С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
1 24 ное 2017, 13:00, 5327 прочитания

Фалшивите новини в медицината убиват

Пет начина за проверка на онлайн източниците на информация

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Адвокат Мария Шаркова е специалист по медицинско право с опит в сферата на управлението и функционирането на лечебни заведения, прилагане на здравното законодателство и защита правата на пациентите. Тя е специализирала по програма "Хюбърт Хъмфри" на "Фулбрайт" в САЩ в областта на медицинското право и здравните политики. Била е стажант в Правната програма на Федералния център за контрол и превенция на заболяванията, Атланта.

Напишете в Гугъл "как се лекува рак". Първите резултати ще ви покажат, че той се лекува със сода за хляб или с билкова смес, която го прави най-лесното лечимо заболяване в света. Уверявам ви, че сред показаните над 500 хил. резултата трудно ще откриете информация, свързана с лечението на онкологични заболявания, която се позовава на конкретни източници, данни или резултати от клинични изпитвания и научни изследвания. Можете да повторите този опит с други болести: ще откриете, че с едни и същи методи се лекува както рак, така и кокоши трън, хипертония, автоимунни заболявания и безсъние.
Здравната информация е изключително важна за пациентите и лекарите, защото лекарят поставя диагнозата и преценява какво да бъде необходимото лечение, като се основава на събраните от него данни от снетата анамнеза, обективното състояние на пациента и своите знания. Пациентът от своя страна се съгласява или отказва предложеното лечение, като се основава на информацията, получена от лекаря. Законът за здравето изисква пациентът да е информиран за диагнозата си, лечението, неговите странични ефекти, алтернативите и всички други важни обстоятелства своевременно и по разбираем начин.
Понякога обаче здравната информация обаче може да вреди.

Фалшивите новини в медицината
Проучване сред 558 пациенти, направено през 2017 г. от адвокатско дружество "Шаркова и партньори", показва, че 51% от отговорилите предпочитат да се информират за диагнозата си и начина на лечение от интернет. Според 56% от тези респонденти причините да се допитват до мрежата се дължат на усещането, че не получават достатъчно информация от своя лекар и му нямат доверие. Останалите търсят информация онлайн, защото искат да се осведомят от повече от един източник. И тъй като голяма част от тези пациенти не умеят да разпознават фалшивите от достоверните новини и нямат познания как да подбират източниците на информация, има голяма опасност здравето и животът им да станат жертва на фалшиви новини. Защото фалшивите новини убиват. И те могат да бъдат преборени само с достоверна информация. Аз ви предлагам пет начина за проверка на фалшивите новини.


Кой предоставя информацията?
В случай че новините са публикувани на сайтове, които не са популярни, не са утвърдени или пък не може да се установят авторите им, това е индикация, че информацията, съдържаща се в тях, не е достоверна. Понякога в тези сайтове се съдържат толкова много фалшиви новини, че може да се открие взаимно изключваща се информация.

Какви са източниците на информация?
Предписването на дадено лекарство, препоръката на дадена диета или режим, обяснението на конкретна диагноза и причините за възникване на дадено заболяване са все дейности, които изискват специална квалификация на лицата, предоставящи тази информация. Не е достатъчно лицето, посочено в публикацията, да е "известен лечител", "професор от университет" или "утвърден лекар". Анонимните източници са недостоверни. Ако пък са посочени конкретни имена и титли, трябва да може бързо и лесно да се открива информация за тези специалисти на сайтовете на университетите или болниците, в които практикуват. Полезно е да се проверява също така дали са автори на статии в признати от медицинската общност източници, които подлежат на рецензия от специалисти в конкретна област (BMJ, JAMA, pubmed и други).
В България Законът за здравето регламентира кой може да извършва здравни дейности, насочени към опазване, поддържане и възстановяване на здравето. Това са само лицата с професионална квалификация по медицинска професия, т.е., които са завършили висше образование по специалности от професионални направления "Медицина", "Дентална медицина", "Фармация" и "Здравни грижи" (лекари, медицински сестри, акушерки, зъботехници, фармацевти и други). Тези хора трябва да имат регистрация в съответната Регионална здравна инспекция и това обстоятелство лесно може да се провери, ако поискате справка.
Ако специалистът, извършващ здравни дейности, е чужденец и посещава в България, за да лекува хора, да дава препоръки за профилактика, да предлага лекарства или да извършва някакви други здравни дейности, следва да е получил необходимото разрешение от Министерството на здравеопазването.
Нарушаването на тези изисквания води до възникване на административнонаказателна, гражданска и наказателна отговорност за тези лица, но реализирането й изисква активност от страна на пациентите.

Какви доказателства се посочват в новината?
Разбира се, това, че едно лице има необходимото образование и регистрация пред регулаторните органи, не го прави добър професионалист и надежден източник на информация. В случай че новината е достоверна, тя ще съдържа конкретни доказателства, въз основа на които са направени изводите на автора. Така например, ако се твърди, че пиенето на две чаши кафе дневно удължава живота с 5 години, е необходимо да се посочи как това е установено. Ако е извършено изследване сред определена група хора, които са случайно подбрани, отчетени са всички други фактори, които могат да повлияят върху по-дългата преживяемост, ако има включена контролна група (която не е пила кафе) и това изследване е извършено според предварително одобрен протокол, по всяка вероятност новината е истинска.
Обратното, позоваване на "таен източник", на конкретна лична история (за дядото, който пил кафе и живял 100 години) или на "група учени" сигнализира, че вие четете фалшива новина. Понякога в различни източници могат да се намерят противоречиви сведения за едни и същи чудодейни лекарства и методи, което също е признак на недостоверност на информация.Как се поднася тази новина?
Сензационните заглавия, придружени с реклами на подобен продукт, за който пише в сайта, са признаци на фалшивите новини. В случай че към тях е добавено семпло обяснения на много сложни процеси (физиологични, фармакологични и други), това е поредната аларма за лъжлива новина. Много често фалшивите новини се ползват с рекламна цел, за да се продават лекарствени продукти или хранителни добавки. В тези случаи най-малкото, което можете да направите, е да проверите дали действително лекарството е преминало всички необходими клинични изпитвания и притежава необходимите разрешения (това можете да направите на сайта на European Medicines Agency или Изпълнителна агенция по лекарствата), както и дали хранителната добавка е регистрирана в Българската агенция по безопасност на храните.

Алтернативна срещу традиционна медицина?
Фалшиви новини има както по отношение на алтернативната, така и на традиционната медицина. Пример за това е статията на д-р Андрю Уейкфийлд в изключително уважаваното списание "Лансет" за ваксините и аутизма, която е опровергана в последните 20 години.
Дискусията за фалшивите новини не противопоставя алтернативните и конвенционалните методи за лечение, а е насочена срещу разпространяване на всякакви методи, които не са базирани на доказателства или не са позволени от закона.
Законът за здравето признава алтернативното лечение с нелекарствени продукти от органичен произход; използване на нелекарствени продукти от минерален произход; използване на нетрадиционни физикални методи; хомеопатия; акупунктура и акупресура; ирисови, пулсови и аурикуларни методи на изследване; диетика и лечебно гладуване, но само от лица, които имат образованието, за което стана дума по-горе. Дори обаче даден медицински специалист да е извършил всички регистрации и да притежава нужната квалификация, той няма право да практикува алтернативни методи, извън посочените.
Конвенционалната медицина също трябва да използва утвърдени в науката и практиката методи, а това означава, че лечението следва да е базирано на доказателства, които са критично обсъдени според степента на тяхната достоверност и приложимост. Решенията дали да се изпишат антибиотици, или се започне лечение с цитостатици, да се препоръча и избере даден оперативен пред консервативен метод на лечение, да се предприеме органосъхраняваща операция или да се премахне орган, следва да са основани на конкретни доказателства.
Пациентът също следва да получава информация, която да е обоснована, подкрепена с доказателства, разбираема и своевременна. Защото именно този дефицит в комуникацията тласка пациентите към онлайн пространството, в което се крият фалшивите новини. Адекватно информираните пациенти имат доверие на своя лекар, критични са към информацията, умеят да я проверяват и анализират. Затова изграждането на доверие между лекар и пациент и подобряването на комуникацията между тях са най-добрата профилактика срещу фалшивите новини в медицината.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Магнезият – решаващият минерал за човешкото тяло 4 Магнезият – решаващият минерал за човешкото тяло

Около 85% от бременните и над 60% от общото население страдат от дефицит на магнезий

24 дек 2019, 11419 прочитания

Здравеопазването не е разход 1 Здравеопазването не е разход

България има нужда от система, способна да проследява, обобщава и анализира конкретните резултати от лечението на пациента

22 дек 2019, 2443 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Здраве" Затваряне
Ключова дума: Мораториум

Проектобюджетът на здравната каса за 2018 г. за пръв път нараства със солидна сума, но пък за сметка на това предвижда неприлагани досега рестрикции за плащането на дейността на нови клиники и лекарства

Още от Капитал
Каратисти в текстилна фабрика

"Албена" продаде бившия завод за памучни прежди "България 29". Купувачът "РС Билд" ползва за целта 9.5 млн. евро кредит от ЦКБ

Сделките на 2019: Малко, малки, местни

Само три са големите продажби - на БТК, bTV и "Нова тв". Типичната сделка е за хотел, а купувачите са все местни

По Scala-та на добрия вкус

Как домашните рецепти за сладки и соленки на Калина Иванова се превърнаха в продукти за масовия пазар

Поредното шоу на Ревизоро

Кариерата на новия министър на околната среда и водите в различните управления се движи между бутафория и лобистки поправки

Ново място: Sweet and Lemon

От сурови торти до сaндвичи с омлети и specialty кафе

Всичко се връща, Руши също

Рушен Видинлиев за новите си роли и преоткритата страст към музиката

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10