Не приемайте антибиотици и антивирусни препарати без препоръка от лекар
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Не приемайте антибиотици и антивирусни препарати без препоръка от лекар

Не приемайте антибиотици и антивирусни препарати без препоръка от лекар

Д-р Александър Гацов - лекар "Уши, нос и гърло" в "Аджибадем Сити клиник болница Токуда" - София, пред "Капитал Здраве"

Мара Георгиева
36134 прочитания

© Капитал


Ненавременно потърсена помощ и самолечението биха могли да предизвикат редица усложнения поради това, че ушите, носът и гърлото са разположени близо до жизненоважни органи.
По време на есенно-зимния сезон се препоръчва на хората да се внимателни, често да мият ръцете си, да почистват по-често повърхностите, с които имат досег, да внимават, когато са в обкръжението на хора, които вече са болни.

ПРОФИЛ

Д-р Александър Гацов е завършил Медицинския университет в София през 2008 г. От 2009 г. е в Отделението по оториноларингология (уши, нос и гърло) към "Аджибадем Сити клиник болница Токуда" - София, а от 2010 г. става част и от екипа на "Неотложно звено" на болницата.

Кои са най-честите оплаквания в кабинета по уши, нос и гърло (УНГ) през есенно-зимния сезон и какви са причините?

- Най-честите оплаквания, поради които пациентите търсят УНГ специализирана помощ по време на есенно-зимния сезон, са болки и дразнене в гърлото, чести и продължителни хреми, главоболие, фебрилитет (повишение на телесната температура над нормалната), проблеми, свързани с ушите, като болка и заглъхване, продължителна и упорита кашлица и т.н. Причините за тези оплаквания могат да бъдат от най-различно естество - бактериални и вирусни инфекции, алергични реакции, грешки в хранителния режим, стомашно-чревни заболявания и т.н. Много често пациентите при посещението на УНГ кабинета вече са започнали някакъв вид самолечение, което е правилно освен в случаите, когато то включва и антибиотично или противовирусно лечение, без преди това да е уточнена диагнозата. Проблемът с прекомерната употреба на антибиотици се коментира от много години, но за съжаление все още употребата им е значителна и в голям процент неправилна. Затова препоръката към пациентите, които имат оплакване от УНГ органи, е да започнат симптоматична терапия и при неповлияване на оплакванията да потърсят специализирана лекарска помощ за поставяне на правилната диагноза и започване на съответна терапия.

Има ли разлика в симптомите при вирусна и бактериална инфекция на носа и гърлото? Каква е разликата в лечението?

- Симптоматиката при вирусните и бактериалните инфекции в УНГ болестите е доста сходна в началото на самата инфекция. Обикновено се започва със запушване на носа, дискомфорт в гърлото и болка, фебрилитет, кашлица, отпадналост, болки по мускули и стави и т.н.
Отдиференцирането за каква инфекция се касае е съчетание между оплакванията на пациента, клиничната картина, установена от специалист, и лабораторни изследвания при нужда, за да може да се започне адекватно лечение. Мога да изброя някои от най-честите симптоми и разликата, когато са предизвикани от вирусна или бактериална инфекция, с уговорката, че всички изброени разлики не представляват 100% диагноза от каква инфекция са предизвикани оплакванията. Един от най-честите симптоми е болката и дразненето в гърлото – когато става въпрос за вирусна инфекция, обикновено болката в гърлото е много силна в първите 2-3 дни, впоследствие пациентите започват да се чувстват по-добре и в рамките на средно 6-7 дни оплакването изчезва напълно. Когато обаче се касае за бактериална инфекция на гърлото, болката и дразненето след 2-3 дни започват да се усилват, като при усложнение и при ненавременно приложение на антибиотик би могло да се стигне и до невъзможност за преглъщане на храна и течности, тризмус (невъзможно отваряне на устата поради болка), задух и т.н. Най-често възпалението на гърлото започва като вирусна инфекция и впоследствие поради отслабване на имунната система се усложнява и с бактериална инфекция и затова е много важно произходът на възпалителните изменения да бъде установен от лекар. Фебрилитет – когато е вследствие на вирусна инфекция, обикновено след няколко дни високата температура спада само от приложението на симптоматична терапия и пациентите започват да се чувстват по-добре. Но когато се касае за бактериална инфекция, след 2-3 дни фебрилитетът се покачва, не се повлиява добре от приложението на антипиретици, отпадналостта на пациента се усилва, болките по мускулите и ставите се усилват и обикновено това е моментът, в който пациентите търсят лекарска помощ.

Хрема и запушване на носа - обикновено хремата протича около 7-8 дни - зависи от имунната система на човека, възрастта на пациента, придружаващи заболявания и т.н. В началото се появява сухота, дразнене и запушване на носа, впоследствие идва фазата на отделяне на секрети и последната е оздравителната, когато секретът започва да намалява и отокът на лигавицата намалява, възстановява се носното дишане и обонянието на пациента. Обикновено хремата най-често е предизвикана от вируси и тогава секретите от носа обикновено са бистри или слузести и отшумяват със симтоматична терапия. Когато секретите от носа са жълтеникави или зелени на цвят, могат да бъдат от бактериален произход и тогава хремата е по-продължителна и би могла да доведе до усложнения като синуити, бронхити или средни отити (възпалителен процес в областта на средното ухо) поради близкото разположение на евстахиевите тръби, които са връзката на средното ухо с външната среда. Поради това при продължителна хрема (10 или повече дни) винаги имаме предвид бактериална инфекция и винаги проследяваме пациентите си и за усложнения от хремата.

Каква е разликата в симптомите при хрема и при увеличена трета сливица при децата?

- Както вече казах, остро настъпилата хрема най-често е предизвикана от вирусни инфекции и обикновено отшумява в рамките на 7-8 дни с приложение на симптоматични средства – най-често промивки на носа и назални деконгестанти (капки и гелове, които облекчават конгестията - набъбването, на носната лигавица). Когато при децата обаче имаме чести и продължителни хреми, които не се повлияват от симптоматична терапия и се усложняват с продължителни кашлици, бронхити и отити, винаги започваме да мислим за уголемяване на аденоидната вегетация (третата сливица) и хроничното й възпаление. Причината за това най-често е хронична бактериална инфекция, като алергиите също биха могли да водят до уголемяването. Симптоматиката при уголемена и хронично боледуваща трета сливица при децата се характеризира с упорити хреми, хъркане по време на сън на детето, сънна апнея, кашлица, която е характерна с това, че се усилва по време на сън, сутрин след ставане от сън и при физическа активност на детето, затруднено носно дишане, недочуване, чести средни отити, чести бронхити и т.н.

В кои случаи препоръчвате да се оперира третата сливица?

- Препоръката за операция (аденоидектомия) при децата е комплексно решение и трябва да бъде давана след стриктно проследяване на детето от лекар специалист оториноларинголог. Решението се взема заедно с родителите и се има предвид не само големината на сливиците, а и усложненията, които дават. Препоръка за операция на трета сливица даваме на деца, които често приемат антибиотици по повод продължителни хрема, деца, често страдащи от средни отити, при намаление на слуха поради хроничен среден отит, при деца, често боледуващи от бронхити и пневмонии, който са вследствие на продължителни хреми, при деца с постоянно нарушено носно дишане, което води до сънна апнея, "обратна захапка", деца с т.нар. аденоиден фациес (когато поради постоянно затрудненото носно дишане лицевия скелет нараства несъразмерно и детето придобива специфично изражение на лицето).

Как протича операцията на трета сливица и какви са възможните усложнения след нея?

- Оперативното лечение е рутинна краткотрайна оперативна интервенция, която се провежда под обща интубационна анестезия. Преди оперативното лечение детето минава на клиничен преглед, прави му се набор от лабораторни изследвания, за да сме сигурни, че е здраво и оперативното лечение ще протече с минимален риск от усложнения, преминават се задължителни консултации с педиатър и анестезиолог, а при проявени алергични реакции се прави консултация и с алерголог.

След оперативното лечение обикновено децата се възстановяват бързо в рамките на 1-2 дни. В този период е възможно да има повръщане, фебрилитет, болка и много рядко кървене (в около 1% от случаите), което прави операцията нискорискова. В момента с оглед усъвършенстването на процедурата и стремежа да е по-безболезнена и безопасна прилагаме и метода аденоидектомия чрез коблация - коблаторът е апарат със специални накрайници, с помощта на който премахваме третата сливица.

Кои са най-честите проблеми с ушите при вирусна и бактериална инфекция през есенно-зимния сезон?

- Най-честите проблеми с ушите при различните видове инфекции на УНГ органи са средните отити. Предразполагащи фактори за появата им са детската възраст и наличието на уголемена трета сливица, продължителна и неправилно лекувана хрема, синуити, вирусни инфекции – по кръвен път и т.н. Механизмът за настъпването е дисфункция или оток на евстахиевите тръби. Съответно острият среден отит се разделя на среден отит без течност - начална фаза, остър среден отит с трансудат (възпалителна течност), гноен среден отит. В зависимост от формата на отита се прилага различно лечение, като при гнойните задължително се включва и антибиотик към симптоматичната терапия.

Какви случаи на ненавременно потърсена специализирана помощ от лекар специалист "уши, нос и гърло" наблюдавате във вашата практика и до какви усложнения води забавянето или нелечението?

- Ненавременно потърсена помощ и самолечението биха могли да предизвикат редица усложнения, поради това, че ушите, носът и гърлото са разположени близо до жизнено важни органи. При данни за остър тонзилит (ангина) и ненавременно и адекватно лечение освен силната болка, фебрилитет, отпадналост с болки по мускули и стави и т.н. състоянието на пациента би могло да се усложни с перитонзиларен абсцес. Перитонзиларният абсцес представлява преминаване на инфекцията от небните сливици (най-често бета хемолитичен стрептокок) в околните тъкани. Когато възпалението ангажира и околните тъкани, състоянието на пациентите се влошава, като те започват да отказват приема на храна и течности, появява се тризмус, темепературата се повишава, болката се локализира едностранно в гърлото, общото състояние се влошава. При прегледа обикновено се установява силно зачервено гърло с налепи по небните тонзили (сливици) и изразена оточност едностранно на околните тъкани, като отокът ангажира и мекото небце. При такива пациенти е задължително болничното лечение с антибиотик, като при постъпването се прави първоначално т.нар. диагностична пункция на перитонзиларното пространство, като по този начин се установява разположението на абсцесната кухина. След това с местна анестезия се прави разрез на лигавицата около небната тонзила и абсцесната кухина се дренира. Лечението е с антибиотик за 10-ина дни и симптоматична терапия, но повтарящите се перитонзиларни абсцеси са показание за оперативно лечение на сливиците (тонизилектомия). Друго често усложнение е средният отит при продължителна и недобре лекувана хрема, което може да се случи при възрастни и по-често при деца. Освен хремата при появата на такова усложнение към симптоматиката се включва и болка в едното или и в двете уши, намаление на слуха, фебрилитет, отпадналост, възможно е да се появи и световъртеж, гадене, повръщане и т.н. При прегледа е много важно да се установи каква е причината за появата на това усложнение и отдиференциране на вида на възпалението на средното ухо, след което се пристъпва към лечението.

Лечението включва симптоматични средства – назални деконгестанти, антихистамини (заради противооточния им ефект), кортикостероиди, различни видове физиотерапевтични процедури. Когато обаче става въпрос за среден отит с бактериален произход, задължително към лечението се включва и антибиотик във високи дози, като при неповлияване и при влошаване на клиничната картина може да се стигне и до парацентеза. Парацентезата е процедура, която обикновено се извършва амбулаторно и представлява направа на разрез на тъпанчевата мембрана и евакуация на течността (най-често гной) от средното ухо, като по този начин се облекчава състоянието на пациента и лечението има по-добър ефект.

Какво препоръчвате като профилактика за ушни, носни и гърлени болести и кога трябва да започне тя? Какво е мнението ви за ваксините? Какви антивирусни средства препоръчвате?

- По време на есенно-зимния сезон се препоръчва на хората да се внимателни, често да мият ръцете си, да почистват по-често повърхностите, с които имат досег (телефони, компютри), да внимават, когато са в обкръжението на хора, които вече са болни. В момента на пазара се предлагат различни видове природни имуностимулатори, като приемът им подобрява имунната система и организмът става по-малко податлив на вирусни и бактериални инфекции. Предлагат се и ваксини, които се препоръчват на често боледуващи, на възрастни хора и на хора с придружаващи заболявания.

При появата на проблеми с ушите, носа и гърлото препоръчваме веднага да се започне симптоматична терапия, като не се включват антибиотични и противовирусни препарати, без преди това да е направена консултация с лекар специалист за уточняване на диагнозата и причинителя. Под симптоматични средства се имат предвид нестероидни противовъзпалителни средства, които имат температуропонижаващ и обезболяващ ефект. Препоръчителни са и назалните деконгестанти – с изразен противооточен ефект, имащи за цел подобряване на носното дишане, но употребата им трябва да бъде за не повече от 5-6 дни поради възможността от обратен ефект. Препоръчва се и приемът на общоукрепващи средства – витамини, храна, билкова терапия, гаргари, топли напитки (хладки, а не горещи!), различни видове пастили, спрейове и разтвори за облекчаване на болката в гърлото. Когато симптоматичната терапия в рамкитe на няколко дни не води до никакво подобрение, даже има влошаване, тогава е моментът да се потърси специалист и да се предприемат адекватни и своевременни мерки.

Интервюто взе Мара ГЕОРГИЕВА

Ненавременно потърсена помощ и самолечението биха могли да предизвикат редица усложнения поради това, че ушите, носът и гърлото са разположени близо до жизненоважни органи.
По време на есенно-зимния сезон се препоръчва на хората да се внимателни, често да мият ръцете си, да почистват по-често повърхностите, с които имат досег, да внимават, когато са в обкръжението на хора, които вече са болни.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.