Проф. д-р Кузман Гиров: Разширените вени могат да бъдат премахнати на най-ранен етап

Проф. д-р Кузман Гиров: Разширените вени могат да бъдат премахнати на най-ранен етап

Ако не се лекуват, те могат да предизвикат редица усложнения

Десислава Николова
37738 прочитания

© Надежда Чипева


Профил

Проф. д-р Кузман Гиров, дмн, е роден в град Пловдив, където завършва медицина през 1977 г. Има придобити специалности по хирургия (1984 г.), военнополева хирургия (1988 г.), съдова хирургия (1995 г.). Специализира във Франция (1993, 1995 и 2003 г.) и Швеция (2004 г.). Проф. Гиров е председател на Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология. Председател е още на Асоциацията на болните с болестта на Buerger, национален консултант на НЗОК. От 14 години е началник на Клиниката по съдова хирургия и ангиология на Военномедицинска академия, в която работи от 33 години.

Проф. Гиров, какво представляват разширените вени?

- Те не са заболяване, а само един симптом на хроничната венозна болест, която е призната като отделно заболяване. Хроничната венозна болест е една от най-лесните за поставяне диагнози, защото пациентът си я поставя сам в по-напредналите етапи.

Преди около седем години съдовите хирурзи направихме много добре организирано изследване на популацията над 18 години и се доказа, че в българската популация над 18 години 41% от пациентите имат хронична венозна болест. Като процент ние влизаме в средния процент на цивилизованите страни - голяма част от хората работят на компютър, обездвижени са, както е в Западна Европа, както е в Северна Америка. Обездвижването е един от основните фактори за хроничната венозна болест.

Кои са другите основни причини за това толкова масово заболяване?

- На първо място можем да поставим генетичното предразположение, генетичният фактор. Има цели фамилии, които боледуват от хронична венозна болест. И това до голяма степен кара тези хора да неглижират оплакванията, които имат, защото имат разширени вени, особено мъжете, но те казват: "Баща ми има, баба ми има, всички имаме, това ни е родова болест." И си повтарят това дълго време, без да обръщат внимание, и едва когато започнат усложненията, се обръщат към лекари.

На второ място като причина за появата на болестта можем да изтъкнем т.нар. хигиена на труда - как работи човек. Ако един човек има генетично предразположение и работи в позиция, която предразполага застой на кръвта в дълбоките вени, вероятността да развие хронична венозна болест е много по-голяма от тази при човек, който се движи и спортува. Кои са тези позиции? Обикновено за хора, които работят прави и неподвижни, някой би започнал със стругарите, но аз бих започнал с хирурзите, операционните сестри, с хора, които работят прави на машини, без да имат възможност да се движат, тук бих поставил и младите момичета продавачки, които стоят прави по 10 часа на ден, нямат право да седнат и не могат да се разхождат. И нещо много любопитно - в рисковата група бих поставил и свещениците, които по мои впечатления масово имат разширени вени, тъй като едно богослужение, една литургия продължава 3-4 часа, а те носят върху себе си 10 кг одежди. И тъй като живея до Германския манастир, обикновено там всички се оплакват от разширени вени.

Хроничната венозна болест се среща по-често при жените, тъй като роля за появата й играе бременността по две причини. Хормоналните промени се отразяват върху тонуса на кръвоносните съдове, всички жени знаят, че около периода на менструация набъбват вените и краката им. Това е пример как влияят хормоните. Когато плодът достигне 5-6-месечна възраст, бременната матка притиска големите съдове в малкия таз и се получава застой във венозната система на долните крайници. При жените заболяването много често се появява още при първата бременност, особено ако са налице и генетичните фактори, и затлъстяване, и застоял начин на живот.

Когато човек не се движи, се получава венозен застой. Кръвта в дълбоките вени се движи от мускулите на краката при движение. Всеки би попитал какво се случва, когато спим? Тогава се движи от дихателните движения. Когато дишаме, в гръдния кош се получава отрицателно налягане, което изсмуква кръвта към сърцето, а при движение мускулите също движат кръвта нагоре.

Застоялият начин на живот води до застои, а оттам - до повишено налягане в дълбоката венозна и повърхностната венозна мрежа и така се получават разширени вени.

През колко стадия преминава заболяването?

- Това е хронично прогресиращо заболяване с постепенно развитие на симптомите и стадиите са от седем - от нулев до 6-и. При нулевия стадий пациентите имат оплаквания - т.нар. тежки, оловни крака в края на деня, крампи през нощта, но по краката не се вижда нищо. Тези симптоми се появяват при хора, които работят предимно прави или седнали през целия ден. Първият стадий се характеризира с наличие на малки разширени вени, капиляри, метлички и т.нар. паячета, спайдър-вени, както ги наричат в англоезичната литература, и малки вени до 1 мм. Това е симптом, на който жените обръщат много голямо внимание. Дори да имат големи вени, които препоръчвам да махнат, те казват, че не им пречат толкова, колкото капилярите, и настояват те да бъдат премахнати. Вторият стадий на заболяването са разширените вени с различен калибър, които започват от 2-3 мм и достигат дебелина на палец. При третия стадий освен разширени вени има и постоянен оток, малък сутринта и увеличаващ се до края на деня. В следващите етапи тези разпадащи се клетки предизвикват възпаление. Желязото, което се съдържа в червените кръвни клетки, попива в кожата и тя започва да потъмнява и да придобива все по-тъмен цвят - кафява, тъмнокафява до черна. Тази кожа е много лесно ранима. Дори от най-малката рана при разчесване или спонтанно се получават венозни язви. Петият стадий е на пациенти с атрофични проблеми по кожата и белези от прекарани венозни язви. Шестият, най-тежък, стадий на заболяването е наличието на венозни язви, които се лекуват много трудно и продължително. В началото с подходящи грижи язвите минават за 2-3 месеца, но ако не се премахне причината, пациентите не оздравяват. Лекували сме язви, които са на 26 години, и много случаи на 2-3-годишни рани, които хората непрекъснато превързват.

Нека хората не остават с впечатление, че една жена, която сега им разширени капиляри, достигайки 50 - 60 години, ще има варикозни язви. Заболяването не се развива задължително във всички тези степени, ако няма предразполагащи фактори.

Каква е профилактиката на венозната болест?

- Профилактиката произлиза от причините за заболяването, които споменахме. Човек не може да промени единствено генотипа си и ако знае, че произлиза от такава фамилия, трябва по-насочено да обърне внимание на фактори за появата му. Какво имам предвид? Първо - начинът на живот. Тези, които работят прави, трябва всеки час да се пораздвижват, да поседнат. Тези, които работят седнали, трябва всеки час да стават. Преди години по предприятията имаше т.нар. производствена гимнастика - клякания, упражнения. Сега всеки човек трябва сам да се грижи за профилактиката си. Тези, които водят по-застоял начин на живот, задължително трябва да се движат повече. Най-простичкия начин е, ако се придвижват с градски транспорт да слязат една-две спирки преди или след работа. Могат да си купят велоергометър вкъщи, най-обикновените движения и разходките са профилактика на разширените вени.

Напоследък е модерно младите момичета да носят стегнати ластични дънки, което не е добре за вените, защото при сядането гънките на тесните дрехи се впиват зад коляното и около ханша и предизвикват венозен застой, така че бих препоръчал да не се носят такива дрехи.

Важни са и обувките - токовете над 5-6 сантиметра уморяват крака, токове под 3 см също уморяват краката. Плоските обувки и сандали, еспадрилите не са подходящи. Физиологичното състояние е петата да бъде повдигната около 3 см и това важи и за мъжете, и за жените. Неслучайно мъжките обувки също имат токове. Прекрасно е една жена да изглежда добре и да ходи на високи токове от 10-12 см, но цял ден на такива токове е наказание и препоръчвам те да не бъдат ежедневие.

Всяко движение и спорт са полезни. За вените не е полезен тенисът например, защото там се правят резки движения с натоварване. За мъжете не са полезни и силовите упражнения във фитнеса - имам предвид вдигането на големи тежести, дори от лежанка, защото, когато се вдигат щанги от лежанка, се спира дишането, за да се вдигне тежестта, и се получава хидростатичен удар надолу по венозната система, който уврежда и разрушава клапите и причинява венозна болест.

Идеалният спорт за вените са плуването и карането на колело. Сега навсякъде има СПА комплекси, разбира се, приятно е човек да влезе в горещия басейн, но не препоръчвам да се прекалява с престоя там, а след излизането е добре да се вземе студен душ, за да може вените с намален тонус да се свият малко. Вените не обичат горещо, затова не трябва да се прекалява и със слънцето. Дори само газенето в морската вода действа идеално и след три-четири дни престой на морето много пациенти усещат облекчение.

Много често ме питат има ли диета за разширени вени. Няма диета, която да предпази от тях, но например пациентите, които страдат от запек, трябва да променят начина си на хранене, тъй като по чисто механичен път при тях се получава препълване в малкия таз и оттам притискане на венозните стени. Затова е необходимо да се употребяват храни с повече фибри. През цялото време от 0 до последния стадий трябва да се употребяват т.нар. венотонични лекарства. От тях разширените вени не изчезват, но пациентите получават облекчение от тежест, болка и оток. Желателно е да се избягват хранителни добавки, независимо как се рекламират, защото не е ясно какъв е техният състав.

В какъв стадий най-често се обръщат към вас пациентите?

- Мога да разделя пациентите на два вида. Първият са жените, които имат начален стадий на разширени вени. Те идват по чисто естетична причина. Аз мога да позная дали ги болят краката, но обикновено те вярват, че нищо им няма. Трябва да се обръща внимание на малките разширени вени, защото това показва, че нещо във венозната система не е наред и трябва да се вземат мерки.

Тук искам да отворя скоба и да кажа кога трябва да се лекуват разширените вени при жените. Сред пациентите се разпространява една глупава теория, чувал съм я още като студент, че ако една жена има разширени вени, трябва първо да роди 2-3 деца и тогава да ги оперира, защото може да се получи рецидив след поредната бременност. Една бременност на фона на разширените вени може да доведе до редица усложнения, особено след 5-6 месец на бременността, когато вените се уголемяват. Много по-важно е една бременност да протече нормално, дори и да се получи рецидив след нея, той се решава веднага с 1-2 инжекции. Затова операцията трябва да се направи преди първата или поредната бременност.

Мъжете идват, когато ги заболи и дори когато имат усложнения, ги неглижират. Възрастните хора чакат да стигнат до варикозни язви и до тромбофлебит, защото считат, че да си оправят разширените вени е глезотия. Казвам им как французите определят възрастта на жената - момиченце, девойка, млада жена, млада жена, млада жена, бабата почина. Жената е жена на всяка възраст и винаги ми звучи несериозно, ако казва, че не се интересува как изглеждат краката й и дали е здрава. Защото искам да кажа няколко думи за усложненията на разширените вени.

Дори и да са малки, те биха могли по различни причини като дълго стоене прав, от травми, от обезводняване да се възпалят. Това са т.нар. тромбофлебити. Кожата върху вените се зачервява, венозните възли се втвърдяват, изпълват се с тромби, получава се пареща болка. Този тромбофлебит не дава особени усложнения, успяваме да го овладеем. Започва се едно лечение с инжекции и противовъзпалителни средства. Това състояние е червена лампичка, че трябва да се вземат мерки. По-опасно, е когато този тромбофлебит премине в дълбоките вени, оттам се откъснат тромби, които отиват в белия дроб. Получава се белодробна емболия, която понякога може да бъде фатална. Това са основните усложнения заедно с варикозните язви, които споменах. Те непрекъснато трябва да се превързват, през лятото превръзките издават неприятна миризма и пациентът започва да страни от хората, става асоциален, а като цяло качеството му на живот се влошава.

Какви са начините за лечение?

- Науката за разширените вени се нарича флебология. Баща на българската флебология е моят учител проф. д-р Йовчо Топалов. Той е жив и здрав, редовно се чуваме и споделяме идеите си. От 50-те години на миналия век той работи в тази област, разработил е много методи за лечение и е издал много книги, които са актуални и се четат и днес. И тъй като тази клиника винаги е имала голям брой такива пациенти, се получава така, че никой повече от нас не лекува хронична венозна болест, щафетата се предава от началник на клиника на следващия и ние владеем всички методи на лечение. А когато могат да се прилагат от най-простите до най-сложните методи, това означава, че може да има индивидуален подход. Когато един лекар може само да оперира разширени вени, той ще го предложи. Но когато се владеят методите на химическа аблация, на радиофреквентна аблация, на оперативно лечение, на склеротерапия и т.н., тогава вече може да има индивидуален подход.

Какво иска един пациент, когато отиде при лекаря да си лекува разширените вени? Ако е възможно, да не влиза в болница. Ако се наложи да влезе в болница, да бъде опериран, но да не е с обща упойка. Иска да има лек следоперативен период, да не го боли и да се върне на работа по възможност още на следващия ден. Разбира се, да не заплаща – нещо трудно постижимо, тъй като здравната каса не покрива безкръвните методи.

Бих искал да предупредя пациентите, които се подлагат на амбулаторни процедури за склеротерапия, правят им няколко инжекции през уикенда и след това тръгват дълбоките венозни тромбози, които се налага да лекуваме. Пациентите трябва да знаят, че могат да намерят лекаря си, могат да му се обадят по телефона, ако нещо ги тревожи, могат да отидат на контролен преглед, а не да попаднат на лекар, който ще бъде там след месец.

Сега да започна с методите. Най-простичкият начин за премахването на разширени вени е т.нар. химическа аблация, или склеротерапия. Тя може да се прави и на малки капиляри, и на доста големи вени. Вътре в самата вена се инжектира течност, която възпалява вътрешната повърхност на вената, известно време се носи ластичен бинт, чорап и стените на вената слепват и срастват.

Когато вените са по-големи, от това вещество се приготвя пяна, която има по-голям обем, тя се инжектира вътре във вената по специален начин, като ние със специален апарат я насочваме накъде да отиде. Пяната силно дразни вътрешната повърхност на вената и се получава изкуствено възпаление. В период до 20 дни се носи ластичен чорап, стените на вената слепват и срастват. В началото кожата върху нея се позачервява за няколко дни, но това не пречи на хората да си ходят на работа. В Европа е прието да не се правят повече от 10 кубика пяна, за да не стане неовладяемо възпалението. Затова може да се наложи да се правят няколко инжекции през 20-ина дни на единия крак или на другия ден на другия. Препоръчвам това да започне през есента, за да избледнее кожата върху тези вени.

Всички пациенти ли са подходящи за това т.нар. изсушаване на вените?

- За съжаление не всички. И пак искам да предупредя – не всеки лекар може да прилага тези методи и ако няма опит, има опасност пяната да мине в дълбоките вени, да предизвиква вътре възпаление с един тромб, който да се откъсне и пациента може да получи белодробна емболия. И тъй като в някои области медицината се комерсиализира доста, отново съветвам пациентите да се обръщат към лекари, които знаят къде работят, защото при този метод има макар и минимален процент усложнения. От около 150 - 160 съдови хирурзи в България не повече от 10-15 души си позволяват да работят по този метод, защото са достатъчно опитни. Аз го работя от повече от 30 години.

Следващият метод е т.нар. термална аблация, топлинна аблация. Тук има два метода. Единият е лазерна аблация, когато вътре във вената се вкарва едно лазерно влакно, вътрешната повърхност се изгаря и стените на вената слепват и срастват. Втора като развитие на технологията е радиофреквентната аблация. Тя е малко по-нов метод, тъй като на върха на лазерното влакно се развива температура от 700 до 1200 градуса. При нея в основната вена се въвежда електрод, свързан с генератор на високочестотни токове, от които вената се свива и става на връв. По този начин се избягва изваждането на цялата вена, хематоми и следоперативният период е много по-лек. В нашата клиника въведох радиофреквентната аблация преди 11-12 години, изучавах метода в Англия. Искам да предупредя, че в случая лазер в неопитни ръце може да доведе до изгаряне.

За съжаление тези методи са скъпи, тъй като здравната каса не покрива консумативите, които са на стойност до 1000 лв.

Тези операции могат да се правят със спинална анестезия или с местна упойка, могат да се извършват и амбулаторно, на етапи, когато случаят не е толкова тежък. В Англия ги наричат петъчни операции, при които пациентът вечерта си отива у дома.

Напоследък навлизат и цианакрилатни лепила вътре във вената, които дават обнадеждаващи резултати и при които не е необходима упойка. Всички тези методи са за основния ствол на вената. Много рядко човек може да се лекува само с лазерна аблация или с радиофреквентна аблация, защото нито лазерното влакно, нито електродът могат да влязат в малките нагънати вени. Обикновено с тях се премахва основната вена и допълнително или с малки разрези с местна упойка се изваждат останалите вени или се прави склеротерапия.

Стигнахте до оперативното лечение. Какви са възможностите там?

- Радиофреквентната и лазерната аблация имат известни ограничения. Когато вените са прекалено големи, тези методи са неприложими. Тогава се минава на класическата операция, която съществува от 130 - 140 години, когато се прави т.нар. стрипинг - изтръгване на основната вена и с отделни разрези се премахват клоновете ѝ.

Операцията дава може би най-добър резултат от всички методи, изброени дотук, най-малко рецидиви, защото при нея хирургът може да си позволи да бъде абсолютно радикален, да извади всичко. Ако се появи рецидив след 7-8-10 години, тъй като никой не може да промени генотипа на пациента, той спокойно може да се премахне с една инжекция с пяна. Тази операция се заплаща от здравната каса, прави се със спинална анестезия. Операцията не изисква кой знае какъв болничен престой, най-много денонощие, възстановяването е около месец.

Отново бих искал да посъветвам читателите ви да поверят здравето си на съдови хирурзи в клиники с традиции и възможности да избират между различни методи на лечение на хроничната венозна болест.

Профил

Проф. д-р Кузман Гиров, дмн, е роден в град Пловдив, където завършва медицина през 1977 г. Има придобити специалности по хирургия (1984 г.), военнополева хирургия (1988 г.), съдова хирургия (1995 г.). Специализира във Франция (1993, 1995 и 2003 г.) и Швеция (2004 г.). Проф. Гиров е председател на Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология. Председател е още на Асоциацията на болните с болестта на Buerger, национален консултант на НЗОК. От 14 години е началник на Клиниката по съдова хирургия и ангиология на Военномедицинска академия, в която работи от 33 години.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


1 коментар
  • 1
    veratr28 avatar :-|
    veratr28

    Във Военномедицинска академия няма консултативен кабинет по съдова хирургия и ангиология и не е ясно кой и как се лекува там.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал