Всеки пети българин прибягва до самолечение
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Всеки пети българин прибягва до самолечение

За здравето не е необходимо самолечение, а профилактика и стратегически обосновано в дългосрочен план да инвестираме в себе си, като водим здравословен начин на живот

Всеки пети българин прибягва до самолечение

Всеки човек е отговорен за собственото си здраве и се предполага, че осъзнава кога трябва да се обърне към лекар

1484 прочитания

За здравето не е необходимо самолечение, а профилактика и стратегически обосновано в дългосрочен план да инвестираме в себе си, като водим здравословен начин на живот

© Shutterstock


Визитка

Проф. Добриана Сиджимова е преподавател във Факултета по обществено здраве на Медицинския университет - София. Заместник-председател е на управителния съвет на Българската асоциация за лекарствена информация. Главен редактор на сп. "Здравна политика и мениджмънт". Автор на книгата "Рекламата и общественото здраве".

Текстът е част от специалното издание на "Капитал" Здраве. Още текстове по темата може да откриете тук.

Самолечението е значим медико-социален проблем и не е национално обусловен – това е световна тенденция, която е многофакторно предопределена. За да се набележат спецификите и неблагоприятните последици от прилагането на самолечение, следва да се уточни какво се разбира под този термин. Самолечението, от една страна, е самоназначаване на лекарствена терапия, а от друга - изменение на лекарските предписания относно начина на употребата - дозировка и продължителност на лечението. Самолечението се прилага основно с цел профилактика или при симптоми, които пациентът смята (в повечето случаи безоснователно) за разпознати от него. Също така това понятие включва както лечение на самия себе си, така и на други членове на семейството и познати.

В какво се състоят ключовите проблеми при подобен безконтролен прием на медикаменти?

- Търсене на лекарска помощ на етап, когато заболяването се е задълбочило и вече има по-сериозни последици.

- Неефективност на лечението.
- Развитие на резистентност към антибиотици. - Липсата на специфични медицински познания може да се отрази на съчетаването на лекарствени продукти, чието действие по този начин се неутрализира, а може дори и да вреди на човешкия организъм. - Нежелани лекарствени реакции.
- Неадекватна дозировка.

- Алергични реакции.

И въпреки че съществува максимата, че оздравяването е страничен ефект на самолечението, според изследвания отпреди 7 години в България всеки пети прибягва до самолечение, преди да се обърне към лекар, а 50% от обществото разчитат на лекарска помощ само при тежък здравословен проблем.

Има редица фактори, които обуславят тази неблагоприятна тенденция. Сред най-често срещаните са нивото на удовлетвореност от здравната система; агресивното масово популяризиране на лекарствените продукти и сляпото доверие на различни здравни съвети в социалните мрежи и интернет форумите.

Ниската степен на удовлетвореност от здравеопазването

се дължи на лошата организация на извънболничната медицинска помощ, при която за обикновена консултация с общопрактикуващия лекар се губят нерви и значително време в чакане пред кабинетите. Процедурата се усложнява, ако е необходима консултация със специалист. Неефективната профилактична дейност също допринася за загуба на доверие в системата, а понякога причина за прибягване към самолечение е решението да се закупи по-евтин медикамент, а не този, който е изписан от GP-то, който е бил мотивиран да промотира даденото лекарство.

Друг съществен фактор, който влияе на самолечението, е агресивното

Масово популяризиране на лекарствените продукти

Следва обаче да се подчертае, че в общодостъпните средства за масова информация могат да се рекламират единствено лекарства, които се разпространяват без рецепта (медикаменти по лекарско назначение се рекламират само в специализирани медицински издания). Значението на рекламата на лекарствени продукти може да се разглежда двуяко – от една страна, тя предоставя ценна информация и повишава здравната култура на хората, но, от друга - стимулира нерационалната употреба на медикаменти и създава погрешно впечатление у нуждаещите се от лечение хора, че са компетентни сами да вземат решение за своето здраве, като изключват професионалната диагноза и лечение. Все пак рекламните послания и аргументи в рекламите на лекарства за разлика от рекламирането на други продукти подлежат на стриктна регулация и одобрение от специализирана комисия в Изпълнителната агенция по лекарствата, за да се избегне необоснованата хипербола на свойствата и качествата на медикаментите, а съществува и задължението да се упоменава необходимата консултация с лекар при решение да се прилага даденият лекарствен продукт.

Както се казва, от хроничните болести най-разпространено е самолечението. Интернет и социалните мрежи засилват т.нар.

Синдром на студента медик

при който пациентът започва да усеща всички симптоми на дадено заболяване, за което някъде е прочел или чул. Тук се проявява присъщото за българина сляпо доверие на "една жена каза", което в съвременните условия се изразява в следването на различни здравни съвети в интернет форумите. Интернет позволява с въвеждането на ключова дума за дадено заболяване човек да бъде залян с всевъзможна потвърдена и непотвърдена информация за специфика на болестта, диагностицирането й и лечението, но в повечето случаи се стига до хронифициране на заболяването. Все по-популярни стават и платформи, на които медицински специалисти отправят препоръки по конкретни запитвания и самоописания на симптомите от страна на "страдащите". Предимствата, които те виждат, са, че се получава професионална консултация онлайн, безплатно и без загуба на време и необходимост да се ходи при лекар. Но следва да се отчита фактът, че дори медицински светила с дългогодишна практика едва ли могат да назначат лечение без реален преглед и медицински изследвания.

Развитието на медицината, повишаването на разходите за здравеопазване, забързаното ежедневие на хората стават предпоставка през 1994 г. Световната здравна организация да разработи политика за

"Осъзнато контролирано самолечение"

която се реализира в Концепция за отговорно самолечение, прилагана в голяма част от европейските страни. Според тази концепция всеки човек е отговорен за собственото си здраве, държавата регулира и стриктно контролира разпространението на лекарства без лекарско предписание, съответната подготовка на лекари и фармацевти, свободния достъп до научно обоснована информация за заболявания и свойствата на лекарствените продукти и др. Акцентът е върху знанията и навиците за медицинска само- и взаимопомощ, а също и за профилактика на най-разпространените здравни неблагополучия. Прилагането на лекарствена терапия от пациентите в съответствие с тази концепция се ограничава от състоянието, подлежащо на самодиагностициране (главоболие, слънчево изгаряне, простуда и др.), и от хроничните или рецидивиращи заболявания, които вече са били диагностицирани от лекар специалист. Ключов момент в тази философия е отговорността, която пациентът поема. Това предполага, че той в значителна степен осъзнава необходимостта от здравословен начин на живот – да избягва вредностите, да е физически активен и да има рационален режим на хранене. Но най-важното е, че осъзнава границите на своята компетентност и кога следва да се обърне към лекар, защото е валидна максимата, че самолечението е една от формите на самоубийство.

Визитка

Проф. Добриана Сиджимова е преподавател във Факултета по обществено здраве на Медицинския университет - София. Заместник-председател е на управителния съвет на Българската асоциация за лекарствена информация. Главен редактор на сп. "Здравна политика и мениджмънт". Автор на книгата "Рекламата и общественото здраве".

Текстът е част от специалното издание на "Капитал" Здраве. Още текстове по темата може да откриете тук.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.