Техника на грижата за очите
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Техника на грижата за очите

Д-р Алек Топов, началник отделение "Офталмология" в "Аджибадем Сити клиник болница Токуда"

Техника на грижата за очите

Превенцията на проблемите със зрението минава през профилактични прегледи, съпътстващи почти целия човешки живот, а в справянето с тях все по-важно място заемат новите технологии

Силвия Радославова
2965 прочитания

Д-р Алек Топов, началник отделение "Офталмология" в "Аджибадем Сити клиник болница Токуда"

© Капитал


Текстът е част от специалното издание на "Капитал" Здраве. Още текстове по темата може да откриете тук.

В йерархията на човешките сетива на зрението се пада изключително важна роля. То доставя около 80% от информацията за външния свят и всеки проблем, свързан с виждането, повлиява на качеството на целия живот. Тъкмо затова грижата за очите трябва да бъде приемана отговорно, а профилактиката и годишните прегледи при специалист да бъдат основна част от нея. Добрата новина тук е, че, открити навреме, повечето проблеми със зрението могат да бъдат напълно елиминирани и в тази битка все по-активно участват и новите технологии. Кои са най-важните профилактични прегледи, на каква възраст трябва да бъдат направени те и кои са най-съвременните методи за лечение на очни болести разказва д-р Алек Топов, началник отделение "Офталмология" в "Аджибадем Сити клиник Болница "Токуда".

Профилактика в детска възраст

Често родителите не са наясно, но първият детски преглед при офталмолог трябва да бъде направен още в бебешка възраст – към шестия месец след раждането, и най-късно до навършване на 1 година. Това е необходимо, за да се изключат вродени заболявания на очите. Когато детето навърши 3-4 години и вече комуникира и отговаря на въпроси за картинките, които вижда, е добре да се направи втори преглед. От него обикновено става ясно дали детето вижда добре. "В този преглед се търси и едно от много разпространите заболяванията при децата – амблиопия, или мързеливо око", обяснява Топов. Това е нещо, което родителите много трудно могат да открият сами, защото изявеният симптом на кривогледство не винаги е налице. "Мързеливото око може да се дължи на разлика в диоптрите между двете очи и тогава родителите няма как да установят проблема, без да са посетили специалист. Най-често, ако детето е пропускало профилактични прегледи, на 7-8 години, след като вече е тръгнало на училище, съобщава за оплаквания. Тогава обаче е късно за лечение, защото мързеливото око се лекува най-добре докъм 7-8, максимум до 10-годишна възраст", допълва лекарят. Във всички случаи очен преглед е необходим и преди тръгване на училище, защото не са редки случаите, в които в течение на растежа децата развиват късогледство. Този преглед проверява дали има някаква рефракционна аномалия – голямо далекогледство, късогледство или астигматизъм, и ако има такива, те трябва да бъдат коригирани с носене на очила.

При далекогледството, установено при деца, диоптрите обикновено намаляват с порастването и могат напълно да изчезнат след края на пубертета. Така или иначе, ако диоптрите далекогледство са повече от 2, зрението трябва да бъде изследвано от лекар, който да прецени нуждата от очила. При миопията (късогледство) опасността идва тогава, когато диоптрите започват да нарастват бързо. "Това е генетично заложено, но не е препоръчително екстремно високите диоптри да се премахват оперативно в ранна възраст, защото детските очи са с различна анатомия. Има други начини за корекция", казва д-р Топов.

Операция за премахване на диоптри

Заради многото промени, които се случват по време на пубертета и преодоляването на една част от проблемите със зрението, за лазерна операция за премахване на диоптри може да се мисли чак след навършване на 18-21 години. Обикновено към такава се насочват хората, които не искат да носят очила и лещи, а в България в сравнение със Западна Европа и САЩ все още се правят малко на брой такива процедури. "Днес модерните технологии позволяват да бъдат премахнати до 12 диоптъра късогледство и 5-6 диоптъра далекогледство и астигматизъм, но такова решение трябва да се вземе заедно с лекаря. Добре е да се знае, че за лазерната рефрактивна хирургия е необходима много точна преценка на офталмолога. Той трябва да е проследявал пациента, защото, ако диоптрите все още нарастват, няма да има добър резултат. Има и редки случаи, в които не можем напълно да премахнем диоптрите, а и такива, в които заради определени заболявания на очите корекцията е противопоказна", разяснява Топов.

Той обяснява още, че болница "Токуда" разполага с най-съвременната технология и апаратура за извършване на такива операции – FemtoLASIK. Процедурата използва фемтосекуднен лазер за рефрактивна корекция на зрението. Тя коригира диоптрите в рамките на няколко минути и без болка, а технологията е доказано безопасна и по-щадяща окото в сравнение със старите методи. Възможността за възникване на проблем, свързан с операцията, е по-ниска. "Технологиите еволюират много бързо. Първите операции за корекции на диоптри са отпреди около 30 години и при тях просто се е променяла кривината на роговицата с лазер, а след това се е поставяла контактна леща, за да се възстанови епителът. Следващият етап в рефрактивната хирургия е навлизането на микрокератом – това е един изключително фин нож, с който се отслоява една десета от милиметъра от роговицата, това капаче се повдига и след това с лазер се променя кривината на роговицата. Накрая се връща капачето. Проблемът при тази методика беше, че колкото и да са добри тези апарати, понякога водеха до увреждания на роговицата, които в някои от случаите бяха необратими. Следващият етап на технологиите е навлизането на фемтосекундния лазер. Той е като микрокератом, само че капачето се прави с лазер и възможността за увреждане на роговицата е сведена до минимум. След такава операция зрението се възстановява в нормалните параметри за около два дни", обяснява Топов.

Проблеми на стареенето

След пубертета от 20 докъм 50 години настъпва най-хубавата възраст за зрението. В зрелостта човек е активен и рядко възникват някакви проблеми, свързани с очите. "След 40 години обаче е хубаво поне веднъж годишно да се извършва профилактичен преглед и в този преглед трябва да се направят три основни неща – да се провери зрението, да се измери очно налягане и да се огледа очното дъно", казва д-р Топов. Ако всички тези три неща са извършени добре, ще се предотвратят проблеми, които могат да се появят с навлизането в третата възраст. "Има пациенти, които са млади и са в активната си възраст, но без да знаят, започват да развиват глаукома, а това е заболяване, което отнема от зрението, но не го връща, и трябва да се търси активно от офталмолога, за да се установи и да се предприемат терапевтични мерки", разяснява специалистът. Най-неприятното при глаукомата е, че почти няма никакви други ранни симптоми освен повишено очно налягане.

Между 50- и 60-годишна възраст обичайно настъпва друг много масов проблем. Това е пресбиопията, или т.нар. старческо далекогледство, при което хората не могат да виждат наблизко достатъчно добре и са им нужни очила за четене. "Това е нормалният процес на стареене и няма нищо притеснително", казва д-р Топов. Не така обаче стои въпросът, свързан с другите промени, които настъпват в процеса на стареене. Най-често срещаният проблем от тях е катаракта (перде на окото), което заболяване представлява потъмняване на естествената леща и може да доведе до слепота, а единственият начин за лечение е оперативната интервенция. По думите на д-р Топов възрастта, в която се развива катаракта, намалява, но и в тази област технологиите са напреднали значително и това позволява извършването на лесна, бърза (в рамките на 5-10 мин.) и лека за пациента амбулаторна процедура за отстраняване на очното перде. "Съвременните методи ни позволяват през един разрез, който е между 1.8 и 2.6 мм, да премахнем катарактата с ултразвук и лазер и през него да поставим импланта – новата вътреочна леща. Процедурата не изисква зашиване и сваляне на конци. Възстановяването на зрението в повечето случаи е в рамките на 5-10 дни", казва д-р Алек Топов. Комфортът за пациентите също е висок. При операцията не се използва упойка, а само се поставят капки за очи, като човекът е в съзнание през цялото време.

В България в областта на лечението на катарактата "Токуда" е сред малкото болници, в които работят с иновативната система Miloop, разработена от д-р Цончо Янчулев - офталмолог, който практикува в САЩ. Чрез нея доста по-лесно се отстранят и много твърдите пердета, а с лазер се изчислява диоптърът на импланта, който се поставя. Тоест заедно с лечението на катарактата се прави и нужната корекция на зрението.

Q&A

Д-р Алек Топов е завършил Медицинския университет - София, през 1995 г. Специалност по офталмология придобива през 2002 г. През 2000 година специализира в Германия. От 1996 г. работи в Очната клиника към Александровска болница. В екипа на "Токуда" е от 2008 г., а от 24 април 2012 г. поема поста началник "Офталмология". Преминал е допълнителни квалификационни курсове в областта на хирургичното лечение на катаракта и глаукома, както и в рефрактивната лазерна хирургия (лазерно отстраняване на диоптри). Професионалният интерес на д-р Топов е в областта на микрохирургията на окото. Д-р Топов е един от най-добрите ученици на акад. проф. д-р Православа Гугучкова, дмн.

Какви са новостите при вътреочните импланти и предлагат ли се вече такива, които са персонализирани и изработени за индивидуалните нужди на пациента?

Да, вече има вътреочни лещи, изработени при зададени от лекар измервания на окото, но искам да кажа, че дори с това идеален имплант няма. Всеки един имплант, заместващ биологичната леща, има предимства и недостатъци. Пациентът трябва да бъде запознат с този факт, както и с всички въпроси, свързани с поставянето на една монофокална или мултифокална леща, и когато се касае за поставяне на импланти, да вземе информирано решение. Не винаги най-скъпото, което съществува на пазара, е най-доброто за нуждите на пациента.

Другото, което искам да подчертая, е, че хората, страдащи от катаракта, трябва да знаят, че при измерването на вътреочните лещи винаги има възможност за минимална грешка. След като минат 3-6 месеца от операцията, пациентът може да установи, че е останал с някакъв диоптър. Грешките при измерването са световен проблем и въпреки че има най-различни апарати и начини за мерене, рискът да се получи някакво отклонение е неминуем към момента. Добрата новина е, че тези остатъчни диоптри могат да бъдат премахнати с лазер.

А еволюират ли технологиите и в диагностиката? Какви са тенденциите в тази област?

Нашата очна клиника е оборудвана с всички световни модерни технологии. Имаме и OCT – оптичен кохерентен томограф, чрез който много детайлно разглеждаме всички слоеве на ретината и можем да направим изключително точна диагностика. Този апарат ни помага за откриване на много ранните етапи на глаукома, при които все още няма почти никаква изява на заболяването.

Какви са цените на операциите, които се правят с новите технологии, за които разказахте?

Рефрактивната хирургия за премахване на диоптри е по-скоро козметична операция за хората, които не желаят да носят лещи и очила, затова и не се покрива от здравноосигурителните фондове и НЗОК. Това е решение на пациента и цената е между 1200 лв. и 1800 лв. на око в зависимост от избраната процедура. Всички останали операции се плащат от здравната каса, но за жалост тя не поема имплантите за очната хирургия и пациентът трябва да си ги закупи самостоятелно. Цената на имплантите за катаракта варира от 600 лв. до 4000 лв. за едно око. При глаукомата са между 500 и 3000 лв. Сумата може и да не ви се струва голяма, но за много от възрастните хора, които нямат близки, тя е непосилна.

Текстът е част от специалното издание на "Капитал" Здраве. Още текстове по темата може да откриете тук.

В йерархията на човешките сетива на зрението се пада изключително важна роля. То доставя около 80% от информацията за външния свят и всеки проблем, свързан с виждането, повлиява на качеството на целия живот. Тъкмо затова грижата за очите трябва да бъде приемана отговорно, а профилактиката и годишните прегледи при специалист да бъдат основна част от нея. Добрата новина тук е, че, открити навреме, повечето проблеми със зрението могат да бъдат напълно елиминирани и в тази битка все по-активно участват и новите технологии. Кои са най-важните профилактични прегледи, на каква възраст трябва да бъдат направени те и кои са най-съвременните методи за лечение на очни болести разказва д-р Алек Топов, началник отделение "Офталмология" в "Аджибадем Сити клиник Болница "Токуда".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK