Д-р Иван Георгиев: Имаме високи резултати при опазване на сърцето при лъчетерапия
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Д-р Иван Георгиев: Имаме високи резултати при опазване на сърцето при лъчетерапия

"Нормално е пациентите да се притесняват, че трябва да преминат през лъчелечение. За тях това е нещо доста необичайно и плашещо", казва д-р Иван Георгиев

Д-р Иван Георгиев: Имаме високи резултати при опазване на сърцето при лъчетерапия

Лъчетерапевтът в отделение по лъчелечение и радиохирургия в "Аджибадем Сити клиник онкологичен център - София" пред "Капитал Здраве"

Десислава Николова
6749 прочитания

"Нормално е пациентите да се притесняват, че трябва да преминат през лъчелечение. За тях това е нещо доста необичайно и плашещо", казва д-р Иван Георгиев

© Надежда Чипева


Визитка

Д-р Иван Георгиев е специалист лъчетерапeвт в Отделение по лъчелечение и радиохирургия, "Аджибадем Сити клиник Онкологичен център – София" от юни 2016 г. Работил е в МБАЛ "Токуда", София, както и в СБАЛО, София. Завършил е медицина през 1996 г. в Медицинския университет – София. Придобил специалност по лъчелечение през 2002 г. Д-р Георгиев има клинични интереси в различни области на лъчелечението – високотехнологично лъчелечение с модулиран интензитет, в условията на контролирано дишане (тумори на бял дроб, медиастинум, рак на лявата млечна жлеза, тумори в черен дроб и в близост до диафрагмата и бъбреците), стереотактична радиохирургия, тумори на глава и шия, лъче- и химиотерапия и др. Член е на Европейската асоциация по терапевтична радиология и онкология (ESTRO), Европейската асоциация по медицинска онкология (ESMO), Гилдия на лъчетерапевтите в България, Българско научно дружество по медицинска онкология и др. Д-р Георгиев е автор на множество публикации и участия в български и международни научни събития. Участник в научната програма на 37-ата годишна конференция на Европейското дружество по радиационна онкология (ESTRO) 20 - 24.04.2018, Барселона, Испания

Текстът е част от специалното издание на "Капитал" Здраве. Още текстове по темата може да откриете тук.

Български лекари рядко участват в конгресите по лъчетерапия. Какво ще демонстрирате от вашата работа през изминалата година?

- България рядко е представена на конференциите по лъчелечение. През тази година ще има и още един български участник в научната програма на годишната конференция на Европейското дружество по радиационна онкология (ЕСТРО). Наистина българските участия са епизодични, а нов център като нашия участва за пръв път. Искаме да покажем приложението на техниката с контролирано дишане при лъчетерапия на лява гърда за рак на гърдата (на английски deep inspirational breathhold – DIBH). Ние я прилагаме рутинно в нашия център.

При облъчване на лява гърда сърцето, което е критичен орган, получава част от лeчебната доза. Целта на тази техника е да минимализира дозата, която сърцето би получило. Вече имаме достатъчно данни, че в дългосрочен план дозата в сърцето има отношение към развитието на исхемично заболяване по-късно в живота на жената. Тази техника, разработена в нашия онкологичен център, ни позволява да намалим общата и максималната доза, която сърцето получава при лъчетерапия за рак на лява гърда.

Нашият екип представя техниката за лъчелечение при рак на лявата гърда с контрол на дишането. Аз бих искал да отбележа, че това е само една от напредналите техники на лъчелечение, които се използват в нашия онкологичен център. Ние също така развихме стереотактична радиохирургия, предлагаме лъче- и химиотерапия при тумори на глава и шия, анален карцином, рак на маточната шийка рак на ректума, както и брахитерапия при карцином на простатата и рак на шийката на матката. Всичко това са иновативни техники от най-модерната лъчетерапия. Съвременната апаратура ни позволява да планираме и изпълним лъчетерапевтичния план така, че пациентът да го понесе с възможно най-малки странични ефекти.

Наскоро възродихме интракавитарната брахитерапия при рак на маточната шийка заедно с колегите гинеколози от "Аджибадем Сити клиник - Болница Токуда" и вече сме лекували около десетина пациентки. Това е един от основните методи за лечение на по-напреднали тумори на шийката на матката. Представлява поставяне на източника на лъчелечение вътре в матката, което позволява да се реализира по-висока доза директно в тумора. Това е метод на избор при по-напредналите тумори според всички международните клинични ръководства.

Екипът на отделението по лъчетерапия на "Аджибадем Сити клиник" е изключително мотивиран и се старае да работи на най-високо ниво. От основаването на болницата до момента са преминали над 1500 пациенти, на месец преминават средно 130 - 140 пациенти.

Скоро след разкриване на отделението ниe получихме акредитация от JCI, което е признание за високото качество на нашата работа.

Какъв е опитът ви с лъчетерапията, щадяща сърцето, при рак на гърдата?

- Вече имаме резултати, които можем да представим. Лекували сме с тази тази техника над 130 пациентки в последната година и половина. В момента имаме пет пациентки на лечение. Успяваме да намалим с над 50% както общата, така и максималната доза в сърцето.

В какъв процент от случаите при рак на гърдата се налага лъчелечение?

- Лъчелечението е един от основните методи за лечение на рак на гърдата. То обикновено последва оперативното лечение. Реалистично около 80% от пациентите, диагностицирани с рак на гърдата, ще се нуждаят от лъчелечение в една или друга форма. Ролята на лъчелечението е да намали шанса за локален рецидив на гръдната стена, както и да се справи и с потенциално метастатично заболяване.

Една от основните цели на модерното лечение на рака на гърдата е да се съхрани самата гърда. Това може да се постигне при сравнително ранно откриване на тумора и лечение с частична резекция на гърдата (а не мастектомия). Лъчелечението е неизменна част от комплексното лечение, което пациентката получава при съхранена гърда.

Оперативното лечение, лекарственото лечение и лъчелечението са различни методи, които се ползват в зависимост от стадия на пациента с цел да постигнем дългогодишен контрол върху заболяването. Нито едно от тях не допълва или замества другите методи, а те се допълват един друг. Във времето един онкоболен пациент се лекува от поне 20 различни специалисти, като се започне от диагностичното уточняване, активното лечение - операция и лъчелечение, лекарствено лечение и последващо проследяване.

При лъчелечението се изисква колаборация между различни специалисти – лекар специалист, медицински физици, лекари специализанти, лаборанти, сестри, така че лечението да се изпълни по най-добрия начин и съответно да можем да очакваме оптималните резултати за пациентката.

Какво представлява процедурата за лъчелечение със задържане на дишането?

- Фракцията лъчелечение обикновено отнема 10 до 15 минути, през които пациентката е оставена на специално легло, около което се завърта лъчетерапевтичната машина. Високоенергийното лъчение, което използваме за лъчелечение, не се усеща при преминаването през тялото. При техниката със задържане на дишането ние инструктираме пациентката да поеме дълбоко въздух и да го задържи. При това се променя донякъде позицията на органите в гръдния кош, по такъв начин част от белия дроб леко изтласква сърцето назад, извеждайки го от потенциално опасните зони на лъчение. Деветдесет и девет процента от жените се справят много добре.

Анатомичните промени, настъпващи с дишането, се преценяват много прецизно на СТ скенер чрез направата на няколко планиращи скенера преди започването на лъчелечението. По такъв начин ние можем да видим много точно позицията на сърцето и позицията на белия дроб във всяка фаза на дишането. Това се прави, преди да започне първият лъчетерапевтичен сеанс. Последва лъчетерапевтичното планиране, което се основа на компютърен модел на гръдния кош на пациентката. Ние можем да зададем областите, които трябва да бъдат облечени, и също така областите, които трябва да бъдат съхранени. По време на лъчетерапията специална апаратура следи позицията на гръдния кош и при излизането му от предварително зададените параметри лъчелечението спира, докато позицията бъде възстановена. Всички аспекти на лъчелечението се записват внимателно всеки ден. Пациентът бива видян всяка седмица от нашите специалисти. Тези прегледи се документират детайлно.

Нормално е пациентите да се притесняват, че трябва да преминат през лъчелечение. За тях това е нещо доста необичайно и плашещо. Затова ги съветваме да тренират дишането си у дома, това позволява да са много по-спокойни, когато дойдат за лъчелечение. Много е важно пациентът да участва заедно с нас в лечението.

Какви са лъчевите реакции при пациентите?

- Като цяло лъчелечението се понася много добре. Очакваните странични реакции включват обща уморяемост, лъчев дерматит (подобен на леко изгаряне от слънцето), лек оток на гърдата, понякога с леки болки в гърдата.

Колко време продължава облъчването?

- Обикновено около 25-26 секунди работи линейният ускорител. Ние реално облъчваме пациента на няколко малки сесии, продължителността на които зависи от предписаната доза. Общото време зависи от конкретния план. Пациентките успяват да дишат равномерно и това облекчава изпълнението на облъчването за около 15 минути на ден.

Голяма ли е разликата при облъчване на лява и дясна гърда?

- Има известна разлика - сърцето е по-близо до лявата гърда. Това е причината, заради която сме въвели тази методика. При дясната гърда също би могла да се използва в определени случаи, но рутинно я правим за рак на лявата гърда. По същия начин тази методика би могла да се използва при облъчване на тумори в белия дроб. Предимството й е, че намалява движението при дишане.

Необходимо ли е пациентът да спазва диета по време на лъчетерапията?

- Не е необходимо да спазва никаква диета специално за лъчелечението. Пациентът би могъл да си спазва диета, препоръчана от химиотерапевт или диетолог за заболяването. Има други тумори, при които даваме съвети за диета – при тумори на глава и шия, в малкия таз и корема например, но при рак на гърдата няма такива изисквания.

Интервюто взе Десислава Николова

Визитка

Д-р Иван Георгиев е специалист лъчетерапeвт в Отделение по лъчелечение и радиохирургия, "Аджибадем Сити клиник Онкологичен център – София" от юни 2016 г. Работил е в МБАЛ "Токуда", София, както и в СБАЛО, София. Завършил е медицина през 1996 г. в Медицинския университет – София. Придобил специалност по лъчелечение през 2002 г. Д-р Георгиев има клинични интереси в различни области на лъчелечението – високотехнологично лъчелечение с модулиран интензитет, в условията на контролирано дишане (тумори на бял дроб, медиастинум, рак на лявата млечна жлеза, тумори в черен дроб и в близост до диафрагмата и бъбреците), стереотактична радиохирургия, тумори на глава и шия, лъче- и химиотерапия и др. Член е на Европейската асоциация по терапевтична радиология и онкология (ESTRO), Европейската асоциация по медицинска онкология (ESMO), Гилдия на лъчетерапевтите в България, Българско научно дружество по медицинска онкология и др. Д-р Георгиев е автор на множество публикации и участия в български и международни научни събития. Участник в научната програма на 37-ата годишна конференция на Европейското дружество по радиационна онкология (ESTRO) 20 - 24.04.2018, Барселона, Испания

Текстът е част от специалното издание на "Капитал" Здраве. Още текстове по темата може да откриете тук.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.