Преодоляване на проблема "трета сливица" с помощта на хомеопатията
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Преодоляване на проблема "трета сливица" с помощта на хомеопатията

Shutterstock

Преодоляване на проблема "трета сливица" с помощта на хомеопатията

С индивидуално подбрана терапия може да се постигне значително разреждане на боледуванията

66064 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Здраве. Всички текстове по темата може да откриете тук.
Радикалното лечение на увеличената трета сливица е оперативно, понякога нееднократно провеждано поради склонността на третата сливица към рецидиви.

Фарингеалната сливица, или популярно наричана още трета сливица, представлява струпване на лимфна тъкан, разположено под лигавицата на носоглътката, в свода и отчасти по задната стена на фаринкса. Тя е добре развита при децата, но през пубертета започва постепенно да атрофира. Третата сливица е част от защитната система на организма и заедно с другите сливици образува един от имунокомпетентните органи на нашето тяло - т.нар. Валдайеров пръстен.

Когато се получи прекомерно разрастване на фарингеалната сливица, специалистите по уши, нос и гърло поставят диагнозата аденоидни вегетации. Този проблем е популярен още с наименованието увеличена третата сливица и засяга най-често децата между 2- и 10-годишна възраст.

Причините за прекомерното разрастване на третата сливица са няколко. Най-често нейното увеличаване е резултат от прекарани многократни, често повтарящи се инфекции на горните дихателни пътища.

Неблагоприятните фактори на околната среда (студ, замърсен въздух) и нерационалното хранене също спадат към предразполагащите фактори за хипертрофия на третата сливица. Веднъж увеличена, третата сливица възпрепятства доброто оттичане на секретите в носоглътката, което пък благоприятства бактериалния растеж и възпалението на носоглътката и на ушите. Това възпаление стимулира по-нататъшното разрастване на третата сливица и така се затваря един доста неприятен и за деца, и за родители порочен кръг.

Все по-голямо внимание се обръща и на алергията като фактор за увеличението на фарингеалната сливица. Децата с алергичен ринит нерядко се оказват и с диагноза аденоидни вегетации.

В поддържането на възпаление в горните дихателни пътища и последващото увеличение на третата сливица принос може да има и гастро-езофагеалният рефлукс (връщане на съдържимо от стомаха към хранопровода).

Какво става

Признаците за увеличена трета сливица са разнообразни: периодично или постоянно нарушение на носното дишане, често рецидивиращи хреми и/или възпаления на гърлото и на ушите, обилна секреция от носа, която се стича към гърлото и кара детето да кашля, дишане с отворена уста и др. Почти при всички случаи се установяват двустранно увеличени, неболезнени лимфни възелчета по шията. При по-голямо увеличение на сливицата децата спят с отворена уста, хъркат, сънят е неспокоен и накъсан поради недоброто дишане. В резултат на неспокойния сън на сутринта те са вяли и апатични, раздразнителни и плачливи. При особено уголемена трета сливица е възможно да има и промяна в гласа на детето, както и промяна във външния му вид – долната челюст увисва, лицето се издължава, променя се и се стеснява горната редица зъби, резците изпъкват напред - детето добива специфичен външен вид, известен сред лекарите като аденоиден фациес. Може да се достигне и до намаление на слуха на детето.

Много често се развиват хронични серозни отити - натрупване на течност в средното ухо, най-често поради благоприятстваните от увеличената трета сливица продължителни хреми. Тази патология често се пропуска, като причината за това е, че детето трудно може да обясни, че не чува достатъчно добре, а и промените при обикновен преглед на ухото са много дискретни. В по-напредналите стадии недоспиването и нарушеното снабдяване с кислород може да доведат до нарушения в растежа и снижаване на интелектуалните способности на детето.

Диагнозата увеличена трета сливица се поставя от УНГ специалист, чрез задна риноскопия (оглеждане на свода и задната стена на фаринкса с помощта на огледалце). Понякога се прави и рентгенография за определяне на степента на увеличение на фарингеалната сливица.

Разреждане на боледуванията

Радикалното лечение на увеличената трета сливица е оперативно, понякога нееднократно провеждано поради склонността на третата сливица към рецидиви. Когато аденоидните вегетации все още не са достигнали прекалено големи размери, нарушаващи сериозно дишането или слуха на детето, обикновено не се бърза с провеждането на оперативна интервенция. В този момент добре изградената хомеопатична терапия може да доведе до пълно преодоляване на проблема. Тази терапия е нежна, щади детския организъм и не предизвиква никакви нежелани странични ефекти. Освен това хомеопатичните медикаменти не влизат в нежелани лекарствени взаимодействия, което означава, че спокойно могат да бъдат съчетавани с конвенционални медикаменти, когато състоянието на детето го изисква.

Хомеопатичното лечение цели преди всичко да се отстранят причините, свързани с разрастването на третата сливица.

С индивидуално подбрана хомеопатична терапия може да се постигне значително разреждане на боледуванията от вирусни и бактериални инфекции.

Хомеопатичните медикаменти с имуномодулиращ ефект, които почти винаги намират място в такива профилактични схеми, са Silicea 9 CH и Echinacea angustifolia 5 CH, обичайно приемани по 5 гранули ежедневно или през ден. Почти винаги профилактичната хомеопатична схема за есенно-зимния период включва и осцилококцинум, който има доказан ефект по отношение намаляване на заболеваемостта от остри вирусни инфекции на горните дихателни пътища. Разбира се, при изграждането на една такава терапия е важно да се вземат предвид и индивидуалните особености на детето – вида и честота на боледуванията, фамилната обремененост, психо-емоционалните и поведенческите характеристики, хранителният режим и т.н.

Друг подход в ограничаването на имунното дразнене и съответно на провокациите за нарастване на третата сливица е намаляването на алергичната готовност на организма при деца с алергичен ринит или астма. Най-често използваните за тази цел хомеопатични медикаменти са Apis mellifica 30 СН и Poumon histamine 15 СН, приемани обичайно по 5 гранули, ежедневно.

С помощта на хомеопатията може да се противодейства и на друг фактор, поддържащ хроничното възпаление в областта на носоглътката и така благоприятстващ разрастването на третата сливица - гастро-езофагеалния рефлукс. Тук от голямо значение е и въвеждането на някои промени в ежедневието – ранна вечеря (поне 1.5-2 часа преди лягане), избягване, особено във вечерните часове, на стимулиращи стомашната секреция храни като шоколад, цитрусови сокове, запържени храни и други и леко повдигане на горната част на леглото, така че то да е под наклон от 18-20%, който механично да възпрепятства връщането на храна от стомаха към хранопровода по време на нощния сън. От хомеопатичните медикаменти за терапия на гастро-езофагеалния рефлукс най-често се използват Nux vomica 9 CH и Robinia pseudo-accacia 5 CH, приемани от 1 до 3 пъти дневно по 5 гранули.

Има и хомеопатични медикаменти, които оказват директно въздействие върху хипертрофията (разрастването) на лимфната тъкан. Такива са например Baryta carbonica 9 CH и Agraphis nutans 5 CH.

Подборът на конкретните хомеопатични медикаменти, които да изградят схемата за "свиване" на третата сливица при всяко конкретно дете, се извършва от квалифициран лекар хомеопат съобразно индивидуалните особености на това дете. Познаването на възможностите на хомеопатичната терапия позволява да бъде избегнат често необосновано агресивният подход към този проблем в детската възраст с масово приложение на антибиотици, антихистамини, назални деконгестанти или с прибягване към оперативна интервенция, когато тя не е абсолютно наложителна.

Разбира се, всеки, който иска да заложи на хомеопатичното лечение при увеличена трета сливица, трябва да е наясно не само с възможностите, но и с ограниченията на този метод. При лека или умерена степен на аденоидна хиперплазия хомеопатичната терапия може да постигне отлични резултати, но при тежка степен на разрастване на третата сливица и/или наличието на сериозни усложнения като трайно намален слух или апнея с нарушения на съня проблемът най-често се решава оперативно и в тези случаи децата трябва да бъдат своевременно насочени към специалист по уши, нос и гърло.

----

* Авторът е специалист по вътрешни болести и клинична хомеопатия. Управител и преподавател на Европейската школа по клинична хомеопатия. Хоноруван преподавател в Медико-биологичния департамент на Нов български университет и във Франкофонския институт по администрация и управление. Нехоноруван преподавател в катедрата по фармакология и токсикология на Медицински университет - София. Практикуващ лекар.
Всички статии от Здраве

Това ли беше реформата?

Годината на очакването

Леко забавяне на ръста на фармацевтичния пазар

Сделки на по-бавни обороти

Големите световни болнични вериги

Проф. д-р Златица Петрова: Българската здравна система работи добре

Д-р Венцислав Грозев: Засега има само мълчалива съпротива срещу пръстовия идентификатор

Защо лекарствата си отиват

Национализация на държавното здравеопазване

Лимитите, или защо в болниците ограниченията са вредни

Д-р Николай Болтаджиев: Тенденцията е държавата да плаща по-малко за здравни услуги, а пациентът – все повече

Време е за информиран избор

Доц. д-р Димитър Петков: Съдовата хирургия е все по-щадяща към пациента

Д-р Калоян Давидов: България все още е в третия свят на урологията

Д-р Петко Карагьозов: Камъните в жлъчните канали трудно могат да се объркат

Пулс в чип

Д-р Явор Дренски: Персонализацията е бъдещето на медицината

Тъжната игра със статистиката, или защо детската смъртност не е преодоляна

Преодоляване на проблема "трета сливица" с помощта на хомеопатията

Сухо, по-сухо, кожата през зимата

Лекарство за медии

Стратегически дела за правата в здравеопазването

Нахрани имунитета

Мобилни (Х)App-чета

Здравните застраховки нарастват
Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Здраве. Всички текстове по темата може да откриете тук.
Радикалното лечение на увеличената трета сливица е оперативно, понякога нееднократно провеждано поради склонността на третата сливица към рецидиви.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    smart_za_batkov avatar :-|
    Батков-вън

    Капитал стигна дъното!!! Хомеопатия???? Какво да очакваме сега - терапия с конска урина? Гала - главен редактор на Капитал? Само дето при Гала знаем че всички тези глупости дето се казват са платени участия от гостите, а при Капитал???? Ако сте сериозна медия ще има сериозни наказания за виновните този материал да бъде публикуван


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.