Хепатит С - болестта, която се лекува окончателно
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Хепатит С - болестта, която се лекува окончателно

Shutterstock

Хепатит С - болестта, която се лекува окончателно

Заболяването вече се отстранява само за осем седмици с таблетки, стана ясно по време на Европейския конгрес за болести на черния дроб

Десислава Николова
32978 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Здраве. Още текстове по темата може да откриете тук.
Автор: Капитал
Преглед на оригинала
Автор: Капитал
Преглед на оригинала

Революцията в медицината от последните години – изобретяването на лекарство за окончателното излекуване от хепатит С, продължава. Доскоро част от пациентите не можеха изобщо да се лекуват заради различните мутации на вируса на хепатит С в зависимост от това в кой от шестте генотипа попадат, голяма част от болните понасяха трудно страничните ефекти на лечението и не постигаха бързо добро състояние или излекуване, а целият процес на боледуване изискваше продължително болнично наблюдение и струваше скъпо на здравните системи. В същото време в момента хепатит С засяга 160 млн. души в света, като всяка година средно 3-4 млн. души се инфектират, а голяма част от смъртните случаи в резултат на рак на черния дроб са с първопричина хепатит С. Най-засегнати са източносредиземноморският регион с 62.5 на 100 хил. души заболели и Европа – 61.8 на 100 хил. души. В САЩ случаите на инфекцията са се удвоили за периода от 2010 до 2014 г. по данни на Световната здравна организация.

В Европа 60% от пациентите са с генотип 1.

В момента лечението без странични ефекти и с 99% сигурност за излекуване вече е факт, то е само таблетки, а най-новите клинични проучвания на AbbVie, представени на последния Международен конгрес по болести на черния дроб, показват, че лечението с комбинацията глекапревир/пибрентасвир (G/P) постига 99% излекуване за всички пациенти с хроничен хепатит С и компенсирана цироза, като терапията влияе по същия начин и на болните с генотип 3 – вторият най-често срещан генотип в света, който беше най-трудният за лечение до момента. При пациентите с генотип 1 и компенсирана цироза излекуването е 100%, независимо от предходното лечение – интерферон и рибаварин.

Ефективността на новата терапия е толкова голяма, че тя вече постига излекуване за осем вместо както досега – за 12 седмици.

Дълга история

Първата епидемия от жълтеница е описана през V век пр.Хр. от Хипократ, а данните за хепатит С са с давност от периода на Втората световна война. Първите исторически данни се крият в хладилник в Кливланд, щата Охайо, САЩ, във военната база в Уайоминг. В края на 40-те и началото на 50-те години Въздушната база Warren събира кръвни проби от войници, за да изучи превенцията на ревматичните заболявания на сърцето. Известният водещ изследовател д-р Чарлс Рамелкамп заедно със своя екип в крайна сметка открил как да се предпази от болестта и да се бори със стрептококите в гърлото, запазил колекцията и в крайна сметка я преместил в Case Western Reserve в Охайо. Доближавайки своето пенсиониране, той се обадил на друг, който се интересувал от пробите, а именно д-р Едуард Каплан, професор в Медицинския университет в Минеаполис.

Каплан бил от Минесота и трябвало да ги транспортира от Охайо в лабораторията си в университета в Минесота. Той наел камион, който карал замръзнали пици на източното крайбрежие, а фирмата се съгласила да достави пробите безплатно, ако в следващата си статия учените напишат, че тя подкрепя биомедицинските изследвания.

През 90-те Каплан осъзнал, че тези проби могат да бъдат разковниче за предизвикателството хепатит С. Положителните резултати в 17 проби се превръщат в най-старите известни генетични доказателства за вируса в света.

През 70-те години лекарите наричат вируса на хепатит С не-А и не-В, а през 1989 г. Вирусът е наречен хепатит С. Две години по-късно се появява и първото лечение за него. Много дълги години лечението на заболяването е тежко и сложно и се провежда в болнични условия. През последните две години в лечението му настъпва истинска революция, тъй като са открити таблетки, които водят до окончателното елиминиране на вируса.

Трудният български път

Първите режими с таблетки, които лекуват за три месеца, са регистрирани в САЩ в края на 2014 г. и в Европа в самото начало на 2015 г. В България лечението започна да се покрива година по-късно – от април 2016 г., като вече има стотици напълно излекувани пациенти. Преди държавата да започне да заплаща новото лечение за хепатит С, стотици пациенти получиха терапията по програми, финансирани от фармацевтичните компании - част от тях са участвали в клиничните проучвания с терапията на AbbVie или са участвали в програми за т.нар. милосърдна употреба – програма, по която пациентите ползват все още неразрешения за употреба в България лекарствен продукт.

В края на 2016 г. обаче тогавашният екип на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проведе преговори и сключи договор само с една фармацевтична компания, която току-що беше регистрирала перорално лечение на хепатит С. За сметка на това останалите два производителя, с чиито медикаменти се провеждаше лечението, бяха изтикани на втора и трета линия на лечение с нововъведени критерии. Самите критерии представляваха заплащане по икономическа съобразност, а не по предписание на лекаря, като цялото лечение се прехвърляше само на една терапия, като на останалите две компании не беше дадена възможност за преговори за намаляване на цената. В допълнение, критериите предвиждаха да не се осигурява лечение на пациенти с ниска продължителност на живота, каквото и да значи това, и независимо че вече са събрали необходимата документация по тромавата процедура за отпускане на лечение, пациентите да започнат да го правят отново. Освен това критериите предвиждаха, ако някой лекар избере двете досега прилагани лекарства, да трябва да се обоснове пред надзорния съвет на здравната каса, чиито представители не са специалисти хепатолози, а някои дори не са и лекари, защо го прави. Пациентите дадоха антихуманните критерии на съд и Върховният административен съд отмени лечението по икономическа целесъобразност с мотив, че ако тези критерии бъдат въведени, ще настъпят непоправими вреди за здравето на пациентите, които страдат от хепатит С. В същото време здравната каса призна, че не е провела преговори с всички компании, и ги покани на разговор отново, като оповести, че е имала предвид, че специално за случая ще има непрекъснат търг и цените ще падат непрекъснато в течение на годината.

В крайна сметка критериите бяха променени и от тях отпаднаха отменените от съда нововъведения, които не фигурират никъде в здравните закони. Опитът да се въвежда икономическа целесъобразност за сметка на медицинската без консултации с лекари и пациенти вероятно щеше да се разпростре върху всички биологични лекарства. Обществената реакция обаче показа на здравната каса, че нехуманните и объркани начини на действие с цел пестене могат да предизвикат истински хаос в системата и да поставят под въпрос не само лечението на пациентите, но и доверието към институциите.

Проф. д-р Людмила Матева: Трябва да лекуваме поне по 1000 души годишно

Завеждащ клиниката по гастроентерология на УМБАЛ "Св. Иван Рилски", професор по гастроентерология, Катедра по вътрешни болести към МФ, МУ - София

Проф. д-р Людмила Матева
Фотограф: Капитал

Кои са предизвикателствата пред лечението на хепатит С, след като вече има медикаменти за окончателното му излекуване?

- Едни от основните предизвикателства са свързани с проследяването на пациентите: нужно е да бъдат опростени процесите, свързани с набавянето на всички изследвания и документи. Също така е важно пациентите да спазват предписанията от лекарите, за да се гарантира ефектът от проведената терапия, да не се развие резистентност и да няма тежки усложнения от лекарствени взаимодействия или странични ефекти и на самите лекарства.

Темата с лекарствените взаимодействия беше поставена много пъти на конгреса.

- Да, и тя е много важна за всички лекари по света. Пациентите с хепатит С почти винаги имат съпътстващи заболявания и приемат допълнителна терапия. Ролята на хепатолога е да намери най-добрия начин за справяне с евентуални лекарствени взаимодействия, като водеща остава терапията за хепатит С. За щастие на разположение имаме подробен сайт с информация как лекарствата си взаимодействат, сътрудничим си и с колегите от другите области, така че доброто менажиране на терапията не е проблем. Третият много важен проблем е хората, които знаят, че са заразени, но се страхуват да отидат при специалистите, за да започнат лечение, по някакъв начин да се освободят от страха и да дойдат до центровете за лечение.

Колко от заразените с хепатит С са диагностицирани и колко лекувани в България?

- Ние не знаем колко са откритите пациенти, защото нямаме национална стратегия за скрининг. Той се провежда само локално, за известен период от време, в лаборатории или някъде на открито, така че единствено самите пациенти знаят, ако са получили положителен резултат за хепатит C. Тази информация не е достъпна, защото няма регистър на заразените.

Счита се, че честотата на разпространение за България е между 0.1 и 1.5%, като неточните цифри идват от факта, че тези изчисления са направени на база лекувани пациенти, а голяма част от пациентите не знаят, че са инфектирани, или знаят своя статус, но по някаква причина не се лекуват.

Част от заразените са и сред обществото на венозните наркомани, затворниците, сред социално неосигурените хора, за които няма решение на този етап. С високата ефективност на краткия режим на лечение вече е възможно да бъдат лекувани едновременно всички нуждаещи се. Така например ние започнахме много сериозна колаборация с хемодиализните центрове и с нефролозите, за да изкореним инфекцията сред тази група пациенти, които често са заразени при кръвопреливане. Има два терапевтични режима за лечение на хепатит С, които са подходящи за хемодиализа и за краен стадий на бъбречна недостатъчност.

Бихте ли обяснили какви са последните новости в терапията?

- Всички режими отиват към скъсяване, това беше ясно още от миналата година. Новото е, че реалният живот потвърждава, че те са еднакво ефективни, както и по-дългите. Разбира се, и те имат някои особености според субгенотипа или генотипа, количеството на вирус в кръвта и дали пациентът има оформена, усложнена чернодробна цироза или не.

Ако пациентът има усложнена чернодробна цироза, тогава продължителността на лечение е по-голяма и понякога се налага и добавянето на рибаварин, който крие определени рискове. Най-дългата терапия при усложнена цироза е 24 седмици и засега не може да стане без рибаварин. Разбира се, това отново е голям напредък, защото преди тези пациенти не можеха да се лекуват въобще.

Колко души излекувахте миналата година?

- През 2016 г. имаше периоди на затруднение, които бяха с организационен характер. Надявам се нещата да бъдат оставени в ръцете на специалистите, които да определят критериите и къде, как и кой и с какво да лекува своя пациент.

Тъй като честотата на разпространение на хепатит C е сравнително ниска, се лекуват не само пациентите с напреднала цироза. В Румъния над 3% от населението е с хепатит С, много дълго време имаше дълга листа на чакащите пациенти и не беше възможно всички болни да бъдат включени. У нас по-ниската честота и по-малкият брой население даваше възможност за повече включени пациенти, но пак казвам, процентът на лекуваните спрямо процента на заразените е нисък и в България.

До този момент лекувахме по около 400 души годишно. Прогнозите, които направихме съвместно с колеги от САЩ, показват, че ако лекуваме 1000 пациенти, България би могла да има много добри резултати в елиминирането на хепатит C.

От колко години настоявате за скрининг за хепатит В и С?

- Откакто съм гастроентеролог, т.е. от 1979 г. През последните години съвместно с пациентските организации, с всички експерти от здравното и от финансовото министерство и епидемиолози изработихме програмата за скрининг, ефективно лечение и грижи за тези пациенти. В годините се променяха в световен мащаб някои от целите и начините, по които да бъде разписана програмата, актуализирахме я, за да бъде винаги пригодена към съответните изисквания и да бъде равна на тези в европейските страни, но за съжаление до този момент нито едно правителство не се ангажира и не прие тази програма.

Винаги е по-евтино да откриеш рано едно заболяване и да го излекуваш, защото тук става въпрос за излекуване, пълно излекуване, отколкото да го откриеш в късен етап, когато дори и противовирусната терапия не може да спре фаталния край на болестта. Цирозата за компенсиране е едно от най-скъпите заболявания в целия свят и всички се борим да убедим света, че трябва да се направи всичко възможно пациентите да се диагностицират рано и да се лекуват навреме, за да се избегнат скъпите лечения и животозастрашаващите състояния.

Проф. Д-р Едуард Гейн: Имаме инструменти да излекуваме почти всички от хепатит С

Главен лекар на Отделението за чернодробна трансплантация в Auckland City Hospital, Нова Зеландия, преподавател по медицина в University of Auckland, Нова Зеландия

Проф. Д-р Едуард Гейн
Фотограф: Капитал

Помните ли първия си пациент с вирусен хепатит С? Каква е разликата в лечението тогава и сега?

- Разбира се, че да. Започнах да лекувам пациенти с хепатит С в самото начало на 90-те. Тогава трябваше да лекуваме пациентите с интерферон. Това, от една страна, беше много тежка терапия за пациентите, а от друга страна – шансовете за излекуване никак не бяха високи. И въпреки че се грижех за много пациенти през 90-те, не можах да излекувам повечето от тях. И така година след година лекувахме все по-малък брой пациенти, тъй като болните предпочитаха да останат без терапия и да чакат по-съвременно лечение на болестта си.

Сега имаме терапевтични подходи, които са много безопасни, много опростени, приемат се перорално и са с много висока вероятност за излекуване.

Какво е най-новото лечение?

- Основното въодушевление е свързано с представянето на следващото поколение лекарства. Тази комбинация е изключително ефективна и безопасна за всички групи пациенти.

Второто поколение терапия е разработено за всички видове хепатит С и го наричаме пангенотипно. То се отразява добре на хора, които не са били лекувани по-рано. Също така повлиява добре хора с компенсирана цироза и пациенти, които нямат цироза. Другото предимство е, че то скъсява процеса на лечение и е по-безопасно за пациентите.

Какво имате предвид под това, че е по-безопасно?

- Под безопасно имам предвид, че не предизвиква никакви сериозни странични ефекти, проблеми с черния дроб или с червените кръвни телца по време на терапията, както беше доскоро. И когато има такива медикаменти, не е необходимо да се провежда постоянно наблюдение чрез кръвни изследвания по време на лечението. Това ново поколение за пациенти, които не са подлагани на терапия по-рано, може да бъде давано за осем седмици. В този период става ясно дали лечението е ефективно за всеки, който не е бил лекуван до този момент. Това е много кратък срок за лечение, през който не е необходимо да се правят изследвания за анемия или други чернодробни заболявания.

Смятате ли, че 2030 г. хепатит С ще бъде изкоренен?

- Със сигурност вярвам, че имаме инструментите да излекуваме почти всички от хепатит С. Имаме терапия с изключително кратък срок на приложение, много безопасна и високо ефективна за пациентите. И ако открием пациентите, които имат нужда от лечение, ние можем да ги излекуваме. Но за мен най-голямата бариера пред постигането на целите на СЗО е да свържем болните и терапията. Да открием тези, които все още не са диагностицирани, или пациентите, които са изпуснати от проследяването, и да им дадем възможност да се подложат на лечението. И другият начин, по който смятам, че може да бъде постигната целта хепатит С да бъде забравен като заболяване, е да се опитаме да пренесем терапията там, където са пациентите, вместо да се опитваме да заведем пациентите в болниците за постоянно наблюдение и лечение. Най-простият начин за лечение е с медикаменти, тъй като те лесно се изписват и потребяват във всяка една общност.

Познават ли лекарите и пациентите заболяването?

- Смятам, че в много части на света обществената осведоменост по този въпрос е доста ниска, дори на нивото на общопрактикуващите лекари има много какво да се направи. Ние имаме много работа, която да свършим, за да повишим знанията за хепатит С и хората да разпознаят дали са били подложени на риск, но също така да образоваме семейните лекари да поощряват хората да се изследват.

Д-р Сабела Ленс: Повечето пациенти са заболели в резултат на кръвопреливане

Специалист по гастроентерология и хепатология в Hospital Clίnic, Барселона, Испания

Д-р Сабела Ленс
Фотограф: Капитал

Вярвате ли, че хепатит С може да бъде забравен като заболяване до 2030 г., каквато е целта на Световната здравна организация?

- Да, това е така и на практика означава дори пациентите, които не знаят, че са инфектирани, да бъдат наясно с тази инфекция, а всички заразени да имат достъп до антивирусна терапия. С помощта на високата степен на повлияване на заболяването от съвременната противовирусна терапия вярвам, че оставането в историята на болестта хепатит С възможно.

Колко страни в Европа имат програми за борба с хепатит С?

- Не знам точния брой, но добрата новина е, че от 2015 г. първите държави стартираха национални планове за лечение на пациенти с хроничен хепатит С. От миналата година още страни започнаха да развиват такива програми и по този начин все повече пациенти получават достъп до лечение.

Масова болест или болест на малките общности е хепатит С?

- Повечето пациенти, инфектирани с хепатит С, са заболели в резултат на кръвопреливане на заразена кръв и кръвни продукти. Това се е случило преди 1990 г., когато заболяването е открито за пръв път. Така че повечето ни пациентите са на възраст между 50 и 60 години.

Какви са новостите в лечението на хепатит С и позволяват ли той да се излекува напълно?

- На конгреса в Амстердам, посветен на хепатологията, бяха представени данни за почти 100% повлияване на хепатит С от новата комбинация на противовирусна терапия, която се използва независимо от вирусния генотип, и името на тази комбинация е GP – глекапревир/пибрентасвир. Резултатите от приложението й са категорични, с много високо ниво на отговор, независимо, както казах, от генотипа на вируса и степента на чернодробната увреда, както и независимо от наличието на мутация на вирусната вариация, която би могла да понижи повлияването на болестта. Новините са чудесни за пациентите и лекарите. Сега се фокусираме основно върху постигане на елиминиране на вируса при тези пациенти, които вече страдат от чернодробно заболяване в напреднала фаза. Например в Испания хепатит С е първата причина за трансплантация на черен дроб поради свързаната със заболяването смъртност от чернодробни заболявания. Въздействието на лечението на хепатит С в нашия дизайн на клинично проучване е подобряването на чернодробната функция и положително повлияване на чернодробното заболяване и съответно предотвратяване на необходимостта от трансплантация на черен дроб.

Как се лекуват пациентите с това заболяване в Испания?

- За щастие имаме добра обществена система на здравеопазване. Това означава, че лечението се обезпечава от правителството и пациентите не трябва да заплащат за терапията си. Ние като граждани на Испания заплащаме солидарно чрез данъците си.

Системата за цените на лекарствата е такава, че разходите за лечение се понижават непрекъснато и съвременната терапия става все по-достъпна дори за пациентите, които живеят в държави, в които лечението не се покрива от здравната система.

Имате ли скрининг програма за заболяването в Испания?

- Това е направлението, в което поемат повечето системи и държави. В момента разполагаме с много добри инструменти за лечение и излекуване на пациентите, така че ние трябва първо да ги открием. Хепатит С при много пациенти протича безсимптомно. Това означава, че много пациенти не подозират, че са болни. Затова лекарите от първичната помощ трябва да бъдат добре обучени да търсят внимателно в случай на вероятност пациентът да е заразен с хепатит С. В Испания ние предприемаме стъпки в посока да откриваме пациентите, които не знаят, че имат такава диагноза. Нашите изчисления показват, че 1% или 1.2% от населението на Испания има хепатит С инфекция. Вярваме, че този процент ще намалява, тъй като през последните години много от пациентите са обхванати от необходимите грижи и лечение.

В Испания според публикуваните изследвания 40 хил. души са покрити от лечение на хепатит С. Това е голям брой.

Проф. д-р Константин Чернев, дмн: Около 80% от хората, които са инфектирани не знаят, че са болни

Завеждащ клиника по вътрешни болести в УМБАЛ "Софиямед", национален консултант на България по вътрешни болести и досегашен ръководител на Университетската катедра по пропедевтика на вътрешните болести на Медицинския университет в София

Проф. д-р Константин Чернев
Фотограф: Капитал

Какъв е ефектът от новата терапия срещу хепатит С?

- Това лечение е най-големият успех в медицината през последните години, няма друг такъв тип лечение. Освен това ефектът от него е изключително висок, като за сравнително къси курсове на лечение - от порядъка на два-три месеца, се постига излекуване при над 95% от пациентите.

Колко пациенти имахте последната година?

- Аз съм национален консултант от март миналата година. От тогава до януари имаме 800 излекувани пациенти благодарение на разбирането на министерството и на касата. Тази година ще бъдат малко повече и голям успех за България е, че разполагаме с четири от седемте налични режима за лечение и очакваме да включим и пети, като по този начин се изравняваме с държавите с най-високо качество на лечение на хепатит С. За пръв път България има изключително голям успех.

Лекувате ли пациентите с декомпенсирана цироза, които преди това не се лекуваха?

- С новите режими лекуваме всички пациенти, включително с декомпенсирана цироза, имаме възкръснали пациенти. Аз лично имам 5-6 пациенти с тежка терминална цироза с хепатит С, които сега казват, че са нови хора, с нов начин на живот, асцитът е изчезнал, има рязко подобрение на клиничното им състояние след премахването на вируса. Не всички, но една голяма част от декомпенсираните цирози се повлияха много добре.

Какъв процент от пациентите, заразени с вируса, откриваме и лекуваме и как би могъл да се увеличи техният брой?

- На този въпрос не може да се даде точен отговор, решенията на международните организации, на европейската асоциация и на американската асоциация са правителството да подпомогне скринирането на инфекцията с хепатит С. Но това засега е направено само в две държави - Шотландия и Грузия, и са открити доста пациенти. Повикът за елиминиране на инфекцията до 2030 г. обаче изисква действително обсъждането на този въпрос и дали е възможно да има известна подкрепа за по-разширен скрининг на населението, като изключително важно е и самите хора, особено младите, активните хора, веднъж годишно да отидат на профилактичен преглед и да си пуснат тестове за хепатит В и С. Това изисква минимално финансово заплащане, но си струва, тъй като инфекциите са много коварни. Те съществуват и 80% от хората, които са инфектирани, не знаят, че са болни.

Благодарение на множеството режими, които имаме, самите фармацевтични компании са принудени да намаляват цената на лекарството в целия свят и стъпалообразно два до три пъти в годината актуализираме цените. Сега лечението се центрира между 25 и 35 хил. лв., като преди една година, когато започнахме, беше от порядъка на 60 - 70 хил. лв.

Новите терапии не могат да се измерят с предишното лечение с интерферони, 20 години интерферони, те са несравними. Сега всички сме много въодушевени за лечението на хепатит С, това е голям успех. При В е по-трудно, защото инфекцията е сложна патогенетично. Въпреки че имаме ваксина, лечението му е доста трудно.

Силвана Лесидренска: Без национална програма има само три начина за откриване на хепатит С

Председател на сдружение "Хепактив"

Силвана Лесидренска
Фотограф: Капитал

Каква беше изминалата година за пациентите с хепатит С?

- 2016 г. беше изключително интензивна откъм събития в областта на хепатит С, но не в добрия смисъл. За съжаление, макар от началото на 2016 г. да беше обявено, че терапиите за хепатит С ще са налични и че приоритетни групи пациенти ще имат достъп до тях, се оказа, че хората с компенсирана или декомпенсирана цироза чакат между 4 и 7 месеца, за да получат лечение. Това наложи пациентските организации да предприемат мерки и да стигнат дори до протест пред НЗОК през август, тъй като имаше сигнали за починали пациенти, докато са чакали лечение. Независимо че НЗОК е длъжна да одобри лечение за два месеца, всъщност срокът беше 3-4 пъти по-дълъг.

Колко души бяха засегнати?

- Около 300 души бяха в състояние, което налагаше спешно лечение, този списък беше изготвен от самите гастроентеролози. Може би някои от тях са получили наистина навреме лечение, но особено към средата на годината получавахме постоянно сигнали за хора, които чакаха, звъняха в НЗОК, но оттам не им даваха информация. След протеста нещата се позакрепиха, като че ли системата стана по-дружелюбна, но отново не по начина, по който трябва да изглежда. До декември, когато касата излезе с "брилянтното" решение да разделя лечението по икономическа целесъобразност, което наложи в началото на 2017 г. да заведем дело срещу институцията, което доведе до спиране на действащите до онзи момент критерии. Съдът взе изключително бързо решение, имахме подкрепата на обществото, на лекарите и на медиите.

Беше нормално да се мисли, че ако се е случило за една група пациенти, може да се случи на всички пациенти, чието заболяване струва скъпо, и затова може да се мисли за икономически нецелесъобразно.

- Благодарение на всички тези действия, които бяха предприети от безкрайно много хора, от началото на март бяха одобрени новите критерии, които към настоящия момент са без рестрикции и всеки пациент, който е диагностициран с хепатит С, има право на лечение. Въпросът оттук насетне е дали няма да се случи ситуация, в която парите свършат, бюджетът се изчерпва и се оказваме в положението от миналата година, когато уж има лечение, пък го няма.

Колко пациенти вече са излекувани?

- Не мога да кажа точен брой, числата се знаят в касата, но около 400-450 души са се лекували, като тази година числото продължава да нараства, което е изключително хубаво. За щастие вече имаме и пациенти, които са с фиброза нула и са на лечение. Така че дори тези, които са без никакво увреждане, които по старите критерии нямаха право на лечение, вече се лекуват.

През миналата година плащанията на касата за лечение на хепатит С, което води до окончателно излекуване, са били 16 млн. лв. В същото време усложненията от нелекуването на хепатит C като цироза и карцином на черния дроб и менажирането на тези състояния струва в пъти повече. Това е така не само в България, но има държави, които са взели нещата в свои ръце, имат национални програми за справяне със заболяването, като например Шотландия.

От 2012 г. обсъждаме национална програма за България, има само една чернова, внесена от "Хепасист", но до момента нито национален план, нито програма са видели бял свят.

Скъпо ли би било откриването на хепатит?

- Самите лични лекари нямат право да изписват изследвания за хепатит С по здравна каса, единият вариант е човек да отиде сам да си го плати в лаборатория, струва към 15-17 лв., вторият вариант е човек да отиде да дари кръв, но трябва да се върне, за да си види резултата, а не да очаква някой да му се обади, ако има проблем. Третият вариант е, ако е от София или гостува в града, да заповяда в нашия център и да се изследва безплатно и за ХИВ, и за хепатит С.

За съжаление държавата не подкрепя подобен тип проекти, няма създадена дългосрочна скрининг програма и подобни изследвания се правят само от гастроентеролозите или от пациентските организации, когато имат такава възможност. Част от личните лекари не са запознати със заболяването, имат доста общи познания, не са наясно, че има опция човек в момента да се излекува и за осем седмици и това е част от проблема. Когато един човек отиде при личния си лекар и има повишени чернодробни ензими, лекарят невинаги се сеща да му пусне тест за хепатит, а дори и да види, той може да му каже, че е само носител и нищо му няма, без да го препрати към специалист гастроентеролог. Именно това е един от проблемите - няма достатъчно добре обучени, запознати с материята лични лекари и медицински персонал, като цяло.

Колегите във Великобритания правят обучителни модули за медицински сестри, въобще за медицински персонал, даже има държави, в които самите медицински сестри имат право да предписват лечението за хепатит С, вече толкова са изчистени самите процедури с новите терапии. На нас все още ни липсва механизмът да насочим вниманието на обществото да бъде проактивно и да се грижи за здравето си.

Интервюта на Десислава Николова

Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Здраве. Още текстове по темата може да откриете тук.
Автор: Капитал
Преглед на оригинала

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK