Електрофизиологични изследвания при сърдечна аритмия
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Електрофизиологични изследвания при сърдечна аритмия

Електрофизиологични изследвания при сърдечна аритмия

Не отлагайте консултацията със специалист, решенията са възможни и успешни

Мара Георгиева
33164 прочитания

© Капитал


Ако страдате от аритмия на сърцето, не отлагайте консултацията със специалист по електрофизиология, съветват лекари. Защото в хода на електрофизиологичното изследване може да се постави точна диагноза и да се взема решение за по-нататъшното лечение.

Електрофизиологичното изследване и катетърната аблация са

методи за инвазивна диагностика и лечение

на ритъмни и проводни нарушения на сърцето. За осъществяването им се налага сърдечна катетеризация. "В повечето случаи тя се провежда под местна упойка, като след пункция на бедрените вени в зоната на дясната, а понякога и лявата ингвинална гънка се въвеждат три или четири катетъра, които се позиционират в сърдечните кухини. В някои случаи при по-дълги процедури се налага и използването на обща упойка", коментира д-р Васил Трайков, началник на отделението по електрофизиология в Клиниката по кардиология в "Токуда болница София". По думите му катетрите представляват "многополюсни електроди, които записват електрически сигнали от вътрешната повърхност на сърцето и позволяват стимулация с електрически импулси от външен стимулатор".

На базата на сигналите, отведени от електродите, може да бъде поставена

точна диагноза

на ритъмното или проводно нарушение, което не е възможно във всички случаи със стандартната електрокардиограма поради ниската й пространствена и времева разделителна способност.

"При немалък брой от случаите има показания за лечение в хода на същата процедура. Тоест процедурата, която е започнала като диагностична, може да прерасне в лечебна", коментира д-р Васил Трайков. И пояснява: "В тези случаи лечението се изразява в локализиране на точната зона в сърцето, която предизвиква или поддържа аритмията, и пропускането на електрически ток със специална характеристика през катетър, разположен в тази зона. Този електрически ток води до нагряване на тъканта под катетъра на площ около 2-4 кв. мм до около 70 градуса. При това тази тъкан губи своите електрически свойства и не може повече да участва в зараждането и поддържането на съответното ритъмно нарушение. С това пациентът бива напълно излекуван. Това е т.нар. катетърна аблация". Тя е

рутинен метод

за немедикаментозно лечение на редица аритмии. Прилага се с близка до 100% ефективност при много от пациентите с пристъпно сърцебиене. "Това е единственият метод, даващ възможност за дефинитивно излекуване на тези пациенти, при което след успешна процедура се премахва необходимостта от прием на антиаритмични медикаменти", уточнява д-р Васил Трайков.

По думите му методът има широко приложение и при пациенти с предсърдно мъждене и чести пристъпи от аритмия. "Той гарантира намаляването на броя и продължителността им, а в над 80% от случаите води до пълното им изчезване", посочва д-р Трайков. И уточнява, че показания за катетърна аблация има и при редица други аритмии като предсърдно трептене (ефективност над 90%), камерни екстрасистули при здрави сърца, камерни тахикардии.

"Класическа индикация е и т.нар WPW синдром, при който е налице вродена допълнителна връзка в сърцето, която обуславя аномално провеждане на електрическите импулси и в много случаи се асоциира с пристъпно сърцебиене. При тези случаи ефективността на катетърната аблация също надвишава 90%. По ефективност методът значително превъзхожда медикаментозното лечение", обобщава д-р Васил Трайков.

В други случаи електрофизиологичното изследване може да покаже, че е налице сериозно проводно нарушение или пък сериозно ритъмно нарушение при наличие на сърдечно заболяване. Тогава заключението от изследването може да е, че се налага

имплантация на пейсмейкър

или кардиовертер-дефибрилатор. "Това са електронни устройства, които осигуряват стимулация на сърцето при случаи на брадикардия (бавен пулс) или подават електрошок при развитие на високочестотно животозастрашаващо ритъмно нарушение", обяснява д-р Трайков.

Понякога поставената по време на електрофизиологичното изследване диагноза налага само медикаментозно лечение, което се препоръчва на пациента.

Като цяло електрофизиологичните процедури се отличават с

ниска честота на усложненията

Рутинните катетърни аблации се свързват с риск от усложнение, който не надвишава 1%, дава пример д-р Васил Трайков. По думите му усложненията, които настъпват, обикновено са леки и много рядко налагат допълнителен престой в болница или допълнителни интервенции.

"След поставянето на местната упойка на мястото на съдовия достъп процедурата не е болезнена, тъй като вътрешната повърхност на съдовете и сърцето не притежава нервни окончания. В много редки случаи пациентите съобщават за бързопреходно усещане за затопляне в гърдите по време на самото нагряване на тъканта, което никога не отнема повече от една минута за всяка отделна апликация", коментира д-р Трайков. И уточнява, че електрофизиологичните процедури обикновено налагат двудневен болничен престой, по време на който се извършват и рутинни лабораторни изследвания, както и ехокардиография.

"На практика за извършването на електрофизиологични процедури не съществува възрастова граница", посочва д-р Васил Трайков. Вземането на решение да се препоръча такава процедура на пациента зависи до голяма степен на общото състояние на пациента и придружаващите заболявания.

Катетърната аблация е реимбурсирана от НЗОК.

Сърдечната аритмия

Аритмия означава неритмичен пулс. Той може да бъде бърз и неритмичен (тахиаритмия) или бавен и неритмичен (брадиаритмия), уточняват специалисти. Причините за възникване на ритъмните и проводните нарушения на сърцето, които обуславят аритмиите, са многобройни. Сред основните са клапните заболявания и исхемичната болест на сърцето. От заболяванията на другите органи влияние може да окаже нарушената функция на щитовидната жлеза, а в някои случаи - нарушенията в нивата на калиевите и натриевите йони, посочват лекари.

Сърдечни аритмии могат да се явят при напълно здрави хора и да са невинни по характер, но в някои случаи могат да бъдат израз на сериозно състояние. Тревожни признаци са, ако аритмията е съпроводена с болка в гърдите, слабост, замайване, силна умора. Сред най-опасните аритмии са камерното мъждене и трептене. Дори предсърдното мъждене, което често се приема за по-малко сериозна аритмия, може да предизвика мозъчен инсулт с тежки последици, предупреждават лекари.

При някои пациенти сърцето е напълно здраво, но имат вродено увреждане на електрическата му система. При тях също може да настъпи сериозна и дори фатална аритмия. Понякога първата (и последна) изява на тези състояния е внезапната сърдечна смърт.

Ако страдате от аритмия на сърцето, не отлагайте консултацията със специалист по електрофизиология, съветват лекари. Защото в хода на електрофизиологичното изследване може да се постави точна диагноза и да се взема решение за по-нататъшното лечение.

Електрофизиологичното изследване и катетърната аблация са


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.