Зеленчукопроизводството се оттласква от дъното

Фермата на Gimel, Гимел, край Пазарджик. Зеленчукопроизводство, оранжерии, краставици, зеленчуци, био

Зеленчукопроизводството се оттласква от дъното

Общите приходи за 2017 г. на компаниите в топ 30 надхвърлят 114 млн. лв.

Мара Георгиева
8821 прочитания

Фермата на Gimel, Гимел, край Пазарджик. Зеленчукопроизводство, оранжерии, краставици, зеленчуци, био

© Цветелина Белутова


Статията е част от специалното издание на Капитал "Земеделие и бизнес". Изданието е подарък за потребителите с абонаментен план "Капитал PRO". Може да го закупите и самостоятелно, като пишете на [email protected]

Производството на зеленчуци продължава да се възстановява през миналата година, след като дълго време беше изпаднало в твърде тежко положение - както заради голямата конкуренция от чужбина, така и заради символичното подпомагане с евросредства. Данните показват, че общото производство на зеленчуци от реколта 2017 достига 831.1 хил. тона, като от тях 102.2 хил. са оранжерийни. Най-голямо е било това на картофи (227.8 хил. тона), като челната тройка се допълва от домати (158.8 хил. тона) и дини (108.1 хил. тона) и непосредствено след тях е пиперът (54.5 хил. тона).

Според данните на земеделското министерство площите за производство на зеленчуци през 2017 г. нарастват с 24% и достигат 74.8 хил. ха, откритите са 73.8 хил. ха (реколта е събрана от 71.4 хил. ха), а оранжериите са с обща площ 966 ха и са използвани за по две реколти. В стойностно изражение също се очаква ръст, но не заради основните зеленчуци, а в резултат на покачване на цените в сравнение с предходната година.

Възход и падение

"Зеленчукопроизодството е сред най-засегнатите земеделски сектори в резултат на политическите и икономическите промени през последните 30 години", коментира за "Капитал" доц. Божидар Иванов от Института по аграрна икономика. Той цитира данни, според които спадът започва след 1989 г. и достига своеобразно дъно през 2013 г.

"През 90-те години на миналия век общият обем на произведените в страната зеленчуци е около един милион тона, а след 2010 стига до около 450 хил. тона. От 2015 г. обаче се наблюдава лек ръст. Очаква се официалната статистика да отчете, че брутната продукция през 2017 г. се повишава, но това не е за сметка на основните зеленчуци – домати, краставици, пипер, при които обемите намаляват, а е резултат от по-високите цени през 2017 г. в сравнение с 2016 г.", обясни доц. Божидар Иванов.

Цени и прогнози

Средногодишните цени на зеленчуците растат и това е световна тенденция. "Потреблението изпреварва търсенето, а разходите на земеделските стопани се увеличават. Оранжерийното производство ще нараства и това също е световна тенденция. Обяснението е в желанието на хората да консумират зеленчуци целогодишно, а не само през определени сезони. Освен това оранжерийният бизнес е по-малко рисков от климатичните условия", обобщи доц. Божидар Иванов. По текущи прогнози на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА) общото производство на домати през 2018 г. може да се понижи до 145 хил. тона, което ще бъде приблизително с 9% по-малко от реколта 2017, съобщи още доц. Иванов, който е и координатор на САРА. Според прогнозите спадът ще е по-голям при полските домати, при които очакванията за тази година са за 91 хил. тона, или с около 11% по-малко от 2017 г.

Производството на красавици през 2018 г. ще е около 58 хил. тона. "Отчетеният през миналата година ръст на количествата от открити площи, чийто добив достигна 15 хил. тона, няма да се повтори – тази година се очакват едва 9 хил. тона краставици от открити площи", съобщи доц. Иванов.

Сумарни приходи – над 114 млн. лв.

Сумарните приходи за 2017 г. на компаниите в топ 30, които произвеждат зеленчуци, надхвърлят 114 млн. лева срещу 111 млн. лева през предходната година. Три фирми - "Агрипланет", ЕТ "Йордан Величков – Влади", "Оранжерии Гимел 2", отчитат приходи над 10 млн. лв. през миналата година, което им определя място в челната тройка и общ пазарен дял от 26.5% в стойност. Други три дружества – "Грийнс", "София кампо" и "Алт Ко" - са с обороти между 4 и 10 млн. лв. и държат 17.5% от пазара в стойност. Останалите 24 компании са с обороти между 2 и 4 млн. лв. и са с най-голям пазарен дял – 56%.

Три дружества в класацията са работили на загуба - "Агро омега" (300 хил. лв.), "Бонония естейт" (272 хил. лв.) и "Неотрон" (34 хил. лв.). Най-голяма печалба отчитат "Грийнс" (1.717 млн. лв.), "Агро-ИД (1.009 млн. лв.) и ЕТ "Йордан Величков – Влади" (831 хил. лв.).

Пет фирми в топ 30 са микро- (с до 10 заети), 15 са малки (до 50 наети) и 10 - средни (до 250).

Топ 3

Лидерът в класацията - "Агрипланет", с. Шишманци, общ. Раковски, е италианска инвестиция. Компанията е собственост на Алфредо Серена, Андреа Бертонаци, Диего Бертонаци, Еро Фабрицио Фрески и Леонардо Фрасони. Фирмата е утвърден зърнопроизводител за региона на Пловдив, но произвежда и зеленчуци - главно домати, пипер и патладжан. Продава на българския пазар, а също и зад граница - в Италия, Румъния и др. През миналата година обаче компанията отчита по-ниски приходи и по-малка печалба в сравнение с 2016 г.

Спад в приходите и печалбата за 2017 г. отчита и вторият в класацията - ЕТ "Йордан Величков – Влади". Фирмата е със софийска регистрация и търгува на едро със зърно, семена, фуражи и други суровини от растителен и животински произход. Компанията има собствена оранжерия в село Зверино, общ. Мездра, където произвежда зеленчуци при затворен цикъл - беритба, обработка, фолиране, опаковане. Отглеждането става по метода хидропоника, при който растенията са във вода, а не в почва. Целият процес се управлява от модерни машини и компютърни системи. От 2013 г. е изградена система SOL, с каквато могат да се похвалят най-модерните оранжерии в Европа. Тя служи за подхранване на растенията с въглероден двуокис, което увеличава добивите с до 40%.

"Оранжерии Гимел 2" (3-о място) обаче отчитат ръст на оборотите и печалбата през 2017 за разлика от предходната година, когато компанията е работила на загуба. Дружеството е част от групата "Гимел", която обединява две оранжерии и създадената през 2011 г. дъщерна "Гимел Европа" с централа в Прага. От 2000 г. компанията изнася биозеленчуци за Германия (където основен клиент е концернът REWE), Чехия, Австрия. През 2003 г. започва продажби в скандинавските страни (чрез логистичен център в Холандия) и Англия. От 2013 г. има свое представителство в Букурещ - Румъния, където си партнира с Naturalia Group Romania. В България "Гимел" започва с доставки за магазините на някогашната верига "Пикадили", а сега работи с почти всички търговски вериги и с биомагазини. За вътрешния пазар е предназначена и продукцията от внос на биопродукти - част от дейността на групата.

Оранжерии и поля

Оранжерии "Грийнс" - Първомай, са четвърти по приходи през миналата година. Построени са през 1966 г. под ръководството на френски и холандски специалисти. Сега са собственост на Йордан Александров Балабанов, Николай Стоилов Вълчев и Христо Стоилов Вълчев. По данни на фирмата зеленчуците - краставици, домати, чушки, се отглеждат на 630 декара земя, върху която са изградени 300 декара оранжерии от стоманено-стъклени конструкции, които са изцяло газифицирани, с капково напояване, хидропоника и компютърно регулиране на производствения процес. С европейски средства е обновен манипулационен цех с нови сортировъчни и опаковъчни машини и хладилна камера. Клиенти на фирмата са най-големите търговски вериги. "Грийнс" е една от малкото български фирми със сертификат за добри земеделски практики GlobalGAP.

Със собствена оранжерия разполага и "Алт Ко" - Кресна (6-о място). Според информацията в сайта на компанията тя произвежда домати и краставици върху площ 120 декара и добива от декар средно по 30 тона домати и 22-24 тона краставици. Оранжериите са строени през 1968 - 1972 г., а средногодишният добив от тях е към 3000 тона. Половината от количеството остава за българския пазар, а останалата част се изнася предимно в Полша, Чехия и Румъния. Компанията отчита по-високи приходи и близо 10 пъти по-висока печалба (до 614 хил. лв.) през 2017 г.

Парникови зеленчуци произвежда и "Росела" АД – Симитли (13-а позиция). Оранжериите са създадени в изпълнение на решение на Министерството на земеделието от 1958 г. за използване на геотермалните води в страната на базата на холандския опит. Общо застроена площ е 31 дка, върху които се отглеждат краставици от различни сортове.

"Мело 98" ООД – Сандански (22), също е сред големите производители на оранжерийни зеленчуци в страната. Съдружници в компанията са братята Пламен и Красимир Малчеви.

В класацията влиза и "Траяна агро" (14), която от 2006 г. произвежда свежите зеленчуци за консервната фабрика "Дерони". Обработваемите земи са на площ около 3150 дка и позволяват на "Дерони" не само да осигури суровините за своите продукти, но и да продава на други производители на свободния пазар. Фирмата сама отглежда разсада за различните култури – чушки, домати и патладжани, като разчита на специална система за контрол на влажност, температура и почва. Собствени лаборатории позволяват на компанията да прави всяка пролет пълен анализ на почвата и да анализира хранителните елементи в нея. Във фирмата е изградена система за проследяемост на процеса от самото начало до експедицията на продуктите и издаването на съответния сертификат за съответствие на зеленчуците. Дружеството разполага със съвременна специализирана земеделска техника, необходима за зеленчукопроизводството.

Лек спад на приходите и на печалбата през 2017 отчита и ЕТ "Спас-Сюлейман Джамбаз" - с. Зимница, община Стралджа (9-о място). Компанията се занимава с тютюно- и зърнопроизводство, но освен това отглежда и нахут сорт азкан, притежава собствена дестилерия и е сред големите производители на етеричномаслени култури.

Производителят на картофи фирма "Агролоджик" – с. Поповяне, Самоков (10), обаче отчита по-високи приходи до 3.225 млн. лева и лек ръст на печалбата през миналата година. По данни на компанията, в която съдружници са Славчо Георгиев Червенков и "Агро лоджик", тя е един от доставчиците на картофи за чипсовете на "Пепсико" в Гърция.

ЕТ "ШАН - Шабан Рафет" (16) е създадена през 1997 г. със седалище в Хасково, но с база в селскостопанския двор в с. Крушево, община Първомай. Освен тютюн, пшеница, слънчоглед, рапица и сорго компанията отглежда и полски домати, както и червен пипер.

Земеделският производител Неджати Халим Мехмед - с. Чернолик, обл. Силистра (17), също отглежда ечемик, жито, слънчоглед, но влиза в класацията, тъй като е производител и на бобови растения.

Топ 30 включва и "Бонония естейт" (28), която притежава винарна и над 1100 декара масиви с лозя. Съдружници в семейната компания са Ангел Георгиев Йотов и Ивайло Ангелов Йотов.

Статията е част от специалното издание на Капитал "Земеделие и бизнес". Изданието е подарък за потребителите с абонаментен план "Капитал PRO". Може да го закупите и самостоятелно, като пишете на [email protected]

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал