Новият брой:
Образованието: Лунната мисия на България

Лошата страна на биопродукцията

Малцина се замислят какво всъщност им се предлага като "био" и наистина ли с покупката на такива продукти помагаме на устойчивото развитие

Професионалните стопанства успяват с износ на 70-80% от продукцията си, но малките често се сблъскват с трудния пазар, съсредоточен в 3-4 града.
Професионалните стопанства успяват с износ на 70-80% от продукцията си, но малките често се сблъскват с трудния пазар, съсредоточен в 3-4 града.
Професионалните стопанства успяват с износ на 70-80% от продукцията си, но малките често се сблъскват с трудния пазар, съсредоточен в 3-4 града.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Професионалните стопанства успяват с износ на 70-80% от продукцията си, но малките често се сблъскват с трудния пазар, съсредоточен в 3-4 града.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"За жалост големият марж е при крайния търговец."

Христо Бакалов, производител на биомалини от Пловдивско

Купувате ли си биопродукти? Сигурно много от вас са го правили поне веднъж, някои го правят редовно, а други са още по-крайни и признават единствено органични храни, дрехи от биопамук и козметика с доказано естествени съставки. В това няма нищо лошо, похвално е желанието да запазим природата, здравето си и това на близките си и да консумираме само полезни вещества. Само че малцина се замислят какво всъщност им се предлага като "био" и наистина ли с покупката на такива продукти помагаме на устойчивото развитие?


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
7 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  zamen avatar :-|
  Чарли
  • - 5
  • + 16

  Произвеждам си повечето неща сам, а когато ги няма или не съм засадил си купувам от масовите. Нямам доверие на надписи и етикети. Особено български.

  Нередност?
 • 2
  ipg08397719 avatar :-|
  ipg08397719
  • - 14
  • + 60

  Лошата страна на журналистиката и на хора, които не разбират. В България има само един биорачел и ако някой го продава на различни цени няма отношение към това дали е био или не. На фермерския пазар не се продава биорачел. Орехите сами по себе си не са био. По долу копирам болести и неприятели по орехи, за които конвенционалните производители използват химически препарати, които са забранени при биопроизводството на орехи. Ето защо има биоорехи и конвенционални. Има много журналисти и хора, които все още не са разбрали, че има конвенционални билки, които се третират с химикали и био, при които това е забранено. Има и пчелен мед, който е конвенционален и биомед, при който е забранено дори боядисването на кошерите с блажна боя.
  Биопроизводството не е спуснато от Запад. Има и български потребители, които искат да купуват истински биопродукти. Те не купуват всичко на фермерските пазари, защото точно там има големи заблуждения, че разликата между производството на "баба" и биопродуктите е само в етикета.

  Лошата страна на журналистиката е същата като на всеки, които се захваща с нещо, което не разбира. Проблемът в България е че всеки си пише каквото му падне, а на Запад доверието в биопрозводството е голямо, защото информацията е адекватна.

  А ето и за разликата между конвенционалния орех и биоореха. Изброените препарати са забранени при биопроизводството на орехи.

  Начало » Агро съвети » Растителна защита » Болести и неприятели по орехите в насажденията
  Болести и неприятели по орехите в насажденията

  Широко разпространение при орехите има бактериозата и то в години с по-влажно време, като болестта поразява всички зелени части на растенията и се проявява като системна и локална некроза.

  Антракнозата по ореха се проявява периодично и нанася значителни щети- преждевременен листопад и поражения на плодовете.

  ....От долната страна на листата се покриват от концентрично наредени плодни телца на паразита при валежни условия.
  .... Причинител на анкракнозата по ореха е паразитна гъба, която презимува като мицел в поразените леторасти и като перитеции в окапалите листа. ...
  За едновременна химическа борба срещу двете болести по ореха може да се пръска преди набъбване на листните пъпки с с : Косайд 101ВП – 0,2%, Фунгуран ОН 50 ВП – 0,4%, Купроцин супер – 0,4 %, Делан 750 СК – 0,1%, Дитан М – 45 – 0,3%. За ореховите насаждения имат значение и вирусните болести като черна линия, пръстеновидните петна и жълтата мозайка, лентовата мозайка и мозайка.

  Орехът може да заболее и от бяло пъстро дървесинно гниене,...

  Причинител на болестта е паразитна гъба, ...Особено опасни за ореховите насаждения са неприятелите – ореховия плодов червей и ябълковият плодов червей, причиняващи червясване на плодовете, ябълковата запетаевидна щитоносна въшка и орехова листна въшка, които повреждат пъпките, листата и леторастите, ериофидни акари и др.

  Химическата борба се състои в това, че тя трябва да се проведе в началото на масовия летеж на пеперудите с Димилин 25ВП – 0,05%, Алсистин 25 ВП – 0,05%, Каскейд 5ЕК – 0,15% или Номолт 15 ЕК -0,075 % /летежът на пеперудите на ореховия плодов червей съвпада с летежа на пеперудите от второто поколение на ябълковия плодов червей/. Провеждат се 2-3 пръскания от края на юли до края на август преди гъсениците да преминават от един плод в друг, а именно : Агрия 1050 – 0,2%, Золон 35 ЕК – 0,2%, Золон супер -0,06 %, Релдан 50 ЕК – 0,1%, Нуреле Дурсбан – 0,06% и др.

  Борбата срещу запетаевидната щитоносна въшка по ореха се води обикновено с един от следните инсектициди: Агрия 1050 – 0,2%, Алфа комби – 0,05 %, БИ-58 – 0,2 %.

  Нередност?
 • 3
  ipg08397719 avatar :-|
  ipg08397719
  • - 5
  • + 41

  Не знам защо не ми излезе името. Казвам се Светла Николова и работя за Сдружение АГРОЛИНК. Производител съм на български биопродукти.

  Нередност?
 • 4
  shoshko avatar :-|
  Mарина
  • - 3
  • + 20

  Благодаря на Светла Николова за коментара.
  Смятам, че статията е написана повърхностно и едностранно. Липсва ми обичайната дълбочина и изчерпателност на Капитал-ската журналистика, както и различни гледни точки на различни интервюирани експерти.
  Мнението на Христо Бакалов, макар и искрено, не ми е достатъчно, за да си представя цялата картинка.
  Отделно, смятам, че аргументацията "ама то пак е био, ама без сертификат, за сметка на това пък - по-евтинко" е несериозна.

  Нередност?
 • 5
  koshuta avatar :-|
  koshuta
  • - 5
  • + 14

  " Допреди 20 години никой и не беше чувал за био-, еко- или натурално. Беше съвсем естествено и нормално като такова производство да се счита произведеното за собствени нужди, а такова производство имаше в 55% от българските домакинства или поне толкова беше делът на селското спрямо градското население през 60–70-те години на миналия век", коментира Мъгърдич Хулиян."

  Преди близо 20 години (Виденовата зима) майка ми се чудеше как за й пратят захар и мляко на прах от Франция, въобще не й е беше до качествена храна.
  А преди 20те години за г-н Хулиян, явно времето за този господин тече доста бавно, или както цитира - 60-70те е било модерно да се пръска всичко с пестициди. Този бум на химизиране в агрономията се запазил дo днес в по-голямата част на станата.Селяните са свикнали да напръскат тревата около доматите с препарат за 5лв от агроаптеката (както правят с всеки друг проблем) и да не припарват 2 дни вместо да си я почистят, пък представяш ли си да я компостират или мулчират.
  Единствено в бедните и изолирани полупланински села продукциите на местните хора са натурални или там, където няма агроаптека, а вадят тор от обора.

  Нередност?
 • 6
  ss avatar :-|
  SS
  • + 11

  Домашно , лично производство - само тогава знаете какво слагате в устата !

  Щото още няма преносими в джоба лаборатории с които да ходите на пазар !!!

  Нередност?
 • 7
  radi123 avatar :-|
  radi123
  • - 2
  • + 16

  Изключително слаба статия. Как е възможно Капитал да допускат такова нещо? По- добре без статии отколкото неинформирани размисли на глас.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал