Гастроентерология: Храненето само вечер е вредно
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Гастроентерология: Храненето само вечер е вредно

Според д-р Цонев вместимостта на стомаха е между 500 и 1000 ml, в зависимост от това дали в него има храна или не. Когато човек се нахрани стомахът се увеличава до един литър.

Гастроентерология: Храненето само вечер е вредно

Лекарите класифицират част от здравословните диети като причина за хранително разстройство

Десислава Николова
24137 прочитания

Според д-р Цонев вместимостта на стомаха е между 500 и 1000 ml, в зависимост от това дали в него има храна или не. Когато човек се нахрани стомахът се увеличава до един литър.

© Дневник


"Обемът на стомаха не зависи от телесното тегло. По принцип се смята, че хората с по-голямо телесно тегло имат по-голяма вместимост на стомаха, но това не е установено със сигурност, защото на практика е генетично определено кой какъв стомах ще има"

д-р Радин Цонев, началник отделение по гастроентерология в "Токуда болница София"

Поговорката за това как трябва да изядеш закуската си сам, да поделиш обяда с приятеля и да подариш вечерята на врага си, всъщност е често споменава рецепта за хранене от гастроентеролозите.

"Винаги съветваме пациентите да се хранят от три до пет пъти на ден на малки порции и да не пропускат закуската. Съвременното хранене, обаче, е различно, често пъти хората пропускат закуската и дори обяда, прибират се вечер у дома, вечерят обилно и се изтягат на дивана пред телевизора. Това обездвижване води на първо място до гастритна симптоматика, която може да се прояви с киселини и уригвания, тъй като храната няма време да се обработи. Същевременно заради липсата на движение от нея се трупат мазнини и наднормено тегло", разказва д-р Радин Цонев, началник отделение по гастроентерология в "Токуда болница София". Според него храна не бива да се приема след 20 часа вечерта, при условие, че човек си ляга към 11 часа. Тези, които си лягат по-рано трябва да преместят вечерята по-напред във времевия диапазон.

Колко побира стомахът

Според д-р Цонев вместимостта на стомаха е между 500 и 1000 ml, в зависимост от това дали в него има храна или не. Когато човек се нахрани стомахът се увеличава до един литър. При някои болестни състояния обемът на стомаха също така може да се увеличи, като пациентът повръща застойно стомашно съдържимо.

"Обемът на стомаха не зависи от телесното тегло. По принцип се смята, че хората с по-голямо телесно тегло имат по-голяма вместимост на стомаха, но това не е установено със сигурност, защото на практика е генетично определено кой какъв стомах ще има", коментира д-р Цонев.

Течностите и храненето

Гастроентеролозите съветват по време на хранене да се пият течности.

Една от проблемните напитки за хората с гастритна симптоматика или дразнимо дебело черво е газираната вода, тъй като води до засилване на киселинността в стомаха и до увеличаване на газообразуването в червата.
"Най-добре е да се приемат сокове, обикновена минерална или трапезна вода. Освен натурални сокове, могат да се пият и сокове от компоти", препоръчва д-р Цонев. Той припомня традицията на французите да придружават обяда с чаша червено или бяло вино, което подобрява храносмилането.

"Не бива да забравяме, че дневните стойности за такъв алкохол са една чаша на ден, т.е. ако човек я приеме на обяда това не значи, че трябва да я приеме и вечерта", казва гастроентерологът.

Кои са непрепоръчителните храни

Д-р Цонев отбелязва, че гастроентеролозите никога не препоръчват пресолените храни, консервираните и опушените храни, като това включва най-вече месата. За децата не са подходящи пържените, лютите и много сладките храни. Разбира се, лекарите препоръчват плодове и зеленчуци. "Месната консумация трябва да бъде застъпена в умерени граници. Като казвам умерени, имам предвид това, че обикновено е най-добре да има балансирано хранене между въглехидрати, мазнини и белтъци. Сега е на мода здравословното хранене. При нас идват много пациенти, разтревожени от състоянието си след диета. Една част от тях са с чисти хранителни разстройства – анорексия или депресия. Друга част от тях обаче са пациенти, които са минали на някакъв уж здравословен начин на живот - вегетарианство, суровоядство и т.н., които причислявам към групата на хранителните разстройства. Тези болни не случайно се намират в гастроентерологичните кабинети, те имат оплаквания, свързани с това, че консумират определен вид храна, не са застъпени всички необходими белтъци, въглехидрати и мазнини, които са им необходими", коментира д-р Цонев. Той допълва, че т.нар. здравословно хранене често играе лоша шега и вкарва пациентите в един порочен кръг, излизането от който трябва да става не само с помощта на гастроентеролог, а с психиатър.

"Трябва да вярваме на сетивата си. Всеки трябва да се храни с това, което му харесва и му е вкусно. Ние сме представители на един южен регион, който има прекрасна средиземноморска кухня, към която трябва да се присъединим, защото в нея са застъпени повече риба и меса", допълва д-р Цонев. Той смята, че трябва да се обърне сериозно внимание това са т.нар. здравословни добавки, които се продават в Интернет, голяма част от тях са сертифицирани.

"Имаме много случаи, не само за нашата, но и за останалите университетски болници на млади хора, които са решили да се "пречистват" с помощта на неясно как произведени хранителни добавки. Постите са едно препоръчително физиологично пречистване, но една добавка от интернет или от фитнес залите често води до чернодробни нарушения и тежка чернодробна недостатъчност. Ако младият човек има късмет, може да му бъде трансплантиран черен дроб. Но напоследък сме свидетели на много увреждания, причинени от добавки с неясен произход", казва лекарят.

Стомашен дискомфорт

Според гастроентеролозите най-честите причини за стомашен дискомфорт са гастрититът, рефлуксната и язвената болест, дразнимото черво, но понякога и раковите заболявания на стомаха и дебелото черво.

"Всички те могат да протекат с еднакви симптоми и затова по принцип, когато има дискомфорт, пациентът трябва да се обърне към лекар, който да установи дали става дума за функционално нарушение или за някакво сериозно заболяване. Това често включва гастроскопията, с която да се отграничи гастритът от язвената болест или пък рака на стомаха или колоноскопия, с която да се отграничи дразнимото дебело черво от дивертикулите или пък от рака на дебелото черво", коментира д-р Цонев. По думите му, ако се намерят полипи по лигавицата на дебелото черво, те се отстраняват профилактично, защото след седем години в 20% от случаите и най-доброкачествените полипи опитват да се малигнизират и да се изродят в ракови заболявания.

"Най-честите причини за стомашен дискомфорт, обаче, са гастритът и дразнимото дебело черво, които са донякъде свързани с увреждащи фактори на околната среда. При всяко едно отклонение в ритъма на дефекация, трябва да е повод да се посети гастроентеролог. Всяко едно патологично отделяне на кръв или на слуз в изпражненията също трябва да изпрати пациента незабавно при гастроентеролог", смята д-р Цонев.

Той допълва, че за част от пациентите дразнимото дебело черво е съдба. "Това важи за мъжете, но по-често за жените – те винаги ще имат киселини, винаги ще имат къркорене на червата, подуване на корема, метеоризъм, това е свързано и с известен хормонален дисбаланс около цикъла или около овулация. Въпреки всичко е важно да се направи консултация с гастроентеролог, за да се установи за какъв проблем става въпрос", заключава д-р Цонев.

"Обемът на стомаха не зависи от телесното тегло. По принцип се смята, че хората с по-голямо телесно тегло имат по-голяма вместимост на стомаха, но това не е установено със сигурност, защото на практика е генетично определено кой какъв стомах ще има"

д-р Радин Цонев, началник отделение по гастроентерология в "Токуда болница София"

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

6 коментара
  • 1
    xyha avatar :-|
    xyha

    Хубаво , но не и за "Капитал" . Статията пасва за "Дневник" , а от там може би някоя по-икономически ориентирана да е тук.

  • 2
    capital avatar :-|
    capital

    До коментар [#1] от "xyha":

    Здравейте, статията е част от ежегодното здравно приложение на "Капитал“. В момента наистина може би стои извън контекст, но в следващите дни ще публикуваме всички текстове от изданието: http://www.capital.bg/biblioteka/?issueid=4799

    Още статии и предишни публикцаии в рубриката ни "Здраве" може да откриете тук: http://www.capital.bg/specialni_izdaniia/zdrave/

  • 3
    xyha avatar :-P
    xyha

    До коментар [#2] от "capital":

    Съгласен , като се замислих малко , здравето все пак е "Капитал" . :-)

  • 4
    pavel_p avatar :-|
    pavel_p

    ГЪБИЧНАТА ИНФЕКЦИЯ В ОРГАНИЗМА – ТИХАТА ЕПИДЕМИЯ НА СЪВРЕМИЕТО. 70-80 % oт бoлecтитe тpъгвaт oт нapyшeнaтa микpoфлopa нa хpaнocмилaтeлнaтa cиcтeмa следствие на разрастнала се гъбична инфекция. В момента 90% от населението в България има гъбични инфекций, но проблемът е,че несъществуват Миколозни специалисти и сътветно няма как да се диагностицира и лекуват тези Инфекции. Показател за цялостна гъбична инфекция е белият Обложен език.Това са разрастнати колонии от гъбички с които имунитетът неможе да се справи. Започват бавно да тровят всички органи-Очи,Черва, Черен Дроб, Зъби, Полова Система, Стави ит.н Гъбите се Подхранват от Прости Въглехидрати- Фруктоза, Глюкоза, Малтоза, Декстроза и от външни фактори-Микровълнов фон:Рутери,Антени на Мобилни оператори и т.н . Д-р Петър Керемидчиев: Дим Дуков почина от гъбична инфекция на червата. Колониите с гъби Кандида Глабрата, са обсебили микрофлората на тънките черва на Дим Дуков са причинили първо перитонита, а след това и края на живота му.Здравословните проблеми на Дуков тръгнали още от 1999 г., когато бил опериран за спукан далак. Постепенно с годините започнал да чувства тежест в стомаха, а на 9 януари постъпил за нова операция – ревизия на старата, в болница „Доверие“.Дуков изпадна в тежкото състояние на 23 януари след няколко операции на тънките черва, при които една трета от тях бяха изрязани.Периодически коремът на болния бил отварян и се правели промивки, защото перисталтиката на тънките черва така и не тръгнала както трябва, обясни д-р Керемидчиев.Поду се като балон, перисталтиката спираше, а перитонитът се засилваше“, описа ситуацията д-р Керемидчиев. Директорът на болницата. http://zdravivsekiden.com/candida-tihata-epidemia/

  • 5
    pavel_p avatar :-|
    pavel_p

    Много хора наричат Кандида „Тихата епидемия”, защото инфекцията се смята, че засяга толкова много хора-(80%) , но въпреки това, повечето остават недиагнозирани.Липсват специалисти с опит, познания и модерна апаратура. Прекомерният растеж на Кандида в дебелото черво и на други места в тялото допринася за множество хронични здравословни проблеми: умора, газове, подуване, запек, диария, кожни заблявания, алергии и чувствителност, замъгляване на мозъка, загуба на паметта, лошо съсредоточаване и концентрация, безсъние, ставни болки, хроничен синузит, главоболия… списъкът продължава. Освен това, самите организми Кандида произвеждат токсични химикали, включително алдехиди (подобни на формалдехида), които се движат в кръвотока и засягат множество системи в тялото, включително мозъка. Този токсичен процес причинява замъгляване на мозъка, неспособност за концентриране и т.н. Ако на този модел се позволи да продължи, симптомите могат да се задълбочат и цялото тяло бива засегнато от липсата на равновесие, която възникна в храносмилателния тракт.Кандида упорито се противопоставя на лечение. http://zdravivsekiden.com/candida-tihata-epidemia/

  • 6
    pavel_p avatar :-|
    pavel_p

    След тежко боледуване (гъбична инфекция) на 65 години почина известната телевизионна критичка и режисьорка и колежка на Дим Дуков, Васа Ганчева http://dnes.dir.bg/news/bolnitza-vasa-gancheva-8960892


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.