Антибиотичната резистентност е една от най-големите заплахи, пред които е изправено човечеството

Заради прекалената и често пъти неправилна употреба на антибиотици микроорганизмите са развили устойчивост към тях

Антимикробната резистентност е една от най-големите заплахи, пред които е изправено човечеството. 25 хил. души годишно в ЕС умират в резултат на инфекции, причинени от бактерии, резистентни на антибиотици. В световен мащаб числото достига 700 хил. "Ако тенденцията се запази, това би довело до 10 милиона смъртни случая през 2050 година, а икономическата загуба (от допълнителни разходи за здравни грижи и загуба на производителност) се изчислява на милиард и половина евро годишно", обяви на конференция за антибиотичната резистентност в Брюксел европейският комисар за здравеопазването и безопасността на храните Витенис Андриукайтис.

Всяка година човечеството консумира над 2500 тона антибиотици, за да се пребори с инфекциозните заболявания. Лошата новина е, че антибиотиците, които са действали преди, вече не действат. Както всеки жив микроорганизъм, бактериите мутират и се приспособяват, стават по-силни и изграждат имунитет срещу лекарствата, които ги убиват. Огромна роля за това има неправилната употреба на антибиотици.

Антимикробната резистентност идва оттам, че заради прекалената и често пъти неправилна употреба на антибиотици микроорганизмите са развили устойчивост към тях. Това може да заличи напредъка на съвременната медицина и да превърне лечението и на най-тривиалните инфекции в предизвикателство. Ако сегашните тенденции продължат, това ще бъде краят на медицината, каквато я познаваме - сега смятани за рутинни интервенции като цезарово сечение и смяна на стави ще бъдат поставени под риск, а трансплантации на органи ще станат изключително трудни и дори твърде опасни, за да бъдат предприемани, тъй като антибиотиците, които трябва да предпазват пациентите от болнични инфекции, вече няма да действат.

Антибиотиците прогресивно губят ефекта си и стават все по-безполезни дори в обикновени битки с бактериите, гъбичките, вирусите и паразитите.

"Антимикробната резистентност ни доведе до прага на постантибиотичната ера, когато oбикновените инфекции могат да започнат да ни убиват отново"

д-р Маргарет Чан, генерален директор на Световната здравна организация

"От откриването им преди повече от 70 години антибиотиците са запазили повечето от нас живи чрез преодоляване на бактериални инфекции, които иначе биха били фатални. Употребата на антибиотици - и ваксини - е удължила живота ни средно с 20 години", заяви г-жа Сузана Якаб, регионален директор за Европа на Световната здравна организация (СЗО). Тя допълва: "Ако искаме да запазим това медицинско чудо, ние трябва да разберем напълно кога антибиотици работят и кога не работят и да действаме по съответния начин. Това е въпрос, който засяга всички - от тези, които определят политиките и стратегиите, през тези, които извършват научни изследвания, производителите и разпространителите на антибиотици до тези, които ги предписват и ги използват."

Според СЗО човечеството се е запътило към

"постантибиотичната ера"

Когато бактериите станат резистентни към антибиотици, това означава, че тези антибиотици вече не са в състояние да убиват бактериите, когато се дават в концентрация, която е безопасна при прием за хората.

"Антимикробната резистентност ни доведе до прага на постантибиотичната ера, когато oбикновените инфекции могат да започнат да ни убиват отново", алармира генералният директор на Световната здравна организация д-р Маргарет Чан.

Резистентността се случва естествено, когато бактериите мутират на случаен принцип, но това се активизира от многократното излагане на антибиотици, които приучават бактериите да еволюират. Еволюционният процес обаче се ускорява от неправилната употреба на антибиотици, например когато пациентът не приключи целия курс на лечение с антибиотик и реши да го прекрати, защото вече се е почувствал по-добре. Това оставя някои от най-силните бактерии в организма - тези, които са успели да оцелеят заради някаква мутация - и които впоследствие могат да се възпроизведат и разпространят. Това се случва и когато едно лекарство съдържа прекалено малко концентрация на антибиотика, за да убие бактериите.

Антибиотичната резистентност е естествен процес, предизвикан от мутации на бактериалните гени. Прекомерното и неправилно използване на антибиотиците обаче ускорява появата и разпространението на резистентни бактерии. Когато са изложени на антибиотици, чувствителните бактерии биват унищожени, а резистентните могат да продължат да растат и да се делят. Тези резистентни бактерии могат да се разпространяват и да предизвикат инфекции и в други хора, които не са приемали антибиотици.

Антимикробната резистентност е широко разпространена при т.нар. вътреболнични инфекции. Смята се, че всяка година близо 4 милиона пациенти в ЕС се заразяват с вътреболнични инфекции. Освен това развитието на антимикробната резистентност (AMR) в бактерии при животни и храни може също да компрометира ефективното лечение на човешки инфекции, тъй като резистентни бактерии и гени на резистентност могат да се "прехвърлят" на хора чрез животни и храни. Ето защо разумното използване на антибиотици е от решаващо значение не само при хората, но и при животните.

Смъртта на антибиотиците

Заплахата е реална и тъй като за антимикробната резистентност няма самостоятелно и лесно решение, борбата трябва да започне сега на няколко фронта. "Смъртта" на антибиотиците официално е на дневен ред, а темата бе поставена сред приоритетите на европейските институции наравно с опасностите от климатичните промени и тероризма през есента на 2015 г., припомня европейският комисар Витенис Андриукайтис

Бактериите стават устойчиви на първо място заради прекомерната и безразборна употреба на антибиотици. Това за съжаление се случва навсякъде: в болниците, лекарските кабинети, широко разпространеното и опасно самолечение, както и прекалената им употреба в животновъдството.

Антимикробната резистентност не засяга само хората, но и животните. "Супербактериите" се предават чрез храната и водата, непризнавайки граници. Те са част от индустрията, земеделските практики, градовете, болниците, системите за водоснабдяване и питейната вода. Те могат да се пренесат от други държави, включително и от страни с по-ниски средни доходи, където употребата на антибиотици е много по-слабо контролирана от тази в ЕС или в Северна Америка.

Това ясно показва, че има нужда от глобални действия и изисква единен здравен подход върху хората и животновъдния сектор в целия свят. Точно това се опитва да постигне 5-годишният план за действие на Европейската комисия, обяви д-р Кун ван Дюк от Генералната дирекция по здравеопазване и безопасност на храните.

Целите са да бъдат включени всички аспекти на антимикробната резистентност:

• здравето на човека и животните, • безопасността на храните и фуражите,
• биобезопасност, • околна среда, • научни изследвания и иновации, • международно сътрудничество, както и

• нетерапевтична употреба на антимикробни вещества.

Ако продължим да консумираме антибиотици със същите темпове, Европа и светът могат да бъдат заплашени от връщане в предантибиотичната ера, когато обикновена бактериална инфекция като пневмония би означавала смъртна присъда.

"Това може да ни върне в годините преди появата на пеницилина, а това е доста страшно на фона на съвременните епидемии и растяща заболеваемост", коментира генералният директор в областта на здравеопазването и безопасността на храните на ЕС Ксавие Пратс Моне. Мерките, за да не се случи това, трябва да започнат незабавно.

"Ваксините могат да играят важна роля в борбата с възхода на резистентни инфекции, защото намаляват броя на инфекциите и с тях се избягва масовата употребата на антибиотици, което е основната причина за лекарствената резистентност. Разполагаме с ваксини, чиято широка употреба би могла да има огромно въздействие за намаляване на антибиотичната резистентност, както и биха спасили на много животи, ако се използват по-широко.

Така например бактерията на Streptococcus pneumoniae убива над 800 000 деца под петгодишна възраст от цял свят всяка година. Тези смъртни случаи до голяма степен ще бъдат предотвратени чрез всеобщо глобално покритие с ваксина, която вече се използва в много части на света. Ваксините са също жизненоважен начин за защита на селскостопанските животни от инфекции.

"Твърде малко ваксини и алтернативни подходи към антибиотиците са на разположение на лекарите, за да се справят с много от най-неотложните заплахи вследствие на антибиотичната резистентност", отбеляза Елизабет Куипър от Европейската федерация на фармацевтичните индустрии и асоциации.

През пролетта на миналата година Световната здравна организация прие резолюция за подобряване на достъпа до устойчиви доставки на ваксини, което е ключов въпрос за страните с ниски и средни доходи, които биха искали да разширят имунизацията. През 2012 г. СЗО одобри глобален план за действие за имунизации, който да гарантира, че до 2002 г. на нито един жител на земята няма да липсват жизненоважни ваксини.

Добрите практики за справяне с антибиотичната резистентност:

Контрол на използването на антибиотици в болничните заведения - да не се изписват антибиотици, които имат еднакъв спектър на действие, защото така се създава бърза резистентност. По-добре е да се изчака антибиограмата, ако пациентът не е в критично състояние. Нужно е да се спре продажбата на антибиотици без рецепта, както и да се контролират изписаните антибиотици от личните лекари. Широко разпространената практика за предписване на антибиотик профилактично и за "всеки случай" е необходимо да бъде прекратена.

Повишаване на осведомеността за разумна употреба на антибиотици

Най-масовата и разпространена погрешна и ненужна употреба на антибиотици е при заболяване от грип. Важно е да се разбере - вирусните заболявания не се лекуват с антибиотици. Антибиотиците са ефективни само срещу бактериални инфекции - те не помагат при лекуване на инфекции, причинени от вируси като настинка или грип. Употребата на останал от предишно лечение антибиотик, както и "предписването" му на близък или роднина, защото е помогнал на някой, е друга порочна практика. Правилната диагноза и решението дали са необходими антибиотици могат да бъдат направени само от лекар.

Отговорен прием на антибиотици - дори и да се почувствате по-добре, не прекратявайте курса на лечение. В противен случай, вместо да бъдат унищожени, бактериите запаметяват своите нападатели, стават по-силни и развиват резистентност. Това е здравен риск не само за човека, приемащ антибиотиците неправилно, но и за всеки, който може впоследствие да се зарази с резистентни бактерии.

Прекратяване на прекалената употреба и злоупотреба с антимикробни лекарства в селското стопанство и ветеринарната област

В световен мащаб по-голямата част от антимикробните средства се употребяват не от хора, а се дават на животни като говеда, овце, прасета, птици и риба за нуждите на хранителната индустрия. Антибиотиците се използват не само при лечението на болни животни, а и профилактично за избягване на заболявания при животни, изложени на риск, и най-противоречивата практика - те се дават, за да стимулират растежа. Използването на огромни количества антимикробни средства в производството на храни и освобождаването на антимикробни вещества в околната среда чрез канализацията и отточните води от селскостопански обекти има последици за общественото здраве, които най-ясно се виждат в заразните бактерии, свързани с хранителните заболяване при хората. Обезпокоително е и потенциалното преминаване на резистентни гени от бактерии от животински произход до човешки патогени.

Инвестиции в научни изследвания и иновации и разработване на нови лекарства

ЕС инвестира около 800 млн. евро в свързани с антимикробната резистентност изследвания. Също така ще се търси отговор и на въпроса за антибиотичната резистентност в рамките на хранителната верига и ще се изследват нанотехнологии, с помощта на които биха могли да бъдат разработени антимикробни лекарства. "Целта е да се комбинира академичната експертиза с индустрията, за да се работи заедно по създаването на нови молекули и да се прецени кои от тях си струва да бъдат финансирани, като същевременно се прави оценка на всеки три месеца", обяви в Брюксел д-р Анджела Вителсбергер от Инициативата за иновативни лекарства.

Планът за действие на Европейската комисия срещу нарастващите заплахи съдържа 12 действия за изпълнение с държавите - членки на ЕС, и идентифицира седем области, в които е необходимо да се вземат мерки - гаранция, че антимикробните средства се използват по подходящ начин при хора и животни, предотвратяване на микробните инфекции и тяхното разпространение, разработване на нови ефикасни антимикробни средства или алтернативи за лечение, сътрудничество с международни партньори, за да се овладеят рисковете, подобряване наблюдението и надзора в хуманната и ветеринарна медицина, насърчаване на научните изследвания и иновациите и подобряване на комуникацията, образованието и обучението

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


10 коментара
 • 1
  emilm13 avatar :-P
  emilm13

  "Капитал" и в Новата 2017 г. платете един курс на журналята си по български!
  Вижте какво пишат "Антимикробната резистентност" - в превод на български: противомикробната издържливост! Става дума за антибиотичната резистентност, ама вие и английски не знаете!

  СРАМ!

 • 2
  sdo17306323 avatar :-|
  Nikolay Braykov

  Браво Капитал, бийте камбаната, макар и със закъснение. В България хората масово се тровят с антибиотици за да "лекуват" обикновени настинки.

  До коментар [#1] от "emilm13":
  "Антимикробна резистентност" е преавилен и общоприет научен термин, и той включва антибиотична резистентност. "Противомикробна" и "антимикробна" са синонимни, но такова неящо като "противомикробна издръжливост" няма.

 • kokoto2

  Защо никой не обвинява лекарите и фармацевтичните компании?
  1.Лекарите пишат рецепти, дават дозата, но не казват колко дни да се пие. Често един и същи антибиотик го има в опаковки от 5-7-10 хапчета(например левофлоксацин).
  2. Фармацевтичните компании и агенцията по лекарствата, която одобрява листовката към лекарството, записват в нея само дозата, но не и продължителността на курса лечение.

 • 4
  gesand avatar :-|
  gesand

  До коментар [#1] от "emilm13":

  Има резон във вашето възмущение. На английски е пределно ясен терминът antimicrobial drug - медикамент за лечение на микробни инфекции, съотв. antimicrobial resistance. В България е масов терминът "антибиотик", дори да е неточен и представляващ вече доста малка част от противомикробните лекарства. Антибиотична резистентност звучи много по-добре на български.


  [quote#3:"kokoto2"]Лекарите пишат рецепти, дават дозата, но не казват колко дни да се пие.[/quote]

  Обикновено се пие до оздравяване, отрицателна посявка или диария. :)

 • 5
  kolevbg avatar :-|
  Боби Колев

  Съжалявам, но имам солидни резерви към написаното.

  Ето няколко причини в случаен ред:

  1) От солиден личен опит зная, че макар грип да не се лекува с антибиотик, последната фаза на грип - кашлицата в гърдите - ужасно трудно минава БЕЗ антибиотик.

  Пробвал съм достатъчно дълго, честна дума!

  И други са ми споделяли същото, а съм го виждал и с очите си.

  За възможно - възможно е, вероятно в много случаи. Но с годините установих, че антибиотика е много по-ефективно решение.

  2) Пише, че антибиотик не може да се самопредписва и само лекар може да предписва антибиотик.
  Аз не обичам доктори, но с годините (пак с годините!) ми се наложи да свикна, че без тях не може все пак, така че като отидох накрая при местния американски доктор заради ужасната кашлица какво мислите ми предписа той?

  Същия Доксициклин, който ми е помагал в последните 20 години от живота ми.

  Само дето докторът тук струва примерно $100 (без застраховка), а Доксициклинът - $22 (със застраховка).
  Без доктор е $0 и $4 от България с поща или познат.

  Да си ядат ушите с това, че само доктор можело и хич не ме почвайте с това доктора като те пита "какво искаш да ти предпиша?".

  3) В една част статията звучи като откровена пропаганда за ваксини, които са далеч не по-малко обект на спорове в информираното общество от антибиотиците.

  Не може да не ви направи впечатление, че се препоръчва по-строг контрол (поредната клика "избрани"), както и нова и по-скъпа алтернатива (ваксините са по-скъпи от антибиотиците).

  С което не казвам, че всичко казано е лъжа и пропаганда.

  Но си заслужава човек да има едно наум, нали?

 • 6
  tucker_case avatar :-P
  tucker case

  ти па неккви мижави 120 кинта праиш на въпрос... ми докторята и те деца хранят... еле па фармацевтичната индустрия кви глядни дяца има... и те треба да се ранят :)

 • 7
  yordanovg avatar :-|
  Georgi Yordanov

  ... това (пак от собствен опит - като по-горе “информиращия“ ни) съм си го установил ... и не ползвам антибиотици!
  Самото наименование „анти“ + „био“ ми идва противоестествено и несъвместимо с моите разбирания за ЖИВОТ и ЗДРАВЕ!

  Абсолютно съм съгласен с изнесеното в статия на Дневник, а който не го приема - да се трови, колкото си иска!

 • 8
  urbandancesquad avatar :-|
  Daniel Paparo

  издръжливост До коментар [#1] от " emilm13 ": До коментар [#1] от " emilm13 ":

 • 9
  zcu00469861 avatar :-|
  zcu00469861

  Питайте лекарите си, дали заболяването е вирусно или бактериално. Ако е вирусно не пийте антибиотиците, ако са ви ги изписали (ако все пак не сте много зле). Има моментни тестове, които определят типа инфекция. Дори и по пулса на човек може да се определи дали е вирус или бактерия.
  За бактериалните инфекции, искайте най-малката доза антибиотик и го пийте само в краен случай, оставете тялото само да се справи.
  Моят лекар така постъпи, в един момент когато боледувах всеки месец и от тогава, да чукна на дърво, болен не съм лежал.

 • 10
  fbe16521646 avatar :-|
  Александър Тонев

  "Никоя пътека не води до аптека" - надпис на дърво покрай горска пътека в природата... А вие сами си правете извода какво и кога трябва да правите за да сте здрави.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал