Д-р Венцислав Грозев: Засега има само мълчалива съпротива срещу пръстовия идентификатор

Ако управляващите осъзнават, че здравеопазването е недофинансирано, нямат никакво право да твърдят, че българските лекари източват касата, казва д-р Грозев.

Д-р Венцислав Грозев: Засега има само мълчалива съпротива срещу пръстовия идентификатор

Председателят на Българския лекарски съюз пред "Капитал"

Десислава Николова
3141 прочитания

Ако управляващите осъзнават, че здравеопазването е недофинансирано, нямат никакво право да твърдят, че българските лекари източват касата, казва д-р Грозев.

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Здраве. Всички текстове по темата може да откриете тук.

Има ли реално увеличение на средствата за здравни услуги в проектобюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2017 г.?

- На база на изпълнение на бюджета за 2016 година има увеличение, но то в никакъв случай не кореспондира с предложенията на Българския лекарски съюз (БЛС), които са значително по-обезпечаващи дейността в извънболничната помощ.

Нашето становище, прогноза и разбираемост за увеличението в бюджета е с незначителна разлика от това, което предлагат Министерството на финансите, и става въпрос за 22 млн. лв. Това обаче са средствата, които ще обезпечат до голяма степен това, което искат да направят като реформа. Не може и не трябва да се демонстрира желание за реформа, която е недостатъчно обезпечена. В такъв случай тя не може да се проведе.

Ако погледнем изпълнението на бюджета за 2016 г. от 211 млн. лв., необходими по данни на касата за специализирана извънболнична помощ, в новия проектобюджет се очаква намаляване с 400 хил. лв. Ако погледнем числата в бюджетите, има увеличение с 9 млн. лв., на практика обаче това не е така. На заседанието на здравната комисия беше казано отново, че има много повече направления и касата в момента отчита икономии в направленията. Фактът обаче е, че заявените за направления за консултации и за изследвания от общопрактикуващите лекари и ДКЦ-та се дават от НЗОК в последните дни на тримесечието. Така лекарите не могат да ги усвоят, а са ги чакали дълго време. Как да ги нарека тези неща освен евтини търговски номера. Това не обслужва никого. Хората негодуват, че няма направления, касата твърди, че ги е дала, истината е, че са дадени, но няма как да бъдат използвани всички, и се получава един порочен кръг, в който всички са излъгани. Това един път завинаги трябва да бъде пресечено. Повтаряме го от БЛС за кой ли път – там, където има данни за злоупотреби и те са доказани, с цялата сила на закона трябва да се накажат нарушителите. Но не и по начина, по който се предлага в сегашния проектобюджет на здравната каса в преходните и заключителните разпоредби. Там се казва, че може да се прекъсне договорът на отделение или болница предварително при наличието на обжалване на решението на НЗОК. Как така, та вие априори нарушавате един от златните принципи на римското право - че всеки е невинен до доказване на противното. Какво ще се случи, ако вземете разрешителното за дейност на лечебно заведение Х заради мен като лекар само например. Какво става с всички останали отделения, с пациентите, които са в момента в тази болница, или тези, които искат да влязат впоследствие, не се ли нарушава изконното им право на достъп до медицинска помощ? Не трябва да забравяме - пациентът отива при лекаря. Надявам се след реакцията на представителите на комисията по здравеопазването в парламента този текст да бъде отхвърлен. Това ще бъде не толкова завоевание на БЛС, а демонстрация на разбиране от страна на народните представители на този проблем.

Ние постоянно апелираме да се чуе и гласът на разума и да престане да се говори, че тези прословути 3.5 млрд. лв. доплащане за здраве се взимали под масата. Не, не са под масата. Те са доплащането, което българските граждани осъществяват в интерес на здравето си и българските лекари не ги прибират, нито ги крадат. Тази система е просто недофинансирана. Когато твърдиш, че наливаш средства всяка година, а те изтичат и не довеждат до качество, тогава имаш право да негодуваш и да търсиш сметка. Но когато онези, които осигуряват финансите, много добре осъзнават, че системата е недофинансирана, какво е моралното, пък и правното основание да твърдят, че българските лекари крадат парите и затова няма качество.

С този мотив беше въведена системата за пръстовите отпечатъци, срещу която БЛС се обяви против от самото си начало. Какви са вашите сигнали, как работи тя?

- Ще цитирам един велик български учен - проф. Николай Генчев - в момента се намираме в онази фаза на мълчаливата съпротива на българина. Виждаме че е неудобно за всички - за лечебните заведения, сестрите и лекарите, които администрират този проблем, събират се опашките, има негодувание, има проблеми с отчитането, има рискове макар и осъществено, лечението да не бъде отчетено и заплатено, заради проблемите със системата. Всичко това обаче остава на ниво управители на лечебни заведения на принципа "дотук, трай си", защото всеки си пази работното място. Това е истината, а не че са щастливи от въвеждане на пръстовия отпечатък. От 1 ноември вече няколко седмици, обяснете ми, уважаеми господа, след като въвеждате пръстовия отпечатък, какво значи да лимитирате дейността на лечебните заведение за болнична помощ? Вие сами разлепихте навсякъде рекламни материали, които бяха обидни спрямо лекарското съсловие, подчертавам, обидни, как всеки с един пръст управлява парите си и ги пази от лекарите и в следващия момен, ако съм приел 100 души този месец с пръстов отпечатък, а лимитът ми е 80, няма да платите за последните 20, макар че хората със своя пръстов идентификатор са удостоверили, че присъстват в болницата и че лечението е осъществено. Що за логика?! Аз не казвам да няма контрол върху средствата и някакви граници, които трябва да се спазват. БЛС го е заявявал от две години насам – границата от 2.015-2.020 млн. хоспитализации е оптимумът, който не би трябвало да бъде надхвърлян и на базата на него да се осъществява и финансирането на дейността на лечебните заведения. Ние миналата година постигнахме едно споразумение в преговорния процес, че ако на национално ниво останат средства, независимо дали ще бъдат от болнична или извънболнична помощ, би било нормално там, където излиза дефицит, тези средства да бъдат пренасочени и по този начин системата да бъде спокойна. Разбира се, не с широките пръсти и да се извършват прегледи, които ще бъдат значително над необходимите. Сега започва да се говори за въвеждането на отпечатъка в извънболничната помощ и нашите данни са, че огромна част от колегите не са съгласни и те имат пълното основание за това. Ето един пример - ако в болницата имаш известен период от време, в който може да осъществиш пръстова идентификация и след като си е легнал пациентът на леглото, какво става пред кабинета на общопрактикуващия лекар? И отново ще почнат да обвиняват колегите, че само пишат, сега ще ги обвиняват, че само натискат устройства. Ами домашните посещения, ами хората по селата – в какво ще се превръщат общопрактикуващите лекари, в робокопи ли, които носят компютри и устройства? Ние си казахме мнението ясно и категорично, но ако продължаваме с мълчалива съпротива, обществото и управляващите ще останат с впечатлението, че проблем няма. Проблем има и той съществува! Когато има разум, когато има чуваемост, когато има достатъчно доказателства от едната и от другата страна, тези проблеми могат до голяма степен да бъдат изглаждани.

Тази година здравната каса има по-широки правомощия за контрол, доказа ли, че системата се източва от лекарите?

- Какво да докажат, напротив. По данни от нашите регионални колегии, които бяха изпратени до народните представители, омбудсмана, министъра и здравната каса от 60 болници, на някои данните са към май, на други към септември, надлимитната дейност, която здравната каса е приела като отчет, но не е платила, е над 3.5 млн. лв. Ако обобщим цялата информация и управителите на всички лечебни заведения, към които се обърнахме, имат достатъчната смелост и етичност спрямо хората, които управляват, пък и спрямо пациентите си, предполагам, че сумата ще бъде десетократно по-голяма. Какво правим? По данни на НЗОК няма да надхвърлим 2.015 млн. хоспитализации, какво налага на болниците да не бъде плащано и в бъдещия бюджет на касата да бъде записано, че не могат да се прехвърлят никакви средства от пера в пера. Тогава защо не увеличим цените на дейността на личните лекари, ако има останали средства? Омръзна ни от икономии или псевдо такива и неплащане на надлимитна дейност, а парите да бъдат насочени към други канали, най-често за лекарства. В никакъв случай не сме против насищането на лекарствения пазар с иновативни средства, с генерици, с всичко, нека да ги има, спор няма. Вчера ми казаха – ама те лекарите изписват тези лекарства. Лекарите изписват такова лекарство спрямо ситуацията, в която се намира неговият пациент и с достатъчно медицински индикации. Лекарят е този, който определя, че лекарството Х ще повлияе най-добре на неговия пациент - било то генерик или иновативно. Трябва ли да излиза така, че ако аз излекувам моя пациент качествено и добре, ще понеса гнева на управляващите, че съм изписал лекарство Х, което е натоварило бюджета. Ами направете бюджета така, че тези лекарства да бъдат в достатъчно количество на пазара, за да може хората да се лекуват нормално. Не може обаче да се говори, че, виждате ли, лекарите са виновни за това, че парите в лекарствата или някъде другаде са недостатъчни и затова ще се вземат средства от дейността на колегите ми и ще ги прехвърлят за друго. А да говорим ли за 53-те млн. лв. от миналата година - отчетена и приета от касата дейност, от която повече от половината е дейност, извършена по спешност, и касата продължава да не я плаща. БЛС определено ще си търси правата чрез съдебната ни система по този въпрос.

Искаме да видим къде е ефективността и с какво подобрихме нещата с пръстовия отпечатък, а не да ми излизат с обяснението, че българските лекари били против пръстовия идентификатор, защото искали да крадат.

Съгласни ли сте с ефективното въвеждане на здравната карта, защото до момента беше въведен по-мекият й вариант?

- Здравната карта, както знаете, е също атакувана през съдебната ни система. Нека да видим какво ще бъде решението на съда, аз бих казал, че здравната карта е дотолкова ефективна, доколкото тя ще даде една реална картина на наличните кадри, които се намират в дадена област, и на необходимостта от легла или по-точно на липсата на такива. Ако на базата на тази здравна карта обаче ще отидем на прием в лечебни заведения по брой легла с видове компетентност, тогава ще атакуваме от всички посоки тази здравна карта, защото това значи прием по диагноза. Ако имам пет легла от трето ниво на компетентност, аз не мога да приема шестия пациент, независимо че неговото състояние задължава да бъде лекуван в лечебно заведение с такова легло на компетентност.

Вероятно ще можете да го приемете само срещу заплащане...

- Тогава тези 3.5 млрд. лв., които ми демонстрират като доплащане, ще станат 4 млрд. Защо е необходимо да се натоварват болниците и пациентите с такова заплащане? Става въпрос за осигурен човек, как да му кажа "иди си плати, за да мога да те приема, защото нямам легла"?

Всъщност, не, имам легла, но съм си изпълнил броя по здравна карта и не мога да го приема и той трябва да търси друг начин и да плаща. Защо трябва да товарим народа си по този начин? След това, като отидете и поставите микрофоните пред пациента, кой ще е виновникът за това - дали лекарят или лечебното заведение, което е отреагирало адекватно спрямо желанието на пациента или този, който въвежда такива правила. Оставете болниците, оставете лекарите да си вършат работата спокойно и самият пазар ще определи необходимостта и от брой легла, и от брой лечебни заведения. Пак казвам - пациентът отива при лекаря. Да кажем, че договорът на болницата Х е сключен с определен обем средства и легла и привлечем двама водещи специалисти, например в ендокринология или кардиология, тези лекари ще доведат със себе си и своите пациенти. Вместо болницата, пациентите и колегите ми, които са добри специалисти, да имат полза, трябва ли здравната каса и управляващите да кажат, че пациентите нямат право да отиват при този лекар, защото той по карта не може да ви приеме, що за логика е това? Страхуваме се, че докторът ще получи много пари ли и че ще стане по-богат? Дори да е така, какво лошо има в това, той го прави със своите знания, със своите умения, със своя авторитет и го прави за пациентите си.

Атанас Буров беше казал, че много трудно се прави бизнес в България, защото контрагентът срещу теб мисли, че ти го лъжеш, а пък аз мисля, че той мене лъже. Затова било много лесно да работиш с други хора, които в процеса на договореност и в процеса на търговия на нещо предоставят условията за взаимоизгода, а не за взаимна измама.

Когато сложим нещата на плоскостта на взаимната изгода, това ще доведе до повишаване на качеството на медицинските услуги и пациентите ще бъдат доволни. Няма лекар, който да мисли лошо на своя пациент.

Споменахте бизнес, прави ли ви впечатление, че не са подадени искания за разрешителни за нови болници, за разширяване на дейността в отделенията, поне не е публично известно?

- Ако никой не заявява такова желание, явно е, че инвеститорите, които биха могли да предприемат такива дейности, са обезпокоени и не искат да рискуват. Винаги има риск, но когато правилата на играта са ясни и конкретни, инвеститорът си прави сметката какъв риск да поеме. Когато има неяснота, когато има несигурност в системата, когато има това понятие за надлимитна дейност и неплащане, как да инвестират и кой е този, който ще инвестира. Аз правя нещо, което е модерно, правя нещо, което е хубаво, правя нещо, което ще наситя с добри и способни кадри, ще дам високо качество на услугата и в същия момент на мен например ще ми платят 10% по-малко от това, което съм изкарал. Няма да инвестирам.

Интервюто взе Десислава Николова

Всички статии от Здраве

Това ли беше реформата?

Годината на очакването

Леко забавяне на ръста на фармацевтичния пазар

Сделки на по-бавни обороти

Големите световни болнични вериги

Проф. д-р Златица Петрова: Българската здравна система работи добре

Д-р Венцислав Грозев: Засега има само мълчалива съпротива срещу пръстовия идентификатор

Защо лекарствата си отиват

Национализация на държавното здравеопазване

Лимитите, или защо в болниците ограниченията са вредни

Д-р Николай Болтаджиев: Тенденцията е държавата да плаща по-малко за здравни услуги, а пациентът – все повече

Време е за информиран избор

Доц. д-р Димитър Петков: Съдовата хирургия е все по-щадяща към пациента

Д-р Калоян Давидов: България все още е в третия свят на урологията

Д-р Петко Карагьозов: Камъните в жлъчните канали трудно могат да се объркат

Пулс в чип

Д-р Явор Дренски: Персонализацията е бъдещето на медицината

Тъжната игра със статистиката, или защо детската смъртност не е преодоляна

Преодоляване на проблема "трета сливица" с помощта на хомеопатията

Сухо, по-сухо, кожата през зимата

Лекарство за медии

Стратегически дела за правата в здравеопазването

Нахрани имунитета

Мобилни (Х)App-чета

Здравните застраховки нарастват
Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Здраве. Всички текстове по темата може да откриете тук.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход