Новият брой:
Какво се случва в държавата

Ренесансът на лимеца

Житната култура намери своето място на пазара след залитания между пренебрежението и маркетингова сензация

Освен за земеделците лимецът е предизвикателство и за хлебопроизводителите. Заради особена протеинова структура той не задържа мехурчета въздух в хляба и няма особено атрактивен търговски вид.
Освен за земеделците лимецът е предизвикателство и за хлебопроизводителите. Заради особена протеинова структура той не задържа мехурчета въздух в хляба и няма особено атрактивен търговски вид.
Освен за земеделците лимецът е предизвикателство и за хлебопроизводителите. Заради особена протеинова структура той не задържа мехурчета въздух в хляба и няма особено атрактивен търговски вид.    ©  Надежда Чипева
Освен за земеделците лимецът е предизвикателство и за хлебопроизводителите. Заради особена протеинова структура той не задържа мехурчета въздух в хляба и няма особено атрактивен търговски вид.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Пазарът на лимец в България е не повече от 200 тона, като продукцията е основно за местното потребление.

През последните петнайсет години лимецът - древен сорт житно растение, често наричан храната на траките, преживя истински ренесанс в България. От слабо популярна зърнена култура, отглеждана на площ по-малко от декар в Източните Родопи, едрозърнестият лимец стана супермодерен заради ниското съдържание на глутен, а посевите се увеличиха на 80 - 100 хил. декара. Заради хищния маркетинг на търговците и злоупотребата с понятията като "здравословно", "органично" и "безглутеново" цената на лимеца на дребно по едно време достигна 20 лв. за килограм, а потребителите с право се усъмниха заслужава ли си. От около година-две обаче пазарът се балансира, а качествен лимец българско производство вече може да се купи на цени от 4-5 лв. за килограм във всеки по-добре зареден магазин.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар

Още от Капитал