Ренесансът на лимеца

Житната култура намери своето място на пазара след залитания между пренебрежението и маркетингова сензация

Освен за земеделците лимецът е предизвикателство и за хлебопроизводителите. Заради особена протеинова структура той не задържа мехурчета въздух в хляба и няма особено атрактивен търговски вид.
Освен за земеделците лимецът е предизвикателство и за хлебопроизводителите. Заради особена протеинова структура той не задържа мехурчета въздух в хляба и няма особено атрактивен търговски вид.
Освен за земеделците лимецът е предизвикателство и за хлебопроизводителите. Заради особена протеинова структура той не задържа мехурчета въздух в хляба и няма особено атрактивен търговски вид.    ©  Надежда Чипева
Освен за земеделците лимецът е предизвикателство и за хлебопроизводителите. Заради особена протеинова структура той не задържа мехурчета въздух в хляба и няма особено атрактивен търговски вид.    ©  Надежда Чипева
Пазарът на лимец в България е не повече от 200 тона, като продукцията е основно за местното потребление.

През последните петнайсет години лимецът - древен сорт житно растение, често наричан храната на траките, преживя истински ренесанс в България. От слабо популярна зърнена култура, отглеждана на площ по-малко от декар в Източните Родопи, едрозърнестият лимец стана супермодерен заради ниското съдържание на глутен, а посевите се увеличиха на 80 - 100 хил. декара. Заради хищния маркетинг на търговците и злоупотребата с понятията като "здравословно", "органично" и "безглутеново" цената на лимеца на дребно по едно време достигна 20 лв. за килограм, а потребителите с право се усъмниха заслужава ли си. От около година-две обаче пазарът се балансира, а качествен лимец българско производство вече може да се купи на цени от 4-5 лв. за килограм във всеки по-добре зареден магазин.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар

Още от Капитал