Ренесансът на лимеца
Житната култура намери своето място на пазара след залитания между пренебрежението и маркетингова сензация


Най-важното от сектора на агробизнеса и еврофинансирането за земеделието всеки месец във вашата поща
През последните петнайсет години лимецът - древен сорт житно растение, често наричан храната на траките, преживя истински ренесанс в България. От слабо популярна зърнена култура, отглеждана на площ по-малко от декар в Източните Родопи, едрозърнестият лимец стана супермодерен заради ниското съдържание на глутен, а посевите се увеличиха на 80 - 100 хил. декара. Заради хищния маркетинг на търговците и злоупотребата с понятията като "здравословно", "органично" и "безглутеново" цената на лимеца на дребно по едно време достигна 20 лв. за килограм, а потребителите с право се усъмниха заслужава ли си. От около година-две обаче пазарът се балансира, а качествен лимец българско производство вече може да се купи на цени от 4-5 лв. за килограм във всеки по-добре зареден магазин.
Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.
Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата
* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.
2 коментара
http://greenshop.bg/product-1621
Даже може да се смели на момента за прясно пълнозърнесто брашно! Домашната пекарна не се спира вече 2-3 години!
Приготвяне на хубав и здравословен хляб от лимец
%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B2%D1%8F%D0%BD%D0%B5-%D0%BD% D0%B0-%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D1%81%D 0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BD-%D1%85%D0%BB%D1%8F%D0 %B1/
Фото-рецепта:
http://www.zdravjivot.org/16876/%D0%BF%D1%80%D0%B8
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.