С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
18 май 2018, 13:20, 1225 прочитания

Ваксините са най-добрата защита

В съседните на България държави има сериозно повишаване на заразните заболявания

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Текстът е част от специалното издание на "Капитал" Здраве. Още текстове по темата може да откриете тук.

Европейският парламент прие резолюция в края на април, в която изрази загриженост от намаляващото обществено доверие към ваксинирането, което вече оказва своя ефект върху здравето на гражданите. Евродепутатите определиха това като сериозно предизвикателство заради здравните рискове от намаляващия процент на ваксинации в ЕС. Поради значителни пропуски в приемането на ваксинациите се стига до спадане на покритието до твърде ниско ниво, което вече не е в състояние да осигури адекватна защита на населението от болести, предотвратими чрез ваксинация. Една от многото видими последици от широко разпространеното и растящо колебание към ваксинирането е безпрецедентната епидемия на дребна шарка в няколко европейски държави, както и появата в тях на други болести, предотвратими чрез ваксинация. За 12-те месеца между 1 март 2017 г. и 28 февруари 2018 г. чрез Европейската система за наблюдение е докладвано за 14 813 случая на морбили. В 86% от случаите, за които е налице информация за ваксинационния статус, хората не са били ваксинирани. Освен това през миналата година след епидемии Италия и Франция са върнали задължителната имунизация срещу грип.
Данни на ЕК

Над 100 милиона деца се ваксинират годишно срещу заболявания като дифтерия, тетанус, коклюш, туберкулоза, полиомиелит, морбили и хепатит В. Всяка година ваксинирането предотвратява 2.5 милиона очаквани смъртни случаи в световен мащаб, на което се дължат и прогнозите на СЗО, че в през следващото десетилетие ваксините ще спасят живота на още 25 милиона души.Проблемът, който сериозно засяга и България, е, че в съседните до нас страни има сериозно повишаване на заболяванията, казва директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев. В Румъния са регистрирани около 10 хил. болни, като данните са за над 46 починали. В Сърбия, особено в източната част, близо до нашата граница, има над 10 починали, което е доста висок процент на леталитет. Притеснителното е, че сред починалите в Сърбия са хора на 30-40-годишна възраст, което показва, че вирусът на морбили, който предизвиква тези взривове в съседните държави, е доста по-агресивен и опасен за здравето и живота, казва д-р Кантарджиев.

Това е причината, поради която Европейският парламент насърчава ЕК да засили подкрепата си за националните усилия за ваксиниране и за координирана съвместна акция за увеличаване на броя на хората, които са ваксинирани.

Седмица по-късно Европейската комисия призова държавите членки да предприемат серия от мерки, сред които например до 2020 г. да се заложи цел за постигане на най-малко 95% ваксинационно покритие за морбили навсякъде, да се въведат рутинни проверки на ваксинационния статус и редовни възможности за ваксинация на различни етапи от живота, например в учебните заведения и на работните места, да се създаде европейски информационен портал за ваксинациите и ваксините до 2019 г., чрез който да се предоставя онлайн обективна, прозрачна и актуална информация, да се изготвят варианти за обща имунизационна карта, информацията от която може да бъде споделена по електронен път извън националните граници, и др. Сред тях са и цели като:
 • създаване на хранилище за данни на ЕС с информация за запасите и потребностите от ваксини, така че да се улесни доброволният обмен на информация за възможните доставки и недостига на някои основни ваксини и така да се намалят рисковете от недостиг на ваксини;
 • създаване на европейска система за информационен обмен, с чиято помощ да бъдат разработени насоки за основен имунизационен календар на ЕС до 2020 г., включващ унифицирани дозировки и възрасти.
Другояче казано, залага се ново ниво на обща европейска политика по отношение на ваксините в няколко насоки – масирана информация за ползата от ваксините и значението на колективния имунитет, създаване на обща база данни за актуалното състояние на имунизациите и организационни мерки за максимално покритие, като например рутинни проверки на ваксинационния статус и редовни възможности за ваксинация на различни етапи от живота, например в учебните заведения и на работните места.От 23 до 29 април за пореден път в Европа бе отбелязана Европейската имунизационна седмица. Инициативата се провежда от 2005 г. насам, подета и координирана от Европейското регионално бюро на Световната здравна организация (WHO/Europe) и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC). Тази година тя мина под знака на заплахата от възраждане на епидемия от морбили, която се дължи до голяма степен на понижаване на имунизационния обхват. На второ място е политиката по насърчаване на ваксинациите срещу грип - по оценки на ECDC всяка година най-малко 40 000 души умират от грип, което отчасти се дължи на ниското ваксинационно покритие.

Ваксинацията е най-добрата защита срещу сериозни, предотвратими, а понякога и смъртоносни заразни болести. Именно благодарение на широкоразпространеното ваксиниране едрата шарка е ликвидирана в целия свят, Европа вече е свободна зона без детски паралич, а много други заболявания са почти елиминирани. Но за да може имунизацията да бъде ефективна за ограничаване на едно заразно заболяване, трябва да бъде достигнат определен висок имунизационен обхват (минимум 95% имунизирани). Другояче казано – колкото повече неимунизирани лица има сред общата маса на имунизирани на дадена територия, толкова по-лесно вирусът намира приемник, в който да предизвика заболяване и оттам да се разпространи. Спадането на имунизационния обхват под определени критични стойности е предпоставка за епидемия и в това се състои принципът на колективния имунитет. А в европейски мащаб се отчита спад на процента на имунизираните срещу заразни болести, което се дължи на много причини – свободно движение на хора, миграция, расте броят на възрастните хора, които не си правят реимунизации, а при някои заболявания с течение на времето имунитетът отслабва. Напоследък в някои страни се отчитат като причина и антиваксърските настроения, засилили се особено след една злополучна статия на д-р Андрю Уейкфилд и още 12 други автори през 1998 г. в авторитетното медицинско списание "Ланцет", която свързва ваксината срещу морбили с проявата на аутизъм при децата. Междувременно д-р Уейкфилд е лишен от лекарски права заради неетично поведение и измама, тъй като се установява, че данните, които той сочи, са манипулирани, а той е действал при конфликт на интереси - сам е опитвал да патентова ваксина и е получавал плащания от адвокати. Списанието оттегля публикацията, а повечето от съавторите се отказват от участието си, но статията продължава и до днес да се сочи като аргумент срещу ваксините в много западни страни и САЩ.
"Една максима гласи, че ваксините са жертва на собствения си успех – колкото по-голям става обхватът на ваксинациите, толкова повече намалява разпространението на съответните заразни болести и съответно все повече хора започват да подценяват нуждата от ваксиниране. В резултат на това някои заболявания се появяват отново и взимат жертви. Това се случи с дифтерията преди десетина години, после с полиомиелита, а сега - с морбилите. Така е с всичко останало, към което можем да създадем защита с имунизациите, но не го правим."
Д-р Ангел Кунчев


Малко откази от ваксинация

В България много нисък е процентът на децата, които не са ваксинирани заради отказ по причина на антиваксърски настроения на родителите. По данни на д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, отказите за задължителни имунизации и реимунизации варират от 0.1% до 0.74 %. Около два процента са неимунизираните по медицински причини. Далеч по-голям дял имат други причини, при които антиваксърството няма отношение или не толкова пряко – миграция, липса на попечител (настойник на деца, чиито родители са в чужбина; смяна на личен лекар; изчакване на интервал; висок брой здравно неосигурени и фактът, че НЗОК не заплаща за извършването на имунизация на здравно неосигурени лица от лица. Има, разбира се, и висок брой неявили се (на трето място сред причините за неимунизиране), където също има влияние антиваксърството. Така или иначе в България се извършват над 2 млн. имунизации годишно, казва д-р Ангел Кунчев и добавя, че в сравнение с други страни имунизационният обхват съвсем не е лош.

Имунизационен календар

Съвременният имунизационeн календар в България включва задължителни имунизации в детската възраст срещу 11 заразни болести (туберкулоза, хепатит Б, дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б инфекции и пневмококови инфекции, морбили, рубеола и паротит). Освен това има и препоръчителните имунизации – жълта треска, хепатит А, ротавирус, папилома, грип, менингококи, бяс, коремен тиф и Кримска-Конго хеморагична треска, които се извършват срещу заплащане в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), в имунизационните кабинети на РЗИ и в лечебни заведения, освен когато става въпрос за профилактика на рискови групи.

Според насоките за развитие на Националния имунизационен календар от 2019 г. за възрастните хора над 60 години ще бъде осигурена безплатна противогрипна ваксина, а от 2020 г. ще се въведе безплатна ваксина срещу варицела, казва д-р Кунчев. България е единствена страна в ЕС и на Балканите, която не реимбурсира ваксина срещу грип, а 90% от случаите на смърт при заболявания, свързани с грипа, са при хора над 65 години, пояснява той.

Три са основните причини за ваксиналното недоверие – липса на доверие към ваксините, към дистрибуцията и към институциите, които решават кои ваксини кога да се поставят, липса на усещане за риск от заболяване поради неосъзнаването, че липсата на тежки заразни заболявания се дължи именно на засилено прилаганата имунопрофилактика, и нежелание да се наруши удобството, защото понякога ваксинирането е свързано с необходимост да се закупи ваксината, с чакане пред кабинетите, губене на време, неразбиране от необходимостта, географска недостъпност и др., казва д-р Валери Цеков от Българско сдружение по иновативна медицина към пловдивския Медицински университет. Същевременно, отбелязва той, когато има кризи с ваксините или епидемии, антиваксиналните движения рязко замлъкват.

Иначе сметката е проста: От всеки 10 души, които влизат в интензивното отделение, един загива. А шансът за увреждане от ваксина е 1:1 000 000.
Производство

Процесът на разработване на ваксините е доста по-дълъг от този на лекарствата, надзорът е постоянен, а контролът за качество е много висок, казва Деян Денев. Срокът на годност е много ограничен, ваксините не се държат на склад, винаги се произвеждат за определен клиент и срокът на годност е много ограничен, като започва да тече от момента на произвеждане на суровината. Процесът на производството е такъв, че ако днес се поръча ваксина, тя няма как да бъде получена утре. Същевременно броят на производителите е ограничен, а бракът при производството е съществен. В този смисъл ваксините изискват планиране и дългосрочно договаряне, което означава да има доверие между властите и индустрията – за да е сигурно например, че в България няма да се повтори ситуацията през 2014-2015 г., когато страната се оказа без нужното количество договорени ваксини и това доведе и до снижаване на инмунизационния обхват. В глобален план населението расте, а с това ще расте и нуждата от ваксини. У нас вече се наблюдава желание на институциите да действат дългосрочно, казва Денев.

Илюстрация

Илюстрация

Морбили

Морбили (дребна шарка) е силно заразно инфекциозно заболяване, което води до сериозни усложнения и сравнително висок процент смъртност. Преди създаването на ваксина преболедуването от морбили е било почти задължително, доколкото коефициентът на заразяване е 90 %. Около една трета от заболелите получават едно или повече усложнения, които са по-чести при деца до 5 години - от диария, отит и пневмония до енцефалит, гърчове и др. Смъртността е средно 0.2 %, но при деца до 1 година стига до 25% (ваксината срещу морбили се поставя след навършване на 12 месеца). Около 10% е средната смъртност в райони с отдалечен достъп до здравни грижи, недохранване и др.

Морбилите е често подценявано заболяване, но не и от лекарите. Един персийски лекар от Х век е казал по повод на това заболяване: "Повече да се страхуваш от него, отколкото от едра шарка".

Данните са от презентация на проф. д-р Йорданка Стоилова

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Магнезият – решаващият минерал за човешкото тяло 4 Магнезият – решаващият минерал за човешкото тяло

Около 85% от бременните и над 60% от общото население страдат от дефицит на магнезий

24 дек 2019, 11543 прочитания

Здравеопазването не е разход 1 Здравеопазването не е разход

България има нужда от система, способна да проследява, обобщава и анализира конкретните резултати от лечението на пациента

22 дек 2019, 2493 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Здраве" Затваряне
Проф. д-р Николай Данчев, дм: Пациентите имат бърз достъп до лекарствена терапия

Председателят на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти пред "Капитал Здраве"

Още от Капитал
Две италиански офис сделки

Инвеститори от Рим купиха сгради до летището и над бизнес парка за 23.5 млн. евро

Ryanair става Buzz в София

Нискотарифната компания планира реорганизация и ребрандиране на част от поделенията си под марката Buzz. Сред тях е това в Полша, което ще поеме управлението на София

Пътеводител на кандидат-програмиста

Какво е добре да се знае за академиите, които предлагат подобни обучения

Битката за столичната адвокатура

Изборите на органи на софийската колегия имат значение не само за професионалните интереси на гилдията, но и за институционалната зрялост на държавата

20 въпроса: Блажка Димитрова

Един от основните двигатели зад сдружението "Нулев отпадък - България" и създателка на първия отдаден на каузата ресторант у нас

Ален де Ботон, писател, философ, основател на The School of Life: Ние сме любов и мрак

Ботон за емоционалната интелигентност, стоицизма и деструктивното в човешкия вид пред "Капитал"

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10