Една добра година за консервната промишленост
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Една добра година за консервната промишленост

През 2014 г. производителите на консервирани плодове са продали продукция за 163 млн. лв., на консервирани зеленчуци – за 183 млн. лв., на плодови и зеленчукови сокове - за 65 млн. лв.

Една добра година за консервната промишленост

Браншът отчита увеличение и на оборота от продажби през 2015 г.

Мара Георгиева
20218 прочитания

През 2014 г. производителите на консервирани плодове са продали продукция за 163 млн. лв., на консервирани зеленчуци – за 183 млн. лв., на плодови и зеленчукови сокове - за 65 млн. лв.

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА


Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Земеделие и Бизнес. Всички текстове по темата може да откриете тук.
9.6% е нараснало производството на сектора през миналата година.

Изминалата година е била добра за консервната промишленост - производството и приходите са се увеличили, а България е била в топ 3 на износителите на консервирани череши. Данните на Националния статистически институт (НСИ) за 2015 г. показват нарастване на производството в консервната промишленост с 9.6%. Увеличение има при производството на консервирани зеленчуци (без картофи) и плодове, на доматено пюре, паста, майонеза, комбинирани подправки. Намаление има при замразените зеленчуци и смеси от тях, при кетчупите и готовата горчица, показва анализът на браншовия съюз.

Според Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци оборотът от продажби на сектора се е повишил с 9.5% през миналата година. Специалното издание "Регал 500+", което съдържа класация за най-големите производители на бързооборотни стоки в България, твърди, че през 2014 г. производителите на консервирани плодове са продали продукция за 163 млн. лв., на консервирани зеленчуци – за 183 млн. лв., на плодови и зеленчукови сокове - за 65 млн. лв., на ядки и сушени плодове - за 147 млн. лв. В същото време анализ на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци, базиран на официалните данни на НСИ, сочи, че през същата година в страната са произведени 81 931 тона консервирани зеленчуци, 190 313 тона консервирани плодове, 51.329 млн. литра плодови и зеленчукови сокове, 23 132 тона сосове.

Продуктова структура

В продуктовата структура най-голям дял имат консервираните без оцет или оцетна киселина зеленчуци (61.3%). Замразените държат 24.5%, а преработените и консервирани с оцет или оцетна киселина – 12%. Сушените зеленчуци заемат около 2% в групата, а преработените и консервирани картофи - само 0.2%, посочва инж. Антоанета Божинова, изпълнителен директор на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци. В другата група с най-голям дял са черупкови плодове, фъстъци, други ядки и семена (64.5%). Консервираните плодове, вкл. и компоти, заемат 15%, а замразените - 8.6%. Шест процента от консервираните плодове са под формата на конфитюри, мармалади и желета, а сушените са с 1% дял.

Лидерите в топ 20

Класацията за топ 20 на консервната индустрия за 2015 г. се оглавява от "Агри България". Компанията е собственост на италианската "Фереро трейдинг лукс С.А." и притежава завод за преработка на череши в с. Радиново, Пловдивско. Българското дружество работи изцяло за износ, като спиртованите череши се влагат в захарни изделия от продуктовата група на Ferrero.

С много близки до лидера приходи за 2015 г. е второто дружество в класацията - "Куминяно фрут" - с. Катуница, област Пловдив. То също е италианска инвестиция - на братята Роберто, Джовани и Микеле Санторелле, и също е специализирано в изкупуването, преработката и консервирането на череши като суровина за хранителната промишленост. Компанията е в България от ноември 1995 г., има собствени овощни градини с череши в цялата страна, както и втора фабрика за преработка на плодове - в старозагорското село Християново.

С традиции

Няколко български компании с история заемат следващите позиции в класацията. Името на "Олинеза" ООД (трето място) произлиза от думите на първите произвеждани продукти - олио и майонеза. Компанията е на пазара от 1994 г. и има фабрика в Костинброд.

"Дерони" (4) притежава три производствени предприятия в Хасково и Стара Загора и произвежда при напълно затворен цикъл – от градините до готовия продукт. Компанията обработва годишно повече от 3000 дка площи, снабдени с автоматизирана поливна капкова система, и произвежда около 5000 тона зеленчуци. Продукцията се изнася в над 20 държави. "Дерони" участва в класацията и с едно от дружествата си - "Диони" - Стара Загора (12). "Филикон-97"- Пловдив (5-о място), е също дългогодишен производител на зеленчукови консерви и компоти, както и на плодови сокове и нектари с марките Philicon, Fresh, Мilky Fresh, "Рони".

С продажби за над 22.8 лева "Фрукто Сливен" е на седмо място в таблицата. Компанията е най-големият производител на компоти от праскови в България. В предприятието се произвежда и почти цялата серия от традиционни компоти - череши, вишни, кайсии и сливи. "Фрукто Сливен" поддържа и малки линии за производство на консервирани зеленчуци. Дружеството изнася 96% от продукцията си зад граница. През юли миналата година в предприятието беше открита нова поточна линия, преработваща праскови в плодово пюре. Инвестицията е в размер на близо 2.5 млн. лв. и е финансирана по мярка "Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти" от Програмата за развитие на селските райони.

Създадената през 1995 г. фирма "Конекс-Тива" (8) има фабрика в с. Оризово, Стара Загора. Компанията притежава марките "Софра" и "Аврора" и работи основно за износ - САЩ, Канада, Европа, Русия, Израел, Австралия, Нова Зеландия, Южна Африка.

Ядки и семки

Основната дейност на софийската фирма "Виктория нутс" (6-о място) е доставка и преработка на ядки и сушени плодове. Дружеството е собственост на Христо Васевски, притежава търговските марки Rois и ChocoFIX и продава предимно на вътрешния пазар.

Деветият в класацията - ЕТ "Джили сой - Джихангир Ибрям" от Дулово, също е в бизнеса с ядки и семена. Фирмата е създадена от Джихангир Фаик Ибрям през 1991 г. и има развита дистрибуторска мрежа в Североизточна България. Търговските й марки са Djili Soy, Djuni nuts и Djuliescu. Компанията продава предимно зад граница – главно тиквени и слънчогледови семки, а водещият й продукт е печеният черен слънчоглед.

Слънчогледово семе произвежда и ЕТ "Камен Шишков" - Бяла, Русе (10). Фирмата разполага с модерна база от складове и силозно стопанство, както и цехове за производство на обелени слънчогледови ядки, на екобрикети от слънчогледова люспа, на сурово слънчогледово масло.

Основаната през 1997 г. "Ойропак" – Попово (11), има няколко основни сфери на дейност, но в класацията присъства заради бизнеса си със слънчогледово семе. Същият е предметът на дейност и на "Приста комерс" – Русе (14).

С оборот между 8 и 11 млн. лв.

Фирмите от 13-а до 20-а позиция в класацията са с оборот между 11 и 8 млн. лв. "Бест фрутс" (13) е основен производител на плодовите сокове "Флорина". "Булкарто" - Габрово (15), търгува на едро със замразени картофи, плодове, зеленчуци, месни продукти и др. Компанията има и собствено производство. Замразени плодове, зеленчуци и храни предлага и фирма "Югоплод" - Хасково (16). Дружеството притежава търговската марка "Кралекс".

"Ековита" – Пазарджик (17), е собственост на братята Андреа и Антонио Ригони от Италия. Фирмата е част от холдинга Rigoni Da Asiago, който е най-големият европейски производител на биоконфитюри и има дъщерни дружества в Япония и САЩ. Групата стъпва в Пазарджик през 2002 г. и се занимава с преработка на биосертифицирани плодове и зеленчуци за предприятията в Италия, където се произвеждат конфитюрите. Част от производствените линии на дружеството са финансирани по програмата за развитие на селските райони.

Фирма "Авиус 2003" – с. Царацово, Пловдив (18), е собственост на Велин Беляков. Създадена е през 1990 г. специално с цел изкупуване и преработка на череши в спирт за италианската "Фереро груп", на която е основен доставчик. Според сайта на компанията всяка година "Авиус 2003" изкупува около 5000 тона пресни череши основно от България и Гърция, а при нужда и от Турция, и извършва първичната им преработка (премахване на дръжки, почистване, калибриране). За бонбоните "Мон шери"на "Фереро груп" заминават около 1500 - 2000 тона годишно, а останалите количества се предлагат за нуждите на сладкарската индустрия. От началото на 2015 г. фирмата притежава и втора фабрика за замразяване на плодове и зеленчуци.

"Сторко" - Плевен (19), също e предприятие с традиции, което продава във всички хранителни вериги в страната, както и в страните от Европейския съюз, САЩ, Русия и бившите съветски републики. Консервирани плодове и зеленчуци и деликатесни храни предлага и М.К.Д.ЕООД – Банско (20).

В топ 3 на износителите на консервирани череши

България е в световния топ 3 при износа на консервирани череши, показва анализ на Българската стопанска камара. През миналата година експортът на пресни и първично преработени череши и вишни е за близо 49 млн. лв., което е с една трета повече от предходната година и с 5 млн. над пика, регистриран през 2013 г. От тази сума 36 млн. се дължат на временно консервирани череши (пулп), където страната ни е един от основните световни производители.
Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Земеделие и Бизнес. Всички текстове по темата може да откриете тук.
9.6% е нараснало производството на сектора през миналата година.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.