Инструменти за реимбурсиране на фармацевтични продукти

Опитът на европейските държави в реформата на лекарствения сектор

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Профил

Д-р Тодор Финков завършва медицина, а след това и бизнес администрация в областта на здравеопазването. Работи по здравни регулаторни проекти в България и САЩ, след това заема редица длъжности във водещи мултинационални фармацевтични компании в областта на развитието на бизнеса и управление на портфолиото. Едни от основните предизвикателства вижда в осигуряването на достъп до модерните терапии и устойчивото развитие на здравния сектор.

В последните години не само много се говори за реформа във фармацевтичния сектор, но и много се направи в тази посока в Европа. Редица механизми, касаещи ценообразуването на лекарствата, реимбурсирането им, както и тезиq уреждащи търговите процедуриq се оказаха динамична област за развитие и промяна. На фона на данните за постоянно увеличаващите се бюджети за здравеопазване администрациите в редица европейски държави видяха възможност за ограничаване на тази тенденцияq като свият разходите си за фармацевтични продукти. Реферирането на цените при лекарствата, базираните само на цена търгове и въвеждането на лимитиращи продажбите бюджети за фармацевтичните фирми станаха норма. Към този момент Белгия, Гърция, Италия, Португалия, Румъния и Франция разполагат с различни регулаторни инструменти за "облагане" на продажбите на лекарствата с изтекъл патент (бел.авт. - генерични и биоподобни) извън прогнозираният паричен обем.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал