Храни, лекарства или опаковки с надежда?
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Храни, лекарства или опаковки с надежда?

Shutterstock

Храни, лекарства или опаковки с надежда?

Или история на недооценените възможности на хранителните добавки

5383 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Значителна научна енергия е посветена на удължаването на продължителността и подобряването на качеството на живота на съвременния човек чрез нелекарствени подходи. Отдавна вече се счита, че хората не са пасивни консуматори на здравни грижи, а сами трябва да оказват контрол върху здравното си поведение. Много информирани специалисти и хора прилагат в профилактиката и лечението на редица заболявания продукти, процедури и способи от т.нар. комплементарна и алтернативна медицина (КАМ). Тя е съвкупност от различни медицински и здравни системи, практики и продукти, които по принцип не се считат за част от конвенционалната медицина. Границите между КАМ и конвенционалната медицина не са строго определени и някои специфични КАМ практики с течение на времето се възприемат от медицинската общност. Най-често прилаганите комплементарна и алтернативна медицина при възрастни са хранителни добавки, различни дихателни техники, йога, хиропрактика и др. За сравнение, хомеопатичните лекарствени продукти се прилагат десет пъти по-рядко, отколкото хранителните добавки и лекарствата с природен произход.

Хранителните добавки са храни, предназначени да допълнят нормалната диета, и представляват концентрирани източници на витамини и минерали или други вещества с хранителен или физиологичен ефект, използвани самостоятелно или в комбинация. Хранителните добавки са особена и изключително разнородна категория продукти, като два обединяващи всички добавки признаци са природният или синтетичният произход и наличието на биоактивни субстанции с физиологични ефекти в човешкия организъм. Според много специалисти, що се касае до употребата, някои хранителни добавки (основно тези, съдържащи растения) имат потенциала на лекарствени продукти, което мнение се материализира в милиони рецепти по света. Едни от най-добре продаваните хранителни добавки са хондропротекторите, кардиопротекторите, пробиотиците, витамините и минералите и някои растителни хранителни добавки (ginseng, ginkgo biloba, зелен чай и др.).

Редица проучвания в последните двадесет години показаха, че приемането на някои хранителни добавки в по-високи дози намаляват риска от развитието на някои социално значими заболявания като сърдечно-съдови заболявания, астма, диабет, някои видове рак и др. и подпомагат възстановителните процеси. Развитието на медиите и комуникационните технологии направи тези познания достъпни за много хора и значителна част от тях вече приемат хранителни добавки. В последните десетилетия нараства обществения интерес към природните продукти и в частност към хранителните добавки, съдържащи растения. Всички тези фактори, както и либералното законодателство доведоха до бум в производството и употребата на хранителни добавки на фона на недостатъчно клинични информация и агресивна реклама.

За или против хранителните добавки

е тема, която се обсъжда ежедневно не само в медиите, но и в лекарските кабинети, аптеки, в хранителните магазини и въобще на почти всяко място, където се събират хора, които искат да получат решение на своя здравен проблем без намесата на лекарства. Добро ли е това противопоставяне на лекарства и хранителни добавки и лутане в двете крайности – от приписването на чудотворни ефекти на добавките до пълното им отричане? Фаворизирането на хранителните добавки е точно толкова вредно, колкото и отричането на възможностите на хранителните добавки като част от холистичния подход за лечение на заболяванията. За да се реализират съществените ползи от приема на хранителни добавки, е необходимо той да се постави на научни основи, да се осъзнаят подводните камъни в регулацията с цел преодоляването им и създаването на потребители, които са отговорни за своето здраве, които не посягат към лекарствата като първо средство на избор, но също така прилагат добавките само при състояния, при които има доказана полза и като част от една цялостна философия за водене на здравословен начин на живот.

Имаме ли култура за превенция на заболяванията

И наистина ли е достатъчно само да консумираме пресни подове и зеленчуци? Българите са на едно от първите места в световната класация по заболеваемост и смъртност от сърдечно-съдови заболявания, а в България няма първична профилактика (профилактика на рисковите фактори за заболяването – например наднормено тегло, намалена физическа активност, стрес и др.), а лекарствата за лечение на хипертония са реимбурсирани с най-ниския процент реимбурсация – 25%. Много медицински специалисти считат, че ако консумираме достатъчно плодове и зеленчуци, набавяме количествата нутриенти (витамини и минерали), необходими за оптималното функцониране на организма, и не е необходимо да приемаме добавки.

Дали това е така? Консумираме ли плодовете и зеленчуците, които са отглеждали предците ни? Едно проучване на Кралското дружество по химия във Великобритания, проведено съвместно с Министерство на храните, земеделието, рибното и горското стопанство, относно промяната на съдържанието на минералите и витамините в някои плодове и зеленчуци показва, че за период от 50 години то значително се е променило в негативна посока. Така например съдържанието на мед в зеленчуците за този период е спаднало средно със 76%, на натрий – 49%, калций – 46%, и др. (Таблица 1.) Като основна причина за съществения спад на нутриенти авторите на изследването посочват обедняването на почвата вследствие на агресивното земеделие. Данните от това и други подобни изследвания показват, че при съвременното земеделие, хранителни технологии и начин на хранене практически е невъзможно само чрез храната да се набавят оптималните количества витамини и минерали, нужни на организма, така че хранителните добавки определено намират своето място в храненето на съвременните хора. В допълнение, препоръчителните дневни дози на витамините и минералите определени преди повече от 50 години не са осъвременявани. Те са неадекватни както на намаленото съдържание на ценните нутриенти в консумираната храна, така и на нуждите на съвременния човек. Известно е, че оптималните дози (дозата, от която се нуждае човешкия организъм в действителност) са в пъти по-малки от т.нар. препоръчителни дневни дози, които производителите са длъжни да обявят на опаковките. Например препоръчителната дневна доза на витамин В1 е едва 3% от оптималната доза (1.4 mg спрямо 50 mg), дозата на витамин В2 – 4% от оптималната (1.6 mg спрямо 40 mg), витамин В12 – едва 1% (1 mcg спрямо 100 mcg) и мн. др. (Таблица 2.) Оптималните дневни дози са определени в клиничната практика и при клинични проучвания.

Не става само с плодове и зеленчуци

Или по друг начин казано, само чрез консумацията на пресни плодове и зеленчуци не можем да си набавим дори количествата, определени като препоръчителни дневни дози, а самите те се недостатъчни за оптималното функциониране на организма след определена възраст. Този парадокс може да се преодолее само чрез допълнителен прием на хранителни добавки. Защо е необходимо здрави хора, след определена възраст да приемат хранителни добавки? Недостигът на ценни нутриенти е свързан с появата на повече от 70 заболявания, част от които известни като заболявания на съвременния начин на живот – диабет, сърдечно-съдови заболявания, рак, автоимунни заболявания, астма и др. Така например недостига на вит. Д се свързва с развитието на повече от 50 заболявания като акне, астма, автоимунни заболявания, артрит, хронична умора, остеопороза, множествена склероза, хипертония, псориазис, диабет (тип I и II), пародонтоза, рак (на гърдата, дебелото черво и яйчниците), бъбречна недостатъчност, депресия и др. Проучването Health Professionals Follow-up Study установява, че мъжете, чиито концентрации на 25-хидрокси-витамин Д са по-ниски от 15 ng/ml, имат 2.4 пъти по-висок относителен риск от инфаркт на миокарда от мъжете на същата възраст, при които концентрациите са най-малко 30 ng/ml. Публикация в авторитетното научно списание Lancet от 2000 г., съобщава, че недостигът на селен в организма води до нарушения в имунитета, репродуктивни проблеми, сърдечно-съдови заболявания, възпаления, рак и др. Още през 90-те години на миналия век се установява, че жени, които са направили спонтанен аборт в първото тримесечие от бременността, имат недостиг на селен.

Често редица заболявания предизвикват недостиг на витамини и минерали. Така например дефицит на магнезий има при диабет, остеопороза, хипертония, атеросклероза, мигрена и др. Прием на магнезий се препоръчва и при спортни травми, тежки натоварвания, нарушения в съня и за поддържане здравето на костите и зъбите.

Как да намалим риска от появата на заболяванията

на съвременния начин на живот? Според препоръките на авторитетното американско научно списание JAMA, публикувани през 2002 г., за да се намали рискът от появата на сърдечно-съдови заболявания, диабет и остеопороза, е необходимо в зряла възраст да се приемат по една таблетка мултивитамини дневно, а хора в по-напреднала възраст – дори две таблетки. Изследвания, проведени в Creighton University School of Medicine в Небраска, САЩ, установяват, че приемането на хранителни добавки с витамин Д и калций  могат да редуцират риска от развитието на рак със 77%. Резултатите касаят рак на гърдата, рак на дебелото черво, кожен рак и др.  Американските учени стигат дори по-далеч в твърденията си, като сравняват ползите от приема на витамин Д с някои противотуморни лекарствени продукти.

Известно е, че около 30% от децата на западното население в Австралия страдат от астма. Проучване, проведено в австралийски училища, показва, че деца, които консумират повече от един път дневно рибено масло, са изложени на значително по-малък риск от развитието на астма.

Съвместната употреба на хранителни добавки и лекарства – terra incognita…

За да се реализират ползите от съвместната употреба на хранителни добавки с лекарства, е необходимо задълбоченото познаване на механизмите на действие и на едните, и на другите. Често пъти фармакотерапията може да се допълни с хранителни добавки и медицински изделия, които могат да подпомогнат действието на лекарствата, предотвратят появата на нежелани лекарствени реакции или по друг механизъм увеличават шансовете за успех на лечението. Този холистичен подход изисква по-задълбочено познаване на биохимичните процеси (от лекари и фармацевти) и фармакодинамиката на лекарствата, което е затруднено от липсата на време, липсата на холистична култура у голяма част от медицинските специалисти, както и липсата на специфична информация, подготвена от производителите на хранителни добавки, основана на клинични данни за ползата от съвместния прием. Често хранителните добавки, съдържащи растения, взаимодействат с лекарствата. Взаимодействията зависят от общото здравословно състояние, дозата, възрастта, наличието на патологични изменения в черния дроб, бъбреците и храносмилателния тракт. Едни от най-честите взаимодействия са посочени в таблица 3. Най-добре са проучени лекарствените взаимодействия на хранителни добавки, съдържащи жълт кантарион. При едновременната потреба на протеазни инхибитори, антиконвулсанти, орални контрацептиви, теофилин и варфарин с хранителни добавки, съдържащи жълт кантарон, ефектът на лекарствените продукти отслабва. Хранителните добавки с ехинацея повлияват ефектите на анаболните стероиди, метотрексат, кeтоконазол, циклоспорин и др. Тези, съдържащи гинко билоба потенцират ефектите на антикоагулантите (аспирин, клопидогрел, варфарин и др.). Хората, приемащи хранителни добавки, съдържащи желязо, трябва да избягват прекомерната консумация на чай от лайка, защото усвояването на желязото намалява значително. Известно е, че едновременното приемане на хранителни добавки с чесън и антидиабетни лекарства се засилва хипогликемичният ефект на последните. Приемът на някои хранителни добавки дори може да манипулира резултатите от клиничната лаборатория. Например добавки с червена боровинка могат да дадат фалшив положителен резултат за наличието на глюкоза в кръвта. Ето защо всеки потребител на хранителни добавки трябва да съобщава на медицинските специалисти какви продукти приема, за да се оцени ефектът от взаимодействието. Известни са желани и нежелани взаимодействия, които могат да улеснят или възпрепятстват лечението с лекарства. Има състояния, които се повлияват с хранителни добавки, както и заболявания, при които възстановяването е значително по-лесно, ако се приемат и добавки към стандартната лекарствена терапия.

Използването на възможностите, които природата ни е дала, може да удължи количеството и качеството на живот, да ни даде пълноценно време, стига само да бъдем по-информирани и по-отговорни към собственото си здраве и да правим изборите въз основа на научна информация. Необходимо е ясно осъзнаване на големите потенциални ползи, възможностите на хранителните добавки за благоприятно повлияване на здравето, както и здравните рискове при неправилната им употреба. Необходими са също и целенасочени усилия от страна на всички, които имат принос и влияние, този пазар да бъде адекватно регулиран и функциониращ – производители, търговци, здравни специалисти, потребители и отговорни държавни институции, за да се гарантира максимално безопасната и ефективна употреба на хранителните добавки.

Значителна научна енергия е посветена на удължаването на продължителността и подобряването на качеството на живота на съвременния човек чрез нелекарствени подходи. Отдавна вече се счита, че хората не са пасивни консуматори на здравни грижи, а сами трябва да оказват контрол върху здравното си поведение. Много информирани специалисти и хора прилагат в профилактиката и лечението на редица заболявания продукти, процедури и способи от т.нар. комплементарна и алтернативна медицина (КАМ). Тя е съвкупност от различни медицински и здравни системи, практики и продукти, които по принцип не се считат за част от конвенционалната медицина. Границите между КАМ и конвенционалната медицина не са строго определени и някои специфични КАМ практики с течение на времето се възприемат от медицинската общност. Най-често прилаганите комплементарна и алтернативна медицина при възрастни са хранителни добавки, различни дихателни техники, йога, хиропрактика и др. За сравнение, хомеопатичните лекарствени продукти се прилагат десет пъти по-рядко, отколкото хранителните добавки и лекарствата с природен произход.

Хранителните добавки са храни, предназначени да допълнят нормалната диета, и представляват концентрирани източници на витамини и минерали или други вещества с хранителен или физиологичен ефект, използвани самостоятелно или в комбинация. Хранителните добавки са особена и изключително разнородна категория продукти, като два обединяващи всички добавки признаци са природният или синтетичният произход и наличието на биоактивни субстанции с физиологични ефекти в човешкия организъм. Според много специалисти, що се касае до употребата, някои хранителни добавки (основно тези, съдържащи растения) имат потенциала на лекарствени продукти, което мнение се материализира в милиони рецепти по света. Едни от най-добре продаваните хранителни добавки са хондропротекторите, кардиопротекторите, пробиотиците, витамините и минералите и някои растителни хранителни добавки (ginseng, ginkgo biloba, зелен чай и др.).

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK