С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
3 18 апр 2016, 10:00, 13437 прочитания

Какво да (не) очакваме от програмата за селските райони през 2016 г.

Предвижда се да бъдат отворени общо 16 мерки през годината

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Инвестиционни проекти

През юни ще могат да се подават и проекти за "Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура" (подмярка 7.2). По нея ще могат да кандидатстват общини в селските райони с под 2000 жители, читалища, а за конкретни дейности - и юридически лица - ВиК оператори. Ще се финансират строителство, ремонт, покупка на оборудване за обекти, свързани с културния живот на селището, изграждане на ВиК мрежи, на зелени площи, строителство, реконструкция и/или рехабилитация на нови и съществуващи общински пътища, улици, тротоари, изграждане, реконструкция, ремонт, оборудване и/или обзавеждане на социална инфраструктура за предоставяне на услуги, които не са част от процеса на деинституционализация на деца или възрастни, включително транспортни средства.

Приоритет при оценката ще бъде даван на: изграждане и/или реконструкция на инфраструктура в Северозападния район; в общини с високо ниво на безработица и др. За общини, юридически лица с нестопанска цел и читалища се предвижда 100% финансиране. За ВиК операторите размерът на субсидията ще се определя според одобрен индивидуален анализ на ползите и разходите за съответния регион. Допустими са авансови плащания до 50% от публичната помощ.


"Инвестиции в земеделски стопанства" (подмярка 4.1) е една от най-атрактивните за бизнеса и проекти по нея ще могат да се подават през юли 2016 г. Допустимите кандидати са: земеделски стопани; признати групи производители и признати организации на производители на земеделски продукти. За подпомагане само за проекти за колективни инвестиции могат да кандидатстват и юридически лица, регистрирани по Търговския закон и/или Закона за кооперациите, които включват най-малко 6 лица.

Максималният размер на субсидията е до 60% от общия размер на допустимите разходи. Сумата се увеличава с 10%, 15% или 20% за различни категории проекти: например на млади земеделски стопани; за колективни инвестиции, за инвестиции в стопанства, изпълняващи агроекологични ангажименти, за биопроизводители и др. Минималният размер на допустимите разходи по един проект е 15 хил. евро, а максималният - 1 млн. евро (според последните промени). Специално за инвестиции в земеделска техника максималният размер на допустимите разходи за един кандидат за периода на прилагане на програмата е 500 хил. евро, а за колективни проекти, представени от над 10 земеделски производители и организации на производители - 1 млн. евро.

Друга новост е премахването на приоритета за биологично производство в преход, но приоритетът за сертифицирано земеделско биологично производство остава. И още промени: въвежда се нова допустима дейност – инвестиции в напояване, въвежда се и критерий за насърчаване на интегриран подход, както и нов критерий, осигуряващ предимство на земеделски стопанства с минимум 3 години опит на пазара и с персонал над 5 души.Допустими са разходи за: строителство или обновяване на сгради и на друга недвижима собственост; закупуване на нови машини, съоръжения и оборудване; получаване на топлинна и/или електроенергия, необходими за земеделските дейности на стопанството и подобряване на енергийната ефективност; съхранение и подготовка за продажба на земеделска продукция; създаване и/или презасаждане на трайни насаждения. По мярката ще се финансират също разходи за достигането на съответствие със стандарти на ЕС, за закупуване на земя, на софтуер и ноу-хау, за придобиване на патентни права и лицензи, за регистрация на търговски марки и процеси.
"Важно е да се уточни, че по подмярка 4.1 ще бъде даван приоритет на проекти в секторите "Плодове и зеленчуци", "Животновъдство", "Етеричномаслени, медицински и технически култури", както и производството на биологични суровини", коментира Камелия Димитрова, мениджър европейски проекти в консултантската фирма "Новек" - София. Предимство ще имат и проекти, представени от млади земеделски стопани, както и тези, които са на територията на Северозападния район и/или райони с природни и други ограничения.

Кристина Цветанска, изпълнителен директор на "Елана инвестмънт" и председател на Българската асоциация на консултантите по европейски програми, смята, че избраният месец за старт на тази мярка не е подходящ. "Това не е съобразено със спецификата на селскостопанския сезон и означава, че проектите за трайни насаждения, които се засаждат пролетно време, не могат да стартират и ще трябва да изчакат чак до следващата пролет", обобщи тя.

Друга атрактивна за бизнеса мярка - 4.2 "Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти", ще бъде отворена в края на октомври 2016. Тя беше отворена и през 2015 г. Насочена е към преработващата индустрия и подкрепя инвестиции в производствени технологии, сгради, нови машини и оборудване, транспортни средства, внедряване на международни стандарти, както и за производство на енергия от възобновяеми енергийни източници, но само за собствено потребление.

Финансовата помощ се предоставя на предприятия за преработка и/или маркетинг на: мляко и млечни продукти; месо и месни продукти; плодове и зеленчуци; пчелен мед; зърнени продукти; растителни и животински масла и мазнини (без зехтин); технически и медицински култури (без тютюн и захар); фуражи; гроздова мъст, вино и оцет; производство на енергия чрез преработка на растителни и животински продукти (без биомаса от рибни продукти).

Могат да кандидатстват регистрирани земеделски производители, както и групи или организации на производители. А също и еднолични търговци и юридически лица, регистрирани по Търговския закон или Закона за кооперациите. Кандидатите трябва да представят бизнес план.

Минималната помощ за едно проектопредложение е 15 хил. евро, а максималната за един кандидат за целия период на прилагане на програмата - 3 млн. евро. Предвижда се авансово плащане до 50% от общия размер на одобрената финансова помощ по проекта, както и две междинни плащания – за обособени части от проекта.

"Финансовата помощ за одобрени проекти по тази мярка е в размер на 50% от общия размер на допустимите за финансово подпомагане разходи, за проекти, представени от микро-, малки и средни предприятия. Подкрепата е в размер на 40% за проекти, представени от големи предприятия (с над 250 заети). По тази подмярка също ще бъде даван приоритет на проекти в секторите "Плодове и зеленчуци", "Животновъдство", "Етеричномаслени, медицински и технически култури", както и "Производство на биологични суровини", коментира Камелия Димитрова.

Проектите за преработка на суровини от тези "чувствителни сектори" ще получат максимум 30 точки бонус (при 90 възможни). Проекти, чието изпълнение води до осигуряване на устойчива заетост в селските райони, могат да получат до 20 точки допълнително. Максимум 10 точки отгоре се предвиждат за проекти за въвеждане на нови и енергоспестяващи технологии и иновации; за преработка на биологични суровини и производство на биопродукти, както и за тези, които насърчават кооперирането между земеделските производители и преработващите предприятия. Предимство с до 5 точки бонус при оценяването ще имат проекти за постигане стандартите на ЕС, както и тези, които се изпълняват в Северозападния район.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Най-големите производители на зърно: Годината на спокойствието Най-големите производители на зърно: Годината на спокойствието

На фона на проблемите в някои държави цените на зърното тръгнаха плавно нагоре, което доведе и до забавяне в търговията

23 ное 2019, 3779 прочитания

Има ли живот след тютюна 1 Има ли живот след тютюна

След лавандулата сега на преден план излиза шафранът като заместител на тютюна

16 ное 2019, 3217 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Земеделие и бизнес" Затваряне
Централа за собствена употреба

Някои от мерките на Програмата за развитие на селските райони все още отпускат финансиране за ВЕИ инсталации

Още от Капитал
Кой кой е при дигиталните портфейли в България

Седем компании вече предлагат безконтактни плащания и операции с телефон в страната, но използването остава слабо

"Санкциите" за заменките: Възмездие или втори подарък

Сумата, която държавата търси от фирмите, участвали в заменки на гори, изглежда трудносъбираема

Винаги с Америка, винаги с Русия

Посещението на Бойко Борисов в САЩ показа как правителството разбира баланса между Вашингтон и Москва

Нов кмет, нова такса смет

Една от основателните причини за ръста на местните данъци и такси е увеличената цена за депониране, кои са другите

Ново място: Little Bird Place

Галерията е посветена на взаимовръзките между природата и изкуството

Velvet November

30 години след Нежната революция чешките дисиденти, социолози, историци правят равносметка на фона на протести

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10