С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
24 ное 2017, 15:32, 10351 прочитания

Намерете "своя" лекар и следвайте съветите му

Д-р Илиана Христова, специалист акушер-гинеколог в МБАЛ "Света София", пред "Капитал Здраве"

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Профил:
Д-р Илиана Христова е специалист акушер-гинеколог в София с над 10 години опит. Завършила е Медицинския университет в София през 2007 г., а през 2013 г. придобива специалност "Акушерство и гинекология". През 2014 г. защитава научна степен доктор по медицина към Медицинския университет в София. Член е на Българския лекарски съюз и на European Society for Gynecological Endoscopy (ESGE) от 2008 г. От 2013 г. е лекар ординатор в Акушеро-гинекологичното отделение на МБАЛ "Света София". Има обучения и специализации в Италия, Русия, Белгия, Унгария и България - по оперативни и офис хистероскопии, гинекологична лапароскопия и хистероскопия, нови технологии в диагностиката и лечението на гинекологични заболявания и др. Притежава Европейски сертификат за гинекологична ендоскопия - I и II ниво. През 2017 г. печели първо място в международно състезание по лапароскопски шев - Winner’s project 4th International Meeting - Рим, Италия, а наградата е обучение през април 2018 в IRCA - Страсбург, при проф. А. Ватие.


Увеличава ли се честотата на възпаленията на женските полови органи през есенно-зимния сезон?
- И да, и не. По-скоро се променя типът на инфекциите, които срещаме. Докато през лятото има по-висока честота на гъбичните инфекции, а през есенно-зимния сезон превес имат инфекции от типа на нарушен баланс между полезните бактерии (лактобацили) и такива, които не са нормална влагалищна флора, например бактериална вагиноза и анаеробни инфекции. В допълнение, по-често откриваме и бактериални колпити, възникнали вторично на фона на цистит или бъбречни инфекции.


Кои са характерните симптоми при възпаленията?
- Типичните симптоми на вагиналните възпаления (колпити) са засилен секрет от влагалището, понякога с по-различен цвят или миризма; зачервяване в интимната област, дискомфорт, неприятно усещане при уриниране. Симптомите могат да се комбинират и пациентките да са с различни по вид и сила оплаквания. В някои случаи жените нямат съществени оплаквания, а проблемът се открива при преглед по друг повод.

Каква е профилактиката при възпаленията?
- Профилактиката на възпаленията на влагалището се състои от правилна интимна хигиена, балансирано хранене, спазване на някои правила за живот, предпазване от полово предавани инфекции, профилактиране на кандидозите при прием на антибиотици по какъвто и да било повод. Интимната хигиена може да се поддържа и чрез обикновен сапун и вода, и с помощта на богатия избор от гелове, лосиони и течни сапуни. Важно е да се избягват чести промивки на влагалището с интимни душове, тъй като това унищожава полезните бактерии (лактобацили), което само по себе си се превръща в предпоставка за размножаване на патогенни бактерии. Режимът на хранене трябва да е насочен към прием на кисело мляко, ограничаване на захарта и, разбира се, прием на достатъчно плодове, зеленчуци и белтъчна храна (месо, яйца, млечни продукти), които спомагат за правилното функциониране на имунната система. Важно е всички дами да сменят мокрите бански със сухи след басейн или море, за да не се създават условия за възникване на гъбични инфекции. Мокрите или студени крака през зимата също са предпоставка за влагалищни инфекции. Антибиотиците унищожават лактобацилите в почти всички случаи, затова освен пробиотик за чревната флора е важно жените да приемат профилактично противогъбичен препарат успоредно с антибиотика, както и да следят за промяна в характера на влагалищния секрет и да се обърнат към гинеколог, ако това е необходимо.

Какво е лечението при възпаленията? Какво не трябва да се прави в този случай?
- При поява на влагалищно течение е редно да се посети гинеколог. Той ще извърши преглед и ще прецени дали да се вземе проба за микробиологично изследване. В част от случаите е възможно диагнозата да се постави при прегледа, тъй като при определени влагалищни инфекции секретът има много характерен вид. Лечението се състои от глобули или кремове, които се поставят във влагалището, и по-рядко се налага предписване и на таблетки за прием през устата. Не се препоръчва самолечение, защото то може да замаскира клиничната картина, да забави диагнозата и да влоши състоянието.Кои са другите често срещани заболявания и какъв е трендът, кои зачестяват, как се лекуват?
- За съжаление, тук навлизаме в темата за онкологичните заболявания. Все по-често имаме случаи на рак на маточната шийка, рак на матката и рак на яйчника. Причина за това е по-голямата продължителност на живота, която дава възможност за възникване на различни злокачествени заболявания, както и отложените репродуктивни планове, свързани с кариерно развитие и постигане на житейски цели преди раждане на дете. Докато при рака на маточната шийка водеща роля има човешкият папилома вирус (HPV), който се предава по полов път, то при рака на ендометриума и рака на яйчника фактор е и постоянният прием на храни, съдържащи хормони, или чиито опаковки отделят канцерогенни вещества; тютюнопушенето, наследствената обремененост и не на последно място - неглижирането на гинекологични проблеми, които водят до злокачествени гинекологични заболявания. Лечението е оперативно, а навременната диагностика и лечение значително подобряват шансовете на пациентката.

Какво е значението на профилактиката, колко често трябва да се ходи на периодични профилактични гинекологични прегледи?
- Профилактичните гинекологични прегледи трябва да се извършват веднъж годишно. Те задължително трябва да включват гинекологичен преглед, цитонамазка и ултразвуков преглед. Допълнителни препоръчителни изследвания са тестове за влагалищни инфекции и тест за HPV. При профилактичните прегледи могат да се открият предракови изменения, които подлежат на лечение – консервативно или малка оперативна намеса без отстраняване на матка или яйчници, ако предраковите изменения са в начална фаза.

Какво показва статистиката – спазват ли се тези препоръки за профилактика?
- Не разполагам с конкретна статистика, но от моя опит виждам все повече пациентки на възраст до 35 - 40 години, които задължително спазват ежегодните профилактични прегледи. По-възрастните пациентки като че ли нямат този добър навик, а също така считат, че след като вече са в менопауза, прегледи не са необходими. Това не е правилно и е редно ежегодните прегледи да не се отлагат или пропускат.

Пада ли възрастовата граница на пациентките?
- Дори новородено бебе може да е гинекологичен пациент, ако има съответен медицински проблем. Стандартно пациентките са на възраст на и над 18 години. Допускам, че преди тази възраст те са имали своите притеснения да идват на преглед с родител, както изисква българското законодателство. Радостното е, че повечето от тях са с добра здравна култура и активно се интересуват от въпроси, свързани с женското здраве, профилактика, предпазване от бременност.

Вие специализирахте в Европа метод за безкръвно отстраняване на матка. Какво представлява той?
- Методът не е нов. Говорим за лапароскопска хистеректомия, а първата такава е извършена през 1988 г. от проф. Хари Рийч. Екипът на нашата клиника се обучава от години в различни страни в Европа (Белгия, Унгария, Италия). Тази година, по време на последното до момента обучение в Рим, имах огромната чест да чуя личната история на професор Рийч и да стисна ръката му. Този метод е рутинен в Европа и САЩ, засега в България се работи на малко места, а на още по-малко той е ежедневна практика. Щастлива съм, че нашата клиника въведе тази практика и вече разполагаме с обучен екип и цялото необходимо оборудване и инструментариум и работим медицина така, както това се прави в Европа. Технически матката се отстранява през 4 отвора на коремната стена с големина 5 до 10 мм, което дава възможност за изключително бързо възстановяване на пациентките (до дни), кратък болничен престой, бързо връщане на работа и не на последно място – малките разрези означават липса на белези.

В какви случаи се прилага този вид операция?
- Лапароскопската хистеректомия е подходяща за всички доброкачествени заболявания, за които е определено отстраняване на матка, в това число – миоми на матката, чести кръвоизливи, повтарящи се полипи, предракови изменения на шийката на матката и други. Технически е възможно да се отстранят и матки с големи размери. Лапароскопските хистеректомии са приложими и при немалка част от злокачествените гинекологични заболявания, но в тези случаи обемът на операцията е по-голям и се обсъжда с пациентката при всеки отделен случай. Практически лапароскопската хистеректомия може да се извърши почти винаги при наличие на обучен персонал и добра техническа база.

Как протича операцията?
- С вземане на решението за лапароскопска хистеректомия се насрочва ден за постъпване в болницата. В същия ден след оформяне на документите за постъпване се правят кръвни изследвания и консултация с интернист и анестезиолог, които дават заключение за това дали пациентката може да бъде оперирана. Операцията се извършва на следващия ден. Пациентката се раздвижва на 6-тия час след приключване на операцията. На третия ден жената се изписва от болницата, след като й е обяснено подробно как е протекла хистеректомията и са дадени насоки за хигиенно-диетичен режим и е насрочен час за следваща визита.

За колко време и как се възстановява пациентката след това?
- Както вече споменах, раздвижването е на 6-тия час след края на операцията. Това рядко затруднява пациентките, тъй като следоперативната болка по правило идва от големия разрез на коремната стена, а при лапароскопската хистеректомия разрезите са миниатюрни и затова болката е минимална. Връщането на работа и възстановяването на нормалния ритъм на живот е възможно след няколко дни, но не повече от една седмица.

Нека да обобщим предимствата на този безкръвен метод.
- Предимства има както за пациента, така и за лечебното заведение. За пациента предимствата са бързото възстановяване, минималната болка, кратко отсъствие от работа, липса на белези, кратък болничен престой. Краткият болничен престой е предимство и за болничното заведение, защото в нашето съвремие не може да се избяга от финансовия аспект на всяка дейност, а в случая краткият болничен престой означава по-малки разходи за леглоден, за престой в реанимация, за обезболяване и не последно по важност – по-нисък риск от вътреболнични инфекции.

Здравната каса поема ли лечението по този метод?
- На този етап НЗОК заплаща еднакво за хистеректомия по класически начин (с разрез) и за лапароскопска хистеректомия. Тъй като всяка лапароскопска хистеректомия изисква добра техническа база с допълнително използване на еднократни консумативи и инструменти, винаги се налага доплащане за такъв тип хирургия. В Европа този въпрос е разрешен елегантно, като системите за здравно осигуряване и фондовете за допълнително здравно осигуряване реимбурсират на първо място оперативни намеси, които позволяват по-бързо връщане на пациента на работа. В България за съжаление имаме да извървим дълъг път в тази насока. Цените са посочени на сайта на нашата болница.

Кой е най-честият съвет, който давате на вашите пациентки?
- На първо място, профилактика. Тя е в състояние да открие голяма част от заболяванията, включително и злокачествените, които са лесно лечими в ранните си етапи. На второ място, да намерят "своя" лекар и да следват съветите му. Посещаването на няколко гинеколози за второ мнение е порочна практика, която разклаща цялостното доверие между лекар и пациент и в повечето случаи не е в услуга на пациентката. И най-важното според мен е постоянният диалог лекар - пациент. Ако лекарят има търпението да обясни какъв е проблемът, какви решения са възможни, какво е най-доброто за този пациент, как да се случи, с всичко това получаваме най-ценното – доверието на един болен и объркан човек. Моето дълбоко вътрешно убеждение е, че първото и най-важно условие за добре свършена работа е винаги да се стремя да давам нужното спокойствие на жената срещу мен, за да можем заедно да намерим най-правилния път към здравето.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Магнезият – решаващият минерал за човешкото тяло 4 Магнезият – решаващият минерал за човешкото тяло

Около 85% от бременните и над 60% от общото население страдат от дефицит на магнезий

24 дек 2019, 11509 прочитания

Здравеопазването не е разход 1 Здравеопазването не е разход

България има нужда от система, способна да проследява, обобщава и анализира конкретните резултати от лечението на пациента

22 дек 2019, 2486 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Здраве" Затваряне
Насърчаването на паралелния внос е в полза на пациентите

Извършителите на нелегални действия не могат да бъдат наричани играчи на пазара и техните действия трябва да се криминализират

Още от Капитал
Две италиански офис сделки

Инвеститори от Рим купиха сгради до летището и над бизнес парка за 23.5 млн. евро

БТК ще бъде купена почти изцяло с дълг

Купувачът на телекома пласира облигации за общо 1.2 млрд. евро, които ще бъдат усвоени преди финализирането на сделката

Реклама за слушане

Чрез подкаст рекламите компаниите могат да достигнат до нишова аудитория, фокусирана върху съдържанието.

Пътеводител на кандидат-програмиста

Какво е добре да се знае за академиите, които предлагат подобни обучения

20 въпроса: Блажка Димитрова

Един от основните двигатели зад сдружението "Нулев отпадък - България" и създателка на първия отдаден на каузата ресторант у нас

Ален де Ботон, писател, философ, основател на The School of Life: Ние сме любов и мрак

Ботон за емоционалната интелигентност, стоицизма и деструктивното в човешкия вид пред "Капитал"

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10