🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Поколението на възраст 39 до 64 години е застрашено от хепатит С

Със сегашните темпове на справяне с болестта тя ще бъде изкоренена след един век

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Науката отбеляза едно от големите си открития преди пет години с лекарствата за пълно излекуване на една от тежките болести, причинени от вирус - тази на хепатит С. Лечението е достъпно и в България, но през последните години се лекуват само около 1000 души. В същото време Световната здравна организация си поставя амбициозната цел с помощта на активни програми за профилактика и скрининг да елиминира заболяването до края на 2030 г.

България, обаче, все още е твърде далече от тази цел и въпреки дългогодишните обсъждания, приемането на проекта за програмата отново се отложи. За разлика от останалите държави, българската национална програма не се фокусира само върху хепатит В и С, които имат сходен начин на предаване (основно по кръвен път) и засягат сходни рискови групи, но включва и хепатит А, Д и Е. В същото време, въпреки усилията на гастроентеролозите и пациентските организации все още изследванията за вируса не могат да се правят от личните лекари и няма организиран национален скрининг, а се разчита пациентите да решат да се изследват сами профилактично на собствени разноски, Притеснителното е, че застрашени от заболяването, което протича безсимптомно, са цяла една група от населението в средна възраст между 39 и 64 години, които биха могли да бъдат заразени при кръвопреливане или други медицински услуги, защото по времето на тяхната младост кръвта не се е изследвала за хепатит С.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал