Земеделска техника: Раздвижване на пазара
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Земеделска техника: Раздвижване на пазара

Както при всички индустриални продукти, цените на земеделската техника естествено се покачват с около 3% годишно заради поскъпването на металите, горивата, каучука и другите суровини, които се влагат.

Земеделска техника: Раздвижване на пазара

След ударното сключване на сделки през 2015 г. и резкия спад през 2016 г. продажбите на земеделска техника през миналата година се връщат към нормалните си нива

9565 прочитания

Както при всички индустриални продукти, цените на земеделската техника естествено се покачват с около 3% годишно заради поскъпването на металите, горивата, каучука и другите суровини, които се влагат.

© Shutterstock


Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Земеделие и бизнес. Всички текстове по темата може да откриете тук.
При липсата на субсидии за техника пазарът се върна към нормалния си ритъм, където покупките се определят от нуждите на земеделците да обновят техниката си и да станат по-конкурентни.

Съживяването на пазара на земеделска техника през 2017 г. е очаквано добра новина. Тя дойде на фона на изключително слабата 2016 г., когато продажбите на основните видове машини спаднаха рязко – 33% при тракторите и 66% при комбайните. Макар че първите месеци на миналата година започнаха слабо, резултатите от второто полугодие успяха да ги компенсират и секторът като цяло възвърна оптимизма си. При липсата на субсидии за техника пазарът се върна към нормалния си ритъм, където покупките се определят от нуждите на земеделците да обновят техниката си и да станат по-ефективни и конкурентни. Очакванията за тази година са пазарът да се успокои и да възстанови естествените си нива, което пък означава лек ръст на продажбите.

Умерен ръст

Данните на министерството на земеделието и храните показват, че общо за годината в страната са продадени 37% повече комбайни и 10% повече трактори, ръст има и при останалите видове агротехника. Резултатите обаче са далече от тези през 2015 г., когато бяха отпуснати допълнителни европейски субсидии и голяма част от земеделците купиха техника. Това от своя страна беше и една от причините следващата година пазарът значително да се свие.

Раздвижването през 2017 г. обаче не беше равномерно. "През първата половина на годината се запази силно негативната тенденция от 2016 г., която беше повлияна от фактори като лоша стопанска година и спад в приходите на земеделските производители, както и намален инвестиционен интерес вследствие на изчакване на реализацията на проектите по Програмата за развитие на селските райони", коментира Анелия Кънева, съдружник и маркетинг специалист в "Оптиком". По думите й след средата на годината се е забелязал рязък ръст в търсенето на различни земеделски машини. За годината компанията отчита 11% ръст в общите продажби и запазва лидерската си позиция в продажбите на телескопични товарачи с 30% пазарен дял в страната през 2017. Ръст има и в продажбите на трактори и прикачен инвентар.

От "Варекс" посочват, че 2017 г. е била по-добра година за търговците на селскостопанска техника, но резултатите все пак са били под очакванията. "Всичко започна от края на 2015 г., когато имаше един последен рунд със субсидии по мярка 121 и съответно цялата 2016 г. беше с много ниски показатели. През 2017 г. се предполагаше, че трябва да има някакъв ръст, но в интерес на истината този ръст не оправда очакванията", каза търговският директор Филип Лазаров.

Обратно към нормалност

Добрата новина е, че без субсидии пазарът постепенно се завръща към нормалност. Според "Тайтън машинъри" увеличените продажби през миналата година се дължат на естественото развитие на пазара. "Годината не беше силно повлияна от програми, подпомагащи инвестициите, но пък бизнесът на селскостопанските производители следва логичното си развитие и има нужда от инвестиции в нови машини", каза директорът на компанията за България Филип Цветков.

Европейските субсидии вече не са основен източник на финансиране на инвестициите, казват и от "Оптиком". "Все по-голяма роля за пазара на агротехника имат нормалните пазарни принципи, разчита се основно на лизингови схеми и банково кредитиране. За високопроизводително и конкурентно стопанство е нужно периодично да става подмяна и обновяване на стара и амортизирана техника", уточни Кънева.

Търсене

Като наследство отпреди промените стопанствата в България по принцип са по-големи от средните в Западна Европа. Оптималният размер, който по думите на Лазаров осигурява ефективно земеделие, е между 5000 и 50 хил. дка. Като тенденция при тези стопанства се очертава търсенето на по-мощни и производителни машини, което означава и по-малко заети в селското стопанство. "Това е абсолютно закономерно, защото най-големият проблем в момента в нашето земеделие е недостигът на компетентна и качествена работна ръка", посочи Лазаров.

За повечето търговци на техника основни клиенти са зърнопроизводителите. "С тях и с животновъдите работим най-много", каза Цветков. По думите му търсенето на машини е разнообразно. "Самоходната техника продължава да бъде обновявана, при инвентара съществуват две направления – машините, обезпечаващи традиционното земеделие, и технологиите, предполагащи по-малко обработки, като към второто като че ли имаше нараснал интерес", добави той.

От "Оптиком" отчитат търсене от всички сектори на земеделието, като интересът е насочен към машини с оптимално съотношение цена – качество. "Ако предишните години имаше по-голям инвеститорски интерес от страна на големи зърнопроизводители, вече забелязваме промяна и интерес към нова техника от страна на овощари, зеленчукопроизводители, лозари, животновъдни стопанства, преработвателни предприятия и производители на технически култури", коментира Кънева.

Регулации и цени

Както при всички индустриални продукти, цените на земеделската техника естествено се покачват с около 3% годишно заради поскъпването на металите, горивата, каучука и другите суровини, които се влагат. По-голямо влияние върху цените обаче оказват европейските регулации, които въвеждат по-стриктни изисквания за околна среда или безопасност. "Когато през 2015 г. бяха представени новите изисквания за вредни емисии по отношение на въглеродния диоксид в атмосферата и фините прахови частици като резултат от изгарянето на дизела, всички производители на селскостопанска техника трябваше да се адаптират, да направят нови разработки на двигателите, които да бъдат монтирани на новите машини. Тъй като този процес е свързан с много скъпи развойни дейности, когато новите модели излязат на пазара, те обикновено са с по-високи цени от стандартното годишно увеличение", коментира Лазаров.

Подобен ефект се очаква да имат и новите Mother Regulations, приети в Европейския съюз от началото на тази година, които са свързани с безопасността на операторите на селскостопанска техника. Макар че не предполагат технологична революция, те въвеждат няколко съществени на брой допълнителни характеристики, които всяка машина трябва да има. А това неизбежно влияе на цената. Оценките показват, че въвеждането на Mother Regulations и на регулациите, свързани с вредните емисии, ще доведе до 40% ръст на общите разходи за производство на земеделска техника в периода 2015-2021 г. "В перспектива цените вървят нагоре за по-модерни, по-производителни и по-надеждни машини, които да бъдат предлагани на пазара", добави Лазаров.

В същото време търговците на техника признават, че конкуренцията до голяма степен ограничава поскъпването. "От една страна, висококонкурентният пазар регулира задържането на ценовите нива, но от друга, известно покачване през 2018 г. е неизбежно поради инвестициите на производителите, свързани с все по-високите екологични норми, на които трябва да отговарят земеделските машини с двигател", посочи и Кънева.

От "Тайтън машинъри" също казват, че резки промени на цените рядко са възможни, тъй като пазарът ги регулира по естествен начин. "Все пак всеки сериозен производител на техника постоянно инвестира в развитието на продуктите си, което неминуемо се отразява на цените", каза Цветков.

Поевтиняването на щатския долар през миналата година не е оказало съществен ефект върху цените. За компании като "Оптиком" например, които предлагат предимно машини европейско производство, цените не се влияят от курса на долара. За търговци като "Тайтън машинъри", част от чиито продукти са произведени в САЩ, курсът на долара също не е решаващ фактор. "Въпреки че част от продуктите ни са произведени в Америка, благодарение на политиката на производителите, които представляваме, както и на нашите усилия, успяваме промените във валутните котировки да не влияят осезателно на предлаганите от нас цени в нито едната посока", каза Цветков.

Умерен оптимизъм

Прогнозите за 2018 г. варират между запазване на обемите и лек ръст. "Очакваме спокоен пазар, сходен с този от 2017 г. Не виждаме предпоставки за сериозна промяна в обемите", каза Цветков.

Според "Оптиком" силното второ полугодие на 2017 г. е добър знак за пазара през 2018 г. Причината за това са резултатите от добрата стопанска година и готовността на земеделските производители да търсят различни форми на финансиране за своите инвестиционни намерения. "Това ни дава право да сме оптимистично настроени за развитието на пазара през първата половина на 2018 г. Надяваме се и на подходящи климатични условия (сняг и дъжд навреме, липса на суша, градушки и бури) и тази тенденция очакваме да се запази и през втората половина на 2018 г.", коментира Кънева. Част от ръста компанията очаква да дойде и от разширяването на портфолиото й, след като в края на миналата година добави комбайни "Ростелмаш" към предлаганите машини. Според Кънева това ще помогне за увеличаване на пазарния дял на "Оптиком".

От "Варекс" очакват завръщане към нормалните нива на продажба на земеделска техника - около 1000 трактора и 300 комбайна годишно. "Основното, което ни интересува в нашия бранш, е основно зърнопроизводство, защото то е структуроопределящо за отрасъла в България. За добро или за лошо считаме, че там нещата ще се върнат към естественото състояние на пазара, където земеделците имат реална необходимост да поддържат известно обновяване на машинния парк", каза Лазаров. Според него субсидиите като цяло изкривяват пазара, тъй като водят до "залпово" сключване на сделки или отлагане на необходими покупки. А от чисто пазарна гледна точка това нарушава нормалния цикъл на правене на бизнес.

Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Земеделие и бизнес. Всички текстове по темата може да откриете тук.
При липсата на субсидии за техника пазарът се върна към нормалния си ритъм, където покупките се определят от нуждите на земеделците да обновят техниката си и да станат по-конкурентни.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.