Д-р Мария Янкова: Изследванията трябва да са съобразени със спецификите на конкретната жена
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Д-р Мария Янкова: Изследванията трябва да са съобразени със спецификите на конкретната жена

Д-р Мария Янкова

Д-р Мария Янкова: Изследванията трябва да са съобразени със спецификите на конкретната жена

Аушер-гинекологът и консултант по фетална медицина пред "Капитал Здраве"

Мара Георгиева
10862 прочитания

Д-р Мария Янкова

© Личен архив


Визитка

Д-р Мария Янкова е завършила медицина в София през 2004 г., а през 2006 придобива специалност по акушерство и гинекология. Има магистратура по здравен мениджмънт. Ученик е на проф. Кипрос Николаидес – ръководител на водещата в световен план Фондация по фетална медицина към King’s College Hospital в Лондон, където е специализирала и е сертифицирана в областта на пренаталната диагностика, феталната ехокардиография, инвазивната диагностика, скрининг на бременността и др. Извършва специализирана фетална диагностика в МЦ "Св. Петка" и Университетска болница "Лозенец". От 2011 г. е асистент в катедра "Акушерство и гинекология" към Медицинския факултет на Софийския университет "Св. Кл. Охридски". През 2016 г. защитава докторантура към катедра "Превантивна медицина" във Факултета по обществено здраве на Медицинския университет - София. Съучредител и председател на Асоциацията по майчино-фетална медицина, която инициира провеждането на третия Международен конгрес по майчино-фетална медицина, който ще се проведе от 18 до 20 май в Боровец.

Текстът е част от специалното издание на "Капитал" Здраве. Още текстове по темата може да откриете тук.

Какво представлява феталната медицина?

- Това е специализирана област от голямата специалност "Акушерство и гинекология", която се занимава с фетуса (плода) по време на интраутробното му развитие. Тя има за цел да установи всички рискови фактори, които биха довели до увреждане или страдание на плода с идеята да ги профилактира или предотврати. Тъй като, изследвайки бременните жени, често откриваме и лекуваме заболявания при майките, които имат отношение и към развитието на фетуса, някои смятат за по-коректно наименованието "Майчино-фетална медицина". Или с други думи - това е медицината на бременната жена. В миналото тази част от акушерството се наричаше "Перинатология" или "Патологична бременност" и по-скоро касаеше усложнените и неуспешни бременности, където вече няма какво да бъде направено, освен да се запазят здравето и животът на майката, доколкото е възможно, и за което не се изискваше допълнителна квалификация. В съвременната медицина са необходими конкретни познания и дълбоко разбиране на сложните биохимични и биофизични процеси, протичащи между майката и плода, задължително е боравенето с широк диапазон от лабораторни изследвания, владеене на методите на специализираната образна диагностика, използването на софтуери за калкулация на риск и т.н. Допълнителната квалификация в тази област е не просто препоръчителна, тя е задължителна.

Кои са задължителните изследвания по време на бременността, през които всяка бъдеща майка трябва да премине?

- Добре е да бъде уточнено според кого. Ако е според настоящата система на здравеопазване (НЗОК), задължителни са кръвната група на бременната, изследване на хепатит, СПИН и сифилис (най-учудващото е, че за сифилис сме задължени да изследваме бременните 2 пъти през бременността, тъй като валидността на изследването е 6 месеца, все едно изследваме жени от една конкретна рискова професия, но не и за токсоплазмоза или CMV инфекции, които са много по-чести), няколко пълни кръвни картини, изследване на урината, измерване на кръвно налягане всеки месец и три базисни ултразвукови прегледа. Докато според нас изследванията трябва да са съобразени със спецификите на конкретната жена и да зависят от нейната възраст, от това коя по ред бременност е това за нея, каква е професията й, нейното общо здравословно състояние, фамилната й обремененост и т.н. Но по принцип като основни специализирани прегледи, подходящи и препоръчителни за всички и които най-общо определят бременните с висок риск за конкретни усложнения, са: комбиниран скрининг за хромозомни заболявания и прееклампсия в 1-ви триместър (11-13 г.с.), фетална морфология във 2-ри триместър (20-22 г.с.), късна фетална морфология с доплерово изследване 30-32 гестационна седмица. При положение че имаме добър резултат от тези три прегледа, вероятността да се стигне до някакъв вид усложнение по време или след бременността за майката или плода е почти нулева. Разбира се, тези прегледи трябва да са извършени от специалист, квалифициран в областта на феталната или майчино-феталната медицина.

Какъв е рискът и кои са най-сериозните заболявания и усложнения след раждането на детето, които биха могли да бъдат избегнати при качественото проследяване на бременността?

- Когато попитате една бременна жена какво влага във въпроса "Всичко наред ли е с бременността ми", тя ще ви погледне с огромно учудване, защото има предвид буквално "всичко". За една майка няма значение, ако в крайна сметка детето й е с трайно нарушено здравословно състояние и различни физически или интелектуални дефицити, дали това е следствие на хромозомно или генетично заболяване, или на изолиран анатомичен дефект, или резултат от преждевременно раждане, или инфекция, или хипертония и диабет, или плацентарен проблем, или родова травма. Т.е. ние трябва да успеем да намерим всички проблеми, много преди да се изявят клинично, и да вземем мерки, преди да е станало късно.

Какво включва качественото проследяване на бременността?

- За мен "качествено" означава "достатъчно" - нито много прегледи, нито прекалено малко. За нормално протичащите бременности те трябва да бъдат сведени до необходимите консултации и специализирани изследвания – комбинирания скрининг и двете фетални морфологии. За бременните със специфични проблеми посещенията са повече, за да не "изпускаме от поглед" пациентката, тъй като бременността понякога има бързи и неочаквани промени, на които трябва да се реагира адекватно и навременно.

Как се разпределят функциите между проследяващия акушер-гинеколог и специалиста по фетална медицина?

- Целта е акушер-гинекологът и специалистът по фетална медицина да се допълват. За нас е достатъчно да видим пациентката два или три пъти през бременността рутинно, както и когато има съмнение за проблем и трябва да се вземе специфично решение, след което да изпратим информацията на акушер-гинеколога и да успеем да отговорим на всички въпроси на бременната, касаещи нейните индивидуални рискове и резултатите от скрининговите тестове и от ехографските находки. Ако тя се върне при проследяващия й лекар без повече въпроси по тези теми, значи сме си свършили добре работата.

Вие сте възпитаник на водещата школа по фетална медицина в света - тази на Великобритания. Как пренасяте иновациите и постиженията в България, за да бъдат те от полза на бъдещите майки и на колегите лекари?

- С големи трудности в началото, сега малко по-лесно, но през цялото време с цената на огромен труд и подкрепата на много мои колеги тук, в България, и не на последно място, с подкрепата дори и от разстояние на проф. Кипрос Николаидес и общността по фетално-майчина медицина. Проф. Николаидес е ръководител на Центъра по фетална медицина към King’s College Hospital в Лондон – първият по рода си специализиран център във Великобритания и най-големият от този род в света. Професор Николаидес е един от основоположниците на феталната медицина в световен мащаб. Пионер, приложил за пръв път редица иновации както във високоспециализираните ултразвукови изследвания на плода по време на бременността, така и в приложението на революционни вътреутробни фетални операции. Когато си тръгвах от Лондон през 2007 г., професорът ме изпрати с думите: "Ще имаш много врагове, които ще те нападат заради това, че ще знаеш и ще можеш повече от тях в твоята област, а други въобще няма да разбират това, което правиш. Това не бива да те притеснява, просто си върши добре работата." След време чувах от колегите: "Да, хубаво е това, което правиш, но е неприложимо в България. Няма всички да ходим до Лондон, я!" и т.н. Сега си имаме една малка общност тук, в България, част от нея сме учениците на професора, друга част са нашите ученици и най-важната част са колегите, които ни се доверяват, изпращайки пациентите си. Успяхме да наложим 1-ви триместър скрининг вместо остарелия "биохимичен скрининг", със завръщането у нас на д-р Виолета Стратиева започна рутинното инвазивно изследване в 1-ви триместър, т.нар. хорионбиопсия, дотогава се правеха само амниоцентези, със завръщането на д-р Чавеева се постави началото на интраутробната хирургия и лазерните процедури при монохориалните близнаци. Сега въвеждаме скрининга за ранна прееклампсия - едно много тежко усложнение на бременността.

Какви са амбициите ви по отношение на обучението и квалификацията на акушер-гинеколозите в страната?

- Големи и дългосрочни. Това е кауза, на която специално посвещаваме време в натоварения си график и го правим с убеждението, че си заслужава "всяка капка пот". В нашата страна сме много добри в това, ако нещо не можем или не искаме да направим, да му сменим името или да го формализираме, колкото да се имитира дейност, и да кажем: "Ето това от години го правим", но резултат - никакъв. Това искаме да променим. Може да отнема повече време и усилията на повече хора, но в крайна сметка води до конкретни положителни резултати за колегите и най-вече за бременните жени, които те наблюдават.

Има ли нужда от промяна на нормативната уредба и медицинските стандарти в областта на майчино-феталната медицина, за да бъде тя по-достъпна и по-качествена?

- Както е известно, медицинският стандарт по "Акушерство и гинекология" беше обявен за незаконосъобразен и в момента се коментират корекциите по него. Майчино-феталната или феталната медицина все още не са намерили своята точна дефиниция и място в него и това е една от най-важните ни цели. На предстоящия ни конгрес по майчино-фетална медицина ще обсъдим с колегите в аудиторията промените, които смятаме за належащи. Ако получим одобрението на колегите, ще внесем предложенията ни за обсъждане в Дружеството по акушерство и гинекология, за да бъдат включени в новия стандарт. Медицината е непрекъснато развиваща се наука и стандартите трябва да са адаптирани към новостите. Ние самите се квалифицираме непрекъснато. Следим международните конгреси, най-новите публикации и резултатите от големи клинични проучвания в Европа, поддържаме непрекъснат контакт с колеги в нашата област от различни университетски клиники в Европа и знаем кой как е дефинирал и организирал феталната медицина в страната си, трябва да намерим най-добрия модел за нашата страна.

Предстои III Международен конгрес по майчино-фетална медицина. Какви са очакванията за събитието, какви новости ще бъдат представени?

- В момента подготовката е в разгара си. Времето за събитието е ограничено и никога не стига да дискутираме всичко, което се е случило или е привлякло вниманието ни в последната година. Искаме да дадем трибуна както на утвърдени, известни имена във феталната медицина, така и на по-млади колеги, които работят с огромен ентусиазъм и имат какво да покажат. Нашият форум е уникален с това, че наши гости са и експерти от други специалности, с които сме в непрекъснат контакт при проследяването на усложнени бременности: кардиолози, кардиохирурзи, ехокардиографисти, ендокринолози, неонатолози, хирурзи, специалисти по образна диагностика, генетици. Несъмнено сринингът за прееклампсия и диабет, феталната хирургия, генетичните изследвания на бременността са теми, в които има интересни новини и ще дадат началото на един нов поглед към бременните в риск. Най-вече сме безкрайно поласкани отново да посрещнем в България проф. Николаидес, който ще уважи българската публика с лекция. Другият основен акцент в научното събитие е участието на проф. Цветомир Луканов - главен лекар на Клиниката по детска сърдечна хирургия на Университета в Хайделберг, Германия - един от най-старите и най-реномирани университети в Европа. Той е завършил в България и неколкократно е печелил стипендии за специализации в Хайделберг, а преди 13 години е поканен да работи там.

Интервюто взе Мара Георгиева

Визитка

Д-р Мария Янкова е завършила медицина в София през 2004 г., а през 2006 придобива специалност по акушерство и гинекология. Има магистратура по здравен мениджмънт. Ученик е на проф. Кипрос Николаидес – ръководител на водещата в световен план Фондация по фетална медицина към King’s College Hospital в Лондон, където е специализирала и е сертифицирана в областта на пренаталната диагностика, феталната ехокардиография, инвазивната диагностика, скрининг на бременността и др. Извършва специализирана фетална диагностика в МЦ "Св. Петка" и Университетска болница "Лозенец". От 2011 г. е асистент в катедра "Акушерство и гинекология" към Медицинския факултет на Софийския университет "Св. Кл. Охридски". През 2016 г. защитава докторантура към катедра "Превантивна медицина" във Факултета по обществено здраве на Медицинския университет - София. Съучредител и председател на Асоциацията по майчино-фетална медицина, която инициира провеждането на третия Международен конгрес по майчино-фетална медицина, който ще се проведе от 18 до 20 май в Боровец.

Текстът е част от специалното издание на "Капитал" Здраве. Още текстове по темата може да откриете тук.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

13 коментара
 • 1
  IvaHristova92 avatar :-|
  IvaHristova92

  Искам да се оплача от гинеколожката Доктор Любомира Икономова, според мен тя не трябва да работи с хора, защото може наистина да ги докара до стерилитет. Тази жена е опасна и се подиграва с клиентите си.

 • 2
  RalicaK avatar :-|
  Ралица Кирова

  Тази гинеколожка е страшно нагла и невъзпитана. Заяви, че синът ми ще стане обратен, понеже го кърмя твърде дълго. Арогатното й отношение ме притесни безкрайно много.

 • 3
  DeqnVasev avatar :-|
  Деян Васев

  След като жена ми отиде на рутинен преглед, се оплака, че е получила толкова грубо професионално отношение от гинеколожката, че цяла седмица след прегледа имаше зверски болки заради действията й. И за капак, Икономова изобщо не си направи труда да й обясни какъв проблем има, а директно й изписа супер скъп антибиотик – за 60 лева. При положение, че има подобен, струващ едва 10 лева. Плюс допълнително 60 лева за пробиотик. Очевидно гинеколожката е избрала тази иначе благородна професия не, за да помага на жените, а само и единствено с цел да печели. Нещо, което очевидно й се получава.

 • 4
  boo23681102 avatar :-|
  Севда Кротнева

  Д-р Любомира Икономова е по известна с прякорът си д-р Франкенщайн сред бившите си клиенти. Срещу докторицата са подадени цял куп жалби. Действия по тях обаче все още няма, тъй като Икономова очевидно си има стабилен гръб в Българския лекарски съюз. Е от отговорност може и да избяга, но от прякорът си няма да може. Скандалната Д-р Франкенщайн, която докарва жени до стерилитет.

 • Ирен Стоева

  Поведението на въпросната гинеколожка е наистина скандално. Тази жена явно няма основно възпитание и се държи с клиентите си сякаш са утрепки и не заслужават уважение без дори да ги познава. Безцеремонно обижда, присмива се и дори те проклина когато не си съгласен с мнението й. Тя иска всички да я слушат без да се замислят и май приема жените като банкноти, които й принадлежат. Разбирам защо я наричат д-р Франкенщайн - заслужава го.

 • 6
  agd59683897 avatar :-|
  Любомир Калинов

  За съжаление това не е единичен случай на груби и непрофесионални действия от страна на Икономова към жените, доверили се да отидат на преглед при нея. Съжалих,че съм завел жена ми при нея . Не се отнесе адекватно към нея и смея да кажа,че след прегледа се чувстваше емоционално срината. Наплаши я излишно. Не препоръчвам дори за профилактичен преглед да посетите тази гинеколожка.

 • 7
  IvelinKirov avatar :-|
  Ивелин Киров

  Веднъж водих жена си на преглед при въпросната гинеколожка и след като излезе от кабинета едва не се разплака. Толкова бях бесен, че жена ми страда та едва не влязох вътре да я пребия. Никоя жена не заслужава подобно поведение!

 • 8
  xlx22686868 avatar :-|
  Михаела Георгиева

  Здравейте! Чета вашите коментари и си мисля за това как протече моят преглед при нея. Опитваше се да ме накара да се притесня за здравословното ми състояние и искаше незабавно да си направя операция. При консултация с друг специалист се оказа,че нищо не е така, както ми го представи д-р Икономова.

 • 9
  Filip avatar :-|
  Filip Antov

  Не знам как дъщеря ми е попаднала тозно на тази гинеколожка Икономова, но откакто я посещава страда много и се чувства доста подтисната след срещите си с нея. Мисля, че въпросната лекарка я обижда и нагрубява - що за отношение от лекар ? Вместо да ти помогне, тя те кара да се чувстваш още по-зле. Забраних на детето си да я посеща и от скоро ходи при друга гинеколожка и вече всичко е наред.

 • 10
  anichavdar avatar :-|
  Ani Chavdarova

  Тази подла генеколожка не се интересува от здравето на клиентките си, а само от финасовата облага. Опасна е за здравето на толкова много жени. Искаше от мен да се подложа на лечение без да има нужда. Бясна съм!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK