С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
18 май 2018, 11:19, 313 прочитания

Сделки с едно наум какво ще туитне Тръмп

Сливанията и придобиванията във фармацията и биотехнологиите бяха по-малко през миналата година, но очакванията са за ръст през тази

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
По-слаба 2017 г.

Стойност на сделките – 181 млрд. долара, понижение от 23% спрямо 2016 г.
Брой сделки – 273, спад от 27% спрямо 2016 г.
Източник: PwC
Текстът е част от специалното издание на "Капитал" Здраве. Още текстове по темата може да откриете тук.

Спри, огледай се и ако не видиш туит на Доналд Тръмп – действай. Може да звучи като шега, но на мениджърите на водещите компании във всички сектори в икономиката се наложи да се съобразяват с кратките съобщения в социалната платформа на американския президент през първата година на управлението му (последният пример е размахването на пръст на Amazon, което струва на компанията намаление на пазарната й капитализация с над 53 млрд. долара само за няколко часа). Това важи в голяма степен за фармацията и биотехнологиите, които бяха подложени на критика заради високите цени на лекарствата още по време на предизборната кампания на Тръмп.


Тръмп е едното притеснение за сектора, второто може да се определи по-скоро като очакване – данъчната реформа в САЩ, която беше приета, но в края на годината. Така че средата за бизнес не може да се определи като безупречна, а това се отрази на сливанията и придобиванията (М&A) през 2017 г., въпреки че евтините пари в резултат на разхлабената парична политика на водещите централни банки в света продължава (Фед покачва лихвите в САЩ, но това засега не е спирачка за икономиката).

И ако миналата година беше значително по-слаба по линия на М&A – сделките бяха с една четвърт по-малко и по обем, и по брой според данни на одиторската компания PwC, тази започна повече от обещаващо, след като само през първия месец на годината обемът им надхвърли 30 млрд. долара. В основата на обрата е данъчната реформа в САЩ, в резултат на което компаниите могат да репатрират милиардите си долари от чужбина, без да се налага да плащат 35% данък.

Забавяне на скоросттаДанните от анализа на консултантската компания PWC показват, че стойността на сделките през миналата година в глобалното здравеопазване като цяло е била 181 млрд. долара, което е понижение от 23% спрямо 2016 г. Броят им също е спаднал – до 273, или с 27% по-малко в сравнение с предходната година. Отстъплението е налице в инвеститорската активност както във фармацията, така и в биотехнологиите и медицинските изделия. Наблюденията на PWC се потвърждават и от данните на специализирания сайт The Pharma Letter. Според информацията на него реалният брой на съобщенията за сделки за цялата 2017 г. е само 101 в сравнение със 130 през 2016 г. и 166 през рекордната 2015 г. Освен това в стойностно отношение нито една сделка не се е доближила до придобиването на Warner Lambert от Pfizer през 1999 г. за 111.8 млрд. долара, като коригирана с инфлацията, сега сумата би била 160 млрд. долара. През миналата година само 15 сделки са били на стойност над 1 млрд. долара в сравнение с 3 през 2016 г. и 30 през 2015 г. Комбинираната стойност на тези 15 сделки е била 149.51 млрд. долара.

Сливането на CVS Health и Aetna на стойност 69 млрд. долара беше най-голямата сделка през 2017 г., но предвид комбинацията от американска верига аптеки и здравноосигурителна компания - не е строго фармацевтична сделка.

Придобиването срещу 30 млрд. долара на швейцарската биотехнологична компания Actelion от Johnson & Johnson е най-голямата "чиста" сделка в сектора за изминалата година. Освен покупката на Kite Pharma от Gilead Sciences и придобиването на холандската група Patheon от Thermo Fischer 2017 г. може да се определи като доста тиха на фронта на M&A.

На какво се дължи свиването

Причините се крият в неосъществените обещания на Тръмп за данъчни облекчения, чийто ефект ще се прояви едва през тази година. Поради това сливанията и придобиванията във фармацевтичния сектор на САЩ (а той е двигателят на глобалните сделки в сектора) през първата половина на миналата година спаднаха до най-ниското си ниво от пет години.

В началото на 2017 г. производителите на лекарства бяха готови за големи сделки, след като американският президент обеща да реформира данъчните закони така, че компаниите да могат да връщат средствата си от чужбина без проблеми. Спадът обаче показва как този голям сектор беше ударен от бавното изпълнение на предизборните обещания на Тръмп. С идеята да компенсират изтичащите си патенти за лекарства производителите се стараят да подновяват лекарствените си линии чрез сливания и придобивания.

Друга причина за по-малкото сделки в сектора е обещанието на Тръмп да намали цените на лекарствата. Това води до трудности при изчисляването на цената на придобиваната компания, тъй като не се знае колко ще струват лекарствата й.

По-малката активност беше изострена и заради опасения за извличане на синергичен ефект на база съкращаване на разходите, което би довело до загуба на работни места, отчитат експертите. Не е тайна, че най-големите сделки, които често се извършват поради синергии в спестяванията, включват съкращаване на работни места. Това става от все по-голямо значение за американските компании в сравнение с преди години. Данните показват, че инвеститорският апетит за големи сделки, който е основен елемент на M&A през 2014 г. и 2015 г., е намалял. Освен това някои от последните големите сделки са били скъпи и не са се случили според очакванията, затова водещите компании и инвеститори трябва да бъдат внимателни.

Добри очаквания за тази година...

Големите фармацевтични играчи постоянно търсят ръст, воден от иновациите, а осигуряването на финансирането става на исторически ниски нива. Това в допълнение към ефектите от данъчната реформа в САЩ създава подходяща среда за нарастване на сделките през тази година. Експертите от PWC очакват през тази година фармацевтичните компании да се възползват най-много от данъчната реформа в САЩ. Редица американски дружества вероятно ще репатрират паричните си средства от чужбина, което ще стимулира сделките, тъй като инвеститорите ще насърчат компаниите да използват тези пари за растеж, а не за дивиденти. В резултат на това анализаторите са на мнение, че ще последва поредица от придобивания (фокусирани върху иновативни продукти), съчетани с продължителна консолидация.

Те също така са на мнение, че по-големите биотехнологични компании могат да са активни в сливанията и придобиванията, защото е възможна консолидация сред по-големите играчи. Развитието на нови области и генната терапия ще стимулират търсенето на сделки, тъй като одобренията на Агенцията по лекарствата в САЩ (FDA) са на най-високо ниво от 20 години.

От PwC смятат още, че производителите на медицински изделия имат нужда да добавят мащаб и дълбочина на продуктовото си портфолио, като едновременно с това се фокусират към иновативни терапевтични области с висок растеж. Освен това подсекторът на медицинските изделия ще използва технологични съюзи и сливания като начин за максимално увеличаване на стойността. "Очакваме "сливания между равни", а не придобивания, пазарните играчи се стремят да създадат мащаб и да се превърнат в по-големи лидери", отчитат от PwC.

Уолстрийт също се надява през тази година сделките в целия биотехнологичен и фармацевтичен сектор да се възстановят след по-слабата 2017 г. Ключът към промяната може да бъде данъчната реформа, особено по-ниският данък върху репатрирането на парите от чужбина.

Анализаторите на Goldman Sachs отбелязват, че именно по-ниската данъчна ставка за репатрираните средства може да осигури около 160 млрд. долара в сектора на здравеопазването. Тази допълнителна сума може да се използва за "агресивно разпределение на капитала" - в допълнение към сливанията и придобиванията средствата могат да се насочат също така за обратни изкупувания и дивиденти или за комбинация от трите, прогнозират от американската инвестиционна банка. Вместо да направи нова мегасделка в края на миналата година, Pfizer например обяви, че започва програма за обратно изкупуване на акции в размер на 10 млрд. долара и увеличава дивидента.

Анализаторите от банката виждат признаци за дъно на генеричния сектор и възможно рационализиране на производствения капацитет и портфейлите от най-големите играчи, включително Teva Pharmaceutical и Novartis.

RBC Capital също е на мнение, че данъчната реформа може да даде тласък на биотехнологичния сектор през първата половина на годината, въпреки че може да има по-голям фокус върху партньорството над традиционните сливания и придобивания. Очакванията за висока възвръщаемост могат да бъдат предизвикателство и биха могли да насочат инвеститорите към компании с малка или средна капитализация, отчитат от компанията.

От Morgan Stanley отбелязват, че потенциалните увеличения на придобивания в резултат на данъчната реформа са балансирани от потенциалното нарастване на политическия шум около междинните избори през есента в САЩ, но високите секторни иновации остават окуражаващи.

... които засега се сбъдват

Тези прогнози в определена степен се оправдават, след като тази година започна ударно за М&А в сектора. В началото на годината сделките в здравеопазването достигнаха рекордно ниво, което се определя от специалистите като най-активния период от много години, вероятно дори отпреди кризата. Те изказаха това мнение на здравната конференция на JPMorgan в Сан Франциско, където вече 36 години компаниите от фармацевтичната индустрия се събират, за да договорят потенциални сделки. Само през първия месец на годината бяха обявени сделки между фармацевтични компании за над 30 млрд. долара и една голяма част от тях включват биотехнологични компании.

В основата на тазгодишния ентусиазъм около провелия се през януари форум стоят нарастващият интерес в компаниите, разработващи биотехнологии. Заедно с това и по-малките компании са принудени да търсят начини за оцеляване, докато почти всеки от гигантите в бранша като Pfizer, Novartis, Sanofi и F. Hoffman-La Roche вече притежава подразделения във всички сфери на фармацевтичната индустрия.

M&A вълната във фармацевтичната индустрия до голяма степен се дължи и на нарастващия интерес на фармацевтичните гиганти към по-малките биотехнологични компании, една от малкото останали области на здравеопазването, в която все още преобладават стартиращите и по-малките компании. Някои от изпълнителните директори на фармацевтичните компании обаче предупреждават, че свръхентусиазмът и конкуренцията между компаниите може да завършат със сключването на неефективни сделки.
Най-голямата сделка на 2017 г.

Американският производител на фармацевтични и потребителски стоки Johnson & Johnson купи най-голямата биотехнологична компания в Европа – швейцарската Actelion Pharmaceuticals, за 30 млрд. долара. Сделката осигурява достъп на Johnson & Johnson до портфолиото на швейцарската компания за лечение на редки заболявания. Цената на сделката е твърде висока – около 30 пъти очакваните приходи на компанията през 2018 г.

Actelion е най-голямата европейска биотехнологична компания и е основана от главния изпълнителен директор Жан-Пол Клозен и съпругата му Мартина заедно с група учени, отцепили се от Roche Holding. Големият удар на Actelion идва с лекарство срещу високо кръвно налягане. През годините е имало редица опити компанията да бъде закупена, но семейство Клозен решава да я запази в свои ръце.
Генеричните производители изпитваха трудности

В средата на миналата година фармацевтичните компании, произвеждащи генерични лекарства, изпитаха затруднения. Основни потърпевши бяха израелската Teva Pharmaceutical (собственик в България на два фармацевтични завода) и холандската Mylan. В последните години инвестициите в сектора бяха във възход, а компании като Teva и Mylan успяваха да поддържат и дори да увеличават маржовете си на печалба чрез съкращения на разходите или чрез икономии от мащаба посредством различни сливания и придобивания в сектора.

"Това е индустрия, която е поддържала маржове на печалба от около 30% за продължителен период от време с тенденция за подобрения всяка година", обяснява Джейми Рубин, анализатор в Goldman Sachs, пред Financial Times. Според него сега секторът навлиза в период, в който се наблюдава свиване на маржовете. В момента печалбите на производителите на генерични лекарства са сериозно застрашени от обединения на най-големите им клиенти, известни като организации за съвместни покупки. Търговци на едро като McKesson, известни аптеки като Walgreens и други, опериращи във фармацевтичната индустрия, като CVS и Express Scripts се обединяват в тези организации и благодарение на огромното си пазарно влияние успяват да си осигурят големи отстъпки от фармацевтичните производители.

В областта на генеричните лекарства плаващите маржове не са нещо необичайно, след като те са особено зависими от сроковете на изтичане на патентите. Обикновено след изтичането на патента върху едно лекарство първата компания, която успее да го възпроизведе почти до идентичност, успява да реализира големи печалби, преди масовото производство да смъкне цената, близка до тази на оригинала, до стотинки. Несигурността обаче се увеличава, след като новите лекарства, предимно извличани от живи клетки, са все по-трудни и по-скъпи за "имитация", а организациите за съвместни покупки ще продължават да подбиват цените на генеричните лекарства.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Магнезият – решаващият минерал за човешкото тяло 4 Магнезият – решаващият минерал за човешкото тяло

Около 85% от бременните и над 60% от общото население страдат от дефицит на магнезий

24 дек 2019, 11406 прочитания

Здравеопазването не е разход 1 Здравеопазването не е разход

България има нужда от система, способна да проследява, обобщава и анализира конкретните резултати от лечението на пациента

22 дек 2019, 2434 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Здраве" Затваряне
Здраве

Актуалните теми от сезона, свързани със заболявания, лечения и медикаменти.

Още от Капитал
Сделките на 2019: Малко, малки, местни

Само три са големите продажби - на БТК, bTV и "Нова тв". Типичната сделка е за хотел, а купувачите са все местни

Първи борсов тест за 2020

Интересът към предложените 14% от акциите на "Телелинк" в края на януари, ще е показателен за апетита на инвеститорите

Най-печелившите взаимни фондове за 2019 г.

Българските инвестиционни схеми реализираха много успешна година, а чуждите борси са основният източник на печалби

Либийската авантюра на Ердоган

Турският президент вдигна залозите в хибридната война за контрола над бившата северноафриканска джамахирия* на Муамар Кадафи

Яж, снимай и споделяй

Изложбата Feast For The Eyes в Лондон проследява историята на фотографията на храна

Зеленият път

Как неизползваните жп линии в София може да се превърнат във велоалеи и пешеходни зони

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10