Сделки на по-високи цени

Сливанията и придобиванията в здравния сектор нараснаха през 2018 г., тази година възходът продължава

Купувачите в САЩ плащат средно 120% по-високо от цената на акциите, на които биотехнологични и фармацевтични компании са се търгували през предходните 30 дни.
Купувачите в САЩ плащат средно 120% по-високо от цената на акциите, на които биотехнологични и фармацевтични компании са се търгували през предходните 30 дни.    ©  Shutterstock
Купувачите в САЩ плащат средно 120% по-високо от цената на акциите, на които биотехнологични и фармацевтични компании са се търгували през предходните 30 дни.
Купувачите в САЩ плащат средно 120% по-високо от цената на акциите, на които биотехнологични и фармацевтични компании са се търгували през предходните 30 дни.    ©  Shutterstock
81млрд. долара ще плати Bristol-Myers Squibb за Celgene в най-скъпата сделка от началото на годината.

Второто най-добро тримесечие от 20 години по обем на сливанията и придобиванията (M&A) – в основата на това постижение в периода от януари до март стоят сделките във фармацевтичния и биотехнологичния сектор. Поне в началото на годината това може да се приеме като знак, че големите компании не се притесняват толкова много от заплахата от рецесия, макар че водещи институции като Международния валутен фонд и Европейската комисия постоянно намаляват очакванията си за глобалния икономически растеж и този на еврозоната.

За трите месеца са сключени сделки във всички сектори на икономиката на стойност 927 млрд. долара, показват данни на Refinitiv. И въпреки че има признаци на забавяне, ръстът при M&A продължава вече пета година.

Общата картина

Добрият резултат за първите три месеца на годината се дължи на няколко мегасделки на стойност над 10 млрд. долара, като най-голямата е тази на фармацевтичната Bristol-Myers Squibb, която купи конкурента си Celgene за 81 млрд. щатски долара. Сигнал за общото състояние на M&A сектора е рязкото забавяне на трансграничните сделки, които са намалели с близо 50%, тъй като компаниите са обърнали поглед към вътрешните си пазари. Традиционно най-голяма е стойността на сделките в САЩ, които за тримесечието отбелязват ръст от 9% на годишна база и достигат 489 млрд. долара. В Европа ситуацията е на другия полюс – рязък спад от 67% до 115 млрд. долара, като сред основните причини за това са несигурността около Brexit и по-слабият икономически растеж в региона.

Китайските компании също изостават – те са сключили сделки за 10.6 млрд. долара, което е значително понижение спрямо миналогодишния резултат от 25.2 млрд. долара. Това се дължи на политиката на Пекин, която цели да спре изтичането на капитали към страни като САЩ. Банкерите и адвокатите в страната обаче се сблъскват с друг вид сделки – мултинационалните компании продават китайските си поделения, тъй като бизнес средата във втората по големина икономика в света се влошава.

Американският двигател

Двигател не само на глобалните сливания и придобивания, но и на тези във фармацевтичния и биотехнологичния сектор са САЩ. Отвъд океана нарастват както сделките, така и цените, които купувачите са готови да платят. Само за първите два месеца на годината стойността на придобиванията в сектора в страната достигна 146 млрд. долара според данните на консултантската компания Dealogic. Това е над годишните резултати за 2016, 2017 и 2018 г. и формира 40% от стойността на всички сделки в САЩ за годината.

Големите производители на лекарства се конкурират в търсенето на следващия блокбастър медикамент. Тъй като сложността на лекарствата постоянна се увеличава, разходите за тяхното разработване също растат. Затова през последните години купуването на обещаваща биотехнологична компания е все по-популярен начин за най-големите фармацевтични компании да допълнят портфолиото си от лекарства и научни разработки.

Конкуренцията при сделките обаче означава също, че големите фармацевтични компании трябва да плащат високи цени. Това се отразява в премиите, които се предлагат от купувачите в сделките тази година. Високите премии също така са и резултат от удара, който получи биотехнологичният сектор на Уолстрийт в края на 2018 г.

Bristol-Myers Squibb плати 52% повече от цената на акциите на биотехнологичната Celgene за предходния месец. Обявената цена за специализираната в лечение на ракови заболявания компания беше 81 млрд. долара, което е най-високата за годината.

Eli Lilly плати на акционерите на Loxo Oncology 74% премия, а Roche се съгласи да даде 164% над пазарната цена за компанията за генна терапия Spark Therapeutics.

Средно купувачите плащат 120% по-високо от цената на акциите, на които биотехнологични и фармацевтични компании са се търгували през предходните 30 дни. Това е най-голямата средна премия от най-малко две десетилетия според Dealogic.

Много от големите компании предвидиха вълната на консолидация в биотехнологичната индустрия през миналата година – несигурността около политиката за ценообразуване на лекарствата в САЩ намаля, а големите компании бяха "въоръжени" със средства в резултат на намаляване на данъците. Но след силна първа половина на годината отслабването на световната икономика и спадът на фондовите пазари бързо охладиха сключването на сделки. Това са факторите, които ще продължат да влияят на сектора и до края на годината.

Добра минала година

Доброто начало на годината продължава възходящия тренд от миналата. След тихата 2017 г. за M&A във фармацията през 2018 г. се наблюдаваше значителен напредък. Общият брой обявени сделки достигна 111 в сравнение с 101 през 2017 г., но все още е под резултатите през 2016 и 2015 г. – съответно 130 и 155, показват данните на Informa Pharma Intelligence. За значителна част от обявените през 2018 г. придобивания, както обикновено, не се разкриват финансовите параметри. Компанията оценява, че стойността на сделките във фармацията и биотехнологичния сектор е била 265 млрд. долара през миналата година, което е увеличение от 26% спрямо 2017 г.

Японската перла и другите силни играчи

Най-голямата фармацевтична сделка през миналата година беше на японската фармацевтична компания Takeda, която купи специализираната в лекарства за редки болести ирландска Shire за 62 млрд. долара. Тази сделка превръща 237-годишната японска компания в едно от десетте най-големи фармацевтични дружества в глобален мащаб и затвърждава нейната позиция на американския пазар. Купуването на Shire е част от един по-голям процес на сливане в индустрията, който ще позволи на фармацевтичните компании да оцелеят и да се развиват в момент, когато се засилва натискът за по-големи регулации върху цените и делът на новоизобретените молекули намалява.

Следващата по размер сделка е на GlaxoSmithKline (GSK) за придобиване на дела на Novartis в съвместната им компания за продукти без рецепта за 13 млрд. долара. GSK приключи годината и със закупуването на непрескрипторния бизнес на Pfizer. Стойността на сделката не беше разкрита. GSK също така обяви споразумение за придобиване на базираната в САЩ компания Tesaro и ако сделката приключи успешно, ще ускори завръщането й в онкологията.

Френската Sanofi също беше сериозен купувач през 2018 г. Компанията завърши придобиването за 11.6 млрд. долара на Bioverativ, специализирана в лечение на хемофилия и други редки заболявания на кръвта, и купи белгийската Ablynx за 4.85 млрд. долара, след като надделя над датския си конкурент в областта на диабета Novo Nordisk.

Друг активен купувач беше американската биотехнологична компания Celgene, която придоби пълен контрол над Juno Therapeutics за 9 млрд. долара. Усъвършенстваното портфолио на клетъчната имунотерапия на Juno Therapeutics и изследователските възможности затвърдиха глобалното лидерство на Celgene в хематологията. Компанията също така купи Impact Biomedicines за 7.1 млрд. долара. Тази нейна активност очаквано не остана незабелязана от големите играчи и в началото на годината Celgene беше придобита от Bristol-Myers Squibb и това е най-голямата сделка за годината досега.

Още от Капитал