база на Антарктида ще има нова сграда