Проф. д-р Людмила Матева: Около 300 души спешно се нуждаят от лечение на хепатит С
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Проф. д-р Людмила Матева: Около 300 души спешно се нуждаят от лечение на хепатит С

Проф. д-р Людмила Матева: Около 300 души спешно се нуждаят от лечение на хепатит С

Десислава Николова
6978 прочитания

Профил: Проф. д-р Людмила Матева е национален консултант по гастроентерология и завеждащ клиниката по гастроентерология в УМБАЛ "Св. Иван Рилски", София.

Какво лечение на българите с хепатит налага оповестеният европейски гайдлайн за терапия на пациентите с хепатит С?

- Българските пациенти трябва да бъдат лекувани като истински европейци. Стандартизираните препоръки за поведение, приети с консенсус, всъщност остават, дават възможност всички пациенти с хроничен хепатит С, които се нуждаят от терапия, да бъдат включени на различни терапевтични схеми. Това зависи от много фактори, от самия организъм, от неговия имунитет, от придружаващите заболявания, от възрастта. Зависи имали ли са предходна терапия с интерферон, имат ли бъбречна недостатъчност, имат ли допълнителна инфекция с хроничен хепатит B или с HIV и различни други условия, колко е високо количеството на вируса в кръвта, кой генотип е вирусът и в зависимост от тези фактори се изработва индивидуализирано лечение. Новото, което дават препоръките, са новите възможности за лечение. Това е лечение на хора, които досега не са били подходящи за лечение с интерферон. Например имали са епилепсия или автоимунно заболяване, или са приемали определени лекарства, или са имали значителна анемия, намаляване на броя на тромбоцитите, т.е. не са били подходящи, или лечението с интерферон базирана терапия е било повече опасно, отколкото полезно.

Ние сме лекували добре в България, с добър резултат досега нашите пациенти, нямаме смъртен случай от лечение, защото добре сме ги подбирали. Имаме строги критерии, добре се грижим за болните с хепатит С в България. Но тази политика е оставяла извън системата много хора, които въобще не са се лекували до този момент. Настоящите европейски препоръки са категорични, че в някои случаи трябва да има свободна от интерферон терапия, с различни възможности и комбинации на противовирусни средства от една фирма или от няколко фирми. Това, което е най-добре, това, което ще постигне резултат повече от 90% и сигурно ще бъдат излекувани пациентите.

За каква група от нелекувани пациенти става въпрос?

- Може би за около 400 - 500 души. Ние, както и другите страни от Европа, а също така и Америка, сме приели, че на този етап трябва да бъдат лекувани хората с по-тежко чернодробно увреждане, значителна фиброза или цироза на черния дроб.

Става въпрос и за хора, които спешно се нуждаят от по-кратко лечение, например трябва да започнат химиотерапия или имунотерапия по повод на друго заболяване, имат обща инфекция с хепатит Б, не са подходящи за лечение с интерферон. Двайсет проценто от хората, които са с леко заболяване, всъщност бързо прогресират до по-напреднало заболяване до пет години. За тези хора трябва индивидуално да се прецени. Ние имаме опит и бихме искали да изместим новите терапии като първа линия за много подходящи пациенти, където ще се постигне ефект на 90% излекувани, ако се проведе в началото. Също така за много от групите, които бяха т.нар. трудни за лечение пациенти, сега има решение, има възможности да бъдат лекувани, така че да може да се постигне ефект.

Ако не се съобразим с европейските препоръки, ще лишим една част от българските пациенти от лечение въобще, например хората с по-напреднали цирози или неподходящи за лечение с интерферон. За други лечението ще бъде дълго, не може да бъде съкратено, не може бързо да се върнат в реалния живот, не можем да намалим страничните ефекти от интерферона. Аз мисля, че в един разумен план България ще направи първите стъпки и ще бъдат изготвени строги критерии за най-нуждаещите се, за най-сериозните проблеми, за тези, които не могат да се лекуват с друго и не могат да чакат.

Колко е дълъг списъкът на спешните пациенти?

- Списъкът от спешно нуждаещи се, който сме предали, е от 300 души.

Първо в тях са пациенти с трансплантация на черен дроб, при които има рецидив на инфекцията. Ако хепатит С рецидивира след трансплантация, инфекцията протича много тежко и може да бъде смъртоносна. Другата категория са пациенти с чернодорбна цирози с напреднал стадий, които са застрашени от тежка декомпенсация и развитие на първичен рак на черния дроб в близко време. Някои от тях са пациенти с имунни и автоимунни заболявания, които спешно се нуждаят от кортикостероидна, противотуморна и биологична терапия, която не може да бъде започната, преди да бъде излекуван пациентът, защото има опасност, по време на лечението инфекцията много да се активира и да има токсични реакции за черния дроб, някои от които могат да бъдат животозастрашаващи.

Черната прогноза е, че някои пациенти могат и да не дочакат следващата година. Искам да кажа, че фармацевтичните компании проявиха разбиране към нуждите на българските пациенти, ние сме получили като терапия на спасението лекарства за голям част от спешно нуждаещите се. Тази терапия на спасението продължава и сега и благодарение на нея ще бъдат излекувани до 200 души, което не е малко като помощ към България.

Как ще процедирате след промяната на европейските препоръки?

- Ще информираме първо Министерството на здравеопазване, Националния съвет по цени и реимбурсиране, Националната здравноосигурителна каса. Българските гастроенторолози винаги са били в крак със съвременното лечение на вирусните хепатити, имало е години, в които по два пъти сме променяли нашия консенсус съобразно промените в европейския и за хепатит С, и за хепатит Б. Така че и този път ще имаме много бърз план, нашият консенсус е подготвен и можем много бързо да въведем препоръките към всички европейски страни. Европейският консенсус е много разумен, много премерен и с много строги индикации, в същото време с включване на тези пациенти на практика има смисъл, всеки болен с хепатит С трябва да бъде лекуван.

Профил: Проф. д-р Людмила Матева е национален консултант по гастроентерология и завеждащ клиниката по гастроентерология в УМБАЛ "Св. Иван Рилски", София.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.