Най-големите фармацевтични компании в света

Въпреки че САЩ държат близо 31% от световния пазар, Китай, Югоизточна Азия, Източна Европа и Южна Америка започват да стават все по-конкурентни

1.43

трлн. щатски долара се очаква да достигнат продажбите на глобалния фармацевтичен пазар до 2020 г.

Глобалната фармацевтична индустрия се оценява на рекордните 1.11 трлн. щатски долара през 2018 г., като предвижданията са до 2020 г. да достигне 1.43 трлн. С нарастващия натиск за разработване на лекарства, които да отговарят на постоянно увеличаващото се търсене, фармацевтичните компании се стараят да осигуряват най-иновативните и авангардни лечения.

Като индустрия, ориентирана към научните изследвания, фармацевтичните компании всяка година изразходват около 150 млрд. долара за научноизследователски и развойни проекти. От хиляди предложения за нови лекарства само много малък процент получават одобрение от регулаторите. Въпреки това през 2018 г. рекорден брой нови лекарства, разработени от фармацевтични компании по целия свят, са одобрени от различни регулаторни органи. Голяма част от тях - 55, получиха зелена светлина от най-строгия регулатор в света - FDA в САЩ, а генеричните одобрения отвъд океана достигнаха нов рекорд - 781.

Въпреки че САЩ държат близо 31% от световния пазар на лекарства, или продажби за 341 млрд. долара, Китай, Югоизточна Азия, Източна Европа и Южна Америка започват да стават все по-конкурентни. Например китайският пазар е наситен с предклинични лекарства и такива за ранна фаза на лечение, както и с нарастваща биотехнологична дейност. През следващите няколко години ще се наблюдава глобален растеж на пазара благодарение на увеличаващото се богатство и нарастващото търсене на иновативни медицински решения.

Международната компания за набиране на персонал в сектора - ProClinical, класира водещите десет фармацевтични компании според приходите им през 2018 г. само от тяхната фармацевтична дейност.

10. Bristol-Myers Squibb (BMS)

22.6 млрд. долара

Новобранец в топ 10 е водещата американска фармацевтична компания Bristol-Myers Squibb. BMS е специализирана в четири ключови терапевтични области - онкология, сърдечно-съдова, имунозащита и фиброза. Силният растеж на компанията през 2018 г. може да се дължи отчасти на продължаващия успех на водещите й лекарства срещу рак и разредител на кръвта. Успехът на базираната в Ню Йорк компания вероятно ще бъде допълнително подсилен след планираното придобиване на биотехнологичната група Celgene. Това стратегическо придобиване ще помогне на BMS да се позиционира като водещ биофармацевтичен играч благодарение на гамата от лекарства на Celgene.

9. GlaxoSmithKline (GSK)

23 млрд. долара

Винаги попадаща в десетката, британската GlaxoSmithKline разполага със силен набор от иновативни лекарства. Компанията е специализирана в широк спектър терапевтични области, но е особено успешна в областта на ХИВ, респираторни заболявания и ваксини. Корпорацията отчита ръст на приходите от 2% в сравнение с 2017 г., като това се дължи на най-продаваните лекарства за ХИВ, инхалатора за астма и други успешни лекарства срещу астма. През миналата година GSK получи одобрение на ключово лекарство, разработено за лечение на херпеса зостер.

8. Amgen

23.7 млрд. долара

Amgen, американският пионер в биотехнологиите с централа в Калифорния, е специализирана в разработването на нови терапевтични лекарства с акцент върху сърдечно-съдовите заболявания, онкологията, здравината на костите, неврологията, нефрологията и възпалителните процеси. Компанията се превръща в постоянен участник в престижната класация. Тази промяна отчасти се дължи на успеха на множество продукти от портфолиото й. В началото на 2019 г. Amgen е избран за една от най-вдъхновяващите компании на списание Fortune във фармацевтичната индустрия и е класиран на 5-то място в най-иновативните компании за 2019 г. на Fast Company.

7. AbbVie

32.8 млрд. долара

Американската биофармацевтична компания залага на научните изследвания и запазва позицията си в топ 10 благодарение на впечатляващия ръст от 16.2% на приходите от фармацевтичната си дейност през миналата година. AbbVie наскоро обяви, че едно от очакваните й нови лекарства за лечение на умерен до тежък атопичен дерматит е получило предварително одобрение от Агенцията по храните и лекарствата на САЩ. Това е само едно от многобройните обещаващи лекарствени средства в разнообразния й портфейл, който обхваща множество терапевтични области, включително онкология, дерматология, ревматология, неврология и гастроентерология.

6. Novartis

34.9 млрд. долара

Една от водещите фармацевтични компании в Швейцария - Novartis, също традиционно е една от най-добрите 10. Компанията се фокусира върху лечение на широк спектър от заболявания, включително онкология, имунология/дерматология, неврология и дихателна система. Приходите й са нараснали с 5.8% в сравнение с 2017 г., въпреки че някои от най-продаваните й лекарства се сблъскват с генерична конкуренция на основните пазари. За да превъзмогне тези загуби, Novartis изразходва 18% от общите си приходи за 2017 г. за научноизследователска и развойна дейност през миналата година. В момента най-продаваните лекарства на компанията са за множествена склероза и дегенеративни заболявания на очите.

5. Merck & Co

39.7 млрд. долара

Американската фармацевтична компания Merck е една от петте най-големи в сектора през 2018 г. Тя е известна като MSD извън Северна Америка и разработва лекарства, ваксини и биологични продукти в много области, включително сърдечно-съдови, онкологични, ендокринологични и инфекциозни заболявания. Компанията отбеляза впечатляващ ръст на приходите с 12.2% спрямо 2017 г., като продажбите бяха подсилени от успеха на най-продаваните й лекарства - срещу рак, HPV ваксината срещу папилома вирус и медикамент срещу диабет.

4. Sanofi

39.3 млрд. долара

На четвърто място в класацията е френската фармацевтична компания Sanofi. Приходите й от фармацевтичната дейност са се повишили със 7.1% и допринасят значително за общите годишни постъпления. Над 25% от тези приходи са от трите най-продавани лекарства - инсулин, антикоагулант и продукт за лечение на форма на множествена склероза.

3. Johnson & Johnson

40.7 млрд. долара

В топ три влиза Johnson & Johnson - компания на над 130 години и станала известна с продуктите за домакинството като Aveeno, Neutrogena и Listerine. Значителният ръст от 12.1% на приходите от фармацевтична дейност, съсредоточена в Janssen Cilag, може да се дължи частично на придобиването на биофармацевтичната компания Actelion през 2017 г. Други двигатели на растежа бяха най-продаваните лекарства имуносупресор, продукт срещу миелом и при рак на простатата.

2. Roche

45.6 млрд. долара

Швейцарската фармацевтична компания Roche е втората по големина в сектора и в нея работят 94 442 души. Тя разработва иновативни лекарства с фокус в онкология, имунология, инфекциозни болести и неврология. Годишният ръст на продажбите на фармацевтичния сегмент е 2.7%, а приходите от първите три продукта, които са сред най-добрите за лечение на рак в света, са допринесли за над 40% от общите приходи на Roche през 2018 г. (57.2 млрд. долара). Главният изпълнителен директор на Roche Северин Шван съобщи, че новите лекарства са съставлявали 90% от ръста на компанията през 2018 г., особено пускането в продажба на лекарство за множествена склероза, за което се казва, че е най-успешно навлязлото на пазара в историята на Roche.

1. Pfizer

53.7 млрд. долара

Най-голямата фармацевтична компания в света е мултинационалният гигант Pfizer, която има разнообразно портфолио, което обхваща почти всички терапевтични области, включително имунология, онкология, кардиология, невронауки и редки болести. Pfizer имаше много успешна година - компанията получи одобрения на няколко лекарства от FDA, особено в онкологията, а много от най-продаваните й продукти имат патентна защита за много години напред. Компанията отбеляза ръст в глобален мащаб с ключовите си продукти, сред които новите й лекарства за рак на гърдата, антикоагулант и продукт за ревматологични заболявания.

Още от Капитал