Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
18 май 2018, 16:26, 14500 прочитания

Доц. д-р Васил Михайлов: Черен дроб и панкреас все по-често се оперират безкръвно

Чернодробният хирург от Военномедицинска академия пред "Капитал Здраве"

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Визитка

Доц. д-р Васил Михайлов, дм, е сред водещите чернодробни хирурзи у нас. Той е част от екипа, който извършва трансплантации на черен дроб във ВМА, и един от учениците на проф. д-р Николай Владов. Такава е и темата на дисертацията му, която защитава през 2015 година. Завършил е медицина през 2003 година. Оттогава работи във ВМА. Има редица специализации в областта на висцералната хирургия в престижни световни центрове. Преминал е специализация по лапароскопска чернодробна, панкреатична и жлъчна хирургия в Париж, Франция, по чернодробна трансплантации в Бирмингам, Великобритания, по донорска хирургия в Падуа, Италия, и много други. Има над 40 научни публикации. Член е на Международното общество по чернодробна трансплантация, Европейското общество по трансплантация на орган, Международната хепато-панкреатично-жлъчна асоциация, Международната асоциация на хирурзите, гастроентеролозите и онколозите, Българската асоциация по трансплантация, Европейското общество по медицинска онкология и др.
Текстът е част от специалното издание на "Капитал" Здраве. Още текстове по темата може да откриете тук.

Какъв напредък отбелязвате в операциите на жлъчно-чернодробната и панкреатичната хирургия през последните години?


Моят основен интерес е хирургия на черен дроб, панкреас, жлъчни пътища, жлъчен мехур. През последните години в тази област имаме голям напредък, което включва основно безкръвните или лапароскопските операции. Това е бъдещето. Хирургията в коремната област става все по-малко инвазивна, все по-щадяща за пациентите, все по-ефективна по отношение на болестта.

Има ли проблеми при операцията на панкреаса?

Панкреасът е много сложен и деликатен орган по няколко причини. Първо, той е орган с разнородна функция - ензокринна, т.е. синтезира ензими, участващи в храносмилането, и, от друга страна, ендокринна функция, т.е. синтеза на инсулина и други важни хормони. Поради своята локализация и близостта му до големи кръвоносни съдове хирургичните интервенции на панкреаса са изключително сложни. Освен това панкреасъта е нежен, много фин орган, който не обича да бъде манипулиран по никакъв начин. В миналото се е считало, че е противопоказно да се правят операции на панкреаса поради лошите резултати и тежките следоперативни усложнения. През 80-те години на миналия век в Европа и в САЩ, в развитите страни се създават специализирани центрове по жлъчно-чернодробна и панкреатична хирургия, какъвто е и нашият център, където детайлно се проучват причините за тези усложнения и се създават алгоритми за справянето с тях. Това довежда до драстично подобряване на преживяемостта. В днешно време смъртността след операция на панкреаса е под 1%. За съжаление усложненията са все още налице, но именно грижата за тези болни в специализирани центрове ни дава възможност те да имат благоприятен изход. За функционирането на такъв специализиран център е необходим широк спектър от специалисти (гастроентеролози, хирурзи, анестезиолози и реаниматори, специалисти по образна диагностика и други).Ракът на панкреаса е една от основните индикации за операция на панкреаса. При тумори в главата на панкреаса лапароскопският метод все още не се е утвърдил поради сложността на извършваната интервенция. При тумори, разположени в тялото и опашката на панкреаса обаче, все по-често се оперира лапароскопски. Това по никакъв начин не компрометира онкологичните резултати, но пациентът се възстановява по-бързо и може да си отиде вкъщи след няколко дни, което наистина е добро постижение. Безкръвните операции са подходящи и при редица други заболявания на панкреаса (псевдокисти на панкреаса, преканцерози и други).

Какви са симптомите за заболяване на панкреаса, има ли превенция?

Оплакванията силно зависят от това в коя част на панкреаса се намира туморът. При засягане на главата на панкреаса обикновено пациентите се събуждат пожълтели в условията на пълно здраве преди това. Това насочва пациента да търси медицинска помощ. При тумори в тялото и опашката на панкреаса за съжаление твърде дълго може да няма отчетливи симптоми. Появата на болка като първи симптом обикновено е свързано с прогресия на заболяването и прорастване на тумора към съседни органи. Това пък силно намалява шансовете за радикално лечение.

А по отношение на черния дроб?

Друг голям напредък е хирургичното лечение на туморите на черния дроб. Те могат да бъдат първични или вторични (метастатични). Хирургичното лечение на първичните тумори често е комплицинарано поради наличието на съпътстващата цироза на черния дроб. Някои от тези пациенти обаче могат да бъдат излекувани успешно с чернодробна трансплантация.

Най-често метастазите (разсейките) в черния дроб са от тумори на храносмилателната система. Повечето от пациентите с колоректален карцином развиват такива в хода на болестта. Лечението е комплексно и отново изисква мултидисциплинарен екип, включващ хирурзи, онколози, гастроентеролози, лъчетерапевти и други. В някои случаи се препоръчва едновременното премахване на първичния тумор (резекция на червото) и метастазите в черния дроб. Това все по-често става лапароскопски (безкръвно), което осигурява много по-бързо възстановяване на пациента и прави възможно незабавното започване на химиотерапията, без забавяне, а това, разбира се, подобрява крайния резултат от лечението. В други случаи може да започне с химиотерапия и операцията да се извърши на втори етап или пък първо операция на чернодробните лезии и операция на първичния тумор след това. Извършването на лапароскопски операции при всички случаи има редица предимства като по-бързо възстановяване на пациента, по-малък болничен престой и др. Преди десетина години за първи път се заговори за лапороскопски операции на черния дроб и тогава имаше редица условности по отношение на размера и локализацията на метастазите, докато днес се извършват големи и сложни резекции по безкръвен път, което е наистина постижение.

Метастатичните тумори (разсейки) в черния дроб от други тумори рядко са показани за оперативно лечение.

Каква част от пациентите са с туморни заболявания, има ли превенция?

За съжаление повечето от нашите пациенти са със злокачествени заболявания. Немалка част от тях са в напреднал стадий, което е неблагоприятно по отношение на прогнозата. За съжаление възрастта на злокачествените заболявания пада, имаме много млади пациенти.

Първичните тумори на черния дроб обикновено възникват на фона на цироза, която пък е следствие на вирусни хепатити и/или злоупотреба с алкохол. Така че превенцията е свързана с ограничаване на тези фактори. Необходимо е пациентите да се изследват за наличието на хепатитни вируси. За превенция на хепатит Б има ефективна ваксина. За хепатит С няма такава, но пък преди няколко години са разработени медикаменти за лечение, което е истински прелом в медицината. Това със сигурност ще промени профила на пациентите с първичен чернодробен рак.

Вторичните тумори на черния дроб и по-специално метастазите от колоректален карцином са фунция от честотата и развитието на първичния тумор. Превенцията включва профилактичен преглед, консултация с гастроентеролог и фиброколоноскопия.

За панкреаса за съжаление няма ефективна програма за превенция. Разбира се, редовните профилактични прегледи и консултацията с лекар специалист могат да помогнат за ранното откриване на това сериозно заболяване.

Моят съвет е да се правят редовно профилактични прегледи, поне веднъж в годината. Отклонения в кръвните изследвания и ехографията на коремни органи могат да заострят вниманието и да наложат по-високоспециализирани изследвания като скенер или ядрено-магнитен резонанс и да поставят диагнозата много по-рано, а това е свързано и с по-успешно лечение. Така например много често установяването на кръв в изпражненията се неглижира и се започва самолечение за хемороиди в продължение на месеци и в един момент се оказва, че имат рак на дебелото черво с метастази в черния дроб. Пациентите трябва да са критични към своето състояние, към здравето си, както и да бъдат взискателни към своите лекари.

Заплаща ли здравната каса лапароскопските операции?

За съжаление според Националния рамков договор много от консумативите, необходими за лапароскопските операции, не се покриват от здравната каса. Това със сигурност е лимитиращ фактор за оптималното лечение на пациентите. Както казах по-рано, лапароскопските интервенции са много по-щадящи за пациента, водят до по-бързо възстановяване, по-кратък болничен престой и оттам до по-голяма крайна финансова ефективност в последна сметка. Аз се надявам в следващите години този въпрос завинаги да бъде решен. Работата на лекаря е да знае и да приложи най-ефикасното лечение на базата на научни доказателства, а не да влиза във финансови взаимоотношения с пациентите. Не бива доплащането на консумативи от пациента да бъде фактор за избора на метода за лечение. Лапароскопските операции са добър пример за това как едно лечение, макар използващо различни консумативи, в крайна сметка излиза финансово изгодно предвид съкратения болничен престой, по-бързото възстановяване и работоспособност. По света отдавна съществува понятието еднодневна хирургия. Например извършва се лапароскопска операция на жлъчния мехур и пациентът се прибира при семейството си вечерта. В България допреди известно време здравната каса изискваше тези пациенти задължително да останат в болницата за една нощ. Абсолютно необяснимо този престой беше увеличен на два дни. Същото се отнася и за пациентите с ингвинална херния. Така днешната ми пациентка с лапароскопска операция на жлъчката ще лежи още два дни в болницата, което струва пари на касата, без това да е необходимо, а тя ще трябва да си заплати консумативи.

Интервюто взе Десислава Николова
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Слънчевият витамин 2 Слънчевият витамин

Недостигът или липсата на витамин D водят до нежелани последствия за организма

8 фев 2020, 3549 прочитания

Магнезият – решаващият минерал за човешкото тяло 4 Магнезият – решаващият минерал за човешкото тяло

Около 85% от бременните и над 60% от общото население страдат от дефицит на магнезий

24 дек 2019, 12776 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Здраве" Затваряне
Проф. д-р Вихра Миланова: Лекарите много често са засегнати от депресия

Завеждащата Клиниката по психиатрия в УМБАЛ "Александровска" пред "Капитал Здраве"

Още от Капитал
Жилищният пазар е в ступор

Плановете за покупка на дом масово се отлагат. Банките леко затягат кредитирането. Строителството зависи от банките

Бизнес на градус

Моментният недостиг на спирт вече изглежда преодолян, като по складовете има над 4 млн. литра. Цената на литър спирт обаче е 3 пъти по-висока отпреди пандемията

Може ли България да надбяга вируса

България използва времето, спечелено от социалната изолация, за минимални подобрения в здравната система и планира да въведе софтуер за следене на заразени и нарушители на карантини. Засиленото тестване все още не се случва

Коронабюджет 1.0: Оптимистичната версия

Правителството поиска спешна ревизия на бюджет 2020, която да му даде по-голяма гъвкавост за маневри

И това ще мине

Как да се съхраним психически по време на пандемия и изолация

Всички в кухнята

Как да пазаруваме, какво да готвим и откъде да черпим кулинарно вдъхновение

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10