Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
18 май 2018, 16:50, 778 прочитания

Паралелният внос в България ще нараства при по-ефективна нормативна рамка

Стикерът на опаковката за пациентите е още един знак за произход и безопасност на продукта

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Визитка

Боряна Маринкова e изпълнителен директор на Българската асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства (БАРПТЛ). Маринкова отговоря за изпълнението на целите на БАРПТЛ, които са обезпечаване на достъпа на българските пациенти до качествени и ефективни лекарствени продукти при конкурентни условия, иницииране на промени за бърз паралелен внос на лекарства в недостиг и изграждане на електронна система, която в реално време да индикира намаляващи наличности от лекарства на националния пазар. Има 11 години опит като маркетинг директор на "Токуда болница" от самото откриване на най-голямата частна болница в България в управлението на комуникациите и стратегическото развитие на лечебното заведение. През последните 5 години отговаряше и за връзките с обществеността и взаимоотношенията със заинтересованите страни на Националното сдружение на частните болници. Завършила е магистратура по маркетинг в УНСС през 2004 след бакалавърска програма по икономика на масмедиите отново в УНСС. Преминала е две сертификационни програми в BEIED - Professional Marketing Management и Professional Executive Management през 2015. Докторант е в катедра "Публична администрация" на УНСС.
Текстът е част от специалното издание на "Капитал" Здраве. Още текстове по темата може да откриете тук.

Паралелната дистрибуция на лекарствени продукти в Европейската общност има над 40-годишна история. В началото тя се осъществява от страните в Южна Европа към страните от Северна Европа, но през последните 15 години е причина за интензивен и балансиран стокообмен на територията на Европейското икономическо пространство. Ценовите различия на лекарствените продукти на територията на Европа позволяват за всеки продукт да се открива възможност да бъде дистрибутиран в държава, в която има по-висока цена или недостиг, а потребителите ще имат полза да го закупят на по-ниска цена.


През 2001 у нас 4 лекарства са внесени чрез паралелна дистрибуция, сега са 114

България генерира все повече ползи от паралелната дистрибуция, като през последните 7 години броят на паралелно внасяните лекарства нарасна от 4 през 2011 на 114 по данни от Регистъра на издадените разрешения за паралелен внос на Изпълнителната агенция по лекарствата към 12 март 2018 година. Все повече лекарствени продукти могат да бъдат внасяни у нас, като най-голямата полза за българските пациенти и здравната система е по отношение на лекарствата с рецепта, които се реимбурсират от Националната здравноосигурителна каса. БАРПТЛ се стреми към либерализиране на нормативната уредба, за да се облекчи режимът за достъп на българските пациенти до лекарства по лекарско предписание от паралелен внос.

От 20 до 50% поевтиняване на лекарства с рецепта заради паралелен внос в БългарияКъм момента дистрибутираните продукти от паралелен внос с рецепта показаха ценови ефект в полза на потребителите от 20 до 50% понижаване на цените за лекарства по лекарско предписания за диабет, сърдечно-съдови заболявания, хронична болка и др.

Паралелната дистрибуция е законосъобразна дейност, регламентирана от европейското законодателство. Наименованието "паралелна" идва от същността й - това е търговия извън организираната мрежа на дистрибуция (производител – търговец на едро – аптека/болница), установена от производителите на лекарствени продукти, които продават само през своя официален представител на дадения пазар. Както и останалата част от фармацевтичния сектор, паралелната търговия е силно регулирана и контролирана на местно ниво и на ниво ЕС.

5% от оборота на аптеките в Германия задължително трябва да бъдат от паралелен внос

Добър пример за поощряване на паралелния внос на национално ниво с оглед спестяване за системите и по-достъпни цени за пациентите е Германия. Там е въведено нормативното изискване 5% от оборота на аптеките да се генерират от продажбата на лекарства от паралелен внос.

Лицензираните търговци на едро доставят лекарства от оригиналните производители с единствен източник Европейската икономическа общност, като те са проверени внимателно съгласно законодателството на ЕС и национални регулации, които важат за фармацевтичните производители. Лекарствата, произведени в същите заводи и продадени чрез същите канали, са еднакви и подобни на продуктите, които са дистрибутирани от локалния собственик на марката, но са с по-ниска цена.

Всеки продукт, който се внася паралелно в България, преминава законово разписана процедура по регистрация. Можем да твърдим, че лекарствата от паралелен внос са с допълнителна гаранция за безопасност и произход. Стикерът, който се поставя на вторичната опаковка (блистер, саше, флакон) на всеки внесен от страна в ЕС лекарствен продукт, е знакът, че това лекарство е с още един сертификат за безопасност и качество, а именно, че е преопакован в условията на добра производствена практика (ДПП) и партидата е сертифицирана за България, от фирма производител с разрешение за производство на лекарствени продукти.

Стикерът на лекарство от паралелен внос е знак за щателен контрол и допълнителна сигурност за пациентите

Стикерът се поставя и с цел да бъде приспособен продуктът за българските пациенти и да има необходимата информация на български език. Наличието на стикер показва, че е приложен много строг вътрешен контрол на веригата за доставки и преопаковането е извършено в среда на добра производствена практика.

Паралелната търговия с лекарствени продукти създава реална конкурентна среда и подпомага регулирането на цените на лекарствените продукти в държавите членки, и поради това следва да бъде защитавана, толерирана и насърчавана.

Свободното движение на стоки, включително лекарства, в границите на единния европейски пазар е фундаментален и основополагащ принцип на европейското законодателство, даващо право на европейските граждани на достъп до лекарства от това място в Европа, където цените са най-ниски.

Паралелните дистрибутори купуват продукти, маркетирани от оригиналните фармацевтични производители на по-ниска цена в една страна, и ги продават в друга страна, където цената е по-висока. Подобен вид търговия е законна по силата на правилото за регионално изчерпване на правото на собственика на търговската марка, прилагани в ЕС и ЕИО.

Компаниите, осъществяващи паралелна дистрибуция на лекарствени продукти, са интегрирана част от европейския фармацевтичен пазар и верига на лекарствоснабдяване и добавят стойност за обществото, като въвеждат ценова конкуренция на пазара, като се явяват допълнителен филтър за проверка на безопасността на продуктите. Компаниите, осъществяващи паралелна търговия с лекарствени продукти, са лицензирани от регулаторните органи на съответната държава - член на ЕС, и работят в съответствие с изискванията на добрите практики за производство и/или дистрибуция на лекарства.

Паралелните дистрибутори осигуряват възможност за спестявания за обществените организации, закупуващи лекарства, като едновременно гарантират, че тези лекарства са с доказан произход от ЕС и са част от законната верига на лекарствоснабдяване.

Паралелната търговия създава конкуренция на иначе затворения фармацевтичен пазар

Вече над 40 години пациентите получават гарантирано спестяване от паралелната търговия, която носи със себе си конкуренция на иначе затворения фармацевтичен пазар и предоставя подобрен достъп до лекарства, които са обект на ограничено или проблемно разпространение.

Паралелната дистрибуция осигурява възможност на българските пациенти да купуват същите оригинални лекарства на по-ниски цени и да имат достъп до разнообразието от медикаменти във всички страни от ЕИО, а не само регистрираните на местния пазар. За да се разшири този достъп, има нужда от прецизиране и добавяне на текстове в настоящото законодателство. Така този вид дейност може да бъде още по-полезна за пациентите и обществените фондове, включително и за разрешаване на ситуации с липса и недостиг на лекарствени продукти.

Паралелната дистрибуция гарантира безопасност

Паралелната дистрибуция е безспорно безопасна. Веригата на доставки е устойчива както по отношение на гарантирането на качеството, така и срещу влизането на фалшифицирани продукти в законната верига на лекарствоснабдяване. Това се дължи на следните факти:

- Паралелните дистрибутори подлежат на същите регулаторни изисквания като производителите на оригинални или генерични продукти и на регулярен контрол от страна на националните и европейските регулаторни органи.

- Вносителите не нарушават първичната опаковка.

- Вносителите купуват готови лекарствени продукти от ЕИО от износители, които са утвърдени и оторизирани търговци на едро.
Ползи от паралелната дистрибуция

Паралелната дистрибуция води до спестявания, защото:

- Осигурява оригинални, висококачествени и безопасни лекарства на по-ниска цена на всички национални пазари в ЕИО. Тези преки спестявания са измеримо облекчение на разходите за системите за здравно и социално осигуряване и пациентите.
- Осигурява косвени спестявания за системите и потребителите, като ефективно ограничава общите увеличения на цените във фармацевтичния сектор.
- Предлага европейски механизъм за облекчаване на финансирането на дефицити в националните системи за здравеопазване.

Паралелната дистрибуция стимулира конкуренцията, защото:

- Предоставя единствената форма на конкуренция за патентовани продукти, като се използват разликите в цените на различните пазари, създадени от самия производител.
- Ускорява интеграцията на вътрешния пазар и увеличава търговията в рамките на Европейския съюз и ЕИО.
- Може да осигури алтернативни източници на доставки на лекарства в случай на недостиг.

Паралелната дистрибуция изгражда растеж, защото:

- Създава хиляди нови предприятия и работни места в Европа, като голяма част от тях са в икономически изостанали региони.
- Стимулира развитието на инфраструктурата за производство и дистрибуция на лекарствени продукти.
- Генерира допълнителни данъчни приходи в Европа и увеличава ефективността на вътрешния пазар.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Слънчевият витамин 2 Слънчевият витамин

Недостигът или липсата на витамин D водят до нежелани последствия за организма

8 фев 2020, 3548 прочитания

Магнезият – решаващият минерал за човешкото тяло 4 Магнезият – решаващият минерал за човешкото тяло

Около 85% от бременните и над 60% от общото население страдат от дефицит на магнезий

24 дек 2019, 12774 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Здраве" Затваряне
Дигиталната трансформация на здравеопазването – неизбежното добро

Дигиталната комуникация и социалните медии променят взаимодействията между пациентите и системата на здравеопазване

Още от Капитал
Жилищният пазар е в ступор

Плановете за покупка на дом масово се отлагат. Банките леко затягат кредитирането. Строителството зависи от банките

Къде изчезна златото

Затварянето на ключови рафинерии и липсата на транспорт почти блокират пазара на физическия благороден метал

Глобалната рецесия изглежда неизбежна

Коронавирусът инфектира както търсенето, така и предлагането по света

Икономика след пандемията

Ясно е, че светът влиза в рецесия, но сега бизнесът трябва се готви за новата нормалност след нея

Всички в кухнята

Как да пазаруваме, какво да готвим и откъде да черпим кулинарно вдъхновение

20 въпроса: Енчо Керязов

През март "Колибри" издаде първата му биография – "Обичай смело"

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10