Телемедицината идва в България

Модерните технологии могат да премахнат нуждата от физическо посещение на лекарския кабинет в някои случаи

Все по-масови и достъпни ще стават сензорите, които пациентите могат да носят на себе си и които да изготвят автоматични диагнози спрямо данни, получавани в реално време.

Текстът е част от специалното издание на "Капитал" Здраве. Още текстове по темата може да откриете тук.

Достъпът до здравно обслужване става все по-затруднен и това е проблем, който далеч не е уникален само за България. По цял свят директната среща с лекаря става все по-отложена в бъдещето, а някои състояния не позволяват дълго забавяне. За щастие моделните технологии могат значително да помогнат при справянето с този въпрос.

Два основни подхода

Единият начин за решаване на този проблем е използването на устройства, които да дават автоматизирана оценка за състоянието на пациента. В по-дългосрочен план все по-масови и достъпни ще стават сензорите, които пациентите могат да носят на себе си и които да изготвят автоматични диагнози спрямо данни, получавани в реално време. Разработката на подобни приложения, които да обработват данните, тепърва предстои да се развива, а и цената на подобни услуги и сензори към момента клони към доста висока. За сметка на това очакванията са, че телемедицината, тоест възможността да се извърши консултация от разстояние, без да трябва да се посещава лекарски кабинет, а чрез електронна комуникация вместо това – ще е сред сферите в здравното обслужване, които ще се развиват най-бързо в краткосрочен план.

Практиката показва, че потребителите са много по-склонни и подготвени да използват дигитални услуги и мобилни приложения сега, отколкото преди няколко години. Така например в Китай платформата за отдалечен достъп до медицинска консултация Chunyu Yisheng, която съществува от 2011 г. и е привлякла финансиране за близо 250 млн. долара, вече има 30 млн. потребители, които могат да се свържат с 40 хил. лекари чрез видеоконсултация. Според изследователската компания IHS Markit в САЩ до 2020 г. се очаква да се извършват по над 5 млн. видеоконсултации годишно. Във Великобритания местната здравна каса NHS изпробва медицински изкуствен интелект, разработен от лондонския стартъп Babylon, който може да насочва пациенти според техните оплаквания. Отделно съществува услуга, наречена Push Doctor, за онлайн консултации, в която са включени над 7000 лични лекари. Чрез платформата може да уреди час за доктор в много кратки срокове срещу ниската за този пазар такса от 20 паунда. Системата увеличава ефективността на работата на лекарите, като намалява времето, което те трябва да отделят за административни дейности. По този начин докторите отделят 93% от времето си на прегледи на пациенти, докато при останалите им колеги този показател е едва 61%.

Има ли интерес

Подобна услуга вече се разработва и за българския пазар, като пробният период предизвика значителен интерес, при това без мащабна рекламна кампания. Мобилното приложение MedicHome е било свалено 5000 пъти за първите пет седмици от стартирането му. В този срок са били извършени 1500 здравни консултации от разстояние чрез чат, който е воден от дипломиран здравен служител. Според създателите в 85% от случаите консултациите през приложението са били напълно достатъчни за потребителите и така то им спестява физическото посещение на лекарски кабинет. Над 50% от ползващите го са търсили съвет относно хронично заболяване, около 10% са отправили въпроси, свързани с детското здраве, а останалите – за друг текущ проблем като настинка, неразположение и други. Приложението е основано от Филип Баерфус, който е и главен инвеститор. Другият основен инвеститор в идеята е Калин Костов, който има богат опит на ръководни позиции в животозастраховането. Към момента двамата финансират развиването на приложението със собствени средства, като са в период на търсене на още партньори и финансиране.

Какви са плановете

Плановете са до средата на третото тримесечие на 2018 г. приложението да има извършени 5000 консултации. За обслужването на всичките запитвания обаче начинанието има нужда от повече лекари. В момента вече върви кампания по набиране на още здравни служители, които да отговарят на запитванията. Вече 180 лекари са проявили интерес да се включат в платформата, като целта е до есента общият брой на медицинските служители, които имат връзка с нея, да бъдат поне 200. Целта е да се стартира със стабилна база от общопрактикуващи лекари, а след това постепенно да се включат и специалисти в различни области. Докторите ще бъдат индивидуално одобрявани от екипа на MedicHome, така че да се осигури, че те са подходящи за изискванията на телемедицината. Към момента онлайн консултациите се поддържат в работно време от 9 до 17 ч., но с увеличаването на броя на здравните лица се планира до края на годината да бъде въведена и денонощна и ежедневна поддръжка. През есента се предвижда стартиране на видеоконсултации, а в края на годината – и посещения на място. Създателите на приложението обаче изтъкват, че спешна помощ не се предвижда. Работата по консултациите естествено ще донесе възможност за допълнителни доходи за лекарите. По този начин MedicHome ще цели да се превърне в своеобразен Uber на здравните услуги – посредник, който да свързва пациенти и лекари.

Как ще се плаща

Създателите на платформата обещават, че първата консултация на даден потребител винаги ще е безплатна. След това стремежът е да поддържаме цена под 5 лв. на консултация, коментира Филип Баерфус. Освен това предстои да бъдат изготвени предплатени пакети и абонамент според нуждите и възможностите на различните потребители. Освен това се предвижда и възможност за сътрудничество с доставчиците на медицински застраховки, така че разходите по консултациите или евентуално частните посещения на място да бъдат покрити от застрахователя на клиента. "Ако пациентът не е сигурен за покритието на застраховката си, екипът на MedicHome може да провери и да предложи решения", казват от компанията.

Към момента обаче не се предвижда работа на приложението с Националната здравноосигурителна каса. Създателите на MedicHome разглеждат това като възможност, тъй като по техни данни в страната има около 1 млн. души с неуреден здравноосигурителен статус, които при нужда могат да получат по-евтина консултация чрез платформата. Също така те разчитат, че е възможно приложението да бъде полезно и на българи, живеещи в чужбина, за да бъдат насочени какъв специалист трябва да потърсят.

Още от Капитал