С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
18 май 2018, 13:06, 7751 прочитания

Д-р Мария Янкова: Изследванията трябва да са съобразени със спецификите на конкретната жена

Аушер-гинекологът и консултант по фетална медицина пред "Капитал Здраве"

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Визитка

Д-р Мария Янкова е завършила медицина в София през 2004 г., а през 2006 придобива специалност по акушерство и гинекология. Има магистратура по здравен мениджмънт. Ученик е на проф. Кипрос Николаидес – ръководител на водещата в световен план Фондация по фетална медицина към King’s College Hospital в Лондон, където е специализирала и е сертифицирана в областта на пренаталната диагностика, феталната ехокардиография, инвазивната диагностика, скрининг на бременността и др. Извършва специализирана фетална диагностика в МЦ "Св. Петка" и Университетска болница "Лозенец". От 2011 г. е асистент в катедра "Акушерство и гинекология" към Медицинския факултет на Софийския университет "Св. Кл. Охридски". През 2016 г. защитава докторантура към катедра "Превантивна медицина" във Факултета по обществено здраве на Медицинския университет - София. Съучредител и председател на Асоциацията по майчино-фетална медицина, която инициира провеждането на третия Международен конгрес по майчино-фетална медицина, който ще се проведе от 18 до 20 май в Боровец.
Текстът е част от специалното издание на "Капитал" Здраве. Още текстове по темата може да откриете тук.

Какво представлява феталната медицина?


- Това е специализирана област от голямата специалност "Акушерство и гинекология", която се занимава с фетуса (плода) по време на интраутробното му развитие. Тя има за цел да установи всички рискови фактори, които биха довели до увреждане или страдание на плода с идеята да ги профилактира или предотврати. Тъй като, изследвайки бременните жени, често откриваме и лекуваме заболявания при майките, които имат отношение и към развитието на фетуса, някои смятат за по-коректно наименованието "Майчино-фетална медицина". Или с други думи - това е медицината на бременната жена. В миналото тази част от акушерството се наричаше "Перинатология" или "Патологична бременност" и по-скоро касаеше усложнените и неуспешни бременности, където вече няма какво да бъде направено, освен да се запазят здравето и животът на майката, доколкото е възможно, и за което не се изискваше допълнителна квалификация. В съвременната медицина са необходими конкретни познания и дълбоко разбиране на сложните биохимични и биофизични процеси, протичащи между майката и плода, задължително е боравенето с широк диапазон от лабораторни изследвания, владеене на методите на специализираната образна диагностика, използването на софтуери за калкулация на риск и т.н. Допълнителната квалификация в тази област е не просто препоръчителна, тя е задължителна.

Кои са задължителните изследвания по време на бременността, през които всяка бъдеща майка трябва да премине?

- Добре е да бъде уточнено според кого. Ако е според настоящата система на здравеопазване (НЗОК), задължителни са кръвната група на бременната, изследване на хепатит, СПИН и сифилис (най-учудващото е, че за сифилис сме задължени да изследваме бременните 2 пъти през бременността, тъй като валидността на изследването е 6 месеца, все едно изследваме жени от една конкретна рискова професия, но не и за токсоплазмоза или CMV инфекции, които са много по-чести), няколко пълни кръвни картини, изследване на урината, измерване на кръвно налягане всеки месец и три базисни ултразвукови прегледа. Докато според нас изследванията трябва да са съобразени със спецификите на конкретната жена и да зависят от нейната възраст, от това коя по ред бременност е това за нея, каква е професията й, нейното общо здравословно състояние, фамилната й обремененост и т.н. Но по принцип като основни специализирани прегледи, подходящи и препоръчителни за всички и които най-общо определят бременните с висок риск за конкретни усложнения, са: комбиниран скрининг за хромозомни заболявания и прееклампсия в 1-ви триместър (11-13 г.с.), фетална морфология във 2-ри триместър (20-22 г.с.), късна фетална морфология с доплерово изследване 30-32 гестационна седмица. При положение че имаме добър резултат от тези три прегледа, вероятността да се стигне до някакъв вид усложнение по време или след бременността за майката или плода е почти нулева. Разбира се, тези прегледи трябва да са извършени от специалист, квалифициран в областта на феталната или майчино-феталната медицина.Какъв е рискът и кои са най-сериозните заболявания и усложнения след раждането на детето, които биха могли да бъдат избегнати при качественото проследяване на бременността?

- Когато попитате една бременна жена какво влага във въпроса "Всичко наред ли е с бременността ми", тя ще ви погледне с огромно учудване, защото има предвид буквално "всичко". За една майка няма значение, ако в крайна сметка детето й е с трайно нарушено здравословно състояние и различни физически или интелектуални дефицити, дали това е следствие на хромозомно или генетично заболяване, или на изолиран анатомичен дефект, или резултат от преждевременно раждане, или инфекция, или хипертония и диабет, или плацентарен проблем, или родова травма. Т.е. ние трябва да успеем да намерим всички проблеми, много преди да се изявят клинично, и да вземем мерки, преди да е станало късно.

Какво включва качественото проследяване на бременността?

- За мен "качествено" означава "достатъчно" - нито много прегледи, нито прекалено малко. За нормално протичащите бременности те трябва да бъдат сведени до необходимите консултации и специализирани изследвания – комбинирания скрининг и двете фетални морфологии. За бременните със специфични проблеми посещенията са повече, за да не "изпускаме от поглед" пациентката, тъй като бременността понякога има бързи и неочаквани промени, на които трябва да се реагира адекватно и навременно.

Как се разпределят функциите между проследяващия акушер-гинеколог и специалиста по фетална медицина?

- Целта е акушер-гинекологът и специалистът по фетална медицина да се допълват. За нас е достатъчно да видим пациентката два или три пъти през бременността рутинно, както и когато има съмнение за проблем и трябва да се вземе специфично решение, след което да изпратим информацията на акушер-гинеколога и да успеем да отговорим на всички въпроси на бременната, касаещи нейните индивидуални рискове и резултатите от скрининговите тестове и от ехографските находки. Ако тя се върне при проследяващия й лекар без повече въпроси по тези теми, значи сме си свършили добре работата.

Вие сте възпитаник на водещата школа по фетална медицина в света - тази на Великобритания. Как пренасяте иновациите и постиженията в България, за да бъдат те от полза на бъдещите майки и на колегите лекари?

- С големи трудности в началото, сега малко по-лесно, но през цялото време с цената на огромен труд и подкрепата на много мои колеги тук, в България, и не на последно място, с подкрепата дори и от разстояние на проф. Кипрос Николаидес и общността по фетално-майчина медицина. Проф. Николаидес е ръководител на Центъра по фетална медицина към King’s College Hospital в Лондон – първият по рода си специализиран център във Великобритания и най-големият от този род в света. Професор Николаидес е един от основоположниците на феталната медицина в световен мащаб. Пионер, приложил за пръв път редица иновации както във високоспециализираните ултразвукови изследвания на плода по време на бременността, така и в приложението на революционни вътреутробни фетални операции. Когато си тръгвах от Лондон през 2007 г., професорът ме изпрати с думите: "Ще имаш много врагове, които ще те нападат заради това, че ще знаеш и ще можеш повече от тях в твоята област, а други въобще няма да разбират това, което правиш. Това не бива да те притеснява, просто си върши добре работата." След време чувах от колегите: "Да, хубаво е това, което правиш, но е неприложимо в България. Няма всички да ходим до Лондон, я!" и т.н. Сега си имаме една малка общност тук, в България, част от нея сме учениците на професора, друга част са нашите ученици и най-важната част са колегите, които ни се доверяват, изпращайки пациентите си. Успяхме да наложим 1-ви триместър скрининг вместо остарелия "биохимичен скрининг", със завръщането у нас на д-р Виолета Стратиева започна рутинното инвазивно изследване в 1-ви триместър, т.нар. хорионбиопсия, дотогава се правеха само амниоцентези, със завръщането на д-р Чавеева се постави началото на интраутробната хирургия и лазерните процедури при монохориалните близнаци. Сега въвеждаме скрининга за ранна прееклампсия - едно много тежко усложнение на бременността.

Какви са амбициите ви по отношение на обучението и квалификацията на акушер-гинеколозите в страната?

- Големи и дългосрочни. Това е кауза, на която специално посвещаваме време в натоварения си график и го правим с убеждението, че си заслужава "всяка капка пот". В нашата страна сме много добри в това, ако нещо не можем или не искаме да направим, да му сменим името или да го формализираме, колкото да се имитира дейност, и да кажем: "Ето това от години го правим", но резултат - никакъв. Това искаме да променим. Може да отнема повече време и усилията на повече хора, но в крайна сметка води до конкретни положителни резултати за колегите и най-вече за бременните жени, които те наблюдават.

Има ли нужда от промяна на нормативната уредба и медицинските стандарти в областта на майчино-феталната медицина, за да бъде тя по-достъпна и по-качествена?

- Както е известно, медицинският стандарт по "Акушерство и гинекология" беше обявен за незаконосъобразен и в момента се коментират корекциите по него. Майчино-феталната или феталната медицина все още не са намерили своята точна дефиниция и място в него и това е една от най-важните ни цели. На предстоящия ни конгрес по майчино-фетална медицина ще обсъдим с колегите в аудиторията промените, които смятаме за належащи. Ако получим одобрението на колегите, ще внесем предложенията ни за обсъждане в Дружеството по акушерство и гинекология, за да бъдат включени в новия стандарт. Медицината е непрекъснато развиваща се наука и стандартите трябва да са адаптирани към новостите. Ние самите се квалифицираме непрекъснато. Следим международните конгреси, най-новите публикации и резултатите от големи клинични проучвания в Европа, поддържаме непрекъснат контакт с колеги в нашата област от различни университетски клиники в Европа и знаем кой как е дефинирал и организирал феталната медицина в страната си, трябва да намерим най-добрия модел за нашата страна.

Предстои III Международен конгрес по майчино-фетална медицина. Какви са очакванията за събитието, какви новости ще бъдат представени?

- В момента подготовката е в разгара си. Времето за събитието е ограничено и никога не стига да дискутираме всичко, което се е случило или е привлякло вниманието ни в последната година. Искаме да дадем трибуна както на утвърдени, известни имена във феталната медицина, така и на по-млади колеги, които работят с огромен ентусиазъм и имат какво да покажат. Нашият форум е уникален с това, че наши гости са и експерти от други специалности, с които сме в непрекъснат контакт при проследяването на усложнени бременности: кардиолози, кардиохирурзи, ехокардиографисти, ендокринолози, неонатолози, хирурзи, специалисти по образна диагностика, генетици. Несъмнено сринингът за прееклампсия и диабет, феталната хирургия, генетичните изследвания на бременността са теми, в които има интересни новини и ще дадат началото на един нов поглед към бременните в риск. Най-вече сме безкрайно поласкани отново да посрещнем в България проф. Николаидес, който ще уважи българската публика с лекция. Другият основен акцент в научното събитие е участието на проф. Цветомир Луканов - главен лекар на Клиниката по детска сърдечна хирургия на Университета в Хайделберг, Германия - един от най-старите и най-реномирани университети в Европа. Той е завършил в България и неколкократно е печелил стипендии за специализации в Хайделберг, а преди 13 години е поканен да работи там.

Интервюто взе Мара Георгиева
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Магнезият – решаващият минерал за човешкото тяло 4 Магнезият – решаващият минерал за човешкото тяло

Около 85% от бременните и над 60% от общото население страдат от дефицит на магнезий

24 дек 2019, 11575 прочитания

Здравеопазването не е разход 1 Здравеопазването не е разход

България има нужда от система, способна да проследява, обобщава и анализира конкретните резултати от лечението на пациента

22 дек 2019, 2520 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Здраве" Затваряне
Ваксините са най-добрата защита

В съседните на България държави има сериозно повишаване на заразните заболявания

Още от Капитал
Свинското: скъпо и дефицитно

Чумата по свинете в Азия вдигна световните цени, създаде дефицит и проблемите заразиха и България

Ryanair става Buzz в София

Нискотарифната компания планира реорганизация и ребрандиране на част от поделенията си под марката Buzz. Сред тях е това в Полша, което ще поеме управлението на София

И твойто СУПТО също

Данъчната Наредба Н-18 засегна почти всяка компания в България, като създаде изключително сложна, неясна и скъпа за прилагане регулация. Скоро тя влиза в сила, а хаосът може да се избегне с повече разяснения, а не репресии

Възраждането на "Пирогов"

В болницата бяха открити нови клиники и приходите я нареждат на първо място в София

Цветан Тодоров - човекът на чужда земя

Две нови издания хвърлят светлина върху личността и идеите на родения в България философ

Кино: "18% сиво"

През Европа към себе си със стил и чувство

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10