Проф. д-р Тодор Кантарджиев: Издаването на бележки за неизвършена имунизация е ужасно престъпление
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Проф. д-р Тодор Кантарджиев: Издаването на бележки за неизвършена имунизация е ужасно престъпление

"Най-големите успехи на ваксините са срещу опасните микроби - колкото по-опасен за живота и здравето на човек е даден микроб, толкова по-лесно се прави ваксина срещу него."

Проф. д-р Тодор Кантарджиев: Издаването на бележки за неизвършена имунизация е ужасно престъпление

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и председател на Българската асоциация по микробиология пред "Капитал"

5079 прочитания

"Най-големите успехи на ваксините са срещу опасните микроби - колкото по-опасен за живота и здравето на човек е даден микроб, толкова по-лесно се прави ваксина срещу него."

© Капитал


Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Здраве. Още текстове по темата може да откриете тук.
ПрофилПроф. д-р Тодор Кантарджиев, дмн, мзм, е директор на Националния център по заразни и паразитни болести и председател на Българската асоциация по микробиология. От 1995 г. е национален консултант по микробиология. Работи в Националния център по заразни и паразитни болести от 1988 г. като ръководител на лаборатория по микози, на отдел "Микробиология" с 10 национални референтни лаборатории, а през 2010 г. е бил назначен за заместник-директор. Завършил е Медицинския университет - София, има специалности по имунология и епидемиология на инфекциозните болести. Магистър е по здравен мениджмънт. Започнал е кариерата си като лекар в град Белово, а след това е бил научен сътрудник във Военномедицинска академия. Специализирал е в Германия и Великобритания. Проф. д-р Кантарджиев е член на управителните съвети на Европейската конфедерация по медицинска микология и на Балканското дружество по микробиология, член на микологичните дружества на Франция, Германия, Швейцария и Люксембург, на Американското дружество по микробиология и на Европейското дружество по клинична микробиология и заразни болести.
"Когато майката е ваксинирана и е достатъчно млада по време на бременността си, тогава антитела от нея преминават в детето."
"В България има антиваксинални движения. За съжаление и доста интелигентни хора са повлияни от тях."

Каква е ситуацията с морбили в България и в Европейския съюз? На какво се дължи случващото се?

- В момента в държавите - членки на ЕС, има повишена заболеваемост от морбили. Във всички източноевропейски държави от съюза има по няколкостотин случая. Няколко хиляди и най-много са случаите в Румъния, няколко хиляди са в Италия, около 1500 са в Германия и Великобритания. Морбили е една от детските шарки и е ваксинопредотвратимо заболяване. Достатъчно ваксинално покритие на населението предпазва от разпространението му. За съжаление в последните години в ЕС има тенденция към широка миграция – на отделни хора и цели семейства, които отиват в различни държави, работят известно време, след това сменят държавата. В нашата страна също има групи от населението, които са с по-висока склонност към неуседналост – сезонна работа в други държави и прочие. В тези семейства има деца, на които не са поставени необходимите ваксини.

У нас преди три месеца от Румъния беше внесен щамът, причинител на морбили. Доказахме го в нашата референтна лаборатория. Получи се взрив сред населението в област Пловдив, главно "Столипиново" и някои отдалечени райони. От случилото се могат да се направят три извода. Първо - голяма част от заболелите и регистрирани случаи са на деца под едногодишна възраст. Тези деца не са ваксинирани, което е нормално, защото задължителното имунизиране става с навършването на една година. До 19-ата и последна регистрирана седмица в нашата страна са съобщени 78 случая на морбили. На сайта на НЦЗПБ могат да се видят точно по седмици колко случая има. Единайста седмица – тогава беше първият случай на дете от семейство, което идва от Румъния. Имаме 6 случая през 12-ата седмица на тази година. Важно беше, че заболяха освен деца до едногодишна възраст и 2 жени на 24 и 20 години. При морбили трябва да имаме липса на заболяване 3 седмици след последния случай, за да приемем, че взривът е отминал.

Какви изводи можем да си направим от това?

- При този взрив на морбили се правят три извода. Първо – боледуват много деца до едногодишна възраст. Трябва да се обърнем към родителите да пазят децата си от контакт с други деца. Трябва да се откажем от лошия навик, когато се върнем от чужбина, да посещаваме роднините и всички да държат бебето. В националната референтна лаборатория изследвахме много съмнителни случаи на деца на възраст над една година от други области. Оказа се, че не само не боледуват от морбили, а имат и антитела. Вторият извод, който можем да направим, е, че те са ваксинирани на тази възраст и това е добре. И трето, колкото повече деца на възраст от 1 до 6 години ваксинираме сега, толкова е по-голяма вероятността да не се разпространи морбили в нашата страна.

По данни на ЕС най-много боледуват децата от 1 до 4 години. В нашата страна трябва да се вземат мерки за всички деца, които не се ваксинирани на една година. Има няколко причини да има такива деца. Първата е, че родителите са в чужбина и не са се обърнали към здравните власти по местоживеене. Второ, една част от децата се гледат от бабите и дядовците, защото майките и бащите са на работа в чужбина. В тези случаи бабите и дядовците трябва да вземат мерки внуците им да бъдат ваксинирани. Третата група са деца на майки, подведени по някакви писания и антиваксинални настроения и не са ги ваксинирали, което е риск за здравето на детето. Мога да кажа, че през последните години, откакто въведохме задължителните имунизации за хемофилус и пневмококи - това са причинителите на най-тежките инфекции при малките деца, менингитите – възпаление на мозъка, изчезнаха при ваксинираните деца. Много рядко – веднъж или два пъти годишно, се явява такава инфекция на мозъка на дете и обикновено е при семейства, които не са искали да ги ваксинират. Засега се надяваме, ако продължава така активно да се извършва имунизацията, че ще сведем до минимум разпространението на морбили у нас.

Каква е ролята на майчиния имунитет?

- Когато майката е ваксинирана и е достатъчно млада по време на бременността си, тогава антитела от нея преминават в детето. През първите месеци до около година, особено ако детето се кърми, то е защитено от инфекции. При нас има няколко тенденции. Едната е, че голяма част от образованите българки раждат по-късно – след 35-годишна възраст, когато антителата на майката, предизвикани от редовните имунизации в детските ѝ години, вече са в много малко количество. Такъв е случаят с антителата срещу коклюш – магарешка кашлица. Когато преди 20 - 30 години майките раждаха между 20- и 25-годишна възраст, те имаха достатъчно антитела от ваксинациите, слагани им като деца.

Когато майката има антитела по време на бременността, след раждането му детето има 3 пъти повече антитела от нея. Това е създадено от природата, за да предпазва кърмачетата. Тези антитела не са стопроцентова защита, но имат важна роля. В случай че детето заболее до едногодишна възраст и майката е имунизирана, то много лесно ще прекара заболяването без усложнение.

С какво е опасна болестта морбили?

- Морбили е опасна с две неща. Първо, най-застрашени са децата от 1 до 4 години. При тях се развиват най-сериозните усложнения. Ако възрастен човек не е имунизиран и не е боледувал от морбили, дори да се разболее, за няколко дена ще му мине, обикновено без усложнения. Другата опасност е, когато децата не се кърмят. В тези случаи защитата им към ваксинопредотвратими инфекции е по-малка. Една част от антителата на майката се предават на децата чрез кърмата. Затова е важно децата да бъдат кърмени най-малко до едногодишна възраст.

Специално за ситуацията с морбили в момента младите майки в "Столипиново" имат достатъчно напрегнат имунитет. По време на епидемията от морбили в България, която започна с малко случаи през 2009 г., но до 2010-2011 година се превърна в голяма епидемия с 24 хиляди регистрирани случая и доста починали деца, се направи пълна имунизация на населението. Тогава хората бяха склонни да се ваксинират. Така че сега младите майки от "Столипиново" са имунизирани и имат антитела, като предават част от тях на новородените.

Има ли антиваксинални движения у нас?

- Да. В България има антиваксинални движения. За съжаление и доста интелигентни хора са повлияни от тях.

Мога да кажа, че специално за ваксините медицинските власти и пациентските организации трябва да са честни и да казват истините. Когато се спестяват част от истините, става много лошо. Да речем, след имунизация при лекаря става катастрофа и детето се уврежда или загива, а се пише "дете загина след ваксина", без да има обяснения. Има такъв реален случай във Великобритания на момиче на 12 години, ваксинирано срещу човешки папилома вирус. След имунизацията майка му го води на църква, където детето умира. Причината за смъртта обаче е тумор на медиастинума - в гръдния кош между двата бели дроба, който е несъвместим с живота. Няма връзка с ваксината, но когато се каже "два часа след имунизация умря момиченце", всяка интелигентна майка отвръща "няма да си ваксинирам детето". Такива послания лично мое мнение не бива да се разпространяват.

Има ли случаи в България на деца, на които са издадени бележки за имунизация, а такава не е извършвана?

- Това е опасно, ужасно и е престъпление. Само преди 40 години, ако лекар издадеше документ, че е поставил ваксина, а не е, носеше много тежка съдебна отговорност. И сега е така. Колегите лекари и родителите трябва да знаят, че е много лесно да се докаже дали едно дете е ваксинирано. Просто се изследва серумът му и ако няма антитела към задължителните ваксинации, това показва, че то не е ваксинирано. Ако има такива случаи, те се дължат на настояване на родителите. Те искат децата им да не бъдат ваксинирани, но да бъдат заведени като такива. Мога да ви кажа за западните страни, за които се казва, че не са задължителни ваксините – да, не са задължителни, но за да тръгне детето на училище, което пък е задължително, трябва да се покаже документ, че в серума му има антитела към задължителните ваксини. Някои хора, увлечени по антиваксиналните тенденции, останаха много учудени, когато преди години децата им тръгнаха по колежите във Великобритания и САЩ. Там не само че искат документ, че са ваксинирани, не само че изследват серума за антитела към задължителните у нас ваксини, а им искаха и допълнителни ваксинации - например менингококова ваксина. Когато децата учат в колеж, са поставени в риск на колектив, където може да се разпространи това опасно за централната нервна система заболяване. Доста родителите търсеха тук спешно ваксини, с които да си ваксинират децата, за да могат те да отидат и съберат знания на Запад.

От какво предпазват ваксините?

- Предпазват от заболявания и техните усложнения. Чрез ваксинации се постигнаха и големите успехи на СЗО – изчезването и свеждането до минимум на някои инфекциозни болести. Изчезнала е едрата шарка благодарение на ваксинацията. Вирусите, причинители на детския паралич, са три типа и вторият тип вече не циркулира – той е ерадикиран. Затова СЗО препоръчва, когато се имунизират децата срещу детски паралич, във ваксината да няма втория тип на дивия щам. Това несъмнено са големи успехи. Най-големите успехи на ваксините са срещу опасните микроби. Колкото по-опасен за живота и здравето на човек е даден микроб – вирус или бактерий, толкова по-лесно се прави ваксина срещу него. Трудно се създават имунизации срещу т.нар. условно патогенни микроби, които си имаме по нас. Те причиняват заболявания само при една част от децата и възрастните. Въпреки това през последните 10 години в света има много големи успехи и в борбата с тях.

В момента в нашата страна ползваме модерен задължителен календар. Освен това има национални програми на Министерството на здравеопазването за доброволно ваксиниране на децата срещу някои заболявания, за които държавата поема цената на ваксината. Такива са имунизациите на 12-годишни момиченца против папилома вирусите, които причиняват папиломите и впоследствие рака на шийката на матката. Друга безплатна ваксина, касаеща децата в кърмаческа и ранна детска възраст, е срещу ротавирусна инфекция. Тя причинява повръщане и диария, които водят до обезводняване на организма. В държави, в които не се търси или няма възможност за медицинска помощ и детето не може да бъде прегледано от лекар и оводнено бързо и адекватно, това състояния е животозастрашаващо. Ваксината е хубава и безвредна. Това е жива ваксина, която се приема във вид на капки. Единственото, което може да причини като нежелан ефект, е, че няколко дена детето е малко по-разстроено. Имам предвид, че ако бебето не цапа пелените два пъти на ден, ще ги цапа 3 или 4 пъти, което е нормално и бързо преминава.

Интервюто взе Йоанна Генчева

Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Здраве. Още текстове по темата може да откриете тук.
ПрофилПроф. д-р Тодор Кантарджиев, дмн, мзм, е директор на Националния център по заразни и паразитни болести и председател на Българската асоциация по микробиология. От 1995 г. е национален консултант по микробиология. Работи в Националния център по заразни и паразитни болести от 1988 г. като ръководител на лаборатория по микози, на отдел "Микробиология" с 10 национални референтни лаборатории, а през 2010 г. е бил назначен за заместник-директор. Завършил е Медицинския университет - София, има специалности по имунология и епидемиология на инфекциозните болести. Магистър е по здравен мениджмънт. Започнал е кариерата си като лекар в град Белово, а след това е бил научен сътрудник във Военномедицинска академия. Специализирал е в Германия и Великобритания. Проф. д-р Кантарджиев е член на управителните съвети на Европейската конфедерация по медицинска микология и на Балканското дружество по микробиология, член на микологичните дружества на Франция, Германия, Швейцария и Люксембург, на Американското дружество по микробиология и на Европейското дружество по клинична микробиология и заразни болести.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.