Д-р Петко Карагьозов: Камъните в жлъчните канали трудно могат да се объркат
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Д-р Петко Карагьозов: Камъните в жлъчните канали трудно могат да се объркат

Д-р Петко Карагьозов: Камъните в жлъчните канали трудно могат да се объркат

Според интервенционалните гастроентеролози е важно пациентите на възраст над 50 години редовно да се преглеждат

Десислава Николова
54052 прочитания

© Капитал


Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Здраве. Всички текстове по темата може да откриете тук.

Профил

Д-р Петко Карагьозов е началник направление "Интервенционална гастроентерология" в "Токуда болница София". Завършил е медицина през 2004 г. в Медицинския университет - София. През периода 2005 - 2011 г. специализира и работи в Клиниката по гастроентерология и хепатология на ВМА - София. През декември 2012 г. придобива специалност по гастроентерология. През 2013 г. преминава специализация по гастроентерология в болница "Шонан Камакура", Канагава, Япония. През 2014 г. провежда едномесечна специализация в болница "Елизабетинен", Линц, Австрия, отделение по интердисциплинарна ендоскопия, на тема "Ехоендоскопия и ендоскопски методи на лечение при хроничен панкреатит" като стипендиант на Европейското дружество по гастроинтестинална ендоскопия. Преминал е курсове по гастроентерология и терапевтична ендоскопия в Германия, Чехия, Холандия и Италия. Член е на Европейското дружество по гастроинтестинална ендоскопия (ESGE), Aмериканското дружество по гастроинтестинална ендоскопия (ASGE), Българското научно дружество по гастроентерология. От 2011 г. е част от екипа на "Токуда Болница София", а от 2015 г. завежда направление "Интервенционална гастроентерология" към Втора клиника по вътрешни болести.

Най-честата причина пациентите да се обръщат към гастроентеролог са функционалните нарушения, свързани със съвременния начин на живот – млади, активни хора, подложени на стрес и нередовно хранене, посещават специалистите с оплаквания като подуване, къркорене, тежест, газове, коремен диксомфорт.

"Обикновено зад тези оплаквания не се крият сериозни заболявания, но дори и в тези случаи е необходимо пациентите да бъдат добре разпитани и задълбочено прегледани. Един разговор и добре проведена коремна ехография решават въпроса и накланят везните към функционални оплаквания, зад които не се крие органично заболяване. Другата група болни обаче са такива, които се обръщат късно към гастроентеролог. Те са имали алармиращи симптоми, но са пропуснали превантивното посещение при лекар. Такива хора нерядко идват с палпиращи се туморни маси в корема, анемичен синдром, загуба на тегло. За съжаление при голяма част от тях откриваме авансирали неопластични заболявания, тъй като те релативно късно са потърсили лекарска помощ", коментира д-р Петко Карагьозов.

Кога симптомите са сериозни

Когато пациентът е на възраст под 45, няма анемия, загуба на тегло, не повръща и няма патологични примеси в изпражненията, ехографията и добрият преглед могат да са достатъчни за решаване на проблема, смята специалистът. Според него всички други, които имат дори и един от изброените алармиращи симптоми, минават в графата за по-задълбочени изследвания и преглед, особено пациентите над 50 години, които имат смяна на режима на ходене по голяма нужда и забелязват кръв в изпражненията.

"Най-често срещаното онкологично заболяване, което срещаме, е колоректалният карцином. За щастие за този вид рак съществува профилактика и може да се открие в много ранен, предраков стадий. Ако пациентът има оплаквания и е на възраст над 50 г., задължително се провежда долна ендоскопия. При голяма част от пациентите намираме полипи, които често представляват предраков етап на колоректалния карцином. Отстраняваме полипите, след което пациентът забравя за проблема, но задължително се проследява. Важно е пациентът да дойде колкото може по-рано преди фазата на рака, преди да е напреднал туморът, да стане палпиращ и да се появи тежка анемия", коментира д-р Карагьозов.

Камъните в жлъчните пътища

През последните години направлението се обособява като център, който се занимава с интервенционално лечение на болести на жлъчните и панкреасните пътища, защото голяма част от пациентите са с камъни в жлъчните пътища.

"Пациентите, които идват при нас, могат да бъдат разделени на две основни групи. При едните камъкът напуска жлъчния мехур и навлиза в жлъчния канал. В този случай се развива драматична симптоматика, която не може да бъде объркана с нищо друго – силна болка, която не се облекчава, промяна в цвета на урината, поява на жълта оцветка на кожата и склерите. Симптомите са лесно разпознаваеми, пациентът идва при нас и му правим ехография, която установява промяна в калибъра на общия жлъчен канал, виждат се едновременно и камъни в жлъчния мехур. Провеждат се лабораторни изследвания, които най-често показват повишени стойности на билирубина, повишени чернодробни и холестазни ензими. В тези случаи диагнозата е ясна – касае се за остро навлязъл в жлъчните канали камък, най-често от жлъчния мехур", отбелязва д-р Карагьозов.

По думите му при другата група пациенти в резултат на хроничен дренажен проблем възникват и нарастват камъни в жлъчните пътища. Тогава симптоматиката не е толкова типична. Това обикновено са възрастни хора с хронични страдания с по-голяма давност.

"При голяма част от тях откриваме големи камъни в жлъчните канали, които с времето са нараствали там. Те не дават такава бурна симптоматика. Болният може да има коремен дискомфорт, от време на време да пожълтява и избледнява, да го втриса. Обикновено тези камъни са трудни за лечение. За разлика от камъните в жлъчния мехур, които обикновено се лекуват при наличие на симптоми, тези камъни трябва да се лекуват дори и да са безсимптомни, защото могат да доведат до тежки животозастрашаващи усложнения. Дори когато няма никакви оплаквания и симптоми и лабораторните изследвания нямат отклонения, такива камъни задължително се лекуват", казва д-р Карагьозов.

Визуализация на проблема

Отделението разполага със система за директна визуализация на жлъчните и панкреасните пътища, която е въведена за пръв път в света през миналата година.

Приложението на апарата е изключително ценно в случаите с неясна диагноза, неясни стеснения на жлъчните и панкреасните пътища. Другото приложение е при трудни за екстракция протокови камъни, когато са с голям размер - над 15-20 мм, разположени са в проксимални стеснения, при променена анатомия и т.н. В комбинация със стандартна ендоскопска ретроградна холангиопанкреатография тези камъни се разбиват с лазерна литотрипсия, което е алтернатива на конвенциалното лечение с хирургия, а успеваемостта в тези случаи е над 95%, казва д-р Карагьозов.

При над 5000 ендоскопии, над 500 енодскоспски холангиопанкреатографии и 40 процедури за директна визуализация най-голямото предизвикателство са големите камъни, при които процедурите продължават няколко часа, докато се локализира камъкът, разбие се и екстрактира.

"Другото предизвикателство е поставянето на трудни диагнози. Имахме много интересен случай, в който, докато чистихме жлъчните канали от камъни, установихме малък тумор на пациента в много ранен стадий и в момента пациентът е здрав. Радостно е, когато успяваме да помогнем в точния момент, без да са се появили усложнения и тежки оплаквания", заключава д-р Карагьозов.

Всички статии от Здраве

Това ли беше реформата?

Годината на очакването

Леко забавяне на ръста на фармацевтичния пазар

Сделки на по-бавни обороти

Големите световни болнични вериги

Проф. д-р Златица Петрова: Българската здравна система работи добре

Д-р Венцислав Грозев: Засега има само мълчалива съпротива срещу пръстовия идентификатор

Защо лекарствата си отиват

Национализация на държавното здравеопазване

Лимитите, или защо в болниците ограниченията са вредни

Д-р Николай Болтаджиев: Тенденцията е държавата да плаща по-малко за здравни услуги, а пациентът – все повече

Време е за информиран избор

Доц. д-р Димитър Петков: Съдовата хирургия е все по-щадяща към пациента

Д-р Калоян Давидов: България все още е в третия свят на урологията

Д-р Петко Карагьозов: Камъните в жлъчните канали трудно могат да се объркат

Пулс в чип

Д-р Явор Дренски: Персонализацията е бъдещето на медицината

Тъжната игра със статистиката, или защо детската смъртност не е преодоляна

Преодоляване на проблема "трета сливица" с помощта на хомеопатията

Сухо, по-сухо, кожата през зимата

Лекарство за медии

Стратегически дела за правата в здравеопазването

Нахрани имунитета

Мобилни (Х)App-чета

Здравните застраховки нарастват

Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Здраве. Всички текстове по темата може да откриете тук.

Профил

Д-р Петко Карагьозов е началник направление "Интервенционална гастроентерология" в "Токуда болница София". Завършил е медицина през 2004 г. в Медицинския университет - София. През периода 2005 - 2011 г. специализира и работи в Клиниката по гастроентерология и хепатология на ВМА - София. През декември 2012 г. придобива специалност по гастроентерология. През 2013 г. преминава специализация по гастроентерология в болница "Шонан Камакура", Канагава, Япония. През 2014 г. провежда едномесечна специализация в болница "Елизабетинен", Линц, Австрия, отделение по интердисциплинарна ендоскопия, на тема "Ехоендоскопия и ендоскопски методи на лечение при хроничен панкреатит" като стипендиант на Европейското дружество по гастроинтестинална ендоскопия. Преминал е курсове по гастроентерология и терапевтична ендоскопия в Германия, Чехия, Холандия и Италия. Член е на Европейското дружество по гастроинтестинална ендоскопия (ESGE), Aмериканското дружество по гастроинтестинална ендоскопия (ASGE), Българското научно дружество по гастроентерология. От 2011 г. е част от екипа на "Токуда Болница София", а от 2015 г. завежда направление "Интервенционална гастроентерология" към Втора клиника по вътрешни болести.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.