Проф. д-р Крум Кацаров: Съществува терапевтична алтернатива за усложненията при болестта на Крон

Фистулизацията е сериозно усложнение на болестта, което води до нарастване на смъртността и влошава качеството на живот

Болестта на Крон е хронично, прогресивно заболяване, което се характеризира с грануломатозно възпаление на стомашно-чревния тракт и може да засегне всяка част от него. Пациентите обикновено се оплакват от хронична или нощна диария и коремни болки, загуба на тегло, повишена температура и ректално кървене. Заболяването се развива на пристъпи, които се редуват с клинична ремисия. При част от пациентите възпалението води до стриктури, фистули и абсцеси. Фистулизацията е сериозно усложнение на болестта на Крон, което води до нарастване на смъртността и влошава качеството на живот. Перианалните фистули са анормални пасажи между долните части на червата и кожата в близост до ануса, като част от тях имат няколко отвора или пасажа, които преминават дълбоко в тялото, или имат други усложнения като абсцеси. При някои от пациентите това усложнение може да се управлява с лекарствена терапия, включително антибиотици, имуносупресори и биологична терапия. Ако фистулата и всички свързани абсцеси не се повлияят, е необходима операция. Тъй като нивата на ремисия след операция са около 10%, останалите пациенти се нуждаят от временно отклоняване на червата, докато заздравее фистулата, или постоянно отстраняване на част от червата, за да бъде заобиколена фистулата.

Пациентите с болестта на Крон обичайно са хора в работоспособна възраст и фистулизацията често означава не само влошено качество на живот, но и загуба на работоспособност.

През 2018 г. Европейският съюз разрешава за употреба лекарство, разработено срещу рядкото, животозастрашаващо и хронично инвалидизиращо заболяване. То е извлечено от стволови клетки и е най-модерната клетъчна терапия за лечение на сложни перианални фистули, когато те не показват адекватен отговор на поне едно конвенционално или биологично лечение. Терапията все още не се заплаща в България.

Визитка

Проф. д-р Крум Кацаров ръководи Катедра "Гастроентерология, чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология", а от 2005 г. - Клиниката по гастроентерология на Военномедицинска академия. Има специалности по вътрешни болести, военнополева терапия и гастроентерология. Преминал е през редица специализации в чужбина - Нидерландия, Германия, Франция, САЩ, Япония и др. Проф. Кацаров е доайен в терапевтично-диагностичните ендоскопски процедури на заболяванията на гастроинтестиналния тракт и хепатобилиарната система. Носител е на редица награди, включително и на "Лекар на годината" на Българския лекарски съюз. Член на управителния съвет и предходен председател на Българското дружество по гастроентерология.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал