Търсенето на нови източници за приходи движи консолидацията във фармацията
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Търсенето на нови източници за приходи движи консолидацията във фармацията

Търсенето на нови източници за приходи движи консолидацията във фармацията

Мащабните придобивания продължават, но съществуват и рискове от прегряване на сектора

Кирил Кирчев
2470 прочитания

Компаниите за генерични лекарства се опитват да се разраснат и да получат достъп до продукти с по-високи маржове на печалба.

Големите фармацевтични компании се ориентират към разработчици на специализирани лекарства за редки заболявания, които са с висок потенциал за печалба.

Тенденцията за сливания и придобивания във фармацевтичния и биотехнологичния сектор, набрала скорост през миналата година, се пренася и в 2015 г. От началото на годината бяха обявени няколко значителни сделки. Общият им размер надхвърли 100 млрд. долара за първите три месеца на годината при обща стойност на придобиванията в света от 815 млрд. Това е двоен ръст в сравнение с първото тримесечие на 2014 г. Освен това сливанията и придобиванията във всички сектори в глобален мащаб отбелязват най-силния старт на годината от 2007 г. и са нараснали с 21% в сравнение с първите три месеца на 2014 г.

Факторите за консолидацията

Вълната от консолидации е движена основно от желанието на големите компании да се разраснат в нови сфери, за да заменят спадащите приходи от лекарства, чиито патенти изтичат. Сливанията и придобиванията са подпомогнати също така и от задържането на благоприятните пазарни условия. Евтиното финансиране на международните пазари остава в изобилие, стойността на акциите се задържа близо до рекордни нива, а централните банки продължават да въвеждат стимули за развитите икономики.

Друг фактор е стремежът на компаниите да се възползват от вратичките в американското данъчно законодателство, които позволяват да намалят значително разходите си, ако преместят централите си в държави като Ирландия.

Кои са най-активни

През миналата година стойността на сделките в здравеопазването е била най-високата от водената от 1980 г. статистика. В едни от най-големите сделки американската AbbVie купи ирландския си конкурент Shire за 53 млрд. долара, а офертата в размер на 116 млрд. долара, която американската Pfizer отправи към AstraZeneca, беше отхвърлена от британската компания.

Най-големият опит за придобиване във фармацевтичната индустрия от началото на тази година е на израелската фармацевтична компания Teva Pharmaceutical Industries. Тя отправи непоискана оферта за американския си конкурент Mylan и го оцени на 40 млрд. долара, но бордът на директорите не я прие и я определи като твърде ниска. От своя страна американската компания се опитва да купи ирландската Perrigo за 29 млрд долара. След нея се нарежда придобиването на Pharmacyclics от AbbVie срещу близо 21 млрд. долара и планираната между Pfizer и Hospira за 16.7 млрд. долара (виж втория текст).

Компаниите за генерични лекарства се опитват да се разраснат и да получат достъп до продукти с по-високи маржове на печалба. Големите фармацевтични компании от своя страна се ориентират към разработчици на специализирани лекарства за редки заболявания, които са с висок потенциал за печалба. През последните години производителите на медицинско оборудване също се стремят да засилят позициите си чрез придобивания.

Рисковете

Анализаторите очакват сливанията и придобиванията в сектора да продължат, тъй като компаниите могат да се възползват от лесния достъп до финансиране. Големите фармацевтични компании стоят върху феноменален куп от пари, коментира Уил Томсън, който ръководи европейското здравно инвестиционно банкиране в Barclays. Според него това ще ги накара да се насочат към придобивания и сливания в биотехнологичния сектор, където имат голям избор.

"Купувачите правят големи залози, като оценките са гигантски", смята Уолтър ван Дай от Vlerick Business School в Брюксел. Той определя цените при последните сделки като луди и счита, че компаниите плащат твърде големи пари за висока степен на несигурност.

Рейтинговата агенция Fitch смята, че надпреварата за откриване на следващите успешни компании, съчетана с евтиното финансиране, ще доведе до увеличаване на риска пред сделките в сектора. А това в дългосрочен план може да отслаби кредитната способност на фармацевтичния сектор. Увеличаването на активността при сделките през първите няколко месеца на годината дава основание на агенцията да намали прогнозата си за рейтинга на сектора от стабилна на негативна въпреки стабилния му фундамент.

Тъй като големите фармацевтични компании се борят с нарастващите разходи за изследвания и развитие (R&D) и производителността, биотехнологичният сектор става все по-важен източник за открития на нови лекарства, което превръща фирмите в него в цели за поглъщане. Но от рейтинговата агенция смятат, че такива сделки по правило са по-рискови от традиционните сливания във фармацевтичния отрасъл. И експертите й считат, че оценките за компаниите са потенциално нестабилни, защото трудно могат да се оценят бъдещите парични потоци в пазар, където конкуренцията бързо нараства.

Големите сделки от началото на годината

Teva Pharmaceutical Industries се прицели в конкурента си Mylan


Купувач: Teva Pharmaceutical Industries

Оферта за: Mylan

Офертна цена: 40.1 млрд. долара

Израелската фармацевтична компания Teva Pharmaceutical Industries отправи непоискана оферта за американския си конкурент Mylan, който от своя страна се опитва да купи ирландската Perrigo. Според офертата Teva е оценила производителя на генерични лекарства на 40.1 млрд. долара. Само няколко дни след получаването на офертата обаче ръководството на Mylan я отхвърли, като я определи като твърде ниска. Teva обаче не се отказва и заяви, че е готова да се срещне с Mylan и бързо да завърши сделката. От израелската компания обявиха, че са започнали процеса на регулаторно одобрение и очакват да приключат придобиването до края годината. Ако все пак сливането се осъществи, това ще създаде световен лидер при производството на генерични лекарства с годишни продажби от над 27 млрд. долара.

Mylan с планове за разрастване

Купувач: Mylan

Оферта за: Perrigo

Офертна цена: 29 млрд. долара

Същата компания Mylan направи оферта за придобиване на базираната в Ирландия Perrigo срещу 29 млрд. долара в брой и акции. Тази сделка ще разшири географския обхват на бизнеса и ще превърне Mylan в голям играч на пазара на лекарствени средства без рецепта. Обявяването на офертата доведе до вълна от спекулации на и без това активния фармацевтичен пазар на сливания и придобивания. Някои анализатори смятат този ход на Mylan за отговор на опита на по-големия израелски конкурент Teva Pharmaceutical Industries да я придобие. Други изтъкват, че офертата може да предизвика наддаване от други кандидат-купувачи за Perrigo.

Pfizer търси бърз растеж

Купувач: Pfizer

Оферта за: Hospira

Офертна цена: 17 млрд. долара

Американската фармацевтична компания Pfizer обяви, че ще купи Hospira за близо 17 млрд. долара с цел да развие бизнеса си с генерични лекарства за инжектиране. Стойността на сделката включва и дълга на Hospira, който е бил 1.75 млрд. долара към 30 септември 2014 г. Сделката е част от стратегията за диферсифициране на фармацевтичния гигант, който търси начин да се справи с конкуренцията на по-евтините генерични лекарства. Pfizer обяви, че основната цел е растеж на печалбите в краткосрочен план. Изпълнителният директор Иън Рийд заяви, че това няма да повлияе на евентуалното решение за разделяне на компанията, което може да се случи преди 2017 г., ако изчисленията покажат, че има смисъл от такова. Придобиването на Hospira, която е най-голямата компания за производство на лекарства за инжектиране, идва, след като през изминалата година офертата на Pfizer на стойност 120 млрд. долара за AstraZeneka не беше приета. Това щеше да се превърне в най-голямата сделка в историята на тази индустрия.

AbbVie в действие

Купувач: AbbVie

Оферта за: Pharmacyclics

Офертна цена: 21 млрд. долара

Проваленият опит през миналата година на AbbVie да купи ирландската Shire за 55 млрд. долара амбицира още повече американската компания. Тя се отказа от придобиването след предприетите от САЩ мерки срещу сделки, целящи намаляване на данъчната тежест чрез изнасяне на централите в чужбина. Но започна ударно годината, след като обяви, че ще придобие производителя на онкологични лекарства Pharmacyclics срещу 21 млрд. долара. По този начин AbbVie ще засили позициите си на пазара за лечение на ракови заболявания, като придобие правата върху успешни продукти на Pharmacyclics като Imbruvica. Разширяването на портфолиото ще позволи на американската компания да намали зависимостта си от лекарството за ревматоиден артрит Humira, което в момента отговаря за голяма част от продажбите й.

Valeant се възползва от по-ниските данъци в Канада

Купувач: Valeant

Оферта за: Salix

Офертна цена: 14.5 млрд. долара

През февруари канадската фармацевтична компания Valeant постигна споразумение да закупи американската Salix. Цената на сделката за производителя на лекарства за гастроентерология е 14.5 млрд. долара, включително дълга, и ще бъде платена изцяло в брой. Изпълнителният директор на Valeant Майк Пийрсън определи транзакцията като "идеална стратегически". При тази сделка Valeant отново ще се възползва от това, че централата й се намира в Канада, и ниските данъци, които ѝ дават допълнителна полза при придобиванията. Сделката е доказателство, че изпълнителният директор на Valeant Майк Пийрсън отново има апетит за големи придобивания. През миналата година опитът му да закупи производителя на ботокс Allergan беше неуспешен. Конкурентът Actavis предложи по-добра оферта и с цена от 66 млрд. долара беше избран за купувач.

Най-голямата сделка в историята за Shire 

Купувач: Shire

Оферта за: NPS Pharmaceuticals

Офертна цена: 5.2 млрд. долара

Базираният в Ирландия производител на лекарства Shire ще плати 5.2 млрд. долара за американската NPS Pharmaceuticals. Това е най-голямото придобиване в историята на компанията, като чрез него тя се надява да заздрави позициите си в доходоносния сектор на медикаменти за редки заболявания. Главният изпълнителен директор на Shire Флеминг Орнсков коментира, че компанията ще продължи да търси възможности за сделки, за да осъществи плановете си да се превърне в силен играч в сектора на биотехнологиите.

Придобиването на NPS ще включи в портфолиото на Shire два значителни нови медикамента за лечение на редки заболявания -  Gattex, който вече се продава, и Natpara, който чака одобрение от щатските регулатори. Анализаторите предвиждат двете лекарства, предназначени за лечение на синдром на късото черво и хипопаратиреоидизъм, да достигнат годишни продажби от съответно 509 и 534 млн. долара до 2019 г.

Персонализирани терапии на Roche

Купувач: Roche

Оферта за: Foundation Medicine

Офертна цена: 1.18 млрд. долара

Roche Holding обяви, че ще придобие мажоритарен дял в занимаващата се с генетични и молекулярни изследвания фирма Foundation Medicine за 1.18 млрд. долара. С тази сделка швейцарският фармацевтичен гигант цели да засили разработките на персонализирани терапии за ракови заболявания. Персонализираните методи за лечение набират скорост в много медицински сфери, освен това са изгодни за правителства и застрахователи, тъй като осигуряват ефективност на средствата, осигурявани за здравеопазване. Швейцарската компания заявява, че сделката трябва да помогне за разработката на комбинирани терапии и по-точни диагнози за пациенти с ракови заболявания.

Най-големите сделки за последните 12 месеца
Компаниите за генерични лекарства се опитват да се разраснат и да получат достъп до продукти с по-високи маржове на печалба.

Големите фармацевтични компании се ориентират към разработчици на специализирани лекарства за редки заболявания, които са с висок потенциал за печалба.

Тенденцията за сливания и придобивания във фармацевтичния и биотехнологичния сектор, набрала скорост през миналата година, се пренася и в 2015 г. От началото на годината бяха обявени няколко значителни сделки. Общият им размер надхвърли 100 млрд. долара за първите три месеца на годината при обща стойност на придобиванията в света от 815 млрд. Това е двоен ръст в сравнение с първото тримесечие на 2014 г. Освен това сливанията и придобиванията във всички сектори в глобален мащаб отбелязват най-силния старт на годината от 2007 г. и са нараснали с 21% в сравнение с първите три месеца на 2014 г.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK