Държавата трябва да осигури безопасност на пациентите

Европейският съд за правата на човека приема, че всяка страна е длъжна да регулира и контролира оказването на медицинска помощ

Профил

Адвокат Мария Шаркова е основател и управляващ съдружник в специализираното адвокатско дружество по медицинско право "Шаркова и партньори". Тя е автор на книгата "Медицинският деликт", със специализации в САЩ, Англия, Франция, Холандия. Завършила е право в Софийския университет "Св. Кл. Охридски".

Безопасността на пациента (Patient safety) е тема, която винаги е предизвиквала интерес сред читателите на "Капитал". Тя присъства и по време на всяка годишна конференция "Иновации и добри практики в здравеопазването". За разлика от понятията "лекарска/медицинска грешка" и "медицинска небрежност" (medical negligence) безопасността на пациента има по-широко значение, което много по-коректно и пълно представя проблема за нежеланите събития, които могат да настъпят при оказване на медицинска помощ на пациенти. Това понятие поставя акцент не върху индивидуални грешки и нарушения, а върху организационни, процедурни и законодателни проблеми, характерни за здравната система. Различни организации включват в дефиницията на безопасността на пациента превенцията като един от основните й елементи.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал