Проблеми със скалпа или косата?

Shutterstock

Проблеми със скалпа или косата?

Защо да се потърси лекар в случай на себореен дeрматит, гъбички и сквами по косата, косопад,, чувствителен или твърде мазен скалп

59166 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Повечето кожни проблеми не са с летален край, но пък измъчват достатъчно страдащите от тях и им причиняват психологически и видими неудобства –  пърхот, сквами, липса на достатъчно коса и обем и други видими дефекти по кожата, скалпа и косата. Те могат да са удар по самочувствието, спокойствието и самоувереността и да намалят качеството на живот на всеки. Основните проблеми на косата са няколко и въпреки трудностите има достатъчно начини за справяне с тях. Става въпрос за косопада, пърхота и себорейният дерматит.

Косопад

Нормалната коса съдържа от 100 хил. до 150 хил. косъма, като нормалната дневна загуба е от 50 до 100 косъма. Нормалният растеж на коса е 1-1.5 см на месец. Той става в цикъл от три последователни фази. Първата се нарича анаген. Това е фаза на растежа - образуване и нарастване на косъма. В тази фаза се намират 85% от космите на главата. При мъжете тази фаза трае 2-3 години, при жените 6-8 години. Втората фаза е катаген. Това е преходна фаза, при която растежът в луковицата на косъма намалява и бавно спира. В тази фаза се намира 1% от косата и тя продължава 2-3 седмици. 
Третата фаза е тази на покой - телоген, при която косъмът спира да расте, луковицата му излиза на повърхността на кожата на главата и косъмът пада. В тази фаза се намират 14% от косата ни и тя продължава 2-3 месеца. В това време се образува нов космен зародиш, от който израства нов косъм. Под въздействието му старият се откъсва и трифазният цикъл започва отначало. Поради различната продължителност и фазите на растеж при мъжете и жените и различните причини за косопад, третирането на косопада при мъже и жени става с различни дерматологични средства поради различията в причините за появата му. Преди започване на лечение е важно да бъдат установени видът на косопада и причините за появата му и това трябва да направи опитен дерматолог.
Загубата на коса може да се дължи на възрастта, на генетична предразположеност или на стресови фактори - раждане, нова работа, внезапни стресови  обстоятелства, както и на различни автоимунни заболявания и употреба на лекарства. Косопадът при мъжете, т.нар. андрогенна алопеция, е генетично обусловен и се предава от поколение на поколение. Рядко се проявява преди 20-годишна възраст. Основният хормон, чийто метаболизъм има отношение към мъжкия тип оплешивяване, е тестостеронът и по-точно неговият метаболит – дихидротестостерон. При предразположени хора мъжките полови хормони първоначално предизвикват скъсяване на фазата на космения растеж, а след това водят до изтъняване и отпадане на косъма. Този процес започва още в младежка възраст със задълбочаване на обезкосмената зона над челото, а впоследствие - в областта на темето. При мъжете, както и при жените, е възможно косата да се разреди и под влияние на хормонални проблеми, стресови фактори, лошо хранене. За това се казва и че плешивите мъже са доста по-потентни, поради връзката на тестостерона с оплешевяването.
Много са факторите, които обуславят женският косопад. Но определено той е два типа - хроничен и реактивен. При хроничния косопад прогресивно се загубва коса и най-често се оплешивява в средата на темето, от двете страни на пътя. Вследствие на наследствени фактори, прием на лекарства, нарушен хормонален баланс, менопауза, прием на онкологични лекарства, свръхсилни фризьорски препарати и третиране - стрес за косата, при което с течение на времето космите, които падат прогресивно, превъзхождат новите косми.

Множество състояния или заболявания могат да доведат до увреждане на космения фоликул, последвано от косопад. При някои състояния като продължителна висока температура, кръвозагуба, психичен шок може да се провокира окапване на косата – това е т.нар. реактивен косопад. Той обикновено е напълно обратим в рамките на няколко месеца.

Лечението на косопада

Обикновено дерматолозите оценяват тежестта на косопада и предписват медикаменти, като например minoxidil, тъй като изследванията показват, че използването на разтвор от него директно върху скалпа може да стимулира растежа на косата.
Голяма част от лекарите предписват продукти, съдържащи ketoconazole, който е противогъбичен препарат. Проучване с мишки сочи, че той може би има и стимулиращ ефект върху космения растеж. И двата агента водят до увеличаване на дебелината на косъма и броя на космените фоликули във фаза анаген. Германско проучване сочи, че третирането на косата с кофеинови продукти също може да предотврати андрогенната алопеция. Най-добър ефект бил наблюдаван  при мъжете, чиито космени фоликули били най-чувствителни към тестостерон. Повечето дерматолози препоръчват и допълнителни локални терапии – серуми, ампули, спрейове срещу косопад, както и употребата на хранителни добавки. Обикновено добавките представляват комплекс от витамини, минерали и аминокиселини, подпомагащи растежа на косата, и са на основата на витамините от групата В, витамините Е, РР, желязо и др.
Шампоаните в групата са много на брой, но те са съпътстваща терапия, а не основна грижа. Това, което споделят специалистите-дерматолози, е, че когато се изпише терапия в три стъпки - шампоан, серум и добавки, сумата за покупката им е над 100 лв. И обикновено пациентът избира най-евтиния от трите продукта, който е шампоанът. А той е и най-неефективен самостоятелно. Лекарите препоръчват – наложи ли се избор, да се избере серумът.

Рекламата, че гъбичките могат да изчезнат с едно измиване, е просто мит. Сериозните лечебни шампоани се прилагат в рамките на 4-6 седмици и ако терапията е успешна, след това се продължава с поддържащо лечение.

Ужасът пърхот

Пърхотът е състояние на скалпа с наличие на сквами (люспи) и е изключително често срещан проблем на скалпа. Епидермисът, външният слой на кожата, непрекъснато се подновява. Всеки ден зрели клетки се отделят от кожата. Нормално клетките на кожата се обновяват за 25 - 30 дни, възможно е обаче цикълът на обновяване на кожата да се ускори до 7-8 дни и тогава се образува пърхот. Когато големи люспи  с кожни клетки, видими с невъоръжено око, се отделят от скалпа, те се наричат сквами. Затова пърхотът е видима проява на прекомерно отделяне на сквами. Косата не е засегната от пърхота, колкото и да е интензивен, той не предизвиква косопад. Този проблем възниква, когато кожата е суха или раздразнена - затова и по-често проблемът се появява през зимата, когато и люспите по скалпа са по-видими. Основната причина за пърхота освен заболявания на кожата на главата, причиняващи силна десквамизация, са микроскопичните гъбички Malassezia. Те обикновено присъстват в малки количества при здравия скалп. Те се развиват прекалено, когато средата е богата на липиди. Такъв е случаят за скалпа, за центъра на лицето и горната част на тялото, където мастните жлези са в големи количества. Освен прекомерното присъствието на Malassezia още няколко фактора могат да предизвикат появата на пърхот: стрес, умора, хиперомазняване на скалпа, раздразнения причинени от непоносимост към продукти за коса, гелове, спрейове и някои заболявания като псориазис, атопичен дерматит, някои екземи и себореен дерматит. Към причините могат да се прибавят дефицитът на витамините В1, В2 и В6 или селен.
Пърхотът не е сериозен проблем, но може да предизвика сърбеж и това е неприятно и досадно усещане. Освен това, когато е видим, предизвиква дискомфорт и срив в самочувстивето.

Въпреки че не може да се лекува, пърхотът сравнително лесно се контролира с медикаментозен шампоан, който съдържа една или повече от следните съставки –цинк пиритион, въглищен катран, салицилова киселина, селенов сулфид, кетоконазол и др. Специалистите отбелязват, че от наличните на пазара медицински шампоани няма такъв, който да действа 100% при всички пациенти. Затова може да се наложи да се опитат два или три различни продукта, докато пърхотът и сквамите изчезнат. Това важи и за гъбичките. Периодът на лечение чрез използване на шампоан е 4-6 седмици и след това е необходима повторна консултация с лекар, който да предложи промяна на лечението.

Себореен дерматит

Това е състояние, което се характеризира с появата на зачервени петна, лющене и сърбеж на кожата на скалпа. Могат да се появят петна по носа, клепачите и веждите, като и зад ушите и средната част на гърдите.
Заболяването се среща както при кърмачета, така и при хора в зряла възраст. При кърмачетата себорейният дерматит се наблюдава под формата на млечни кори, или т.нар. памперс дерматит. Засегнатите области включват скалпа и лицето. Това заболяване често отзвучава спонтанно от 6- до 12-месечна възраст и не се повтаря до началото на пубертета. В предпубертетна възраст също е възможно детето да получи себореен дерматит. Терапията за детски себореен дерматит включва честото къпане с шампоан против пърхот. Най-голяма обаче е честотата на заболяването в зряла възраст – около 40 години.
Основен проблем при лечението е бързата резистентност на гъбичката Malassezia. Именно затова в началото пациентите са доволни от даден шампоан, но след няколко месеца вече не са. Това е, защото те трябва ударно да се лекуват с шампоан с висока концентрация и после превантивно да преминат към шампоан с по-ниска концентрация. За справяне със себорейния дерматит трябва и да се промени хранителният режим и да се приемат добавки с витамините А, В, С, Е, комплекс от цинк и флавоноиди. Трябва да се избягват тлъстите и пикантни храни. Сред основните фактори, които влошават протичането на себорейния дерматит, значение имат емоционалният стрес, промените във влажността на въздуха, смяната на сезоните с понижаване на температурата на околната среда и различните травми на кожата.
Известна е взаимовръзка на протичането на себорейния дерматит с някои заболявания като болест на Паркинсон, заболявания на имунната система и други, които могат да отключат себореен дерматит. Себорейният дерматит може да бъде предизвикан или обострен и от различни медикаменти. Спазването на препоръчания хигиенен режим е от изключително значение за овладяването на пристъпите на себорейния дерматит и намаляване на риска от повторната им поява. Поради факта, че заболяването се влошава от множество фактори, които присъстват неотменно в ежедневието ни, за постигане на по-продължителен контрол върху болестта е необходима промяна на хигиенния режим и прилаганите в областта на скалпа шампоани.
В периодите между пристъпите е добре да се прилагат меки измивни средства, които да поддържат състоянието, постигнато в хода на активното лечение. Пърхотът се подобрява при намаляване на честотата на къпането. Използването на спрейове за коса, вакси, гелове и други стилизиращи продукти могат да влошат протичането на себорейния дерматит и е добре прилагането им да бъде преустановено Развитието на себорейния дерматит не може да бъде напълно предотвратено, но честотата и тежестта на пристъпите може да бъде контролирана чрез използване на подходящи козметични средства, създаване на подходящ хигиенен режим и навременното и активно лечение на проявите на заболяването още в началото на пристъпа.
Обикновено използваното лечение включва противогъбичен шампоан с кетоконазол, противогъбичен крем и продължава 2-4 седмици, до изчистването на  пърхота или обрива напълно. Трябва да се избягват козметични продукти, съдържащи алкохол, използването на сапун или кремове за бръснене на лицето си, тъй като те могат да раздразнян кожата. Може да се наложи и курс с противогъбични таблетки, ако състоянието засяга много области на кожата или не се прояснява с противогъбичния крем. * Авторът е дългогодишен специалист в налагането на марки дермокозметични продукти

Символ

Здравата и хубава коса от античността е признак на социален статус, на женственост и мъжественост, на красота. Древните римляни се разграничавали от варварите, като изисквали поданиците на империята и войните да бъдат късо подстригани. По времето на фараоните перуките са били от естествена коса, лен и мъниста са украсявали главите на видните египтяни. През средните векове във Франция дължината на косата е била пропорционална на ранга и титлите. Косата е символ на съблазън в повечето религии и доброволното й пожертване е знак за покаяние, разграничаване от светското и посвещаване на боговете.

Повечето кожни проблеми не са с летален край, но пък измъчват достатъчно страдащите от тях и им причиняват психологически и видими неудобства –  пърхот, сквами, липса на достатъчно коса и обем и други видими дефекти по кожата, скалпа и косата. Те могат да са удар по самочувствието, спокойствието и самоувереността и да намалят качеството на живот на всеки. Основните проблеми на косата са няколко и въпреки трудностите има достатъчно начини за справяне с тях. Става въпрос за косопада, пърхота и себорейният дерматит.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал