Moбилни (Х)App-чета
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Moбилни (Х)App-чета

Shutterstock

Moбилни (Х)App-чета

Дигиталните технологии могат да са в помощ на пациенти с различни състояния и заболявния

15397 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Здраве. Всички текстове по темата може да откриете тук.

Под навеса в дома си в Портсмут бившият войник Пол Куин натиска бутон на своя iPad. Мобилното приложение, което му струва около 20 паунда месечно, му помага да следи и да управлява хроничните си и животозастрашаващи респираторни заболявания. Откакто използва апликацията, 64-годишният Куин посещава личния си лекар веднъж годишно вместо два пъти месечно, както преди това, отслабнал е и по-успешно се справя с депресиите. Вече не му е необходимо болнично лечение.

Историята, която разказва онлайн изданието на The Guardian, не е представителна извадка за живота на всеки пациент, прибегнал до мобилни приложения, за да следи здравето си. Но и е пример за това как дигиталните технологии могат да са от полза. Затова и "Капитал" ви предоставя малка селекция от такива решения.

Мониторинг на хронични заболявания

Това, с което Пол Куин си е върнал живота, е приложение на име myCOPD и е част от цялостна платформа за управление на хронични състояния, включваща и астма и диабет.

myCOPD

е решение, което позволява на пациента сам да управлява и да следи състоянието си. С апликацията за Android и iOS можете да подобрите техниката си на правилно дишане и използване на инхалатор, не на последно място, благодарение на съдържащите се в приложението обучителни видеа. С myCOPD имате достъп и до изцяло онлайн провеждащи се курсове по белодробна рехабилитация. Така имате достъп до висококачествени медицински ресурси по всяко време и от всякакви устройства. Програмата е със семпъл интерфейс и лесна за управление. Освен това чрез нея личният ви лекар има достъп до данните ви и може по всяко време да следи състоянието и симптомите ви, за да предвиди и да предотврати кризи. Мобилното приложение е разработено от специалиста по респираторни заболявания д-р Саймън Бърн, чиято първоначална идея е да помогне на пациентите си да се справят по-самостоятелно с хроничните си състояния.

myAsthma

Също е част от mhealth платформата, но е по-тясно специализирано решение за астматици. В приложението се съдържат секции като план за действие, онлайн дневник на приема на лекарства, проследяване на симптоми и развитие на състоянието, мониторинг и прогноза за времето и замърсяването, както и влиянието, което могат да окажат върху състоянието ви. В това приложение също се съдържат курсове и видеа, обучаващи на различни инхалаторни техники и рехабилитация. Едно от големите удобства на апликацията е т.нар. action plan, с който по-лесно можете да следите кога да вземете лекарството си и кое точно. Според разработчиците пациенти, които го използват, имат положителни резултати - по-малко астматични пристъпи и четири пъти по-малка вероятност да се наложи хоспитализация. Планът за действие помага на пациентите да разберат знаците и симптомите за влошаване на състоянието и да вземат навременни мерки.

Diabetes:M

Диабетът е едно от онези състояния, които също изискват постоянно следене - не само на симптоми, но и на правилен прием на лекарства. Апликацията, която е изцяло българска разработка на "Сирма груп" и Росен Върбанов, предоставя цялостно проследяване на здравословното състояние и всички съпътстващи медицински показатели, от които зависи успешната компенсация на диабета, както и препоръки за лечебен и хранителен режим, които да улесняват диабетноболните в тяхната ежедневна терапия и диета. Продуктът е насочен както директно към самите диабетици, така и към лекарите. В момента Diabetes:M се поддържа на 17 езика, а по информация на компанията има 40 хил. активни потребители, най-голямата част от които са в САЩ, Германия и Бразилия. Идеята е инструментът да позволява на пациентите да могат да следят и да прогнозират промени в здравословното си състояние в лесна за разчитане форма. Приложението може да се използва от болни от диабет тип I и II, хора в преддиабетно състояние, бъдещи майки с гестационен диабет, родители на деца с диабет или асистенти на възрастни хора с диабет, лекуващите специалисти, ендокринолози и диетолози.

Вместо д-р Google

Вероятно и вие самите сте се хващали как търсите симптомите си в Google и се опитвате да се диагностицирате според коментари във форуми. Не че там не бихте могли да намерите някоя и друга полезна информация или мнение на истински лекар, но като цяло допитването до пенкилера www. не е на всяка цена здравословно.

HealthTap

e дигитална платформа, където можете да зададете всички тези въпроси на мрежа от 100 хил. лекари и да получите адекватен съвет. Това е първата по рода си дигитална система за връзка между лекари и пациенти. Там можете освен отговори на конкретни въпроси и за конкретни симптоми да получите и адекватни съвети за правилното поведение, включително и при различни състояния. Предимствата пред форумите и Google са, че от отсрещната страна стои специалист, който отговаря на вашите конкретни въпроси. До момента през платформата са обработени 5.2 млрд. запитвания. Палитрата на експертиза е огромна - от хронични до по-остри състояния. Има iOS и Android апликации както за пациентите, така и за лекарите, така че всеки, който смята, че може да бъде полезен или да използва платформата, има тази възможност.

За по-здравосложно всекидневие

Има един тон съвети как да следите колко крачки изминавате пеша, колко вода или калории поемате, как спите и дали не прекалявате с кафето, за да се чувствате здрави и енергични. И знаете, че все забравяте дали сте изпили три или пет чаши вода, не можете да прецените дали сте ходили един километър или три. И все се чудите как така, като сте спали осем часа, се събуждате уморени. И за това има мобилни приложения, ето няколко примера.

iCare Health Monitor

Тази апликация е като мобилен личен лекар и следи за вас широк спектър параметри - кръвно налягане, сърдечен ритъм, дишане. Освен това в нея се съдържат редица удобни тестове като такива за зрение, слух, капацитет на белите дробове и дори тест за аутизъм. В графата помощ за здравсловен ритъм на живот пък попадат крачкомерът и предложенията за упражнения за различни мускули групи.

Sleep Cycle Alarm Clock

В продължение на тезата защо понякога спите малко и сте отпочинали, друг път сте уморено след 8-часов сън - ето едно приложение, което ще ви помогне да спите пълноценно и да се събуждате навреме. Може би знаете за различните фази на съня и това, че в зависимост от това в коя от двете се събудите тялото ви се чувства по различен начин. На това е базирана и апликацията - само оставяте телефона на нощното си шкафче, а той ще проследи ритъма на съня ви, за да ви събуди в подходящия момент - по време на лекия сън.

Диетичен калкулатор

Aко искате да знаете колко точно калории трябва да приемате дневно, за да сваляте, качвате или поддържате килограми според вашите ръст, тегло, години и физическа активност, това приложение е точно за вас.

С него може лесно да следите списък с храните, които сте консумирали, да броите калории, въглехидрати, протеини и мазнини. Удобно е за спазване на хранителни режими, качване на мускулна маса или сваляне на телесна мазнина.

Water Drink Reminder

Да пиете достатъчно вода в ежедневието е нещо, което трудно се проследява. Затова оставете на това приложение да ви напомня, за да сте достатъчно хидратирани.
Всички статии от Здраве

Това ли беше реформата?

Годината на очакването

Леко забавяне на ръста на фармацевтичния пазар

Сделки на по-бавни обороти

Големите световни болнични вериги

Проф. д-р Златица Петрова: Българската здравна система работи добре

Д-р Венцислав Грозев: Засега има само мълчалива съпротива срещу пръстовия идентификатор

Защо лекарствата си отиват

Национализация на държавното здравеопазване

Лимитите, или защо в болниците ограниченията са вредни

Д-р Николай Болтаджиев: Тенденцията е държавата да плаща по-малко за здравни услуги, а пациентът – все повече

Време е за информиран избор

Доц. д-р Димитър Петков: Съдовата хирургия е все по-щадяща към пациента

Д-р Калоян Давидов: България все още е в третия свят на урологията

Д-р Петко Карагьозов: Камъните в жлъчните канали трудно могат да се объркат

Пулс в чип

Д-р Явор Дренски: Персонализацията е бъдещето на медицината

Тъжната игра със статистиката, или защо детската смъртност не е преодоляна

Преодоляване на проблема "трета сливица" с помощта на хомеопатията

Сухо, по-сухо, кожата през зимата

Лекарство за медии

Стратегически дела за правата в здравеопазването

Нахрани имунитета

Мобилни (Х)App-чета

Здравните застраховки нарастват
Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Здраве. Всички текстове по темата може да откриете тук.

Под навеса в дома си в Портсмут бившият войник Пол Куин натиска бутон на своя iPad. Мобилното приложение, което му струва около 20 паунда месечно, му помага да следи и да управлява хроничните си и животозастрашаващи респираторни заболявания. Откакто използва апликацията, 64-годишният Куин посещава личния си лекар веднъж годишно вместо два пъти месечно, както преди това, отслабнал е и по-успешно се справя с депресиите. Вече не му е необходимо болнично лечение.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.